Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  1:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022

Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, μέλος του Π.Γ του Εθνικού Μετώπου,  που διεύθυνε τη συζήτηση αναφέρθηκε στη δυναμική του εθνικού κόμματος των Ελλήνων που μόνο αγωνίζεται για την εθνική ανασυγκρότηση. Τόνισε τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, της ενδοτικής στάσης απέναντι στην Τουρκία αλλά και τη διάλυση του συστήματος αξιών. Η έλλειψη στο κοινοβούλιο των εθνικιστών όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δ. Ζαφειρόπουλος είναι εμφανής και έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ασυδοσία του πολιτικού συστήματος.
 
Ο Χρήστος Ρήγας υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας, στους αγώνες που έχουν προηγηθεί στα δύσκολα τοπικά προβλήματα και στην ανάγκη εγρήγορσης του πατριωτικού κόσμου. Η κινητοποίηση του κόσμου της περιοχής που αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας, την διάλυση των αγροτών, την μετανάστευση των Ελλήνων κάνει την ανάγκη για νέα εθνική πολιτική πιο έντονη από ποτέ. Θα είμαστε παρόντες όπως τόνισε.
 
Χαιρετισμούς απηύθυναν η υποψήφια Μαντώ Καραγιάννη που αναφέρθηκε στην άδικη φυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη, του  Μπαρμπαρούση και των υπολοίπων και ο Νικόλαος Τριανταφύλου ιστορικό στέλεχος της περιοχής που καλωσόρισε την ενότητα των πατριωτών.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2022 το περιοδικό Time, αναγνωρίζοντας την ηγετική του ικανότητα στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

«Η επιτυχία του Ζελένσκι ως ηγέτη εν καιρώ πολέμου βασίστηκε στο γεγονός ότι το θάρρος του είναι μεταδοτικό. Μεταδόθηκε σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας τις πρώτες μέρες της εισβολής, καθώς όλοι διαπίστωσαν ότι ο πρόεδρος είχε μείνει στη θέση του», επισημαίνει το Τime.

Το περιοδικό χαιρέτισε επίσης το «πνεύμα» της Ουκρανίας, δηλαδή την αντοχή της και το ανάστημα που όρθωσε στην εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι η τελευταία αναγνώριση του Ζελένσκι -μετά από εκείνην πρόσφατα των Financial Times-, ο οποίος είδε τη φήμη του -από πρώην κωμικός της τηλεόρασης- να εκτοξεύεται ως ηγέτη με διεθνή εμβέλεια.

Ο Ζελένσκι, που ενσαρκώνει την αντίσταση των Ουκρανών μετά την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο «αγώνα ενός φιλειρηνικού λαού που επιδιώκει την ελευθερία από την τυραννία».

Τον Φεβρουάριο, παρά τις εκτιμήσεις δυτικών αξιωματούχων και στρατιωτικών αναλυτών περί ταχείας άλωσης του Κιέβου από τις δυνάμεις του Πούτιν, ο Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να τον φυγαδεύσουν κι έμεινε στην ουκρανική πρωτεύουσα ως σύμβολο αντίστασης και συνέχισης της εξουσίας. Και δικαιώθηκε όταν οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν την επίθεση στο Κίεβο.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» κάνει λόγο η ελληνική πλευρά, μέσω του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, απαντώντας σχετικά με το διάβημα της κυβέρνησης της Λιβύης για τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα :

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές.

Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

newsbomb.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Γράφει ο Δημοσθένης Καπώνης*

Καθώς ο χρόνος κυλάει, η ίδια μας η ζωή χαμένη σε μια πρωτόγνωρη εξέλιξη, ψάχνει και ψάχνεται. Απορεί και προβληματίζεται, σε μια ζοφερή συγκυρία που τείνει να γίνει πραγματικότητα και που στην διάρκεια της οποίας οι ανακολουθίες της καθημερινότητας προσδιορίσουν σε μεγάλο τις επιλογές μας.

