Πέμπτη, 14η Νοεμβρίου 2024  6:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2024

Οι πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας σε Ουκρανία και Κουρσκ έχουν συνδεθεί με τη χρήση μιας λεγόμενης τακτικής επίθεσης «καταρράκτη» από δημοσιογράφους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιος συγκεκριμένος στρατιωτικός όρος, είπαν ειδικοί προσφέροντας το όραμά τους για το τι υπονοούσε η στρατηγική.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εφαρμόσει αποτελεσματικά μια στρατηγική γνωστή ως «ολοκληρωμένη συστημική επίθεση», όπως εξήγησε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και απόστρατος συνταγματάρχης, Ανατόλι Ματβίτσουκ, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Αυτή η προσέγγιση, η οποία αναφέρεται από τους δημοσιογράφους ως επίθεση «καταρράκτη», ενσωματώνει «συντονισμένες με τον χρόνο και την τοποθεσία χτυπήματα πυρός με επιθέσεις εδάφους που στοχεύουν τα μετόπισθεν και τα πλευρά του εχθρού», σημείωσε.

«Τέτοιες τακτικές συνδυάζουν χτυπήματα που στοχεύουν τη δύναμη πυρός, την επιμελητεία και τα συστήματα ελέγχου του εχθρού στα μετόπισθεν και στα πλάγια», είπε ο ειδικός με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Πριν καταφύγουν σε τέτοιες τακτικές, οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να εξαπολύσουν μετωπικές επιθέσεις στον εχθρό, είπε ο ειδικός, αλλά αυτές οι τακτικές είχαν υψηλές απώλειες σε προσωπικό.

«Τώρα, αυτή η στρατηγική επιτρέπει στον Στρατό της Ρωσίας να επιβάλει μια τακτική απομόνωση στον εχθρό, ο οποίος στη συνέχεια αναπτύσσεται ή απειλεί να εξελιχθεί σε μια περικύκλωση πλήρους κλίμακας. Και έχουν δύο επιλογές: ή να παραδοθούν ή να πεθάνουν», είπε ο Matviychuk.

Καταστροφή σε συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ από την 83η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών του ρωσικού Στρατού

Υπενθύμισε ότι τέτοιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ugledar και στις τελευταίες εξελίξεις στη νότια κατεύθυνση του Ντόνετσκ.

Αφού οι επιτυχίες στο πεδίο της μάχης άνοιξαν το δρόμο για την πρόσβαση στο Ποκρόβσκ, στα δυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, η Ρωσία βασίζεται συστημικά σε τέτοιες τακτικές.

Ο συνταξιούχος συνταγματάρχης του ρωσικού Στρατού και έμπειρος στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Λιτόβκιν πρότεινε ότι ο όρος «επίθεση τύπου καταρράκτη» μπορεί να υποδηλώνει πολλαπλά κλιμάκια που επιτίθενται και εξασφαλίζουν ταυτόχρονα θέσεις, με κάθε κύμα να κινείται διαδοχικά.

«Μια καταρρακτώδης επίθεση δεν χρειάζεται να είναι κατά μέτωπο επίθεση.

Θα μπορούσε να περιλαμβάνει πλευρικούς ελιγμούς ή να εκτελεστεί σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου», δήλωσε.

Ο Litovkin εντόπισε επίσης σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πυρομαχικών, ανθρώπινου δυναμικού και υποστήριξης από αέρα και πυροβολικό, καθώς και την αδυναμία ενίσχυσης των τάξεων τους.

Τόνισε δε, ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν ένα ανελέητο μπαράζ στις οδούς ανεφοδιασμού, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες «δεν έχουν την επιθυμία να πολεμήσουν και είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι».

Στο μεταξύ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι  ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν πάνω από 300 στρατιώτες στην κατεύθυνση του Κουρσκ την Τετάρτη, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Την περασμένη ημέρα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν πάνω από 300 στρατιώτες, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και οκτώ μονάδες πυροβολικού, τέσσερις όλμους, έναν ισραηλινό σταθμό ραντάρ και εννέα αυτοκίνητα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Άντονι Μπλίνκεν: Στους 8.000 οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο Κουρσκ

«Περίπου 8.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες σταθμεύουν στη Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να αναπτύξει αυτά τα στρατεύματα στη μάχη «τις επόμενες ημέρες».

