Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναβαθμίσει τη χώρα και έχει προσδώσει στην Ελλάδα ένα άλλο κύρος από αυτό που κληρονόμησε, παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της διεθνούς κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πολίτες θέλουν να τον συναντήσουν από κοντά, έρχονται στις περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη την περιφέρεια», ανέφερε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του Action 24

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «προβλήματα υπάρχουν φυσικά και η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, για να στηρίζει την κοινωνία, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.Οι πολίτες, καθ οδόν προς τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, βλέπουν, συγκρίνουν το έργο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και τον πρωθυπουργό με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Εκεί θα κριθούν οι εκλογές. Στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει».

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Λιβανός απάντησε και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών την Κυριακή των Βαΐων: «Αν οι πρώτες εκλογές γίνουν την Κυριακή των Βαϊων, όπως με ρωτάτε, τότε, επειδή όπως ξέρετε εμείς στην Αιτωλοακαρνανία γιορτάζουμε και την Εξοδο του Μεσολογγίου, θα έχει έναν πρόσθετο συμβολισμό : Την έξοδο από την τοξικότητα και το κλίμα διχασμού που συστηματικά προσπαθεί να καλλιεργήσει η αντιπολίτευση. Εύχομαι μέχρι τότε, θα οδεύουμε και προς το τέλος του πολέμου, ο οποίος επέφερε πολλά προβλήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και φυσικά και στη δική μας».

agrinionews.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα που βάζει τέλος στο ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν από την 1η Φεβρουαρίου για πέντε μήνες.

Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, πλαφόν που τέθηκε σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου λόγω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από την 1η Φεβρουαρίου η απαγόρευση προμήθειας πετρελαίου στις χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το διάταγμα του Κρεμλίνου ανέφερε: «Αυτό… τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023 και ισχύει μέχρι την 1η Ιουλίου 2023».

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου θα απαγορευτούν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά η ημερομηνία για την απαγόρευση των προϊόντων πετρελαίου θα καθοριστεί από τη ρωσική κυβέρνηση και μπορεί να είναι μετά την 1η Φεβρουαρίου. Το διάταγμα περιλαμβάνει μια ρήτρα που επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.

Φόβοι για αυξημένο έλλειμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 λόγω του πλαφόν στο πετρέλαιο

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας το 2023 μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 2%, καθώς το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να συρρικνώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Στις 9 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «ανόητη» την επιβολή πλαφόν, λέγοντας πως το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι ανταποκρίνεται στην τιμή στην οποία πουλά ήδη η Ρωσία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι η επιβολή πλαφόν ενδέχεται να την οδηγήσει σε απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για την ημερομηνία των εκλογών και τις εκτιμήσεις που έκανε προ ημερών μίλησε ο Μάκης Βορίδης.

«Εκείνο το οποίο είπα ότι είναι πως προφανώς είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης, ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών και ότι οι εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί είναι διπλές εκλογές και πρέπει επομένως να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα διαθέσιμο» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Ο ελάχιστος χρόνος που προβλέπεται από τη διάλυση της Βουλής για την προκήρυξη εκλογών είναι 29 ημέρες. Εγώ παρακολούθησα τα σενάρια του δημοσιογράφου και βγήκε η ημερομηνία για αρχές Απριλίου».

Απαντώντας σε ερώτημα για την παρατεταμένη εκλογολογία και τις επιπτώσεις της στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης απάντησε (ΑΝΤ1) πως «δεν υπάρχει επιβράδυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά το αντίθετο».

Με τους νέους εκλογικούς καταλόγους οι κάλπες

Σχετικά με το εάν θα ισχύσουν τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής ή οι εκλογές θα γίνουν με βάση την απογραφή του 2011, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η τελευταία απογραφική πράξη έγινε τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Το Σύνταγμα λέει έναν χρόνο μετά από την τελευταία απογραφική πράξη μπορούν να γίνουν εκλογές με τους νέους εκλογικούς λόγους. Η ΕΛΣΤΑΤ ετοιμάζει το Προεδρικό Διάταγμα. Αν βγει μέσα στο 2022, η Κυβέρνηση έχει ένα δίμηνο δυνητικά για να αποφασίσει εάν θα γίνουν εκλογές με τους παλιούς ή με τους νέους καταλόγους. Εγώ για να το τελειώνουμε, σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους, βάσει της νέας απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, εκτίμησε ως «λογικό παρακολούθημα, λογική συνέπεια μιας συγκεκριμένης εξέλιξης, ειδικά εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ».

«Η άποψη μας είναι ότι οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική είναι οι κρίσιμες, γιατί θα καθορίσουν τρία πράγματα που θα καθορίσουν και τις δεύτερες εκλογές: το πρώτο κόμμα, την διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα και εάν αυτή ανατρέπεται, αλλά και το πόσο κοντά θα βρίσκεται το πρώτο κόμμα από την αυτοδυναμία. Οι πολίτες δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουν ως “χαλαρές” τις πρώτες εκλογές» τόνισε ο κ. Βορίδης.

agrinionews.gr