Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020

Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια προχωρούν με ταχείς ρυθμούς τη διαδικασία ίδρυσης του υδατοδρομίου. Ολοκληρώθηκε το στάδιο της χωροθέτησης.

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του φακέλου αδειοδότησης του Υδατοδρομίου Κυλλήνης βρίσκονται οι εταιρείες Hellenic Seaplanes Α.Ε και Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε., καθώς ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χωροθέτησης του υδατοδρομίου και των εγκαταστάσεών του.

Οι δύο εταιρείες, με συντονισμένες κινήσεις και τηρώντας το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που είχε αποφασιστεί από κοινού με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης κατά τον Ιούνιο, ολοκλήρωσαν τις μελέτες που αφορούσαν τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου.

Συγκεκριμένα, ειδικό κλιμάκιο αποτελούμενο από χειριστή αεροσκάφους και μηχανικό αεροσκαφών πραγματοποίησε αυτοψία στα πιθανά σημεία δημιουργίας του υδατοδρομίου, καταλήγοντας στο ιδανικότερο.

Τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του χώρου δημιουργίας του υδατοδρομίου θα έχει το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, ενώ ο τεχνικός φάκελος που αφορά την άδεια ιδρύσεως του υδατοδρομίου θα αξιολογηθεί από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 

Ο δήμαρχος του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γιάννης Λέντζας ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε το επιτελείο των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει την αδειοδότηση του υδατοδρόμιου της Κυλλήνης. Δημοτική αρχή και επιθεωρητές συζητήσαμε μαζί διάφορα τεχνικά θέματα που αφορούν την ομαλή λειτουργία του υδατοδρομίου όπως και τα μετέπειτα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να έρθει η καινούρια μορφή συγκοινωνίας, τα υδροπλάνα, που με τη σειρά τους θα φέρουν τουριστική και οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει η πρόθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από την ίδια την Κυβέρνηση ώστε να έχουμε εξασφαλίσει την άδεια του υδατοδρομίου της Κυλλήνης με τη νέα σεζόν». 

Στη θετική έκβαση των διαδικασιών που αφορούν τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου της Κυλλήνης, αναφέρθηκε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους:  

«Το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης παίρνει σάρκα και οστά και όλοι μαζί κάνουμε ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα ώστε να φέρουμε τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, με στήριγμα ένα καλά δομημένο δίκτυο υδατοδρομίων. Με την ολοκλήρωση των διεργασιών χωροθέτησης, προχωράμε ολοταχώς για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επιλογή αναδόχου. Σκοπός μας είναι η Κυλλήνη να γίνει σημείο αναφοράς για τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και η απόκτηση του υδατοδρομίου να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής». 

Οι θετικές εξελίξεις για το υδατοδρόμιο της Κυλλήνης έρχονται να προστεθούν στα αισιόδοξα νέα που ανακοινώθηκαν κατά την περίοδο του Αυγούστου και αφορούσαν τους τεχνικούς φακέλους άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes σε Κυκλάδες και Εύβοια, αλλά και την προετοιμασία συμμετοχής της αεροπορικής εταιρείας σε νέους διαγωνισμούς.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, συνυπέγραψε Ερώτηση μαζί με άλλους 31 βουλευτές του κόμματος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για το θέμα της ελλιπούς στήριξης των παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών.

Ο κ. Μωραΐτης σημειώνει ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας «δεν αναιρούν το γεγονός ότι περιορίζεται η δραστηριότητα όσων συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές στο μισό, καθώς απουσιάζουν και μέτρα στήριξής τους». Όπως συμπληρώνει, «αυτό συνεπάγεται με μαθηματική ακρίβεια την οικονομική καταστροφή τους».

Παράλληλα, στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα –συμπεριλαμβανομένων και όσων συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές- επηρεάστηκαν δραματικά, χωρίς μάλιστα να στηριχθούν από την κυβέρνηση, η οποία θεώρησε ότι έκανε το χρέος της, δίνοντας ψίχουλα παρηγοριάς στους πληγέντες και μάλιστα με καθυστέρηση.

Πολλά προϊόντα έμειναν απούλητα και άλλα αχρηστεύτηκαν ενώ ήταν ήδη αγορασμένα από τους πωλητές των λαϊκών, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί αδυνατούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση ήταν απούσα και αδιάφορη να λύσει τα προβλήματα παραγωγών και εμπόρων.