Ο Antony Blinken είπε ότι οι ΗΠΑ πίστευαν ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία συνολικά, αναπτύσσοντάς τους πρώτα σε βάσεις εκπαίδευσης στην Άπω Ανατολή πριν στείλουν τη συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή Kursk στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα είχαν λάβει ρωσική εκπαίδευση σε «πυροβολικό, UAV , βασικές επιχειρήσεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης τάφρων, υποδεικνύοντας ότι σκοπεύουν πλήρως να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνάμεις σε επιχειρήσεις πρώτης γραμμής».

Η ανακοίνωση ήταν η πιο ξεκάθαρη δήλωση μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ότι αναμένουν την πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επεκτείνει τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σε μια σύγκρουση πολλών περιοχών, συνδέοντας τις αυξανόμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

«Ένας από τους λόγους που η Ρωσία στρέφεται σε αυτά τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας είναι ότι είναι απελπισμένη», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, καθώς συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Νότιας Κορέας στην Ουάσιγκτον.

«Ο Πούτιν ρίχνει όλο και περισσότερους Ρώσους σε μια μηχανή κοπής κρέατος δικής του κατασκευής στην Ουκρανία. Τώρα στρέφεται στα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας και αυτό είναι σαφές σημάδι αδυναμίας».

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Κίνα είχε έναν ρόλο να παίξει στο θέμα, λέγοντας ότι Αμερικανοί και Κινέζοι διπλωμάτες είχαν μια « συνομιλία μόλις αυτή την εβδομάδα» και ότι η Κίνα γνωρίζει τις προσδοκίες των ΗΠΑ ότι «θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή που έχουν να εργαστούν για να περιορίσουν αυτές τις δραστηριότητες”.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Τέρνι, μια πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ και όχι το Προκρόφσκ θεωρείται πλέον η σημαντικότερη μάχη που δίνουν Ρώσοι και Ουκρανοί και πλέον έχει μετατραπεί σε αιματοβαμμένο τοπίο.

Το Προκρόβσκ θεωρείται για τους Ρώσους «τελειωμένη υπόθεση» όπως και τα άλλα επί μέρους μέτωπα, όπως το Τσάσιβ Γιάρ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση θα έχουν πέσει πριν το τέλος του χειμώνα (να σημειώσουμε εδώ ότι όλοι οι σοβαροί αναλυτές στην Μόσχα δίνουν ως χρονικό «τέλος» του πολέμου στην Ουκρανία, το 2027). Απλά η πτώση του Τέρνι θα επιταχ΄θνει τις εξελίξεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις, όμως, μετέφεραν αθόρυβα αλλού το κέντρο βάρους τους, καθώς το τελευταίο εξάμηνο οι επιθέσεις τους ακολουθούν «τεθλασμένη» λογική και όχι «σφήνας» προσπαθώντας να διασπείρουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η πόλη Τέρνι όμως είναι τώρα το μεγαλύτερο διακύβευμα για τους Ρώσους: Το Τέρνι οδηγεί στις πόλεις Σλαβιάνσκ, Ιζιούμ, Λίμαν και Κουπιάνσκ, όπου οι Ρώσοι ηττήθηκαν το 2014 και το 2022 και τώρα θέλουν οπωσδήποτε την ρεβάνς.

Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταία τρεις ημέρες δύο χωριά στην ανατολική Ουκρανία, την Κουραχίβκα και Περσοτράβνεβε.

Οι Ουκρανοί μάχονται και πάλι όσο καλύτερα το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το καθεστώς του Κιέβου ελπίζει σε μια νίκη της Κ.Χάρις για να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών, Άκης Μπαρδάκης, μετά το άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ και τα χημικά στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το μεσημέρι του Σαββάτου (2/11) μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και τόνισε πώς «ζητάμε την απομάκρυνση της κυρίας Δημογλίδου».

Παράλληλα, ανέφερε πώς «η κυβέρνηση πετάει στον δρόμο 2.500 οικογένειες με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ο Άκης Μπαρδάκης είπε στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» ότι «ο πρωθυπουργός εδώ και πολύ καιρό δεν είναι σωστά ενημερωμένος γι’ αυτό έχουμε ζητήσει απευθείας συνάντηση μαζί του και μετά ας κρίνει μόνος του. Μας χτυπάει την πλάτη το καλοκαίρι και εδώ αντιμετωπιζόμαστε με ξύλο».

