Τρίτη, 7η Ιανουαρίου 2025  3:46: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2025

Ο άνθρωπος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην προετοιμασία για την δεύτερη απόπειρα τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν Ουκρανός πράκτορας!

Εργάστηκε με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών και πέρασε δύο χρόνια στρατολογώντας βετεράνους των ΗΠΑ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το γνώριζαν αυτό; Αν ναι, γιατί δεν ενήργησαν;

Ας μην ξεχνάμε την ανατριχιαστική προειδοποίηση του Ζελένσκι: «Εάν η Δύση εγκαταλείψει την Ουκρανία, εκατομμύρια πρόσφυγες μπορεί να αντιδράσουν απρόβλεπτα».

Τώρα έχουμε έναν Ουκρανό πράκτορα που στοχεύει έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο σπίτι του βρέθηκε φωτογραφία του Kyrylo Budanov, του αρχηγού στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε επίπεδα φιάσκου (και πάλι) ήταν η υποδοχή της Αναλένα Μπέρμποκ, αυτή την φορά από τον de facto ηγέτη της Συρίας Αχμάντ αλ Σάρα, στη Δαμασκό, καθώς δεν έλαβε ούτε καν χαιρετισμό δια χειραψίας, θυμίζοντας το πως αντιμετώπισαν οι Κινέζοι την «πράσινη» Γερμανίδα ΥΠΕΞ όταν μέσα στο Πεκίνο μη τηρώντας κάθε έννοια διπλωματικής γλώσσας θέλησε να τους επικρίνει.

Ο αλ Σάρα, που ήταν γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, υποδέχθηκε τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών και τον Γάλλο ομόλογό της Ζαν Νοέλ Μπαρό, στην πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Συρία από την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο αλ Σάρα υποδέχθηκε δια χειραψίας τον Μπαρό, ωστόσο δεν έκανε το ίδιο με την Αναλένα Μπέρμποκ, την οποία χαιρέτισε με ένα νεύμα.

Η Γερμανίδα υπουργός έμεινε με τα χέρια της δεμένα για να αποφευχθεί… διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Συρίας – Γερμανίας και η επίσκεψη συνεχίστηκε κανονικά κατά τα φαινόμενα αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι .

Για ακόμα μία φορά η Α.Μπέρμποκ δέχεται έναν διεθνή εξευτελισμό δείχνοντας έτσι το πως αντιμετωπίζουν και την Γερμανία του Ο.Σολτς άλλες διεθνείς δυνάμεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επίσκεψή της στην Κίνα.

Θυμίζουμε ότι οι Κινέζοι έδιωξαν με τις «κλωτσιές» την Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, που για πολλοστή φορά δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του Βερολίνου με άλλες χώρες και καταδίκασαν τις δηλώσεις και ενέργειές της κατά την επίσκεψή της.

Ακόμα όμως χειρότερο ήταν το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα όπου φάνηκε η στιγμή της εκδίωξης της Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Αναλένας Μπέρμποκ και των Γερμανών δημοσιογράφων από την συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο όταν έλεγε στους Κινέζους «Τι πρέπει να κάνουν στο ουκρανικό» και επέπληττε την κινεζική ηγεσία για την στάση της θα μπορούσε να είναι και πίνακας με τίτλο: «Το τέλος της αποικιοκρατίας»!

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, κατά τα άλλα προοδευτική και κομματικά «πράσινη», μιλούσε σε ένα αρχαίο έθνος, όπως ακριβώς μιλούσαν Α.Μέρκελ και Β.Σόιμπλε και τα άλλα γερμανικά «σκουπίδια» σε ένα άλλο αρχαίο έθνος πριν από 9 χρόνια.

Όπως έλεγαν στην Ελλάδα τι να κάνει και τι δεν πρέπει να κάνει.

Με την μόνη διαφορά ότι το ένα αρχαίο έθνος (Κίνα) σήμερα έχει 1,6 δισ. πληθυσμό και ρυθμούς ανάπτυξης «τρένου», αλλά πάνω απ’όλα έχει πυγμή και αποφασιστικότητα και το άλλο (Ελλάδα) ήταν προσκυνημένο, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία αποφάσισε την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) -του «ΝΑΤΟ της Ανατολής»- και κατά τα φαινόμενα αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2025 αλλάζοντας τις ισορροπίες σε Μέση Ανατολή και Ασία.

