Παρασκευή, 19η Ιουλίου 2024  11:37: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 23:08

Marc: Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη – Απώλειες για ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 4,6 μονάδων

Στις 4,6 μονάδες βρίσκεται η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Ειδικότερα, στην έρευνα σε δείγμα 1.241 ανθρώπων το διάστημα 4-7 Μαρτίου, αποτυπώνεται ότι η ΝΔ έχει απώλειες της τάξης του 2,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στα ίδια χάνοντας 0,1% όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ανεβασμένο κατά 0,3% είναι το ΚΚΕ, όσο και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται να κερδίζει 0,8%. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο 10% (9,8% στην προηγούμενη μέτρηση).

Αναλυτικά τα ευρήματα έχουν ως εξής:

Marc: Πρόθεση ψήφου

ΝΔ: 29,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 25%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 9,7
ΚΚΕ 5,6
Ελληνική Λύση 3,9
ΜέΡΑ25: 3,5
Εθνικό Κόμμα: 3

Marc: Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Σχετικά με την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το 38,9% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά/μάλλον θετικά τον Κυριάκο Μητσοτακή, ενώ αρνητικά το 60,3%. Παράλληλα θετικά/ μάλλον θετικά κρίνει το 28,5% τον Αλέξη Τσίπρα και αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το 70,9.

Marc: Εμπιστοσύνη στους πολιτικούς αρχηγούς

Εξάλλου, το 34,5% των ερωτηθέντων δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον κ. Μητσοτάκη, έναντι του 22,1% που απαντά τον κ. Τσίπρα. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 5,1% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4,2%.

Marc: 86% θεωρεί μεγαλύτερη ανησυχία το δυστύχημα στα Τέμπη

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών είναι το δυστύχημα στα Τέμπη (86%), η ακρίβεια/ανατιμήσεις (69%), διαφθορά πολιτικών (23,1%), εγκληματικότητα (22,1%), εθνικά θέματα/ελληνοτουρκικά (16,4%).

Marc: Πού οφείλεται το δυστύχημα στα Τέμπη

Σε ερώτηση «πού οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα», οι ερωτηθέντες απάντησαν: 12,1% ανθρώπινο λάθος σταθμάρχη/κακιά στιγμή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 87% απαντά «και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».

Marc: Πότε πρέπει να γίνουν εκλογές

Στο ερώτημα για τον χρόνο των εκλογών, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Εκλογές πριν το Πάσχα, στις 9 Απριλίου, απαντά το 45,2%, ενώ το 46,4% των ερωτηθέντων επιθυμούν να στηθούν κάλπες τον Μάιο.

Marc: Τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες

Στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8% ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί το 23,2%.

Marc: Πώς αξιολογούν συνολικά την κυβέρνηση οι πολίτες

Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, έναντι 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Η ταυτότητα της έρευνας της Marc

Σημειώνεται ότι πριν την παρουσίαση της έρευνας, ο Νίκος Χατζηνικολάου εξέφρασε την αντίθεσή του με την δημοσιοποίηση της έρευνας ενώ γίνονται ακόμη οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

«Μετράμε το εν θερμώ, αν την κάναμε μία εβδομάδα πριν ή μετά θα είχαμε άλλα αποτελέσματα, αλλά αν την αναβάλαμε θα πυροδοτούσαμε όσους πιστεύουν ότι πάμε να καλύψουμε« απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης.

iefimerida.gr