«Ξύλο κάθε Οκτώβριο για τους εποχικούς πυροσβέστες»

«Τείνει να γίνει ο Οκτώβριος η επέτειος που τρώνε ξύλο οι πυροσβέστες. Η κυρία Δημογλίδου ανέφερε στο MEGA πως οι αστυνομικοί δεν παίρνουν ποτέ εντολή να χτυπήσουν πολίτες. Άρα μας λέει πως οι αστυνομικοί κάνουν ότι θέλουν. 2.000 κόσμος δεν είναι πλειοψηφία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Η κυρία Δημογλίδου συνέχισε λέγοντας πως χτυπήσαμε πρώτοι και κάναμε φθορές στο κτίριο. Υπάρχουν βίντεο που θα κατατεθούν στο εισαγγελέα, που αποδεικνύουν το αντίθετο», υπογράμμισε ο εποχικός πυροσβέστης.

«Υπάρχει βίντεο που δείχνει τα ΜΑΤ να ανεβαίνουν από τις σκάλες και ρίχνουν ένα γραφείο στους εποχικούς και ξεκινούν να τους ρίχνουν χημικά σε κλειστό χώρο. Ζητάμε την απομάκρυνση της κυρίας Δημογλίδου», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να εκπροσωπεί την αστυνομία ένας άνθρωπος ανενημέρωτος και που λέει ψέματα επειδή έχει ένα βήμα. Θα κινήσουμε και τις νομικές διαδικασίες τις επόμενες ημέρες», είπε επίσης ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών.

«Μου ρίχνει μια σπρωξιά, πήγα να πέσω στα κάγκελα με το κεφάλι. Λυπάμαι για την Ελληνική Αστυνομία», τόνισε χαρακτηριστικά από τη μεριά της εθελόντρια πυροσβέστης που ήταν στο σημείο.

Να σημειωθεί ότι δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στον «Ευαγγελισμό», ενώ οκτώ 8 δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

TAMOYRIDIS NIKOSγράφει ο Νίκος Ταμουρίδης

Ακούμε σχεδόν καθημερινά πολιτικούς κυρίως αρχηγούς ή μεγαλόσχημους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν απερίσκεπτα τη φράση «το εθνικό μας όραμα είναι …». Το εθνικό όμως όραμα δεν είναι μια κοντόφθαλμη επιθυμία κάθε έλληνα πρωθυπουργού,  δηλ. κάποια πράγματα που ονειρεύεται να γίνονται πράξη στα 2-3 χρόνια εξουσίας του. Αυτά είναι πολιτικοί στόχοι της περιόδου διακυβέρνησης που του εμπιστεύτηκε ο λαός με την ψήφο του.

Το Εθνικό Όραμα αποτελεί προσδοκία όλων των δυνάμεων του έθνους για το μέλλον!  Το Εθνικό (Ελληνοκεντρικό) Όραμα, είναι πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στην μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας και τι ρόλο επιθυμούμε να διαδραματίσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, πχ. πως θέλουμε να είναι η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, μετά τον Α’ Παγκόσμιο και ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν έχουμε Εθνικό Όραμα. Μέχρι κυρίως την Μικρασιατική καταστροφή το Όραμα της Ελλάδας ήταν η Μεγάλη Ιδέα, η απελευθέρωση δηλ. όλων των εδαφών όπου κατοικούσαν αμιγείς ελληνικοί πληθυσμοί. 

Για τον λόγο αυτό, κατά τον τελευταίο αιώνα, χωρίς Όραμα δεν έχουμε και Εθνική Στρατηγική, αφού το Όραμα αποτελεί την βάση χάραξης πάγιας εθνοκεντρικής Στρατηγικής.

Τί είναι Εθνική Στρατηγική;

Με τον όρο «Εθνική ή Υψηλή Στρατηγική», βάσει εθνικού οράματος, εννοούμε την ύπαρξη και χρήση των διαφόρων μέσων ισχύος του κράτους, προκειμένου να προωθηθούν διεθνώς οι εθνικές επιδιώξεις του, δηλαδή οι συμπεφωνημένες και καταγεγραμμένες θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων επί των μειζόνων θεμάτων πολιτικής (εθνικού επιπέδου), προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της ασφαλείας της χώρας, αλλά και ολοκλήρου του Ελληνισμού.