Ως εκ τούτου, στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι το πρόβλημα αφορά ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα τονίζεται πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στον ανταγωνισμό με τα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά πολυκαταστήματα, καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων στην αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει αυτή την φορά ουσιαστικά τους παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών και όχι να τους αφήσει στην τύχη τους, όπως συνέβη στην πρώτη φάση της έκρηξης της πανδημίας. Κι αυτό, σε μια περίοδο που τα σενάρια για την οικονομική ύφεση είναι δυσοίωνα και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα ήδη στενάζουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Μέτρα στήριξης παραγωγών και εμπόρων των λαϊκών αγορών»

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας, οδήγησε στην εφαρμογή καθεστώτος ειδικών περιοριστικών μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται στο “κόκκινο”. Για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκε, μεταξύ αυτών, και η λειτουργία των λαϊκών αγορών υπό προϋποθέσεις και στενούς περιορισμούς.

Ειδικότερα, ορίστηκε η συμμετοχή πωλητών σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία, η απόσταση των πάγκων στα  5 μέτρα, καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από τους πωλητές, όσο και από τους καταναλωτές που την επισκέπτονται.

Το γεγονός ότι ορθά ελήφθησαν τέτοιες αποφάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο περιορισμός της δραστηριότητας όσων συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές στο ήμισυ και η απουσία μέτρων στήριξης αυτών συνεπάγεται με μαθηματική ακρίβεια την οικονομική καταστροφή τους.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, ανάμεσά τους και όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, έμποροι και αγρότες επηρεάστηκαν δραματικά, χωρίς μάλιστα να στηριχθούν από την Κυβέρνηση, η οποία θεώρησε ότι έκανε το χρέος της, δίνοντας ψίχουλα παρηγοριάς στους πληγέντες και μάλιστα με καθυστέρηση. Πολλά προϊόντα έμειναν απούλητα και άλλα αχρηστεύτηκαν ενώ ήταν ήδη αγορασμένα από τους πωλητές των λαϊκών, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί αδυνατούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση ήταν απούσα και αδιάφορη να λύσει τα προβλήματα παραγωγών και εμπόρων.

Επειδή το πρόβλημα αφορά ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στον ανταγωνισμό με τα σουπερμάρκετ και εμπορικά πολυκαταστήματα καθώς συγκρατούν τις τιμές πώλησης των προϊόντων στην αγορά.

Επειδή όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στηρίζουν τις οικογένειές τους με χαμηλά έως πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Επειδή η οικονομική ζημία όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, έμποροι και αγρότες, θα είναι μεγάλη καθώς επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του 50% αυτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται η Κυβέρνηση να στηρίξει αυτή την φορά ουσιαστικά τους παραγωγούς και εμπόρους των λαϊκών αγορών και όχι να τους αφήσει στην τύχη τους όπως συνέβη στην πρώτη φάση της έκρηξης της πανδημίας;
Ποια ρεαλιστικά και συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει για τη στήριξη αυτών;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Παππάς Νικόλαος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αραχωβίτης Σταύρος

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράδειγμα προς μίμηση

Το λένε Σκοτεινό, αλλά μάλλον το ονόμασαν έτσι για να κρύβουν τη φωτεινότητα του. Για να παραπλανούν παρά να προϊδεάζουν τους ανθρώπους που μαθαίνουν για την ιστορία του. Μια ιστορία που δεν θα περίμενες να τη συναντήσεις σε ένα χωριό σαν κι αυτό. Αλλά την ίδια στιγμή μια ιστορία που μόνο σε μέρη σαν κι αυτό θα μπορούσε να σταθεί, να ισορροπήσει και να μακροημερεύσει.

Ήταν κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’70 όταν ήχησε για τελευταία φορά ο ήχος του σπαρματσέτου ή του αναπτήρα που πυρώνει ένα τσιγάρο. Τότε ήταν η τελευταία φορά που η λέξη «γόπα» αφορούσε τσιγάρο. Από τότε και μετά αναφερόταν μόνο στα ψάρια.

