Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 13:55

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε ερώτηση βουλευτού της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Μη εισέτι παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολής ομάδας της ΕΜΑΚ στη σεισμόπληκτη Συρία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/02/2023

Του:               Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Μη εισέτι παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολής ομάδας της ΕΜΑΚ στη σεισμόπληκτη Συρία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μέχρι στιγμής, οι νεκροί στη Συρία από τον σεισμό ανέρχονται σε 1.602 και οι τραυματίες σε 3.640 με συνεχή αυξητικό αριθμό, διότι εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια. Ο σεισμός έπληξε περιοχές οι οποίες ήδη είχαν υποστεί τεράστιες καταστροφές λόγω του 12χρονου πολέμου και την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη καυσίμων και ο βαρύς χειμώνας. Ο Σύριος Πρεσβευτής στον Ο.Η.Ε. ζήτησε βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του εγκέλαδου. Στο σεισμόπληκτο δε Χαλέπι στο οποίο οι Χριστιανοί προ του πολέμου ανέρχονταν σε 40.000 τώρα εξαιτίας του πολέμου απέμειναν σε 2.000 οικίες 3.000-4.000 ορθόδοξοι χριστιανοί. Υπάρχει όμως και ελληνική κοινότητα η οποία κατέχει κατά το πλείστον τη συριακή υπηκοότητα. Ταυτοχρόνως, στις πληγείσες περιοχές κατοικούν Ελληνορθόδοξοι, Ελληνοκαθολικοί, Σύριοι Ορθόδοξοι, Χαλκηδόνιοι Ορθόδοξοι της Αντιοχείας, Νεστοριανοί, Αρμένιοι, Ασσύριοι και λοιπές χριστιανικές ορολογίες. Εδρεύει δε στη χώρα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο ελληνισμός έχει παρουσία χιλιάδων ετών στη χώρα η οποία θεωρείται από τα λίκνα της Ορθοδοξίας. Η κυβέρνηση όμως έστειλε διασώστες στην Τουρκία και όχι στη Συρία η οποία ευρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση λόγω του αποκλεισμού (εμπάργκο), που επέβαλε η Δύση. Σημειωτέον ότι παρά τον σεισμό η Τουρκία βομβάρδισε το Τιλ Ριφάτ της περιοχής της Ροζάβα η οποία επλήγη από τον σεισμό, αρνήθηκε τη βοήθεια την οποία προσεφέρθη να παράσχει η Κύπρος, εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX, μια δυτικά της Χίου με το επιχείρημα ότι είναι αποστρατικοποιημένη, ζητώντας ακύρωση προγραμματισμένων ασκήσεων και μια ανατολικά της Κρήτης η οποία δεσμεύεται από αυτούς, η τουρκική ακτοφυλακή απέστειλε με 8 μποφόρ βάρκα με παράτυπους εισερχόμενους και διακινητές, με αποτέλεσμα άγνωστο αριθμό αγνοουμένων ανοικτά της Λέσβου, οι δε ροές από τον Έβρο να συνεχίζονται αδιαλείπτως. Η κυβέρνησή σας παρά όλα τα ανωτέρω βοηθάει μόνον την Τουρκία και όχι τη Συρία, οι δε πρωτοβουλίες, οι οποίες αναλαμβάνονται από διάφορους φορείς για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ως αποδέκτη μόνον την Τουρκία, αποκλειομένης της Συρίας η οποία και αυτή θρηνεί νεκρά παιδιά και ενήλικες πλέον των υλικών καταστροφών. Ανθρωπισμός

κατ’ επιλογήν υπέρ μιας χώρας, η οποία μας εξευτελίζει ασταμάτητα και μας απειλεί ως έθνος τα τελευταία χρόνια, αμφισβητώντας και την ύπαρξή μας ακόμη. Ίσως αυτό το δράμα το οποίο τους έπληξε να είναι η αναζήτηση της λύσεως στο δικό μας δράμα που μας προκαλεί αυτή η χώρα, έστω και προσωρινά. Δεδομένου ότι οι τρεις από τις τέσσερις πόλεις εισόδου μεταξύ Τουρκίας και Συρίας είναι κλειστές, η μόνη ακώλυτη και ασφαλής διαδρομή για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και όχι μόνον είναι οι ελεύθεροι λιμένες, οι οποίοι ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση ή η αεροπορική μεταφορά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Αφού ο ΟΗΕ συμφώνησε για αποστολή βοήθειας στη Συρία, προτίθεσθε να αποστείλετε άμεσα ανθρωπιστική και κάθε άλλου είδους βοήθεια προς τον πολύπαθο συριακό λαό, ο οποίος υποφέρει επί δωδεκαετία από έναν πόλεμο τον οποίο επέβαλαν, εξόπλισαν και χρηματοδότησαν ξένες δυνάμεις μεταξύ αυτών και η Τουρκία; Σε αρνητική απάντηση, να μας εκθέσετε τους λόγους.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: - Βουλή των Ελλήνων

Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων

Ε.Δ.: - Διπλωματικό Γ ραφείο κ. Πρωθυπουργού

  • Διπλωματικό Γ ραφείο κ. Υπουργού
  • Διπλωματικό Γ ραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού
  • Διπλωματικό Γ ραφείο Υφυπουργού κ. Φραγκογιάννη
  • Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
  • Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα ΑΕΔΔ
  • Γραφεία κ.κ. Α’ και Z’ Γενικών Διευθυντών
  • Α6 και Ζ2 Διευθύνσεις
  • ΕΝΥ/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου
  • Υπηρεσία Ενημέρωσης & Δημόσιας Διπλωματίας

ΚΟΙΝ.: - Βουλευτή κ. Κ. Χήτα

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμόν 2248 Κοινοβουλευτική Ερώτηση

Σε συνέχεια της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής τραγωδίας από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία και προκειμένου να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους χειμαζόμενους πληθυσμούς των δύο χωρών, το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε εξαρχής τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών στην Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στο έργο προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις πληγείσες περιοχές.

Όσον αφορά στη Συρία, έχει ήδη αποσταλεί ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια από τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Υγείας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (European Union Civil Protection Mechanism/EUCPM).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