Μια χώρα, ένας λαός με τα μάτια στυλωμένα στο σκοτάδι αναζητά τα πατήματα του στη δίνη ενός φαύλου κύκλου χαρακτηριστικά του οποίου είναι η αβεβαιότητα για το σήμερα και η ανησυχία για το αύριο.
Ένας λαός που προσπαθεί να ακούσει και να ακουστεί, αλλά τα τείχη που δίπλα του ορθώνονται κανένα περιθώριο δεν του αφήνουν.

Μάταια αναζητά τους κάθε φορά υπεύθυνους να συναντήσει και να μιλήσει, αλλά η μόνιμη πια περιρρέουσα ατμόσφαιρα τον αποτρέπει και σε πολλές περιπτώσεις τον παρεκτρέπει.

Οι νέοι μας δυσκολεύονται και οι πιο πολλοί έπαψαν να ονειρεύονται, να ερωτεύονται να δημιουργούν, ενώ ένα εισιτήριο για προορισμούς έκτος συνόρων και δυστυχώς χωρίς επιστροφή, είναι η μοναδική τους επιλογή.

Τίποτα δεν απέμεινε, τίποτα όρθιο δεν παρέμεινε, πέρα από την ελπίδα.
Είπαν πως αυτή σβήνει τελευταία, όπως και σε κάθε αγώνα η νίκη στο τέλος έρχεται.

Και έρχεται από εκείνους που την πιστεύουν, που την θέλουν, μα πάνω από όλα από εκείνους που με τις μάχες του αγώνα μπορούν να γίνουν ένα.

Ο εκτροχιασμός των αξιών όμως καθημερινότητα, γιατί κάποιοι τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από το καθεστωτικό δίπολο που κυβερνάει τη χώρα τα τελευταία χρόνια και να σχηματίσουν το σύμβολο της νίκης στα κουρασμένα μάτια ενός περήφανου Λαού.

Και είναι αυτοί που τόλμησαν να φλερτάρουν με την αλήθεια και το φως, όταν όλα γύρω τους γκρίζα και θαμπά παραμένουν.

Το ξεθωριασμένο και απαξιωμένο πλέον φεύγει, το ορμητικά νέο και αληθινό είναι εδώ, δίπλα στην ανάσα του ανυπεράσπιστου λαού.

Είναι στο Κίνημα μας, είναι στις ζωές και στα όνειρα μας για ένα κόσμο αλλιώτικο, για μια χώρα που της αξίζουν περισσότερα και καλύτερα.

Είναι στα μέλη και τους φίλους μας, που δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα μέσα από τις διεργασίες των κοινωνικών, των παραγωγικών και των δημιουργικών σχηματισμών της πατρίδας και όχι μόνο.

Είναι στους Συντρόφους μας που ετοιμάζονται να μπουν στην μεγάλη μάχη των επερχόμενων εθνικών εκλογών, οπλισμένοι με το πρόγραμμα μας το οποίο ήδη είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ήμερες.

Είναι στον Πρόεδρο μας Νίκο Ανδρουλάκη και στα στελέχη μας που κυριολεκτικά οργώνουν την χώρα, που στέκονται και συμπαραστέκονται στους πολίτες και στα προβλήματα τους με θέσεις, προτάσεις και ιδέες.

Στις αγωνίες και στα θέλω τους, σε αυτά που πίστεψαν και πάλεψαν, αλλά ποτέ στο βάθρο του νικητή δεν ανέβηκαν.

Και είναι εδώ για να συντονιστούμε όλοι μαζί, για ένα αύριο πιο ανθρώπινο πιο αληθινό, μα περισσότερο πιο Ελληνικό !

Αυτό που σε κάθε περίπτωση μας αξίζει.

* Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της ΕΔΕΚΑΠ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ’ υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν “καιρικών συνθηκών” στις περιοχές αυτές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει πως «μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ρητά ενώπιον του κ Μητσοτάκη: “ελπίζω να βρείτε χρόνο να επισκεφθούμε μαζί την Ελληνική Εθνική Μειονότητα”. Έτσι επιβεβαίωσε περίτρανα ότι η επίσκεψη στη Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη ακυρώθηκε καθ’ υπαγόρευση του κ. Ράμα, και όχι λόγω δήθεν “καιρικών συνθηκών” στις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, δυστυχώς, ούτε το συνυποσχετικό για προσφυγή στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ υπεγράφη, παρά τις τυμπανοκρουσίες του φιλοκυβερνητικού τύπου.

Την ίδια στιγμή τα ίδια θλιβερά ΜΜΕ προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο βαφτίζοντας “συγγνώμη” την αναφορά Ράμα πως “δεν αφορούσε τη σημερινή Ελλάδα” η δήλωσή του ότι η χώρα μας “εξαπάτησε την ΕΕ” για να ενταχθεί σε αυτήν.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη η οποία στηρίζεται απόλυτα στην επικοινωνία και την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

agrinionews.gr

14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι εγκληματικές ενέργειες της αστυνομίας κατά πολιτών, και δη νεαρών ατόμων, συνεχίζονται αμείωτες. Είτε με εσκεμμένη χρήση πυροβόλων όπλων κατά άοπλων νεαρών, είτε με ακούσια αλλά ξεκάθαρη ευθύνη των αστυνομικών, οι δράστες όχι μόνο δεν έχουν επιπτώσεις, αλλά είναι φορές που επιβραβεύονται κιόλας από τους θεσμικά εντεταλμένους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ή «πέφτουν στα μαλακά» από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, όπως ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου που κυκλοφορεί ελεύθερος, έχοντας δηλώσει μάλιστα αμετανόητος για την πράξη του.

Χθες ήταν ο πυροβολισμός στο κεφάλι εν ψυχρώ του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, επειδή έκανε το «ειδεχθές έγκλημα» να μην πληρώσει 20 ευρώ βενζίνη. Προχθές ο θάνατος του 16χρονου ποδηλάτη που χτυπήθηκε από όχημα της αστυνομίας, και πάλι στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να αναφερθεί τίποτα για διαθεσιμότητα ή άλλες επιπτώσεις των δραστών αστυνομικών. Αντιπροχθές ο φόνος του 18χρονου στο Πέραμα, τους φονείς του οποίου έσπευσαν να επιβραβεύσουν δημοσίως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο υπουργός Ανάπτυξης, ίσως γιατί, παρά τις 36 σφαίρες με τις οποίες γάζωσαν τελείως αναίτια τη συνοικία, κατάφεραν να μην προκαλέσουν σωρεία άλλων θυμάτων! Και η λίστα παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών δεν έχει τελειωμό, γυρίζοντας το χρόνο προς τα πίσω.

Από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιτραπεί η πλήρης ασυδοσία στην αστυνομία και τις μονάδες καταστολής, πιστός ίσως εγγυητής της ρήσης και της πολιτικής του πατέρα του κατά την δική του πρωθυπουργία, όταν είχε απευθυνθεί προς τα ΜΑΤ και την αστυνομία λέγοντάς τους «Το κράτος είστε εσείς»! Με συνέπεια η ΕΛ.ΑΣ. να συνεχίζει να αυθαιρετεί και να κάνει επίδειξη της εξουσίας της, με όποιον τρόπο μπορεί. Την ώρα που η κυβέρνηση κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο με τα αστεία μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, αφήνει ελεύθερη την ελληνική αστυνομία να δρα ανεξέλεγκτα σαν σερίφης στην άγρια δύση, γιατί ξέρει ότι κανείς τους δεν θα τιμωρηθεί.