Στο χωριό Σκοτεινό δεν θα δεις ντόπιο να καπνίζει. Βρίσκεται 22.5 χιλιόμετρα ανατολικά του νομού Ηρακλείου κι όταν εισέρχεσαι στο χωριό, είναι σαν να εισήλθες σε έναν εντελώς άλλο τόπο. Βλέπεις ανθρώπους με καθαρά και μεγαλόκαρδα χαμόγελα. Κι είναι η καθαρότητα που μεγεθύνει την «μεγαλοκαρδοσύνη».

Κάποια στιγμή σε εκείνη τη δεκαετία σταμάτησαν να καπνίζουν. Όχι κατόπιν κάποιου οργανωμένου σχεδίου. Ούτε ξεκίνησαν να κολλάνε ο ένας στον άλλο τα αυτοκόλλητα. Απλώς έτυχε να το σταματήσουν όλοι ταυτόχρονα. Οκ, δεν μιλάμε για ένα χωριό με τεράστιο πληθυσμό. Το χειμώνα είναι με το ζόρι λίγο πάνω από 100 και το καλοκαίρι μετά βίας ξεπερνούν τους 250. Όσοι δε ζουν μόνιμα στο Σκοτεινό, έρχονται για να ξεφύγουν από την παραμικρή λεπτομέρεια της πόλης.

Κι αυτή η αίσθηση της τσιγαρίλας, αυτή η διαρκής όχληση της όσφρησης, είναι μια, όχι παραμικρή, λεπτομέρεια που σε αυτό το χωριό εκλείπει. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με το cretapost.gr, ότι από τη στιγμή που όλοι το σταμάτησαν και άρχισαν να το παρατηρούν στους γύρω τους, έγινε μια άφατη συμφωνία να μην το ξαναπιάσουν στα χέρια τους.

Το μη κάπνισμα βέβαια δεν πάνε να το επιβάλλουν σε κανέναν. Αυτό είναι μάλλον το πιο σημαντικό για να καταλάβουμε πως θα μπορέσουμε όλοι μας να κάνουμε τους καπνιστές πιο συνετούς ως προς τη χρήση. Γι΄αυτό αν είσαι τουρίστας και πας εκεί, θα μπορείς να καπνίσεις. Απλώς αν σου τελειώσουν τα τσιγάρα, μην ψάξεις για περίπτερο. Πήγαινε σε κάποιο διπλανό χωριό.

Είναι σαν να κάνουν μια ομαδική άσκηση αλληλοϋποστήριξης. Τέτοια πρέπει να ήταν τα πρώτα χρόνια. Εκεί που κάποιος πήγαινε να λυγίσει και να αρχίσει ξανά μια κακή συνήθεια, συνειδητοποιούσε ότι όλοι οι γύρω του δεν καπνίζουν. Κι έκανε στο μυαλό του τη σύνδεση αυτής της διακοπής με το γεγονός ότι έδειχναν πιο ήρεμοι, πιο υγιείς, πιο νέοι.

Αντί να υποκύψουν στο παλιό χούι οι μόνιμα διαμένοντες, εντάχθηκαν στο γενικό κλίμα αποστροφής κι όσοι είχαν φύγει κι επέστρεφαν. Πλέον, το μόνο που θα δεις στο χέρι τους είναι τσικουδιά ή κρασάκι. Και οι λιγοστοί απόγονοι που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στο Σκοτεινό, μαθαίνουν από μικρά σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Πώς; Μα φυσικά με το να μην το βλέπουν πουθενά. Γιατί οι επόμενες γενιές πάντοτε ξεκινάνε με τη μίμηση. Στο Σκοτεινό δε μπορούν να μιμηθούν αυτό που δεν υπάρχει. Μιμούνται αυτό που υπάρχει.

Λες και κάποιο παιχνίδι της μοίρας θέλησε από ένα χωριό ονόματι Σκοτεινό να συμβεί κάτι τόσο φωτεινό.

menshouse.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Eν μέσω πληροφοριών για επικείμενο αποκλεισμό του Καστελόριζου

Η Αθήνα δέχτηκε την φιλοτουρκική πρόταση Στόλτενμπεργκ και ξεκινά την Πέμπτη τις προκαταρκτικές συνομιλίες με την Άγκυρα οι οποίες θα οδηγήσουν στις διαπραγματεύσεις παραχώρησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση μάλιστα, αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Πριν τη συνάντηση θα προηγηθεί την Τετάρτη με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς συζήτηση στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, για την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Φυσικά η συνεδρίαση δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αφού η Τουρκία έχει βέτο και μπορεί να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις και τα συμπεράσματα.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τη συνάντηση και αναφέρουν πως «Η Ελλάδα πέτυχε να προηγηθεί οποιασδήποτε τεχνικής συζήτησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η πολιτική συζήτηση που θα γίνει αύριο στο λεγόμενο nat, δηλαδή, στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και στο επίπεδο των νόμιμων αντιπροσώπων»

