Σάββατο, 31η Μαίου 2025  10:24: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 26 Μαϊος 2025 12:05

Στα μαλακά ρίχνει η ΝΔ τον Καραμανλή με προανακριτική για πλημμέλημα

Μετά την φράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι "δεν βλέπει κακούργημα" για τον Κώστα Καραμανλή, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην στοιχειοθέτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της κατάθεσής της στη Βουλή για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού.

Η αποστροφή του Πρωθυπουργού προεξοφλεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί στο πεδίο του πλημμελήματος για τον Κώστα Καραμανλή, με πιο πιθανό αυτό της παράβασης καθήκοντος και με το επιχείρημα πως εάν το δικαστικό συμβούλιο, όπου θα παραπεμφθεί η υπόθεση με μοντέλο Τριαντόπουλου, κρίνει διαφορετικά, τότε μπορεί να υποβάλλει αίτημα στη βουλή για την διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων: "η Νέα Δημοκρατία δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δικαιοσύνη" επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτοντας την ίδια ώρα το σκεπτικό του ΠΑΣΟΚ. Ότι δηλαδή ο Κ. Καραμανλής γνώριζε τα προβλήματα του σιδηρόδρομου- μετά τις έγγραφες ενημερώσεις των εργαζομένων- και αποδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, υιοθετούν την άποψη ότι το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ που αφορά στο αδίκημα της διατάραξης των συγκοινωνιών δεν στοιχειοθετείται για τον πρώην Υπουργό, καθώς οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι ήταν άλλοι: η ΡΑΣ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων που είχαν ανάψει το πράσινο φως για την κυκλοφορία των τρένων στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Τότε γιατί θα κάνει πρόταση για παραπομπή αφού δεν βλέπει αδίκημα; Διερωτάται το ΠΑΣΟΚ που έχει ήδη βγάλει το…όπλο του, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά απόπειρα συγκάλυψης.

Και στο βάθος συνταγματική αναθεώρηση

Όλα δείχνουν ότι αυτήν την εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία θα πάρει τις αποφάσεις της, γνωρίζοντας ήδη τις προθέσεις της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ "ταλαντεύεται" εσωτερικά για το εάν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο "κατηγορητήριο" το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις απόψεις να διίστανται. Όλα δείχνουν ότι τυχόν σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με την Νέα Αριστερά σε κοινή κατάθεση πρότασης έχει ναυαγήσει, ενώ το ΚΚΕ θα πορευτεί μόνο του, με δική του πρόταση για την διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων, βάζοντας στο στόχαστρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτήν την συγκυρία, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει την ατζέντα της συνταγματικής αναθεώρησης, βάζοντας στο κάδρο το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, έχοντας ήδη εκφράσει την άποψή της μέσα από την στάση της στην τραγωδία των Τεμπών: εάν υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργού, αρμόδιος να το κρίνει είναι το δικαστικό συμβούλιο και όχι η βουλή με τα διαφορετικά πορίσματα των κομμάτων.

"Απαίτηση των πολιτών είναι οι πολιτικοί να πηγαίνουν στον φυσικό δικαστή" λένε κυβερνητικά στελέχη, αυτό συνέβη στην περίπτωση Τριαντόπουλου, όλα δείχνουν ότι το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί και για τον Κώστα Καραμανλή. "Μόνο που ακόμη δεν έχει επέλθει η αναθεώρηση του άρθρου" απαντά το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για διαδικασία παρά το Σύνταγμα, που προβλέπει κλήση μαρτύρων, εξέταση εγγράφων, αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων εάν χρειαστεί και έκδοση πορισμάτων, τα οποία θα φθάσουν στα χέρια του δικαστικού συμβουλίου.

Πηγή: Σοφία Φασουλάκη για το thetoc.gr

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call