Οι συνέπειες της νοοτροπίας και της δράσης τους αυτής είναι παρεπόμενες, ιδίως όταν το τελευταίο κρούσμα με τον νεαρό που χαροπαλεύει μετά τον πυροβολισμό που δέχθηκε, συνέβη ακριβώς στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα έκτροπα που σημειώνονται απόψε (6/12/22) στους δρόμους

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
* Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

Οι ν. 4623 και 4625/2019 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας

1. Η κυβερνητική πρωτοβουλία το καλοκαίρι του 2018 να καθιερώσει τηναναλογική και στις αυτοδιοικητικές εκλογές συνάντησε την έντονη αντίδραση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προεξοφλώντας ότι η εφαρμογή της στην προγραμματισμένη εκλογική αναμέτρηση δέκα περίπου μήνες αργότερα θα διαταράξει «τη διοικητική αποτελεσματικότητα» των Δήμων και των Περιφερειών», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίαςδήλωσε ότι, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα την αποκαταστήσει και θα καταργήσει το νέο εκλογικό σύστημα. Αμφότερα, δηλαδή η αποκατάσταση και η κατάργηση, αποτέλεσαν και δεσμεύσεις του κατά την πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία την 7η Ιουλίου 2019.

Επιδεικνύοντας μοναδική συνέπεια και αξιοσημείωτη ταχύτητα,θα σπεύσει λίγες ημέρες μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης να διεκπεραιώσει την πρώτη δέσμευση. Με δύο διαδοχικές και σε μικρή χρονική απόστασημεταξύ τους νομοθετικές πρωτοβουλίες, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν από την εγκατάσταση των νέων αρχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης την 1η Σεπτεμβρίου του 2019,προβλέφθηκε, κατά σειρά, ότι:

α)σε δημοτική κοινότητα που εκτείνεταιστην εδαφική περιφέρεια νησιού ο δήμαρχος ορίζει ως αντιδήμαρχο σύμβουλο της πλειοψηφίας (άρθρο 5 παρ. 2 του ν. 4623/2019), ενώ σύμφωνα με την καταργούμενη ρύθμιση και ισχύουσα κατά τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορούσε να προέρχεται και από τη μειοψηφία, αρκεί ο ορισμός να εγκριθείαπό την πλειοψηφία της παράταξής του (άρθρο 68 παρ. 1 του ν. 4555/2018),

β) η κατανομή των εκλεγομένων μελών της οικονομικής επιτροπής των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς επίσης και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων μεταβλήθηκε κατά τρόπο που να εξασφαλίζει, υποχρεωτικά, την πλειοψηφία στην παράταξη του νικητή των εκλογών (άρθρο 2 του ν. 4623/2019), ο δήμαρχος υποδεικνύει, επίσης, τα τρία πέμπτα (3/5) των μελών στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων του Δήμου (άρθρο 6 παρ. 1 του ν. 4623/2019). Η καταργούμενη ρύθμιση που ίσχυε κατά τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών κατένειμε τα μέλη στις επιτροπές και, αντιστοίχως, τις θέσεις στα διοικητικά συμβούλια μεταξύ των παρατάξεων και των μεμονωμένων υποψηφίων αναλόγως της δύναμής τους στο δημοτικό συμβούλιο (άρθρα 76 κα 91 του ν. 4555/2018), και

γ) πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας με πληθυσμό μεγαλύτερο των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του (άρθρου 10 παρ. 4 του ν. 4625/2019), ενώ με την καταργούμενη ρύθμιση και ισχύουσα κατά τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδροςαναδεικνυόταν όποιος από τους επικεφαλής των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών συγκέντρωνε την πλειοψηφία του συνόλου των μελών του οικείου συμβουλίου (άρθρο 80 του ν. 4555/2018).

2. Η συμβατότητα των νομοθετικών επιλογών της νέας κυβέρνησης προς το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις υπερνομοθετικής ισχύος απασχόλησαν σχεδόν αμέσως μετά τη θέσπισή τους την επιστήμη. Σε εκτενές άρθρο (βλ. Θ. Ξηρού, Η ανάδειξη των λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης: Αντιπροσώπευση, εκλογικό σύστημα, «κυβερνησιμότητα», στον τόμο: Επιστημονική επιμέλεια: Μιχάλης Ν. Πικραμένος, Τοπική αυτοδιοίκηση. Οργάνωση και λειτουργία, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2020, σελ. 100 επ.) και σε γνωμοδότηση (Γ. Σωτηρέλη-Θ. Ξηρού, Η εκ των υστέρων αλλοίωση της αντιπροσώπευσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το πρίσμα του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, Πολιτεία-Θεσμοί-Δικαιώματα -10, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2021)αναδείχθηκε η αντίθεσή τους στη θεμελιώδη εκλογική αρχή του άρθρου 52 Συντ.

