Στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφυγε από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει κερδίσει τίποτα ενώ αντιθέτως ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμμπ παίρνει ό,τι ζητούσε:
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πληρώσουν ακριβά για την άμυνά τους, κάτι που μέχρι τώρα μόνο η Ελλάδα έκανε και οι ΗΠΑ δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για την ασφάλειά τους.
Τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν να θέσουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας προτάσσοντας το δόγμα «ειρήνη μέσω τις ισχύος».
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ τους ζητά εδώ και χρόνια, να επενδύσουν και να ξοδέψουν σημαντικά ποσά στην άμυνά τους – τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια ευρώ – για να μην «βασίζονται» στην αμερικανική στήριξη.
Από την άλλη ο Β.Ζελένσκι δεν κέρδισε τίποτα: Οι συζητήσεις που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής την ΕΕ
Στο τελικό κείμενο για το Ουκρανικό δεν έλειπε μόνο η υπογραφή του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας αλλά και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις στήριξης στο Κίεβο.
Μετά τη διακοπή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ που πλήττει ιδιαιτέρως το Κίεβο και στον τομέα των πληροφοριών και των όπλων ακριβείας, ο Ζελένσκι δεν πήρε από την Ε.Ε. συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να αντικαταστήσουν την αμερικανική στήριξη.
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό.
Ο Ζελένσκι ζήτησε την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ της ΕΕ έως το 2030.
Στο τέλος η ΕΕ κατέληξε χωρίς την Ουγγαρία σε ένα «στρογγυλεμένο» κείμενο, στο οποίο εξέθεσε τις «αρχές» της για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έκανε λόγο για ένταξη του Κιέβου στο μπλοκ και δεσμεύτηκε για μελλοντική στρατιωτική βοήθεια χωρίς συγκεκριμένους στόχους.
Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, που είχε ήδη αποφασιστεί, θα συνεχίσει να ρέει τους επόμενους μήνες με περίπου 30 δισ. ευρώ σε δάνεια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για το το 2025.
Η Νορβηγία δεσμεύτηκε να ενισχύσει την άμεση στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2025, υπερδιπλασιάζοντας την προηγούμενη δέσμευσή της.
Οι συζητήσεις που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής την Ευρώπη, ενώ η Κάλας, «έφαγε πόρτα» στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, δεν βρήκε χρόνο για να τη συναντήσει.
Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθονταν για δείπνο, ένα ρεπορτάζ του NBC News που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ έθεσε νέες αμφιβολίες σχετικά με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να δεσμευτεί να υπερασπιστεί μόνο τις χώρες που δεσμεύουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα.
Η ανησυχία για μια πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ ή υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης συνεχίζει να πυροδοτεί ανησυχία στο κονκλάβιο των Βρυξελλών.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συζητήσεις για την άμυνα διήρκησαν 10 ώρες ενώ για την Ουκρανία μόλις 15 λεπτά!
Και η εξήγηση είναι απλή: Το πρώτο ζήτημα ήταν κάτι το οποίο ήθελε και προωθούσε ο Ν. Τραμπ οπότε υπήρχε ευρύ πεδίο συζήτησης.
Το δεύτερο είναι κάτι το οποίο δεν θέλει. Δεν επιθυμεί την επίλυση του Ουκρανικού όπως την φαντάζονται στις Βρυξέλλες καθώς επί του πρακτέου ζητούν από την Ρωσία που κερδίζει, να δηλώσει ότι… έχασε και αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή και άρα ο πόλεμος δεν θα τελειώσει ποτέ.
Οπότε στην ΕΕ επέλεξαν να μιλήσουν για το πιο βολικό θέμα που ήταν η άμυνα.
Αργά κατάλαβαν στην ΕΕ ότι η μη επάρκεια πρώτων υλών, ενέργειας, τροφίμων και στρατιωτικής ισχύος αυτομάτως καθιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελάσσονα γεωπολιτικό παίκτη.