Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022

Η “μεμονωμένη περίπτωση” της Εύας Καϊλή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΕΠΑΜ

Η ελληνική κοινή γνώμη άναυδη παρακολουθεί ακόμα μια “μεμονωμένη περίπτωση” διαπλοκής και χρηματισμού υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους, κόμματος εξουσίας.

Προφανώς,  η υπόθεση Καϊλή είναι μια ακόμα  μεμονωμένη περίπτωση, όπως η περίπτωση Πάτση. Βιώνουμε το απαύγασμα της πολιτικής θεωρίας των μεμονωμένων περιπτώσεων, δείγμα του πολιτικού πολιτισμού στην Ελλάδα και αναρωτιόμαστε με ποιούς έχουμε μπλέξει!

Το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ δια του αρχηγού του Ν. Ανδρουλάκη, διέγραψε αμέσως την Ε. Καϊλή χωρίς να της αναγνωρίσει το παραμικρό τεκμήριο αθωότητας, αποδεχόμενος έτσι και την ενοχή της και ότι ήταν σε γνώση του ότι εμπλέκεται σε κυκλώματα. Ομοίως έπραξε και η Ν.Δ. στην περίπτωση Πάτση. Τον διέγραψαν την ίδια στιγμή, αποδεχόμενοι την ενοχή του, αφού γνώριζαν τη διαπλοκή του με τραπεζικά κυκλώματα και ότι οι κομματικοί μηχανισμοί υπέθαλπαν τη δράση του.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  και η ηγεσία του, ο κ. Ν.Ανδρουλάκης, γέννημα θρέμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού, τόσο καιρό δεν ενοχλήθηκε τι ψήφιζε η Καϊλή και ποιο lobby εξυπηρετούσε με βάση το χρηματισμό όταν έβγαινε απροκάλυπτα υπέρ του Κατάρ. Τέτοιες λεπτομέρειες δεν τους απασχολούν. Συμβιώνουν άνετα με τη διαπλοκή και το οικονομικό έγκλημα, αρκεί να μην τους πιάσουν, αρκεί να μην εκτεθούν. Η κ. Καϊλή με θητεία  στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014, προωθείτο από “μέντορες” και κομματικές ηγεσίες και απολαμβάνοντας την προστασία τους,  έφτασε στην Αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά σήμερα όλοι καμώνονται ότι αιφνιδιάστηκαν και ότι αγνοούσαν τη δράση της. Ο κ. Ανδρουλάκης την αποκήρυξε πάραυτα ενημερώνοντας ταυτόχρονα  την κοινή γνώμη ότι η εν λόγω ευρωβουλευτής του, “δούλευε” για λογαριασμό του Μαξίμου! Ο δε κ. Πέτσας, από πλευράς ΝΔ, τοποθετούμενος στην πολιτική αντιπαράθεση, δήλωσε σοκαρισμένος, ούτε καν τη γνώριζε!

Πολιτική χωρίς χρήμα, δεν γίνεται. Το φωνάζουν απροκάλυπτα πολιτικοί ταγοί, το αποδεικνύουν, διαχρονικά, οι πακτωλοί τραπεζικών θαλασσοδανείων, οι διαπλεκόμενοι ολιγάρχες, οι μίζες, τα «πάμπερς», οι βαλίτσες της Siemens. Αναζητώντας λοιπόν το χρήμα για να διατηρηθούν στην εξουσία, η διαπλοκή, η εξαγορά και το οικονομικό έγκλημα είναι στην ημερήσια διάταξη των κομμάτων εξουσίας. Δεν πρόκειται  απλά για εξαπάτηση του λαού. Πρέπει πια να δούμε κατάματα ότι την Ελλάδα κυβερνούν  κόμματα που στεγάζουν το οικονομικό έγκλημα και εναλλασσόμενα  στην εξουσία, κυνηγάνε ανελέητα ως οικονομικούς εγκληματίες τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, ακόμα και τα νοικοκυριά. Κόμματα που ξεπουλάνε καθημερινά σε τρίτους κάθε περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, υλικό και άϋλο, με αντάλλαγμα  πάντα το οικονομικό τους όφελος.