Δηλαδή, στη συνταγματική αρχή, η οποία κατοχυρώνει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και αναγορεύει σε εγγυητές της και, ταυτόχρονα, υπόχρεους για τη διασφάλισή της όλους τους λειτουργούς της Πολιτείας, περιλαμβανομένου και του κοινού νομοθέτη. Εντοπίστηκε, επιπλέον, παραβίαση του άρθρου 3 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης, όπως το κανονιστικό του περιεχόμενο έχει οριοθετηθεί στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίεςεκδηλώθηκαν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν από την εγκατάσταση των νέων αρχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επισημάνθηκε, τέλος, η αντίθεσή τους στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ο οποίος ισχύει στη χώρα μας από την κύρωσή του με το ν. 1850/1989.

3. Όπως αναμενόταν, τα παραχθέντα από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων έννομα αποτελέσματα τέθηκαν στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Γ΄ Τμήμα του κλήθηκε να τάμει διαφορές που ανέκυψαν, κατά σειρά, με το διορισμό αντιδημάρχου σε νησί των Κυκλάδων, με την ανάδειξη προέδρου σε συμβούλιο κοινότητας πληθυσμού μεγαλύτερου των τριακοσίων (300) κατοίκων σε Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, και, τέλος,με τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής και του διοικητικού συμβουλίου νομικού προσώπου Δήμου στη Βόρειο Ελλάδα. Ο δικάσας σχηματισμός στις αποφάσεις του 2037, 2366/2021 και, αντιστοίχως 760/2022 -οι δύο πρώτες υπήρξανομόφωνες- δέχθηκε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν παραβιάζει μόνον τις επιταγές του άρθρου 52 Συντ., αλλά και τις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού. Επειδή όμως η ετυμηγορία του έθεσε ζήτημα συνταγματικότητας των νομοθετικών επιλογών, οι υποθέσεις παραπέμπονται, υποχρεωτικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 100 Συντ., στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για οριστική κρίση.

Οι τρεις αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν τον περασμένο Μάιο και ήδη έχουν δημοσιευθεί δύο αποφάσεις. Ηαπόφαση 1189/2022 έκρινετηνπρώτη υπόθεση και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022. Η Ολομέλεια, υιοθετώντας και επαναλαμβάνονταςεπί λέξει τις σκέψεις του Τμήματος, κατά το μέρος τους που εντοπίζονται σε όσες συνταγματικές διατάξεις παραβιάστηκαν, ακύρωσε το ορισμό αντιδημάρχου στο νησί της Σχοινούσας.Τα ακυρωτικά αποτελέσματα της απόφασης δεν θα έχουν όμως αναδρομική ισχύ. Το Δικαστήριο, εκτιμώντας τις δυσχέρειες που, ενδεχομένως,θα αντιμετώπιζε ο οικείος Δήμος, εάν ανέτρεχαν στη στιγμή έκδοσης της προσβληθείσας πράξης, δέχθηκε τη συνδρομή λόγων δημοσίου συμφέροντος και μετακίνησε, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 50 του π.δ. 18/1989, το χρονικό σημείο εκκίνησής τους. Το όρισε στην προηγουμένη ημέρα έκδοσης της απόφασης, δηλαδή την 2α Ιουνίου 2022, και έως τότε οι πράξεις του αντισυνταγματικώς ορισθέντος αντιδημάρχου θεωρούνται νόμιμες. Η απόφαση πιθανολογείται ότι επιδόθηκε και, κατά πάσα βεβαιότητα, ο καθού Δήμος έχει ήδη συμμορφωθεί στο διατακτικό της.

4. Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 δημοσιεύθηκε η απόφαση 2377/2022, η οποία έκρινε μια ακόμη διαφορά που ανέκυψε από την εφαρμογή διατάξεων των ν. 4623 και 4625/2019. Τούτη τη φορά εντοπίστηκεστον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, καθώς επίσης διοικητικού συμβουλίου σε νομικό πρόσωπο Δήμου της Βορείου Ελλάδας. Αν και το πλήρες κείμενό της δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου παρατίθενται βασικά σημεία της ετυμηγορίας του. Η απόφαση, όπως και εκείνη του Τμήματος που επιλήφθηκε της υπόθεσης, δεν είναι πάντως ομόφωνη. Διαμορφώθηκαν δύο μειοψηφίες, η συγκλίνουσα προς την επικρατήσασα κρίση δέχθηκε ότι οι επίδικες ρυθμίσεις, κατά το μέρος τους που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών αυτοδιοικητική περίοδο, είναι στο σύνολό τους αντισυνταγματικές και η άλλη προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση έκρινε ότι οι επίδικες νομοθετικές επιλογές δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία από τις κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις.

Η επικρατήσασα άποψη, αποτελώντας την πλειοψηφία της σύνθεσης, αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο τα δύο διακριτά, κατά βάση, ζητήματα που κλήθηκε να τάμει. Βέβαια, δεν θα μπορούσε, καταρχήν, να αποστεί από την ομόφωνη κρίση στην απόφαση 1189/2022 για την αντισυνταγματικότητα και των νομοθετικών επιλογών. Τούτη όμως τη φορά το ενδιαφέρον δεν εντοπίστηκε αποκλειστικά σε ένα ζήτημα, αλλά σε δύο συναφή μεν αλλά διακριτά μεταξύ τους. Από την ανάγνωση της ανακοίνωσης του Δικαστηρίου αναδεικνύεται η, μάλλον εύλογη και αναμφίβολα δικαιολογημένη, αμηχανία να μην διαταραχθούν, όπως αναδείχθηκαν με καθαρότηταστην πρώτη απόφαση της Ολομέλειας, οι νομικά εύθραυστες και πολιτικά ευαίσθητες ισορροπίες. Μόνον υπό αυτή την οπτική θα μπορούσε να ειδωθεί η διάκριση στην αντιμετώπιση μεταξύ επιτροπών και διοικητικών συμβουλίων.

5. Η αναγνώριση ότι ο κοινός νομοθέτης διατηρεί, εν γένει, την ευχέρεια να μεταβάλει στο μέλλον τη σύνθεση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτονόητη, αφού υπακούει στον θεμελιώδη κανόνα σύμφωνα με το οποίον κάθε νεότερος νόμος τροποποιεί, ελευθέρως, τον προγενέστερό του. Εάν η νομοθετική πρωτοβουλία καταλάμβανε τις επόμενες, του 2023, αυτοδιοικητικές εκλογές, τα πράγματα θα ήταν απλά. Εκδηλώθηκε όμως αμέσως μετά τη διεξαγωγή εκείνων του 2019 και πριν από την εγκατάσταση των νέων αρχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η κατανομή των εκλεγομένων μελών των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων να εξασφαλίζει στο νικητή, δήμαρχο ή περιφερειάρχη, την πλειοψηφίαστη σύνθεσή τους.

Αν και το γεγονός, καθαυτό, θα αρκούσε για να θεμελιώσει την αντισυνταγματικότητα, όπως είχε ήδη γίνει δεκτό στον ορισμό αντιδημάρχουμε την απόφαση 1189/2022, η πλειοψηφία της Ολομέλεια για να καταλήξει στην ίδια ετυμηγορία χρειάστηκενα συνδέσει την πρωτοβουλία με την αλληλένδετη, όπως την αποκαλεί, μεταφορά από το δημοτικό συμβούλιο αφενός αποφασιστικών του αρμοδιοτήτων σημαντικού οικονομικού αντικειμένου στην οικονομική επιτροπή καιαφετέρου της λήψης αποφάσεων σε ζητήματα κυκλοφορίας στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Έτσι, στη νομολογημένη παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας, της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού και της αρχής της ελεύθερης, ιδιαίτερη δε της ανόθευτης, εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης θα προστεθεί και η αντίθεση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 102 παρ. 2). Αντιθέτως, η ανασύνθεση των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων, επειδή δεν συνοδεύθηκε με την άσκηση οικονομικών αρμοδιοτήτων, κρίθηκε συνταγματική.

6. Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί στο διατακτικό της απόφασης2377/2022. Προς τούτο το κείμενό της πρέπει να καθαρογραφεί,  να θεωρηθεί, να κυκλοφορήσει και να επιδοθεί στους ηττηθέντες αντιδίκους. Πιθανολογείται, σφόδρα, ότι η Ολομέλεια, επαναλαμβάνοντας όμοια σκέψη της στην απόφαση 1189/2022, δεν θα αναγνωρίσει αναδρομική ισχύ στην παραγωγή των  εννόμων αποτελεσμάτων της ετυμηγορίας της, μεταθέτοντας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την εκκίνησή τους στην προηγούμενη ημέρα της δημοσίευσης, δηλαδή την 1η Δεκεμβρίου 2022. Συνεπώς, όσες πράξεις είχαν εκδοθεί έως τότε από την αντισυνταγματική σύνθεση των δύο συλλογικών οργάνων θα παραμείνουν ισχυρές. Εξάλλου, η ακυρωτική απόφαση φαίνεται, καταρχήν, να αναβιώνει τις διατάξεις του 4555/2018 που ρύθμιζαν τη συγκρότηση των δύο επιτροπών κάθε Δήμου, για την ταυτότητα δε του νομικού λόγου και της οικονομικής επιτροπής κάθε Περιφέρειας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του την ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης δεσμεύτηκε γενικόλογα για το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι θα αναμείνει την απόφαση και μόλιςτη λάβει θα τη μελετήσει για να πράξει τα δέοντα. Βρισκόμαστε σε απόσταση δέκα περίπου μηνών από τις προγραμματισμένες ex lege επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα αναδειχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ο νικητής των εκλογών θα εξασφαλίσει με βεβαιότητα την άνετη πλειοψηφία στο οικείο συμβούλιο, στις επιτροπές και στα διοικητικά συμβούλια των νομικών προσώπων.

Σε συμμόρφωση στην ακυρωτική απόφαση, κατά πάσα πιθανότητα, θα ζητηθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προγραμματίσουν τις συνεδριάσεις των οικείων συμβουλίων για να αναδείξουν τις συνθέσειςτων επιτροπών σύμφωνα με τη νόμιμη κατανομή των μελών τους.Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο, εάν η απόφαση 2377/2022, όταν διατεθεί το πλήρες κείμενό της, συνδέει τόσο στενά την αντισυνταγματικότητα με τη μεταβίβαση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, το Υπουργείο Εσωτερικών να περιοριστεί για τη συμμόρφωση απλώς στην κατάργηση των άρθρων 3 του ν. 4623 και 10 παρ. 9 του ν. 4625/2019, προκειμένου να επανέλθουν σε ισχύ τα άρθρα 72 και 176 του ν. 3852/2010. Δηλαδή, να «επιστρέψει» στα δημοτικά και, αντιστοίχως, στα περιφερειακά συμβούλια, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους, τις αρμοδιότητες που στερήθηκαν με τις επίδικες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στην περίπτωση αυτή,  οι συνθέσεις των δύο επιτροπών θα παραμείνουν αλώβητεςκαι θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τη θητεύουσα σήμερα σύνθεσή τους.Από τις διαθέσιμες, εναλλακτικά, επιλογέςτην προκρινόμενη ίσως καθορίζουν τελικά οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή και η βέβαιη προσφυγή σε γενικές βουλευτικές εκλογές πριν από τις αυτοδιοικητικές (εκλογές). Εκτός και εάν οι πρώτες είναι «προ των πυλών». . .

airetos.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