Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 11:59

Διαλύονται οι ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας

Ισως χρειάζεται μια μικρή αναδρομή για να καταλάβουμε το μέγεθος της σημασίας των εγγείων βελτιώσεων στην χώρα. Το 80-85% της συνολικής κατανάλωσης νερού σε ολόκληρη την Ελλάδα αφορά τη γεωργία, τα έργα τα οποία διαχειρίζονται οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ εξυπηρετούν περίπου 6.000.000 στρέμματα, το 45% του συνόλου της αγροτικής γης. Οι ΤΟΕΒ είναι συνεταιρισμοί αγροτών, με μέλη που εκπροσωπούν τουλάχιστον τα 5/9 της ωφελούμενης έκτασης.  Διοικούνται από άμισθο διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγει η Γενική Συνέλευσή τους.
 
1958: Θεσπίζεται η λειτουργία των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. Μαζί ιδρύθηκε και η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων (YEB) η οποία είχε την αρμοδιότητα των ΟΕΒ και διέθετε εξοπλισμό και καταρτισμένο προσωπικό. 1992: Η ΥΕΒ αποδυναμώνεται και χάνει μεγάλο μέρος του προσωπικού και του εξοπλισμού της. 2017: H αρμοδιότητα για τους ΤΟΕΒ μεταφέρεται στις αντίστοιχες Περιφέρειες, οι οποίες όμως δεν διαθέτουν μια αντίστοιχη υποδομή, προκειμένου να υποστηρίξουν με εξοπλισμό ή επιστημονικά τους ΟΕΒ.
 
Κι ας πάμε στην σημερινή κατάσταση στην οποία από τους περισσότερους από 450 ΟΕΒ που εκτιμάται ότι λειτουργούν σήμερα στη χώρα, βρέθηκαν αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία μόνο από 118 ΤΟΕΒ, τα λογιστικά έσοδα των ΤΟΕΒ αποτυπώνουν βεβαιωμένες οφειλές και όχι απαραίτητα εισπράξεις, ενώ για τα μέλη πολλών ΤΟΕΒ εκκρεμούν σημαντικά χρέη, οι μεγάλες οφειλές των ΤΟΕΒ απέναντι στην ΔΕΗ καθιστούν αμφίβολη την ομαλή ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων ώστε να ξεκινήσει απρόσκοπτα η αρδευτική περίοδος.όσο δε για την Αιτωλοακαρνανία ,υπάρχουν ΤΟΕΒ που δεν  έχουν καθόλου πάροχο. Είναι ο ΤΟΕΒ Φυτειών, Παραβόλας, Λεσινίου, Κατοχής και Μεσολογγίου,με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Η αποδόμηση του πρωτογενους τομέα στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες κι από όλες τις κυβερνήσεις ήταν συνειδητή ,εγκληματική και με οργανωμένο σχέδιο!
 
Η μείωση του πρωτογενούς τομέα είναι προφανές, ότι μετατρέπει τη χώρα μας, σε χώρα χωρίς στοιχειώδη επάρκεια στα διατροφικά προϊόντα και την καθιστά, χώρα εισαγωγών ακόμη και στη διατροφή της. Μια χώρα όμως στην οποία μειώνεται η παραγωγική της βάση δεν έχει μέλλον. Εκτός και εάν γίνει , μια μεγάλη ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών. Εάν υλοποιηθεί μια σοβαρή παραγωγική ανασυγκρότηση , εάν η χώρα αποκτήσει εθνική πολιτική για τον Αγροτικό τομέα με στόχο την διατροφική επάρκεια της χώρας και την εύκολη πρόσβαση της κοινωνίας σε ποιοτικά , ασφαλή και φθηνά είδη διατροφής. Αυτό όμως απαιτεί πολιτικές που θα εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Απαιτεί πολιτικές που θα μειώνουν πρώτα απ όλα το κόστος παραγωγής( γεωργικά εφόδια, ενέργεια, πετρέλαιο, ΦΠΑ). Πολιτικές που θα στηρίζουν ουσιαστικά τη Γεωργία ,την κτηνοτροφία την παράκτια αλιεία και συνολικά τον Αγροτικό κόσμο της χώρας ,αλλά , και κλαδικές πολιτικές ανά προϊόν. Την ενίσχυση την ουσιαστική στήριξη και δημοκρατική οργάνωση των Συνεταιρισμών .Πολιτικές εξυγίανσης της αγοράς από τα λαμόγια και τα καρτέλ βιομηχάνων και πολυεθνικών αλυσίδων διανομής. Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες .Παροχή ρευστότητας με κεφάλαια κίνησης χαμηλού κόστους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ώστε να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Γενναία χρηματοδότηση της εφαρμοσμένης γεωργικής έρευνας και καινοτομίας.. Ανάπτυξη νέων μορφών στις οικονομικές συναλλαγές όπως οι τοπικές δημοτικές αγορές για την διάθεση των προϊόντων, ώστε να περιοριστούν οι ενδιάμεσες παρασιτικές λειτουργίες. Αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής υπαίθρου μέσα από την προώθηση και στήριξη της δημιουργίας βιοτεχνιών και βιομηχανιών παραγωγής και επεξεργασίας διατροφικών προϊόντων . Προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης ,που αποτελούν κοινωνικό πόρο , κρίσιμο για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.
 
Στο γενικότερο σχέδιο αποδόμησης της γεωργίας εντάσσεται και η απαξίωση των ΤΟΕΒ.
 
Εμείς όμως έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα δώσουν λύσεις άμεσα,και είναι προτάσεις απλές που έχουν ειπωθεί και από επιστήμονες και τεχνοκράτες που εχουν ασχοληθεί με το τεράστιο αυτό ζήτημα!
 
-Συνένωση αρκετών ΤΟΕΒ με βάση κριτήρια μεγέθους και οργανωτικής δομής, ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν τις εκτάσεις τους με αποδοτικό τρόπο.
- Ενιαίο λογιστικό σύστημα. Επιστημονικό προσωπικό, πρόβλεψη για διοίκηση από τεχνοκράτες, υποδομή για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
-Δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να έχει τον τελικό έλεγχο του προγραμματισμού και της υλοποίησης μελετών και έργων
-Ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορήγησης.
Χρήστος Ρήγας
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Εθνικό κόμμα Έλληνες