Με αυτούς έχουμε μπλέξει.

Το ΕΠΑΜ καλεί ακόμα μια φορά το λαό να ξεμπερδεύει με δαύτους. Στηρίζει κάθε αντίδραση κάθε κοινωνικής ομάδας που αντιπαλεύει αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, ένα απόστημα που πρέπει να σπάσει!

Εδώ και τώρα ΑΝΑΤΡΟΠΗ! Στο χέρι μας είναι!   

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2022
Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας να χρησιμοποιήσει τον νέο πύραυλο TAYFUN, το βεληνεκές του οποίου φθάνει μέχρι την Αθήνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα, μιλώντας στην Σαμσούντα σε εκδήλωση νέων του κόμματός του, συνέδεσε την απειλή του με τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών με αμερικανικά όπλα.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Ρατζίπ Σοϊλού, ο Ερντογάν ανέφερε: «Η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους μας. Λένε πως ο πύραυλος TAYFUN θα χτυπήσει την Αθήνα, θα το κάνει αν δεν κάθονται φρόνιμα».

Όσο για το τι εννοεί ο Ερντογάν «να κάτσει φρόνιμα» η Ελλάδα, έδωσε την απάντηση λέγοντας να μην εξοπλίζει τα νησιά και δη με αμερικανικά όπλα.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν: «Στο παρελθόν, ήμασταν σε πολύ διαφορετική θέση. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μόνο το 20% της αμυντικής μας βιομηχανίας ήταν εγχώριο. Αλλά τώρα είναι το 80%, έχουμε φτάσει σε αυτή τη θέση. Τι θα κάναμε αν είχαμε F-16 αλλά όχι πυρομαχικά; Τώρα φτιάχνουμε τα δικά μας πυρομαχικά για το F-16. Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας, αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Λέμε TAYFUN, η Ελλάδα τρομάζει και λέει ‘Θα χτυπήσει την Αθήνα’. Φυσικά θα το κάνουμε, αν δεν κάθεστε φρόνιμα. Αν προσπαθείτε να αγοράσετε κάτι από την Αμερική για να το βάλετε στα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία πρέπει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να μαζεύει αχλάδια…».

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στην υπόθεση της Εύας Καϊλή, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο για υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ αλλά και στην υπόθεση του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή Ανδρέα Πάτση, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στην πραγματικότητα στηρίζουν και τη σαπίλα του συστήματος. Τη διαφθορά και τη δυσωδία. Πότε με τους Πάτσηδες της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα κοράκια που βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς, πότε με τις διάφορες Καϊλή του ΠΑΣΟΚ, που διώκονται για διαφθορά στις Βρυξέλλες, αυτό το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργεί τους διεφθαρμένους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούμπας.

Συνέχισε λέγοντας, «Έτσι εξηγείται και το θράσος της Εύας Καϊλή να εξυμνεί τους σεΐχηδες του Κατάρ που “δολοφόνησαν” 6 χιλιάδες εργάτες στα έργα του Μουντιάλ».

«Οι βελγικές αρχές τώρα, απ’ ότι μαθαίνουμε, τη διώκουν για χρηματισμό και διαφθορά. Νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες λοιπόν επί το έργον», κατέληξε στο σχόλιό του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

pronews.gr

Ο Γιώργος Φίλιππας είναι ένας νέος από το Αγρίνιο που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική αν και σε ηλικία μικρότερη των 30. Επαγγελματικά ασχολείται με την επιστήμη της πληροφορικής και έχει βραβευθεί πρόσφατα από την Microsoft ως ένας εκ των κορυφαίων προγραμματιστών παγκοσμίως. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα τον δούμε ως Υποψήφιο Βουλευτή με το κίνημα «Ελεύθεροι Ξανά» του πασίγνωστου πλέον καρδιολόγου Φαίδωνα Βόβολη. Επειδή η ενασχόληση με την πολιτική από αυτή την ηλικία δεν είναι και το πιο σύνηθες, συναντηθήκαμε μαζί του με σκοπό να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την αποφασή του αυτή αλλά και τα οράματα και τους στόχους που έχει βάλει.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

