Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 18:19

Πράσινο & Μωβ: Περιοδεία στη Λάρισα-πρώτη μέρα Συνάντηση με το Δήμαρχο

Ξεκινώντας την περιοδεία στη Λάρισα χθές 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ, Δομήνικου Χρυσίδη με το Δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη, με την παρουσία του Νίκου Ράπτη, εκπροσώπου του Κόμματος για τα Ζώα και του Δημήτρη Λιόλιου, μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
Με μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, από ευρωπαϊκά και εθνικά, περιφερειακά και τοπικά, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε θέματα:
  • Κλιματικής κρίσης και  των επιπτώσεων στο φυσικό και αστικό περιβάλλον  και στη βιοποικιλότητα, στα αγροτικά την τοπική παραγωγή, με έμφαση στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει για να χτίσουμε αντοχές. Προσαρμογή για την  κλιματική κρίση σημαίνει χτίζουμε σοβαρές εθνικές και τοπικές στρατηγικές ανθεκτικότητας.
  • Ενέργειας, με ειδικότερη αναφορά στις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι αποδίδουν στην Ελλάδα αν και υπάρχει ένα δυσλειτουργικό νομικό πλαίσιο. Ενώ υπάρχουν ήδη έτοιμα έργα του Δήμου για να καλύψουν τις ανάγκες σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, η αδυναμία σύνδεσής τους με το δίκτυο τα οδηγεί σε αχρηστία. Επισημάναμε οτι: Καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας σημαίνει αναπτύσσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προωθεί δημόσιες και συμμετοχικές προσπάθειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Των πολύτιμων υδάτινων πόρων, με στρατηγικές μελέτες που έχει κάνει ο Δήμος Λάρισας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο. Επισημάναμε ότι: Προστασία υδάτινων πόρων σημαίνει ολιστικός σχεδιασμός εξοικονόμησης και διαχείρισης του νερού ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, και μόνον.
  • Βιώσιμης κινητικότητας, για την οποία ο Δήμος Λάρισας εκπονεί μελέτες με γνώμονα τέσσερις ροές: πεζοί, ποδήλατο, λεωφορείο και δρόμοι αυτοκινήτου ήπιας διέλευσης. Επισημάναμε ότι: Βιώσιμη κινητικότητα στο αστικό περιβάλλον σημαίνει  η πόλη ανήκει στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα.
  • Πολιτισμού, με στόχο να συνενωθούν και να συμπεριληφθούν σημεία ιστορικής σημασίας και να δημιουργηθούν πολιτιστικές διαδρομές σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για βιώσιμη κινητικότητα, αλλα και ένα βιώσιμο και θεματικό τουρισμό στην πόλη. Επισημάναμε ότι: Βιώσιμος τουρισμός σημαίνει ενεργοποίηση του τοπικού υγιούς ιδιωτικού τομέα με πράσινο και κοινωνικό πρόσημο, για να κερδίσει η τοπική παραγωγή και η Λάρισα στο σύνολο της.
Για την πραγματοποίηση των ανωτέρω θα απαιτηθεί χρήση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, επιτυχής συντονισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δημόσια Διοίκηση, η οποία θα κρίνει αξιοκρατικά τοπικές προσπάθειες για τις αλλαγές που πρέπει να βάλουμε μπροστά άμεσα. Δηλαδή ένα ακέραιο κράτος, σε όλα τα επίπεδα. 
Αυτό το κράτος δεν υπάρχει, γι' αυτό το κράτος το Πράσινο & Μωβ θα δουλέψει. 
Το Πράσινο & Μωβ είναι μια Συμμαχία των κομμάτων: Οικολόγοι Πράσινοι, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, Κύκλος -οικοφεμινιστικό qυίνημα