Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 14:42

Η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται με κομματικούς ανταγωνισμούς αλλά μόνο με συνεργασίες

Για τις προκλήσεις της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής καθώς και της πράσινης μετάβασης, που δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τον μετασχηματισμό των αστικών περιοχών, συζήτησαν η συν-επικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη με τον π. Δήμαρχο Θεστιέων και επικεφαλής της υπερκομματικής Αυτοδιοικητικής Πολιτικής Συμμαχίας “Υπερκομματική Αυτοδιοίκηση Δίκτυο Ενεργών Πολιτών: Παρέμβαση τώρα”, Δημήτρη Τραπεζιώτη κατά την περιοδεία της στην Αιτωλοακαρνανία.

“Μια ενισχυμένη και με ρεαλιστικό όραμα αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στις αλλαγές που χρειαζόμαστε ως κοινωνία, να στηρίξει τους πολίτες, να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, να αναπτύξει δομές αλληλεγγύης και συνοχής, να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να προωθήσει μια οικονομία αλλά και πρακτικές που προστατεύουν και φροντίζουν τους πολίτες και το περιβάλλον. Η μεγάλη πρόκληση για την αυτοδιοίκηση είναι να συμβάλει ουσιαστικά και όχι εικονικά στη δημιουργία ανθεκτικών, βιώσιμων και ασφαλών πόλεων με ποιότητα ζωής για όλες και όλους. Να μην μένει κανένας και καμία πίσω, μόνος ή μόνη. Η ύπαιθρος έχει ανάγκη άνθισης καθώς οι πόλεις βιώνουν σημαντικά προβλήματα, όπως η φτωχοποίηση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η έλλειψη επαρκών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών, τα ανεπαρκή συγκοινωνιακά δίκτυα, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η ευαλωτότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν την εξάρτηση εισαγόμενων αγαθών, η απουσία κατάλληλων θέσεων εργασίας για εξειδικευμένα νέα άτομα. Σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα έχουν αυξηθεί και από την έλλειψη πολιτικών και πρακτικών που θα μπορούσαν να στοχεύουν στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους”, σημείωσε η συν-επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη.

Ωστόσο το νομοθέτημα Βορίδη με τις τελευταίες δόλιες και βεβιασμένες ρυθμίσεις - οι οποίες μάλιστα κρίθηκαν αντισυνταγματικές - μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού, παρεμβάλοντας ουσιαστικά εμπόδια στη μετάβαση σε πραγματική και συμμετοχική αυτοδιοίκηση, αποδυναμώνοντας τα δημοτικά συμβούλια και καθιστώντας τους δημοτικούς συμβούλους απλούς θεατές στις αποφάσεις ενός δημαρχο-κεντρικού συστήματος και ενός συγκεντρωτικού κράτους.

“Στόχος του  Δικτύου  Ενεργών Πολιτών είναι η διατύπωση μιας πρότασης και η δημιουργία και σύσταση ενός πολιτικού - αυτοδιοικητικού υποκειμένου από τους ίδιους τους πολίτες και βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης και συμφωνίας η διαμόρφωση μιας υπερκομματικής Αυτοδιοικητικής Πολιτικής Συμμαχίας. Η Συμμαχία αυτή θα μπορέσει να σταθεί μακριά από επιρροές και σκοπιμότητες κομματικών ή άλλων μηχανισμών που θέλουν την Τ.Α. όμηρο και υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, διότι οι βασικές αρχές που διέπουν τον χαρακτήρα, τη φύση και τη λειτουργία της Τ.Α. είναι η πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια καθώς και η τοπική αυτονομία, που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας αντίστοιχα”, δήλωσε ο κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Οι απόψεις της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ συγκλίνουν με εκείνες της Υπερκομματικής Αυτοδιοίκησης του Δικτύου Ενεργών Πολιτών “Παρέμβαση τώρα” και οι δυο συν-επικεφαλής Βασιλική Γραμματικογιάννη και Δημήτρης Τραπεζιώτης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα των συνεργασιών, προκειμένου η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία και υγιή κοινωνία να γίνει πράξη, ώστε να ανταπεξέλθουμε των διαδοχικών πολλαπλών κρίσεων. 
 
 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα