Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:57: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα

Την ώρα που ένα μεγάλο σκάνδαλο ξετυλίγεται στις Βρυξέλλες και στο Καταρ με την εμπλοκή της Ελληνίδας ευρωβουλευτίνας συνεχίζονται ασταμάτητα τα δημοσιεύματα που προσδιορίζουν την Εύα Καιλή ως την όμορφη πολιτικό…

Άλλωστε αυτό αναδείκνυαν χρόνια τώρα ως βασικό προσόν της Εύας τα εγχώρια και όχι μόνο μέσα ενημέρωσης.

Είναι αυτό το κριτήριο αρκετό για να επιλεχθεί κάποιος ή κάποια ως εκπρόσωπος της παράταξης ή της χώρας στη Βουλή ή στην Ευρωβουλή; Αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο ή ελαφρυντικό η ομορφιά σε κάθε περίπτωση;

Από την άλλη πλευρά, αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται κατά τις προεκλογικές περιόδους για τις γυναίκες υποψήφιες…; Υπενθυμίζω τίτλους δημοσιευμάτων “Οι όμορφες των κομμάτων”, “Οι σέξι υποψήφιες των εκλογών” κλπ χωρίς να υπάρχει καμιά αντίδραση από καμιά και κανέναν λες και ψηφίζουμε για τα καλλιστεία…

Ως κόμματα, ως κοινωνία πολιτών αλλά και ως γυναίκεια κινήματα έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε το στερεότυπο της όμορφης γυναίκας  υποψήφιας, η οποία ψηφίζεται γιατί είναι απλώς ελκυστική.

Είναι κακό πράγμα η ομορφιά; Όχι φυσικά. Αλλά δεν είναι κριτήριο για να στηρίζουμε μια υποψήφια ή έναν υποψήφιο. Εξάλλου σπανιότατα ακούμε για έναν όμορφο άνδρα υποψήφιο στις εκλογές. Οι χαρακτηρισμοί για αυτούς είναι δυναμικοί, στιβαροί, αποφασιστικοί και ηγέτες.

Και έτσι ακριβώς αναπαράγουμε άλλο ένα στερεότυπο. Το στερεότυπο της όμορφης υποψήφιας, η οποία μπορεί ωστόσο να είναι ταυτόχρονα και έξυπνη, και εργατική, αποφασιστική αλλά κανείς δεν το αναφέρει και κάνεις ενδεχομένως δεν νοιάζεται για αυτά τα χαρακτηριστικά της.

Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια και να εχουν τις ίδιες ευκαιρίες να επιλέγονται ως  υποψήφιοι στις λίστες των κομμάτων αλλά στη συνέχεια να ψηφίζονται από τους πολίτες.

Τώρα να γίνει η αρχή. Γιατί μην γελιόμαστε η επιλογή αρκετών υποψηφίων γίνεται λόγω γνωριμιών με τους αρχηγούς των κομμάτων, με επιλογή παλιών ή νέων συνεργατών, με το κριτήριο της νεότητας που από μονό δεν αρκεί ή με βάση κομματικά κριτήρια εξ ου και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Η Εύα Καιλη θα κριθεί (σεβόμαστε το τεκμήριο της αθωότητας) από τη βελγική δικαιοσύνη. Το ίδιο και όσοι άλλοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Καταρ από τους σοσιαλιστές ή από το λαϊκό κόμμα ή από οπουδήποτε αλλού.

Όμως, η πολιτική, τα κοινά, η χώρα, η Ευρωπη εχουν ανάγκη ένα αξιόπιστο, ικανό, εκπαιδευμένο προσωπικό, άτομα με αρχές, αγώνες αλλά και επαγγελματική εμπειρία για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν στο συλλογικό καλό. Ας το ξανασκεφτούμε.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen),

agrinionews.gr
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στη Χειμάρρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Όμηρος. Ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής, με ελληνικές σημαίες και συνθήματα. Κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές του έδωσαν λουλούδια και τον ευχαρίστησαν για τη επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ξεχωριστή στιγμή για μένα και τον ελληνισμό απανταχού. Θυμάμαι την επίσκεψη που έκανε σε αυτά τα χώματα ο Μητσοτάκης το 1991. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι που πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια και ειδικά οι μεγαλύτεροι, άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Στο πρόσωπό μου η ελληνική εθνική μειονότητα θα έχει έναν φίλο και συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να μείνετε εδώ, είστε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα, τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας, ότι «όπως λύνουμε τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα συνταξιοδοτικά σας, η κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας όπως ήταν όλες. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα μας είναι μια χώρα πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη και όσο καλύτερα πηγαίνει τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εσάς. Τον δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο να μαθαίνουν τα ελληνικά. Είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να μείνει στον τόπο της. Όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν και αυτά τα παιδιά. Και εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό. Η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται. Έχω μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του την Ελλάδα ολόκληρη, όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι αισθάνεται ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλάψει υψωμένες τις σημαίες. Πύρρο σε ευχαριστώ για όσα έκανες για την Ελλάδα και για τους συντοπίτες σου».

protothema.gr – Φωτο: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 21-12-2022

Της:                ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Απαραίτητος ο έλεγχος των σχολικών κτηρίων της χώρας για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών και την εύρυθμη λειτουργεία των σχολείων»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Πληροφορηθήκαμε τον τραγικό θάνατο μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο μικρών μαθητών, μετά από έκρηξη του καυστήρα σε σχολείο των Σερρών, καθώς και την ανάρτηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Ινστιτούτου, κ. Τσελέντη, σχετικά με κακή κατάσταση του 12ου Δημοτικού σχολείου Κορίνθου. Ακόμα, μάθαμε από ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Άνω Λιοσίων & Φυλής για τρία παρεμφερή περιστατικά ζημιών σε σχολικά κτήρια (στο 1ο Γυμνάσιο Α. Λιοσίων ο φωτισμός έπεσε από την οροφή στο κεφάλι μαθητή και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, στο 3ο ΓΕΛ Α. Λιοσίων κατέρρευσε μέρος των σοφάδων και έσκασε πάνω στα θρανία σε απογευματινή ώρα σχολείου και τμήμα οροφής ενώ από προκάτ αίθουσα ξεκόλλησε τμήμα σκεπής από τον ισχυρό άνεμο πέφτοντας στο προαύλιο και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο των Άνω Λιοσίων υπάρχουν επικίνδυνες εξωτερικές πόρτες). Με δεδομένα αυτά και άλλα σχετικά περιστατικά, αναγκάζεται, κατά καιρούς, η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων να εκδίδει ανακοινώσεις σχετικά με την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, μνημονεύοντας, εκτός από τα παραπάνω και άλλα δυσάρεστα περιστατικά ζημιών, που εξελίχθηκαν σε ατυχήματα. Θεωρούμε ότι, εκ των ανωτέρω, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν, άμεσα, μέτρα από την αρμόδια πολιτική ηγεσία για την αποκατάσταση των πολλών κτηριακών προβλημάτων σε σχολικά κτήρια, που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Επίσης, η εγκύκλιος Φ.7/74054/Δ1/15.06.20 του Υπουργείου σας διευκρινίζει ότι: «Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και τα Στελέχη Εκπαίδευσης οφείλουν να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση κτλ.), ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να έχουν διασφαλιστεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων…». Άρα η διασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών Μονάδων αφορά, ως αρμοδιότητα και στα δύο ερωτώμενα Υπουργεία.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να θεσπίσετε   την   ύπαρξη   «Πιστοποιητικού   Καταλληλόλητας»,

«Πιστοποιητικού Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης» και «Μητρώου Ελέγχων, Επισκευών και Συντήρησης» για όλα τα σχολικά κτήρια;

  1. Υπάρχουν σε όλα τα σχολικά κτήρια συστήματα Πυρασφάλειας και έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα σχετικά πιστοποιητικά;
  1. Θα μεριμνήσετε για την έγκαιρη συντήρηση των σχολικών υποδομών, πριν την έναρξη της ερχόμενης ημερολογιακής χρονιάς, ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους εκπαιδευτικοί και μαθητές, το νέο έτος, με συνθήκες ασφάλειας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