Η ένταξη στο CSTO θα ακολουθήσει την ένταξη στους BRICS και το Ιράν θα προσθέσει μία αξιόλογη πολεμική μηχανή, σίγουρα την δεύτερη μετά της Ρωσίας, στην ανατολική συμμαχία.

Θα είναι και η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στην δομή του CSTO χωρίς να έχει προϋπάρξει κράτος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, της χαλαρής οντότητας που διαδέχθηκε την Σοβιετική Ένωση

Ο CSTO αποτελείται από έξι κράτη: Την Ρωσία, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, και το Τατζικιστάν.

Τι θα σημαίνει ένταξη του Ιράν στο CSTO: 

 – Αυξημένη ασφάλεια για το Ιράν και μεταφορά σύγχρονης πολεμικής τεχνολογίας. Προϋπόθεση της πώλησης των Su-35 ήταν η ένταξή του στην συμμαχία

– Αυξημένη ασφάλεια για τις χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ κλπ.) που ακόμα νιώθουν απειλή από την Τεχεράνη. Η Ρωσία θα μπορεί πλέον να την εγγυηθεί.

– Μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν: Μια χώρα της οποίας εγγυώνται την ασφάλεια κράτη όπως η Ρωσία και έχουν ενταχθεί στην συμμαχία της, δεν είναι απομονωμένο και μειώνεται κρίσιμα η ανάγκη τους για πυρηνικά όπλα αφού η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη είναι επίσημα σύμμαχός τους.

Φυσικά και η Ρωσία προσθέτει μια χώρα 90 εκατ. στην ανατολική συμμαχία, με τεράστιους φυσικούς πόρους ενώ βάζει χαλινάρι και στις ανοησίες του προέδρου της Αρμενίας Ν.Πασινιάν για έξοδο από το CSTO: Το Ιράν είναι ο μόνος πιστός σύμμαχος της Αρμενίας σήμερα στην περιοχή.

Ήδη ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας, ανακοίνωσε την συμμετοχή ιρανικής αντιπροσωπείας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των κρατών μελών του CSTO…

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έλον Μασκ ενάντια στη βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών, καθώς αναδημοσίευσε μία ανάρτηση στο «Χ», στην οποία καλεί τον βασιλιά Κάρολο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διατάξει νέες γενικές εκλογές.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας «Χ» και εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του υπουργείου Αποτελεσματικότητας του Κράτους, μοιράστηκε μία ανάρτηση στην οποία απαιτεί από τον μονάρχη να παρέμβει, καθώς συγκρούστηκε με την κυβέρνηση για μία υπόθεση συμμοριών που κακοποιούσαν σεξουαλικά νεαρά κορίτσια.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία, αν και ο μονάρχης έχει την εξουσία να διαλύει το κοινοβούλιο, η εξουσία αυτή είναι κυρίως τυπική και ασκείται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, προκειμένου να γίνουν νέες εκλογές. Αν ο βασιλιάς διαλύσει το κοινοβούλιο παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού, θα προκαλούσε συνταγματική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ο Independent.

Ο Μασκ πυροδότησε μια έντονη διαμάχη την Πέμπτη σχετικά με τον τρόπο που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, χειρίστηκε την υπόθεση κακοποίησης παιδιών στο Όλνταμ, αφού υπέδειξε ότι είχε αποτύχει να προσαγάγει στη δικαιοσύνη «συμμορίες βιαστών» όταν ήταν διευθυντής των δημόσιων διώξεων. Ζήτησε, μάλιστα, τη φυλάκιση του υπουργού Προστασίας, Τζες Φίλιπς.

Ώρες μετά την παρέμβαση του κ. Μασκ την Πέμπτη, ο ηγέτης των Τόρις, Κέμι Μπάντενοχ, ζήτησε εθνική έρευνα για οργανωμένες συμμορίες κακοποίησης παιδιών.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μαζικό χτύπημα και 12 καταιγισμούς συνδυασμένων όπλων ακριβείας και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εξαπέλυσαν την εβδομάδα αυτή οι ρωσικές δυνάμεις στην σε βιομηχανίες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία έπληξε με μεγάλη ισχύ πυρός τον στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα της Ουκρανίας, τον στρατό και τις εγκαταστάσεις ανάπτυξης μισθοφόρων.