G.FILIPPAS 01

Γιώργο γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με την Πολιτική σε τόσο μικρή ηλικία;

Είναι απλό... γιατί θέλω το μέλλον μου και το μέλλον των νέων ανθρώπων να είναι στα χέρια μας. Κουράστηκα να βλέπω σκουριασμένες ιδέες και παλαιοκομματικές ιδεοληψίες. Οι νέοι, αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτά που δεν μας αξίζουν. Την εγκατάλειψη, την πείνα, την παρακμή, τον γηρασμό. Ό,τι δεν σου αρέσει, απλά μπαίνεις και το αλλάζεις.

Γιατί με τον συνδυασμό του κ. Φαίδωνα Βόβολη και γιατί πρέπει να μπει στη βουλή;

Γιατί οι "Ελεύθεροι Ξανά" είναι η μόνη επιλογή. Ένα κίνημα οργανωμένο σε όλη τη χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους και ανθρώπους με όραμα και αξίες. Ο Φαίδων Βόβολης ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή όχι μόνο ως ιατρός μα και ως άνθρωπος. Δυναμικός, με την παρεμβατικότητα που απαιτείται, αυτοδημιούργητος, ένας κορυφαίος Επιστήμονας στην Ιατρική, του οποίου οι αξίες αντιπροσωπεύουν τη χώρα. Δεν υπάρχει άλλη σοβαρή εξωκοινοβουλευτική πολιτική οργάνωση. Δεν θα πήγαινα ποτέ εξάλλου σε κάποιο κοινοβουλευτικό η μή κόμμα που έχει πληγώσει τη χώρα μου. Είμαστε ένα νέο ρεύμα που δημιουργήθηκε από τον λαό και αυτό που πρεσβεύουμε είναι να εργαστούμε για τον λαό.

Σε ποιούς τομείς θα εστιάσει το κόμμα "Ελεύθεροι Ξανά" ως προς το όφελος του πολίτη και της χώρας.

Σε όλους. Είναι σαφές πως χρειάζεται να επανασυστήσουμε τη χώρα όπως λέει και ο Επικεφαλής του κινήματος μας. Ό,τι δεν λειτουργεί, αλλάζει. Γκρεμίζεται και χτίζεται εκ νέου. Έμφαση δίνουμε στη Δικαιοσύνη, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην Υγεία και στην Παιδεία. Κανείς πολίτης δεν δύναται να βρίσκεται στα όρια της ανέχεια όπως γίνεται τώρα. Δουλεύουμε σκληρά. Τα προγράμματα μας είναι άρτια δομημένα και επεξεργασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Πώς αντιδρά ο κόσμος στο όραμα ενός νέου να ασχοληθεί με την πολιτική;

Συγκινητικά μπορώ να πω. Μου δίνει αστείρευτη δύναμη το να ακούω την προτροπή του κόσμου να ασχοληθώ με τα κοινά. Η ατάκα είναι "τόπος στους νέους". Η αλήθεια είναι πως το οφείλουμε...

Πως συνδυάζεις πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα;

Σίγουρα το καθένα από αυτά απαιτεί χρόνο. Η εργασία αποτελεί βιοποριστική ανάγκη και η πολιτική είναι μια ενασχόληση για προσφορά στην κοινωνία. Κάποιες φορές συνδυάζονται βέβαια καθότι η επαγγελματική ενασχόληση με φέρνει σε επαφή με πολύ κόσμο που επικοινωνώ μαζί τους και για το πολιτικό μου όραμα αλλά και να αφουγκραστώ τα προβλήματα της κοινωνίας.

Υπάρχει στο πρόγραμμα "Ελεύθεροι Ξανά" σκέψη για αύξηση της απασχόλησης στην επαρχία ώστε να μην αναγκάζονται οι νέοι να ξενιτεύονται;

Brain drain. Η μεγάλη μάστιγα. Στο πρόγραμμα του κινήματός μας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε όχι μόνο οι νέοι να μην σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον τόπο, μα να μπορούν να στήνουν τη δική τους επιχείρηση εύκολα, γρήγορα και αποδοτικά. Εννοείται πως θέλουμε όχι μόνο να μην φύγει κανείς, αλλά ει δυνατόν να επιστρέψουν αρκετοί ξενιτεμένοι που το επιθυμούν!

G.FILIPPAS 02

Πιστεύετε ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας στην επαρχία θα ήταν πένα βασικό κίνητρο για την αποκέντρωση από τα μεγάλα αστικά κέντρα;

Φυσικά... η αύξηση των θέσεων εργασίας, η άνθιση της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, προϋποθέτει και έργα που θα δώσουν πνοή ανάπτυξης στην επαρχία, ώστε όποιος μας λόγου χάρη να μην πέσει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ίσα ίσα το αντίθετο θέλουμε να συμβεί!

Κάποιες λύσεις από το ενεργειακό πρόβλημα που προέκυψε τελευταία θα προταθούν από το κόμμα σας;

Έχουν ήδη προταθεί από τον Επικεφαλής του κινήματος μας. Έχουν αναρτηθεί και στον επίσημο ιστότοπο του κινήματος. Λύσεις υπάρχουν σε όλα τα προβλήματα. Εστιάζουμε στην απεξάρτηση της ενέργειας από τα χρηματιστήρια και στην επαναφορά της ΔΕΗ στον κρατικό έλεγχο.

Υπάρχουν σκέψεις για την ανάπτυξη στον Πρωτογενή Τομέα;

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για το κίνημα "Ελεύθεροι Ξανά" προτεραιότητα. Επενδύσουμε στον αγροτικό και κυηρνοτροφικό κόσμο. Επενδύσουμε στην παραγωγή και απλοποιοούμε την εξωστρέφεια των μοναδικών μας προϊόντων μέσω marketing mix. Χωρίς άνθιση του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να σταθεί η χώρα. Πέραν αυτού η γη και τα προϊόντα μας είναι ευλογημένα.Σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε υπέρ της χώρας μας.

Τα θέματα που εκκρεμούν στην πόλη μας όπως: ανάπτυξη Τριχωνίδας, Πανεπιστήμιο, παλιό νοσοκομείο Αγρινίου, εναλλακτικός τουρισμός;

Αυτά αποτελούν την δική μου προτεραιότητα. Ήδη προτείνω λύσεις, αναδεικνύοντας το κάθε θέμα και σε συνεργασία με τον κ. Φαίδωνα Βόβολη και το επιτελείο του κινήματος, έχουμε να δώσουμε πολλά στον τόπο. Αν και δεν είναι μόνο αυτά που αναφέρατε. Ο γερασμένος πληθυσμός, η ανεπάρκεια στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας, η υποστελέχωση, το κακό οδικό δίκτυο που δεν ευνοεί τις μεταφορές και τον τουρισμό. Όλα τα λαμβάνουμε υπόψιν.

G.FILIPPAS 05

Πες μερικά απο τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες που έχεις;

Τα ενδιαφέροντα μου: Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο αρκετά, ώστε να ενημερώνομαι συνεχώς για νέες γλώσσες και νέο περιβάλλον προγραμματισμού από διαφορετικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή Οργανισμούς.Γράφω επίσης άρθρα και εργάζομαι για την ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων που παρέχουν λύσεις για τις επιχειρήσεις με νέες ιδέες και καινοτομίες.

Οι Φιλοδοξίες μου: Πιστεύω ότι η τέλεια δουλειά δεν υπάρχει σε έναν μόνο επιχειρηματικό τομέα. Πάντα επιλέγω νέα εργασιακά περιβάλλοντα που θα μου δώσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσω σωστά και να επεκτείνω περαιτέρω τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκτήσει. Όσον αφορά τον εκπαιδευτικό τομέα, η πρόκληση είναι να διδάξω νέες τεχνολογίες σε ανθρώπους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το επάγγελμα που έχω επιλέξει. Βοηθώντας τους νέους αισθάνομαι ότι συνεισφέρω στο κοινωνικό σύνολο.

