Μέσω σημερινής (27/05) του ανάρτησης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας πως αν δεν ήταν αυτός θα είχαν «συμβεί πολλά κακά πράγματα στη Ρωσία».
«Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πως, αν δεν ήμουν εγώ, πολλά άσχημα πράγματα θα είχαν ήδη συμβεί στη Ρωσία, και εννοώ πολύ άσχημα» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να κλείσει γράφοντας πως ο πρόεδρος της Ρωσίας «παίζει με την φωτιά», δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του με την απόφαση της Μόσχας να εντείνει τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Ουκρανίας.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρινίζει τι εννοεί με την φράση «θα γίνονταν πολλά άσχημα πράγματα στη Ρωσία», αφήνεται η εντύπωση πως πιθανόν αναφέρεται σε σκλήρυνση των μέτρων και σε όξυνση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, κάτι που δεν αποτελεί και ιδιαίτερη απειλή – από ό,τι έχει φανεί – για τη Ρωσία.
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έρχονται λίγα μόλις 24ωρα μετά από τη φραστική επίθεση του, ο οποίος χαρακτήρισε «εντελώς τρελό» τον Πούτιν με αφορμή τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση, καθώς εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ «υπερβολική συναισθηματική φόρτιση» και υπερασπίστηκε τις ενέργειες του Πούτιν λέγοντας «ότι οι αποφάσεις του είναι απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια της Ρωσίας».