Ειδικότερα, τα πλήγματα εξαπολύθηκαν το διάστημα μεταξύ της 28ης Δεκεμβρίου 2024 και 3 Ιανουαρίου 2025, από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στόχος τους ήταν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία ουκρανικών στρατιωτικών-βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Επίσης χτυπήθηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών, υποδομές στρατιωτικών αεροδρομίων, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων, τα εργαστήρια συναρμολόγησης και οι χώροι αποθήκευσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των ναυτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τέλος των ρωσικών πυρών δεν ξέφυγαν και οι περιοχές όπου αναπτύσσονται τόσοι οι ουκρανικές μονάδες, όσο και οι ξένοι μισθοφόροι που επιχειρούν στην Ουκρανία.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε κατά την ομιλία του για το νέο έτος, ζήτησε την ανεξαρτητοποίηση του νησιού από το βασίλειο της Δανίας, και την επιδίωξη της ενίσχυσης της συνεργασίας με άλλες χώρες, αποδεχόμενος έτσι εμμέσως την πρόταση Ν.Τραμπ, για ενσωμάτωση στον αμερικανικό εθνικό «κορμό».

«Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, και σε σχέση με ποιους θέλουμε να συνεργασθούμε στενά και σε σχέση με το ποιοι θέλουμε να είναι οι εμπορικοί μας εταίροι», είπε.

Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε επίσημα η Γροιλανδία να αγοραστεί από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

«Για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απολύτως αναγκαία (από τις ΗΠΑ)», είχε γράψει πριν από μερικές ημέρες, καθόλου τυχαία, ο N.Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.

Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και αυτό εν μέρει οφείλεται στις αποκαλύψεις για την διαχείριση των υποθέσεων της Γροιλανδίας από τις αρχές της Δανίας κατά τον 20ό αιώνα.

Ανάμεσά τους και η υπόθεση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά την δεκαετία του 1960.

Η Γροιλανδία υπήρξε αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Πλέον είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας και το 2009 κέρδισε το δικαίωμα να επιδιώξει την ανεξαρτησία της με δημοψήφισμα.

Το 2023, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας παρουσίασε το σχέδιο του πρώτου της συντάγματος.

Ο Ν.Τραμπ ήξερε γιατί επέλεξε αυτή την στιγμή για να ζητήσει την απόκτηση της Γροιλανδίας, η οποία γεωπολιτικά «είναι μαγαζί γωνία», με έναν απίστευτου μεγέθους ορυκτό πλούτο και με άμεση πρόσβαση και στους επίσης απίστευτους πόρους της Αρκτικής όπου ένα μεγάλο μέρος τους θα καταλήξει στην Ρωσία.

«Η ιστορία και η σημερινή κατάσταση έχουν δείξει ότι η συνεργασία μας με το Βασίλειο της Δανίας δεν έχει επιτύχει να δημιουργήσει συνθήκες ισότητας», δήλωσε ο Μούτε Εγκεντε.

«Ήρθε η ώρα για την χώρα μας να κάνει το επόμενο βήμα. Όπως άλλες χώρες του κόσμου, πρέπει να εργασθούμε για να απομακρύνουμε τα εμπόδια για την συνεργασία – που μπορούμε να περιγράψουμε ως δεσμά της αποικιοκρατίας – και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον λαό της Γροιλανδίας να αποφασίσει σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Ενώ η πλειονότητα των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον χρόνο και τις συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει απορρίψει δύο φορές τις προσφορές του Ν.Τραμπ να αγοράσει το νησί, το 2019 και τον προηγούμενο χρόνο.

«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν πωλούμαστε και δεν θα πωληθούμε ποτέ».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στον Τραμπ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όλοι κατάλαβαν ότι αυτές εννοούσε για «συνεργασία».

Παρά τον πλούτο της σε μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οικονομία της Γροιλανδίας είναι εύθραυστη και εξαρτάται από την αλιεία και τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Δανίας.

Η Δανία είναι μία χώρα η οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους της Γροιλανδίας, καθώς δεν διαθέτει τα μέσα να το κάνει και το κυριότερο δεν διαθέτει την θέληση.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις 6 Απριλίου.

