Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  3:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 17:33

Φωτεινή Παντιώρα: "Εάν εμείς, οι ίδιες οι γυναίκες δεν διεκδικήσουμε και δεν αγωνιστούμε για τα αυτονόητα, καμία Άνοιξη στην ισότητα των φύλων δεν πρόκειται να έρθει"

«H φετινή 8η Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μας βρίσκει σε μια περίοδο που η χώρα μας πενθεί τον άδικο και ξαφνικό χαμό δεκάδων ανθρώπινων ψυχών στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα δεν είναι απλά μια επέτειος. Είναι ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Από τους αγώνες των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1957, διαμαρτυρόμενες για τις άδικες συνθήκες εργασίας, στο #metoo που έδωσε πραγματικά φωνή σε χιλιάδες γυναίκες.

Δυστυχώς ο δρόμος για όλες μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Έχουμε συλλογικό αγώνα μπροστά μας για να εξαλείψουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Η φετινή 8η Μαρτίου βρίσκει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες συνεχίζουμε δυστυχώς να υφιστάμεθα διακρίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, να είμαστε πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Η τρομακτική αύξηση των γυναικοκτονιών και των φαινομένων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, θα πρέπει να μας αφυπνίσει, να μας ενώσει για να αγωνιστούμε όλες μαζί. Να μη βιώσει καμία γυναίκα στο μέλλον παρόμοια γεγονότα.

Να μην ξεχνάμε, ότι η 8η Μαρτίου είναι ημέρα υπενθύμισης αλλά και αφετηρίας νέων αγώνων για τη διεκδίκηση των αυτονόητων, της ισότιμης πρόσβασής μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Μεταξύ άλλων Διεκδικούμε:

  • Ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  • Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, θέσπιση του όρου Γυναικοκτονία και μέτρων ολιστικής αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.
  • Ισχυρό κράτος πρόνοιας για όλες τις γυναίκες χωρίς διακρίσεις.
  • Εργασία με ίση αμοιβή, ασφάλιση και ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Εάν εμείς, οι ίδιες οι γυναίκες δεν διεκδικήσουμε και δεν αγωνιστούμε για τα αυτονόητα, καμία Άνοιξη στην ισότητα των φύλων δεν πρόκειται να έρθει».

Φωτεινή Παντιώρα
Υποψήφια Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 17:36