Δυσκολεύουν τα πράγματα για το φιλοουκρανικό «μπλοκ» στην ΕΕ καθώς η Δεξιά αναμένεται σύντομα να κυριαρχήσει μετά την Ρουμανία και στην Τσεχία.
Αυτό σημαίνει πως η στάση της χώρας στο Ουκρανικό θα αλλάξει κατά 180° (εάν δεν έχει υπάρξει επίλυση του μέχρι τότε),
Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές θα προσέλθουν οι Τσέχοι στις 3 και 4 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πετρ Πάβελ, όπου θα αναμετρηθούν η νυν κεντροδεξιά κυβερνώσα συμμαχία και η αντιπολίτευση που εκπροσωπεί την Δεξιά στην χώρα.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ANO υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά από τη συμμαχία του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα Spolu (Μαζί), η οποία έχει στηρίξει με σθένος την Ουκρανία.
Σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Kantar για λογαριασμό της τσεχικής Τηλεόρασης και δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, το ΑΝΟ προηγείται με 35% έναντι 19,5% που είναι το ποσοστό της συμμαχίας Spolu!
Ο σχηματισμός αυτοδύναμης νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων, περιλαμβανομένων τόσο των κυβερνητικών όσο και των αντιπολιτευόμενων σχηματισμών που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Υπό τον Φιάλα η Τσεχική Δημοκρατία έστειλε βαρύ οπλισμό για να στηρίξει το Κίεβο λίγο μετά τη ρωσική επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2022 και ηγήθηκε πρωτοβουλίας για να εξασφαλιστούν πυρομαχικά πυροβολικού για την άμυνα της Ουκρανίας.
Το ANO έχει ταχθεί ενάντια στην πολιτική υποστήριξης της Ουκρανίας.
Ο Μπάμπιτς έχει συσπειρώσει τους υποστηρικτές του υποσχόμενος αυστηρότερα όρια σε σχέση με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και είναι δεδηλωμένος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.
Το ΑΝΟ είναι ενταγμένο στους “Πατριώτες για την Ευρώπη”, την ευρωσκεπτισκιστική, δεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν.
Οι εκλογές αφορούν την κάτω βουλή που έχει τετραετή θητεία και εγκρίνει τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και του υπουργικού του συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως όλοι οι κανονικοί δεξιοί πολιτικοί (Τραμπ, Κάλιν Γκεοργκέσκου, Μαρίν Λεπέν) έτσι και ο Αντρέι Μπάμπιτς, όλως… τυχαίως αντιμετώπισε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη.
Δηλαδή επιχείρησαν να τον «εξαφανίσουν» ποινικά για να στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και να μην αποτελεί εκλογική απειλή!
Δικαστήριο της Πράγας αθώωσε το 2024 για δεύτερη φορά τον πρώην πρωθυπουργό από κατηγορίες απάτης σε υπόθεση 2 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωση.
Το σκεπτικό των δικαστικών διώξεων είναι απλό: Οι διεθνιστικοί κύκλοι θεωρούν πως μέσω των δικαστηρίων μπορούν να «ξεφορτωθούν» τους αντιπάλους τους.