Παρασκευή, 9η Μαίου 2025  1:46: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 08 Μαϊος 2025 22:42

Η ανακοίνωση του «Habemus Papam»: Ρόμπερτ Πρεβόστ ως Λέων ‘ΙΔ ο νέος Πάπας – Για πρώτη φορά εκλέγεται Αμερικανός

Στις 20:12 ώρα Ελλάδας έγινε η ανακοίνωση του ονόματος του νέου Πάπα και το όνομα αυτού είναι Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, ο οποίος είναι από τις ΗΠΑ και 69 ετών ενώ «ειρήνη σε όλους» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Νέος Πάπας εκλέχθηκε ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Πρεβόστ και επιβεβαιώθηκε μετά την ανακοίνωση του από τον Καρδινάλιο Μαμπέρτι από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

«Σας αναγγέλλω μεγάλη χαρά: Έχουμε Πάπα! Ο Παναγιώτατος και Σεβασμιώτατος Πατήρ, ο Κύριος Ρόμπερτ, Καρδινάλιος της Αγίας Ρωμαϊκής Εκκλησίας Πρεβόστ, ο οποίος λαμβάνει για τον εαυτό του το όνομα «Πάπας Λέων ο 14ος» ανακοινώθηκε από το μπαλκόνι προς μεγάλο ενθουσιασμό των χιλιάδων πιστών που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το όνομα που διάλεξε είναι «Λέων ‘ΙΔ». Πρόκειται για τον πρώτο Πάπα με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική με καταγωγή από το Σικάγο αν και έχει και υπηκοότητα από το Περού.

Έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο μόλις το 2023,

Ήταν πρώην ηγέτης του τάγματος των Αυγουστινιανών, ενώ τοποθετήθηκε και στο πανίσχυροι γραφείο που επιβλέπει την επιλογή νέων επισκόπων από όλο τον κόσμο.

Έχει σημαντική ιεραποστολική εμπειρία στο Περού όπου έχει διατελέσει επίσκοπος.

Πρόκειται για τον 267ο Πάπα στην ιστορία.

Από το 1900 είναι ο πέμπτος Πάπας που εκλέγεται σε κονκλάβιο 2 ημερών.

Προς τιμήν του νέου Πάπα, η Ελβετική Φρουρά έκανε την εμφάνισή της στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, φορώντας τις χαρακτηριστικές στολές της.

Έως τώρα ο Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του “υπουργείου” του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου.

Η ανακοίνωση του «Habemus Papam», του ονόματος του νέου Πάπα που εκλέχθηκε πριν από λίγη ώρα με την τέταρτη ψηφοφορία, έγινε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα.

Μετά τους αρχικούς πανηγυρισμούς για τον λευκό καπνό που βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, εκατομμύρια είναι οι πιστοί Καθολικοί που περίμεναν να μάθουν το όνομα του 267ου ποντίφικα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση έγινε σχεδόν εντός μίας ώρας από την ανάδυση του καπνού από την καμινάδα, στις 19:07.

Αυτός που θα κάνει την ανακοίνωση «Habemus Papam» θα είναι ο καρδινάλιος Ντομινίκ Μαμπέρτι.

Σημειώνεται πως το όνομα που επιλέγει ένας πάπας για τον εαυτό του μπορεί να στείλει ένα μήνυμα για το σχέδιο της παποσύνης του.

pronews.gr

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call