Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 13 Μαϊος 2023 18:01

Τουρκικές εκλογές: Πράσινη ασπίδα για το διωκόμενο φιλοευρωπαϊκό και φιλοκουρδικό HDP -Μήνυμα αλληλεγγύης από το Πράσινο & Μωβ

Με ισχυρή ομπρέλα προστασίας από την ευρωπαϊκή Πράσινη οικογένεια, συμμετέχει στις τουρκικές εκλογές αυτής της Κυριακής το διωκόμενο φιλοευρωπαϊκό και φιλοκουρδικό HDP. Ενόψει του κινδύνου για δικαστική απαγόρευσή του ανά πάσα στιγμή, επέλεξε να συμμετέχει μέσα από τα ψηφοδέλτια του Yeşil Sol Parti-YSP («Πράσινου Αριστερού Κόμματος»)   που ανήκει στην ευρύτερη Πράσινη οικογένεια ως υποψήφιο μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Ανήκουν στην αντιπολίτευση κατά του Ερντογάν, και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν είσοδό τους στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με διψήφιο ποσοστό 10-13%.

Το HDP έχει οικοδομηθεί ως συμμαχία όσων επιδιώκουν ειρηνική δημοκρατική λύση στο κουρδικό ζήτημα χωρίς αλλαγές συνόρων, με δυνάμεις από τη δημοκρατική Αριστερά, την Οικολογία, τα κινήματα ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και τον κόσμο που επιδιώκει μια σύγχρονη ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο του «συστήματος Ερντογάν», καθώς ηγέτες και βουλευτές του βρίσκονται ήδη στις φυλακές για απλή έκφραση γνώμης, ενώ κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου. Η στενή σχέση του HDP με τον πράσινο χώρο είχε οικοδομηθεί  επί χρόνια, καθώς το Yeşil Sol Parti και οι άλλες πράσινες δυνάμεις της Τουρκίας συμμετείχαν μέχρι τώρα στα ψηφοδέλτια του HDP.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, με επικεφαλής τη Γαλλίδα συμ-πρόεδρο Melanie Vogel, βρίσκεται ήδη στην Τουρκία για στήριξη του YSP. 
  • Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από το Πράσινο & Μωβ προς το YSP, στάλθηκε από τους συν-επικεφαλής της συμμαχίας Δομήνικο Χρυσίδη και Βασιλική Γραμματικογιάννη. Στο μήνυμα τονίζεται η αλληλεγγύη για ένα δημοκρατικό, ειρηνικό, συμπεριληπτικό και βιώσιμο μέλλον και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Γίνεται επίσης αναφορά στον πρόσφατο αποκλεισμό της συμμαχίας  Πράσινο & Μωβ από τις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και στη στήριξή της από τους Ευρωπαίους Πράσινους. 

 ____________________________________
Ακολουθεί το κοινό μήνυμα των συν-επικεφαλής του Πράσινο & Μωβ:

Αγαπητοί Τούρκοι φίλοι,
Εκ μέρους της ελληνικής πολιτικής συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, σας στέλνουμε τον  θερμότερο χαιρετισμό μας και την πιο ισχυρή μας αλληλεγγύη και υποστήριξη, για τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.   
Ως η συμμαχία που στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στην Ελλάδα, είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που το Yeşil Sol Parti, κόμμα της ευρωπαϊκής πράσινης οικογένειας, λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στον αυταρχισμό, αλλά και ως κοινή πλατφόρμα για μια ευρεία συμμαχία τουρκικών δυνάμεων υπέρ της δημοκρατίας, της ειρήνης, της διαφορετικότητας και της βιωσιμότητας. Ελπίζουμε για το κόμμα σας ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα και μια ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, για ένα μέλλον δημοκρατικό, ειρηνικό, βιώσιμο και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ελλείμματα δημοκρατίας, έστω και με χαμηλότερη ένταση, παραμένουν πάντως πρόβλημα και σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα από πρώτο χέρι: μόλις πριν 10 μέρες το Πράσινο & Μωβ αποκλείστηκε από τις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαϊου, με επίκληση τυπικού προβλήματος στην αίτηση συμμετοχής μας. Για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία,  γίνεται επίκληση τυπικών λόγων για αποκλεισμό κομμάτων από εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ευτυχείς που έχουμε ήδη ισχυρή υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και την ομάδα των Πράσινων/EFA στο ευρωκοινοβούλιο και εξακολουθούμε να ζητάμε την αλληλεγγύη δημοκρατικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

 

Mε τους θερμότερους χαιρετισμούς, και αλληλεγγύη
Δομήνικος Χρυσίδης
Βασιλική Γραμματικογιάννη
συν-επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ

Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα