Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 10:15

Τραγωδία στα Τέμπη: Από αχθοφόρος του ΟΣΕ, υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας και μετά… σταθμάρχης Λάρισας

Ο 59χρονος σταθμάρχης της Λάρισας, το μοιραίο λάθος του οποίου “πυροδότησε” το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν πλήρουσε τις προδιαγραφές προσλήψεων του ΟΣΕ.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει με βάση τον τελευταίο διαγωνισμό του οργανισμού, που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη μεταξύ άλλων, αναγράφεται όριο 42 ετών, ηλικία κατά πολύ μικρότερη από αυτή του συλληφθέντα. Τα απαιτούμενα προσόντα όμως όπως αποδεικνύεται είναι “εικονικά” και έχουν… εξαιρέσεις, καθώς δεν ισχύουν για όσους εργάζονται ήδη στον ΟΣΕ ακόμα και σε διαφορετικά πόστα με μηδενική εμπειρία.

Ο… “άπειρος” σταθμάρχης

29 Νοεμβρίου 2022. Εκδίδεται από τον ΟΣΕ διαγωνισμός προσλήψεων για συνολικά 90 θέσεις. Οι 36 αφορούν σταθμάρχες. Δύο από αυτούς, ένας… έμπειρος και ένας άπειρος, χωρίς προϋπηρεσία, προορίζονται για τη Λάρισα. Τα προσόντα που απαιτούνται είναι: απολυτήριο Λυκείου ή υψηλότερος τίτλος, γνώση Η/Υ και αγγλικής γλώσσας, ενώ υπάρχει ηλικιακό όριο στα 42 έτη.

Στη μια από τις δυο θέσεις θα βρεθεί τον τελευταίο 1,5 μήνα, μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης εκπαίδευσης ο 59χρονος άνδρας που συνελήφθη την Τετάρτη μετά το δυστύχημα. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν η τοποθέτηση του έγινε κατόπιν συμμετοχής του στο συγκεκριμένο διαγωνισμό ή αν εξαιρέθηκε του ορίου ηλικίας λόγω… παρελθόντος στον οργανισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος δούλευε ως αχθοφόρος στον ΟΣΕ πριν βρεθεί για χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΟΣΕ, οι παραπάνω προϋποθέσεις πρόσληψης δεν ισχύουν σε περίπτωση που κάποιος εργάζεται ήδη στον Οργανισμό, καθώς τότε απαιτούνται μόνο ιατρικές βεβαιώσεις.

Περισσότεροι νεκροί από τους αγνοούμενους

Την ώρα που ο 59χρονος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αρχών κατηγορούμενος για βαρύτατα αδικήματα, οι μακάβριες διαδικασίες ταυτοποίησης των νεκρών, γράφουν τον επίλογο του δράματος. Πριν το DNA “μιλήσει” και δώσει την απευκταία απάντηση στους συγγενείς των αγνοουμένων, οι διασώστες αναζητούν τα τελευταία ίχνη… θανάτου κάτω από τα υπολείμματα της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 62.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες, ο αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 57, την ώρα που στις αρχές είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι 56 άνθρωποι. Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, ενδέχεται επιβάτες του τρένου να μην έχουν δηλωθεί από οικείους, κάτι που δυσχεραίνει τις έρευνες. Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, 14 από τους σορούς παραδόθηκαν σε οικογένειες θυμάτων.

Όσον αφορά τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα DNA από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 32 ταυτοποιήσεις σορών. “Έχει ληφθεί από το κάθε μέλος DNA, οπότε κάποιο μέλος που μπορεί να ανήκει σε μια σορό διαμελισμένη, θα αποδοθεί στη σορό, κάποια μέλη που δεν θα ανήκουν σε σορό, θα έχουμε το DNA τους” ανέφερε η η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή., εξηγώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης.

Έρευνες υπό βροχή

Τα διασωστικά κλιμάκια επιχείρησαν την Πέμπτη για δεύτερο 24ωρο, κάτω από αδιάκοπη βροχόπτωση, επικεντρώνοντας τις έρευνες τους στο συμπιεσμένο και σε σχήμα “Γ” βαγόνι – εστιατόριο του τρένου, όπως το περιέγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Παράλληλα ειδικά κλιμάκια συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία από το πεδίο σε μια προσπάθεια να διασταυρωθούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο Αμαξοστοιχιών, η οποία πιθανότατα πυροδοτήθηκε από σπινθήρες σε συνδυασμό με την ανάφλεξη καυσίμων και την ύπαρξη φιαλών υγραερίου που υπήρχαν μέσα στο βαγόνι-εστιατόριο.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος - thetoc.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 10:18