Με την ύπαρξη των εθνικών αυτών θέσεων αποκτάται μία σταθερή γραμμή πλεύσεως, για την εκάστοτε κυβέρνηση, χωρίς βεβαίως και να την εγκλωβίζει από πλευράς τακτικής και μεθόδων που θα ακολουθήσει, παρά μόνο στο ότι δεν θα μπορεί να ξεφύγει από την προσυμφωνημένη τηρητέα θέση. Μία θέση, που θα οριοθετεί το κάθε μείζον θέμα στο «εθνικώς απαράβατον και απαραβίαστον», πέραν του οποίου ουδείς δικαιούται να προβαίνει σε διαπραγμάτευση, πολύ περισσότερο σε παραχώρηση.

Χωρίς λοιπόν να υφίσταται εθνικό Όραμα και συγκεκριμένη Εθνική Στρατηγική, η οποία θα διευκόλυνε πολύ στις διπλωματικές μας κινήσεις, παρατηρείται ένα συνεχές αλαλούμ στις όποιες διμερείς ή διεθνείς συναντήσεις λαμβάνουν χώρα. Έτσι, έχουμε τις κυβερνήσεις να προβαίνουν σε μυστικές συνομιλίες-διαπραγματεύσεις για μείζονα εθνικά θέματα, εν αγνοία και χωρίς την έγκριση του Ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες να υφιστάμεθα συνεχείς διπλωματικές ήττες, παραχωρώντας εθνικά δίκαια και εθνική κυριαρχία.

Αν υπήρχε Εθνική Στρατηγική θα έπρεπε να περιλαμβάνει:

-Το Εθνικό (Ελληνοκεντρικό) Όραμα.

-Τις Εθνικές Επιδιώξεις σε όλα τα μείζονα εθνικά θέματα, που θα οριοθετούν τις κινήσεις κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Έτσι θα προασπίζονται τα εθνικά μας συμφέροντα, θα υπάρχει σταθερή γραμμή πλεύσεως και θα υποβοηθείται σημαντικά η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

-Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την υλοποίηση των παραπάνω θέσεων της Εθνικής Στρατηγικής, μέσα στο οποίο, οι Κύριες Δυνάμεις του Έθνους, δηλαδή η Πολιτική Ηγεσία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Λαός, όλες προσηλωμένες στο εθνικό συμφέρον, θα αναλάβουν βασικές ευθύνες, όπως: Συνταγματική κατοχύρωση της Εθνικής Στρατηγικής, απόλυτος σεβασμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ορισμός των Ενόπλων Δυνάμεων ως θεματοφύλακα αυτής και δυνατότητες αλλαγών της Εθνικής Στρατηγικής από το Λαό μόνο κατόπιν δημοψηφίσματος.

Η σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης στην χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι υπάρχουσες συμβατικές και υβριδικές απειλές, επιβάλλουν να σοβαρευτούμε και να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ύπαρξης Εθνικής Στρατηγικής.

Έστω και τώρα! Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας της Ελλάδας καθώς και τα ιστορικά και τα πολιτιστικά μας πλεονεκτήματα, να προσανατολιστούν εθνικά και να καθορίσουν το εθνικό Όραμα δομώντας συνακόλουθα την Εθνική Στρατηγική και αναπτύσσοντας τα απαιτούμενα μέσα ισχύος.

Μια Εθνική Στρατηγική που θα συνεισφέρει καθοριστικά στην διπλωματική ετοιμότητα της χώρας και στην χειραγώγηση του ανόητου κομματισμού που κρατά δέσμια την μοίρα της Πατρίδας μας στην σύγχρονη γεωπολιτική Βαβέλ.

Έστω και τώρα! Να προβούν στη Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, συνεπικουρούμενου από μια Υπηρεσία Εθνικής Στρατηγικής, η οποία να συνδέεται και να αντλεί πληροφορίες από τα κρατικά στελέχη που εμπλέκονται στους τομείς τόσο της καθεαυτής Διπλωματίας, καθώς και της Οικονομικής, της Στρατιωτικής και της Πολιτιστικής Διπλωματίας.

Έστω και τώρα! Κι ας στηρίξουν την όλη διπλωματία τους στις Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις!

Έστω και τώρα! Πριν θρηνήσουμε απώλειες εθνικών εδαφών και ανθρώπων!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ                                                        
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