Τελικά μετά από όλα όσα είπαμε γιατί ο κόσμος να προτιμήσει και να δώσει σε εσάς και το κόμμα σας την ψήφο του;

Θα σας το πάω ανάποδα. Δεν ζητώ την ψήφο του κόσμου. Αυτά είναι πρακτικές και τακτικές που έβλεπα να κάνουν οι παλιοί πολιτικοί και σας ομολογώ δεν μου άρεσαν. Έχουμε όραμα. Έχουμε διάθεση. Είμαστε ένας από όλους . Βλέπουμε, αφουγκραζόμαστε, προτείνουμε λύσεις. Αν κάποιος αρέσκεται στο να ζει βλέποντας πως δεν υπάρχει μέλλον, στα όρια της πείνας και του κρύου, ας ψηφίσει εκείνους που μας έφεραν εδώ. Ως νέος Έλληνας Υπερήφανος για την Πατρίδα μου, θέλω το καλύτερο για τη χώρα και τον τόπο μου. Για εμένα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή τώρα... ή ποτέ.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
-----------
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - Κίνημα “Ελεύθεροι Ξανά”
mob.: 6955422489
e-mail: mr @ macroweb.gr
-----------
Δείτε περισσότερα πατώντας εδώ:  www.eleutheroixana.gr
#ΕλεύθεροιΞανά

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης συναντηθήκαμε ξανά με τον Γιώργο Φίλιππα τυχαία σε μια εκδήλωση της ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ στο χώρο της Παλαιάς Λαχαναγοράς Αγρινίου και εκεί μας δήλωσε:  "Δεν υπάρχουν ίδιοι άνθρωποι. Ο καθένας μας είναι μοναδικός. Η μοναδικότητα του καθενός μας είναι αυτή που μας κάνει ξεχωριστούς, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, είναι αυτό που μας κάνει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Στεκόμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας με αλληλεγγύη, αγάπη, ενσυναίσθηση. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα κ. Ευτυχία Πατσιαλού και φυσικά σε όλους όσοι συνετέλεσαν σε αυτή την υπέροχη παράσταση!"

ηλιαχτιδα image 10

με συντελεστές της εκδήλωσης (Κουκλοθεατρική Παράσταση) και άτομα απο την ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έλληνες Ελληνίδες Συναγωνιστές Συναγωνίστριες
 
Σηκώνουμε ψηλά τον πήχη του αγώνα, εν μέσω διώξεων και τρομοκρατίας, συνεχίζουμε τον  εθνικιστικό αγώνα, η αξία του οποίου παραμένει αναλλοίωτη στη διάρκεια του χρόνου. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια για την τιμή της πατρίδας μας, αφυπνίζοντας τους Έλληνες και δίνοντας  κατάθεση ψυχής στον αγώνα είναι σημαντικότερη. Η πίστη είναι δυνατότερη απ' την φωτιά. Η φωτιά του αγώνα τροφοδοτεί την πίστη με δύναμη. Οι πολιτικές διώξεις, οι προ(αποφασισμένες) φυλακίσεις, η αντιρατσιστική νομοθεσία έναν πολιτικό στόχο εξυπηρετούν. Να εκφοβίσουν, να διαλύσουν κάθε εθνικιστική έξαρση, ν' αποδυναμώσουν και να καταστείλουν κάθε εθνικιστικό παλμό στην ελληνική κοινωνία. Όσα μέτρα κι αν το σύστημα πάρει, η στάση των  εθνικιστών οφείλει να είναι μία. Αγώνα με κάθε κόστος, αγώνας που δεν λογαριάζει τι αποφάσεις θα πάρει το σύστημα.  Εθνικιστής είναι αυτός που μάχεται μέχρις εσχάτων, δίχως να στρέφει το βλέμμα του στους παφλασμούς του συστημικού καϊκιού. Το συστημικό καΐκι θα βουλιάξει απ' τις επιλογές του. Δεν μένει παρά μία επιλογή. Ο συνεχής αγώνας. Ο αγώνας που δεν γνωρίζει δισταγμό, ο αγώνας που δεν υπολογίζει απώλειες...
Χρήστος Ρήγας
υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το εθνικό κόμμα Έλληνες
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αγωνίες των επαγγελματιών εστίασης, η φτώχεια και η ακρίβεια, ο λατερνατζής που ήρθε από τα Τρίκαλα και η χριστουγεννιάτικη συναυλία με Βανδή στη γνώριμη γλαφυρή περιγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Βαρεμένου, που καθημερινά αφουγκράζεται τον σφυγμό της πόλης. Το αρθρο:

Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο

του Γιώργου Βαρεμένου*

Περίπου δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και κατά τις επτά με οκτώ το απόγευμα, το Αγρίνιο στο κέντρο μοιάζει σχεδόν έρημο. Ρωτάω τον Χρήστο, που έχει το μεζεδοπωλείο στον Άγιο Χριστόφορο και το σενιάρισε με συλλεκτικά αντικείμενα και με πινελιές του συγγενή του αγιογράφου Αντώνη: «Πώς πάει;» «Τι να πάει• ερημιά, λες και πρόκειται να γίνουν συλλήψεις!»

Πιο κάτω, ο Άγγελος μου επαναλαμβάνει με στεντόρεια φωνή από το καφενείο: «Υπομονή, Γιώργο. Υπομονή κάνουμε.» Μου θυμίζει το άσμα του Ξαρχάκου σε σύγχρονη εκδοχή. Εστιάτορας στα Καραπανέïκα μου παραπονέθηκε τις προάλλες ότι δεν έβγαινε να πληρώσει ντούκου το ηλεκτρικό και του αρνήθηκαν διακανονισμό, πληροφορώντας τον ότι, αν δεν πληρώσει το σύνολο της οφειλής, απαγορεύεται να αλλάξει πάροχο. Μόνο που δεν του είπαν: Ψηλά τα χέρια!

Προχωράω στην κεντρική πλατεία και στρίβω στην Παπαστράτου. Το ζαχαροπλαστείο “Ελβετικόν”, που στέγασε στα τραπέζια του νεανικούς έρωτες και απογοητεύσεις, έχει κλείσει από το καλοκαίρι. Ένα τοιχοκολλημένο κείμενο ευχαριστεί από καρδιάς τους επί χρόνια πελάτες του. 1951-2022 αναγράφει, θυμίζοντας πένθιμο αγγελτήριο. Την  ίδια ώρα, οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ο φίλος Βασίλης κυκλώνει για κάνα τέταρτο το τετράγωνο για να βρει κενή θέση και να φθάσει στην πλατεία Δημάδη. Πού βρίσκεται αυτός ο κόσμος των αυτοκινήτων, αφού δεν κυκλοφορεί στο κέντρο; Μυστήριο….

Την άλλη μέρα, η κίνηση δεν θυμίζει σε τίποτε τα παληά, εκτός από μία λατέρνα που σπρώχνει ασθμαίνοντας ο λατερνατζής, ενώ η γυναίκα του κρατάει το κουτάκι με τις γλίσχρες εισπράξεις. «Από πού ήλθατε;» ρωτάω. «Από τα Τρίκαλα», μου απαντάει καλοσυνάτα η γυναίκα. Η Εγνατία και η Ιονία έφεραν τα Τρίκαλα πιο κοντά στο Αγρίνιο, χωρίς όμως να αλλάξουν την μοίρα του. Ο ήχος της λατέρνας ξεθωριάζει, όταν πέφτω πάνω σε παληό γείτονα από την εποχή της καπνοκαλλιέργειας. Μου διαμαρτύρεται έντονα επειδή, λέει, στην πλατεία πρόκειται να έλθει η Άννα Βίσση χριστουγεννιάτικα και το σώου θα κοστίσει 25 ή 30 χιλιάδες ευρώ – δεν συγκράτησα το ακριβές νούμερο. Κάθομαι για έναν καφέ και ρίχνω μια ματιά στο Ίντερνετ. Διαβάζω ότι οι διαπραγματεύσεις με την Βίσση κατέρρευσαν και ότι τελικά θα έλθει η Δέσποινα Βανδή. Αυτό άραγε είναι καλό ή κακό σημάδι για το 2023; Θα σας γελάσω και δεν το θέλω!

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