Η Γροιλανδία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει χώρο εξελίξεων καθώς η Αρκτική θα είναι το επόμενο σημείο έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ν.Τραμπ, ζήτησε να «ανοίξει» την Βόρεια Θάλασσα η Βρετανία και να «ξεφορτωθεί τις ανεμογεννήτριες», μέσω του Truth Social, μετά την ανακοίνωση αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας πως αποσύρεται από την περιοχή καθώς δεν υπάρχει πια ουσιαστικό κέρδος.

Όπως είπε η Βρετανία κάνει «πολύ μεγάλο λάθος».

Φυσικά τα όσα είπε ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ ισχύουν και για την Ελλάδα.

Τι θα κάνει ο Κ.Μητσοτάκης; Θα συνεχίσει να προωθεί την κατασκευή ανεμογεννητριών αντί να κάνει πραγματικές προσπάθειες να εκμεταλλευτεί τον πλούτο που κρύβεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Η επέκταση των αιολικών πάρκων φαίνεται πως έχει κάποια σύνδεση και με τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αφού στα καμμένα «φύτρωσαν» ανεμογεννήτριες μέσα σε λίγους μήνες.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, το έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει μία πολιτική ενάντια στις ανεμογεννήτριες οι οποίες όπως έχει ο ίδιος δηλώσει προκαλούν (και έτσι είναι) μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες σταθερά εγκαταλείπουν δραστηριότητες στη Βόρεια Θάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες καθώς πλέον δεν είναι μία συμφέρουσα επένδυση.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή της στα 4,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις αρχές της χιλιετηρίδας σε περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σήμερα.

Η ανάρτηση Τραμπ ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την προτεινόμενη αποχώρηση της αμερικανικής μονάδας Apache της APA από τη Βόρεια Θάλασσα έως το 2029, αναμένοντας ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 20% έως το 2025!

Εν τω μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνοντας τους έκτακτους φόρους στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας στο 38%.

Φυσικά πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ταχθεί ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ και τις πολιτικές της.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένας Βρετανός πρωθυπουργός θα ακολουθήσει εχθρική πολιτική απέναντι στον μεγαλύτερο σύμμαχο της χώρας του που είναι οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ελπίζει να διοχετεύσει τα κεφάλαια που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα στον τομέα της ενέργειας μέχρι το 2030.

Ωστόσο, οι υψηλότεροι φόροι έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς της Βόρειας Θάλασσας να προειδοποιήσουν για πιθανή πτώση των επενδύσεων, με ορισμένους, όπως η Harbour Energy, να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τις συμμετοχές τους.

Παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα από τη Βρετανία και την Ευρώπη, ο τομέας παλεύει με την αύξηση του κόστους λόγω τεχνικών προκλήσεων, διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και υψηλών επιτοκίων.

Τα κλιμακούμενα έξοδα έχουν ωθήσει τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων Orsted, να επανεκτιμήσουν τις επενδυτικές στρατηγικές τους.

‘Αλλωστε, οι επενδυτές, εμφανίζονται εξαιρετικά κουρασμένοι από τις υποσχέσεις της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τη στήλη Lex των Financial Times.

Εν προκειμένω θα πρέπει να απαντηθούν σειρά ερωτημάτων: Θα πρέπει οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και βιομηχανίας να δαπανούν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων, «καθαρότερων» δραστηριοτήτων;

Η Ευρώπη αρχίζει να φτάνει στα όριά της όσον αφορά την αιολική ενέργεια.

Χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, κάποτε ηγέτες στην επέκταση της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας, αντιμετωπίζουν πλέον εμπόδια καθώς οι τιμές και τα κίνητρα ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά για να υποστηρίξουν νέα έργα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πρόσφατη δημοπρασία για υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Δανία δεν είχε καθόλου προσφορές.

Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ανεμογεννητριών κινδυνεύει να παρατείνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, καθώς το αυξανόμενο κόστος αμφισβητεί την προηγούμενη επιτυχία του κλάδου στη μείωση των τιμών.

Η Δανία, η οποία παρήγαγε το κορυφαίο παγκοσμίως το 58% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αιολική ενέργεια πέρυσι, δεν είχε προσφορές στον μεγαλύτερο διαγωνισμό υπεράκτιων αιολικών που έγινε ποτέ.

