Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  7:01: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 18:39

Αναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ερώτηση Κυρ. Βελόπουλου: «Η ηλεκτροκίνηση οχημάτων στη χώρα μας ολοένα και προβληματίζει»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 28/02/2023

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Η ηλεκτροκίνηση οχημάτων στη χώρα μας ολοένα και προβληματίζει»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η πρόθεση της Κυβέρνησης, περί της αύξησης της ηλεκτροκίνησης οχημάτων στη χώρα μας, συν τω χρόνω τείνει να προβληματίζει τους ήδη κατόχους και τους εν δυνάμει αγοραστές και χρήστες της αυτής τεχνολογίας κίνησης. Οι προβληματισμοί που οσονούπω πρόκειται να ενσκήψουν σε αυτούς είναι αφενός το κόστος επισκευής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και αφετέρου η ανησυχία της αύξησης των ασφαλίστρων των οχημάτων αυτής της κατηγορίας. Ως παράδειγμα για το πρώτο ζήτημα σας εκθέτουμε ότι το μέσο κόστος επισκευής για ένα μικρό, μη πολυτελές ηλεκτρικό αυτοκίνητο (EV) που έχει εμπλακεί σε μετωπική σύγκρουση είναι 26,6% υψηλότερο από ότι για ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης της ίδιας κατηγορίας. Η δε εν λόγω διαφορά αυξάνεται στο 53,3%, όταν συγκριθεί το κόστος επισκευής μεταξύ ηλεκτρικού και μικρού πολυτελούς SUV εσωτερικής καύσης. Η διαφορά έγκειται στο υψηλότερο κόστος των εξειδικευμένων ανταλλακτικών, στα υψηλότερα ποσοστά εργασίας των μηχανικών που έχουν ειδική γνώση για να επισκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα, στις καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων και στον μεγαλύτερο κίνδυνο διαγραφής των ηλεκτρικών οχημάτων από τους ασφαλιστές, εάν οι μπαταρίες αποδειχθούν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όσον αφορά τον δεύτερο προβληματισμό, διαπιστώνεται ότι η ασφάλιση για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι συνήθως υψηλότερη, με την ασφαλιστική LeasePlan (διεθνής εταιρεία) να προτείνει 12% υψηλότερη τιμή ασφάλισης σε σχέση με τα οχήματα που φέρουν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπρόσθετα, ένα μεγάλο μέρος του κόστους της ασφάλειας οφείλεται στην κατασκευή των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία έχουν ακριβότερα και ελαφρύτερα υλικά, όπως αλουμίνιο και ανθρακονήματα, καθώς και στον σχεδιασμό τους, ο οποίος έχει στόχο να διαχέει την ενέργεια που προέρχεται από σύγκρουση με διαφορετικό τρόπο, αφού δεν υπάρχει κινητήρας στο μπροστινό μέρος για να απορροφήσει την κρούση. Τέλος, αν συνυπολογισθούν ως προτεινόμενη ασφαλιστική κάλυψη οι κίνδυνοι που εγκυμονούν οι φορτίσεις, καθώς και των επιμέρους τμημάτων αυτής (καλώδια, σύνδεσμοι, φορτιστές κλπ.), τότε αναμένονται τα ασφάλιστρα να εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως μεριμνήσετε, δια μέσω εύστοχων πρωτοβουλιών σας, ώστε αφενός το μέσο κόστος επισκευής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων να παραμένει σε επίπεδα επισκευής αντιστοίχων οχημάτων εσωτερικής καύσης των ιδίων κατηγοριών και αφετέρου οι ασφαλιστικές καλύψεις των ηλεκτροκίνητων οχημάτων των ήδη κατόχων και των εν δυνάμει αγοραστών να συγκρατηθούν σε συγκεκριμένα όρια ασφαλιστικών εισφορών, σε σχέση με τα οχήματα εσωτερικής καύσης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 2509/28.2.2023 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας ενημερώνουμε ότι για τα ειδικότερα ζητήματα που τίθενται αρμόδια να απαντήσουν είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών προς το οποίο διαβιβάζεται η Ερώτηση.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Σκρέκας