Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:19: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 20:28

Εκλογές 2023: Τι υπόσχονται στους ψηφοφόρους τους τα κόμματα για την δημόσια υγεία

Σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού, αποτελεί η δημόσια Υγεία. Τι υπόσχονται στους ψηφοφόρους τους.

Μόνιμες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κάλυψη των κενών θέσεων, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ψηφιακό μετασχηματισμό και βελτίωση των κτιριακών δομών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, είναι κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων στον “πόλεμο πλειοδοσίας”, στον οποίο επιδίδονται, με στόχο την εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης, στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Ας δούμε αναλυτικά τι υπόσχονται η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας.

ΝΔ: Το πρόγραμμα για την Υγεία

Τη δέσμευσή του για προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας την επόμενη τετραετία, έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι το ΕΣΥ δεν βρίσκεται σήμερα σε ικανοποιητικό επίπεδο

«Η αναμόρφωση της Υγείας αποτελεί το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα της δεύτερης τετραετίας. Το ΕΣΥ έδειξε μεγάλες αντοχές στην πανδημία, έδειξε όμως και αδυναμία», δήλωσε πρόσφατα.

Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία, θα γίνουν νέες προσλήψεις και επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για το ιατρικό προσωπικό, παρά μόνο για το νοσηλευτικό.

Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΔ, αναφέρεται πως στον τομέα της Υγείας θα υπάρξει αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ώστε να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Επίσης, στους επιμέρους τομείς αναφέρονται τα εξής:

Ψηφιακός μετασχηματισμός:

Η ΝΔ δεσμεύεται να προχωρήσει σε ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία και επέκταση των μητρώων ασθενών.

Δημόσια Νοσοκομεία:

Έχει ανακοινωθεί η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.

Επίσης, κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΕΚΑΒ:

Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) μέσα σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση (σε αστικές και ημιαστικές περιοχές).

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Μείωση χρόνου αναμονής (έως το τέλος του 2027):

κατά 50% στα χειρουργεία
κατά 70% στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
κατά 80% στον χρόνο αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας:
Η Ν.Δ. δεσμεύεται για επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή του θεσμού του συμβούλου υγείας.

Επίσης, υπόσχεται να υλοποιήσει τα ήδη εξαγγελθέντα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου στον πληθυσμό για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Επίσης, στο πεδίο της πρόληψης σχεδιάζονται τρόποι για μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030 και παροχή δωρεάν υπηρεσιών συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό.

Επιπλέον προληπτικά προγράμματα

Στον προγραμματισμό των προγραμμάτων πρόληψης στην Υγεία εντάσσονται, τα εξής:

ο εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030
η μείωση των καπνιστών από το 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, στο 25% έως το 2027. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχυθούν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Η ΝΔ δεσμεύεται, επίσης, για τη δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Τέλος, θα ενισχυθούν 300 Κέντρα Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπόσχεται να οικοδομήσει ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δεσμεύσεις του κόμματος περιλαμβάνουν:

Την αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.
Την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
Την άμεση και γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, οι γιατροί του ΕΣΥ να αμείβονται με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά για τους νοσηλευτές και μία νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ,

“Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα”, αναφέρεται στο πρόγραμμα του κόμματος

Παράλληλα, υπόσχεται 15.000 στοχευμένες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

Επίσης:

μονιμοποίηση όσων υγειονομικών βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, (επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό)
συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση των νοσοκομείων.
ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την Υγεία

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας είναι οι εξής:

Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου 4999/2022
Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο.
Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις.
Αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις του κράτους.
Χρηματοδότηση με 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ΚΚΕ για την Υγεία
Το ΚΚΕ προωθεί ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην Πρόληψη. Δεσμεύεται να παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη Δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση

Κομβικό ρόλο θα έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με πυρήνα της το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Θα είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών.

Η ΠΦΥ θα αποκτήσει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Από εδώ εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης

Κεντρικά σχεδιασμένα θα εξασφαλίζεται η επαρκής παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων για κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καθώς και η έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών που θα βασίζεται στη συνεργασία Νοσοκομείων–Πανεπιστημίων–Ερευνητικών Κέντρων–Κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου.

Επίσης:

μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας.
μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζόμενων.
αύξηση των εισακτέων στις σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.
«Είμαστε πεισμένοι ότι η ανθρωπότητα θα μετρούσε λιγότερα θύματα, περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί, αν δεν υπήρχε στην Υγεία ο παράγοντας «κέρδος». Γι’ αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό λαϊκό κίνημα», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Μπορείτε να δείτε τις προγραμματικές εξαγγελίες για την Υγεία του ΜΕΡΑ 25 ΕΔΩ  και της προγραμματικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης ΕΔΩ

Πηγή: iatropedia.gr