Εταιρείες όπως η κρατική Ørsted A/S ανέφεραν μη ελκυστικές επενδυτικές συνθήκες, με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υπερπροσφοράς αιολικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Σουηδία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, καθώς τα χρόνια ταχείας επέκτασης των ανεμογεννητριών έχουν μειώσει τις αποδόσεις, αποθαρρύνοντας νέα έργα.

Σε αντίθεση με τα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου, τα αιολικά πάρκα λειτουργούν όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες, με αποτέλεσμα συχνά υπερβολική προσφορά και ακόμη και αρνητικές τιμές ενέργειας.

Ενώ η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, η πτώση του κόστους των πάνελ έχει μειώσει τον αντίκτυπο.

Ο αιολικός τομέας, ωστόσο, παλεύει με το αυξανόμενο κόστος για υλικά όπως ο χάλυβας και η εργασία.

Ο Brian Vad Mathiesen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Aalborg στη Δανία, σχολίασε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα ηλεκτρικό σύστημα που να βασίζεται αποκλειστικά στον άνεμο και τον ήλιο.

Υπάρχουν αυστηρά τεχνικά και οικονομικά όρια στο πόσο μπορούμε να ενσωματώσουμε στο δίκτυο», προειδοποίησε.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Απορεί κανείς με το αν αντιλαμβάνεται την τραγική κατάσταση της μικροοικονομίας στην Ελλάδα που διοικεί επί σχεδόν έξι έτη ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης.

Όταν το 95% των επιχειρήσεων είναι σε μέτρια, κακή ή πολύ κακή κατάσταση αυτός μιλάει για «τροχιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

Όπως έγραψε: «Η πρώτη ανάρτηση για το 2025 αφορά την επιχειρηματικότητα. Το 2024 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ιδρύθηκαν 64.262 νέες επιχειρήσεις, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με μια συνολική αύξηση 50% σε σχέση με το 2020»

Το πόσοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και καταστράφηκαν, δεν το αναφέρει…

pronews.gr

Ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας, τις καθυστερήσεις και την απουσία ουσιαστικού στρατηγικού σχεδιασμού εκφράζει ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού Ξηράς, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα NGRC του ΝΑΤΟ και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», ενώ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Ειδικότερα, στην δήλωσή του ο κ. Κατρίνης αναφέρει:

‘’Οι απαντήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αναδεικνύουν τις σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και την προετοιμασία του Στρατού Ξηράς για τις προκλήσεις της εποχής μας. Το ΥΠΕΘΑ παραδέχεται ότι ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) βρίσκεται ακόμη σε φάση κατάρτισης, χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ κρίσιμες πληροφορίες για τα ενεργοποιημένα προγράμματα χαρακτηρίζονται απόρρητες, στερώντας τη δυνατότητα διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου.

Ανησυχητική είναι επίσης η απόφαση αποχής της Ελλάδας από το πρόγραμμα NGRC του ΝΑΤΟ, η οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο, βασίζεται στο υψηλό κόστος συμμετοχής και τη μη ανταποδοτικότητα για την αμυντική μας βιομηχανία. Ωστόσο, η επιλογή αυτή περιορίζει τη γεωπολιτική μας παρουσία και τη δυνατότητα τεχνολογικής εξέλιξης, ενώ δημιουργεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της εναλλακτικής συμμετοχής σε άλλα προγράμματα.

Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία περιλαμβάνει δραστικές αλλαγές στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο αναφέρεται στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων και ενίσχυσης της ευελιξίας, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί διαβούλευση με το στρατιωτικό προσωπικό. Η έλλειψη αυτή πλήττει την εμπιστοσύνη των στελεχών και δημιουργεί ανησυχίες για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ασφάλειας της χώρας.

Οι καθυστερήσεις, η έλλειψη διαφάνειας και οι αποσπασματικές επιλογές δεν μπορούν να αποτελέσουν στρατηγική για την εθνική άμυνα. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν σύγχρονο και ισχυρό στρατό, με αξιοποίηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και ουσιαστική συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα που ενισχύουν την ασφάλεια και τη γεωπολιτική μας θέση’’.