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλοτουρκικής πρότασης του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ουσιαστικά αυτές οι συναντήσεις αποτελούν το πρώτο βήμα των διαπραγματεύσεων στις οποίες θα εξασφαλιστεί ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αντιδράσει στις τουρκικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μία φορά «έσβησε» τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει και ξεκινά τις συνομιλίες με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και εν μέσω πληροφοριών για επικείμενη τουρκική επιχείρηση αποκλεισμού της Μεγίστης.

Καλό θα ήταν να μη ξεχνούν στην Αθήνα πως και ο Αττίλας 2 έγινε εν μέσω διαπραγματεύσεων... 

pronews.gr

Την Δευτέρα 07 Σεπτεμβρίου 2020, εκτελέστηκαν άλματα ελευθέρας πτώσεως και στατικού ιμάντα στη Ζώνη Ρίψεως Μεγάρων και στη θαλάσσια περιοχή Νέας Περάμου, μετά το δυστύχημα της νύκτας 3 προς 4 Σεπτεμβρίου 2020 στο οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Κ. Μ., κατά την εκτέλεση επιχειρησιακού άλματος ελευθέρας πτώσεως στην ίδια Ζώνη Ρίψεως.

Στη δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος C- 130 και ελικόπτερο CH 47D, συμμετείχε σύσσωμο το προσωπικό της Μονάδας στην οποία ανήκε ο εκλιπών αλεξιπτωτιστής, ο Διοικητής και επιτελείς της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και ο ΕΠΟΠ Λοχίας (ΠΖ) Ν. Μ. αδελφός του θανόντος, ο οποίος υπηρετεί στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πριν την εκτέλεση των αλμάτων, πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος παρουσία του προσωπικού που συμμετείχε στη δραστηριότητα και του 2ου Συγκροτήματος Αεροπορίας Στρατού.
Η καθολική εκτέλεση του άλματος επιβεβαιώνει την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και το μοναδικό πνεύμα των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Πηγή-ΦΩΤΟ: ΓΕΕΘΑ

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με αφορμή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που χουν εντοπιστεί σε περιοχές της Αμφιλοχίας, Βόνιτσας και ανεπιβεβαίωτα, στην περιοχή του Αγρινίου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος δήλωσε τα εξής:

Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν εντοπιστεί σε περιοχές της Αμφιλοχίας και Βόνιτσας και, ανεπιβεβαίωτα, στην περιοχή του Αγρινίου.

Με δεδομένο το γεγονός αυτό, η ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας πρέπει ίσως να προβεί στην υποβολή αιτήματος ώστε να συμπεριληφθεί η περιφερειακή ενότητα στις περιοχές που δικαιούνται εμβόλιο με έξοδα του κράτους, προκειμένου να γίνει εθελοντικός εμβολιασμός .

Χωρίς την πρόκληση οποιοδήποτε πανικού και με μεθοδικότητα, να υπάρξει η ως άνω χορήγηση, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, ενδεχομένως, και η χορήγηση εντομοκτόνου, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση της νόσου, που θα αποτελούσε πλήγμα για την ήδη πάσχουσα κτηνοτροφία μας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση κατά το τρίμηνο του lockdown ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη, λόγω της εξαιρετικής συνθήκης της πανδημίας του κορονοϊού. Έχουμε λοιπόν μια  ιστορικών διαστάσεων ύφεση, έχουμε όμως στην Ελλάδα μια οικονομία και μια κοινωνία αρκετά «κουρασμένη» από τα Μνημόνια και τις παθογένειες.

Όμως αυτή τη φορά έχουμε αρκετά γρήγορα, τηρουμένων των ευρωπαϊκών αναλογιών και των δεδομένων, και το εργαλείο για να αντιπαλέψουμε και να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης μαζί με τα χρήματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027 μας δίνουν περί τα 70 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 7 με 9 χρόνια.

Το πόσο θα μπορούσε να πει κανείς ότι για μια οικονομία με περίπου 180 δισεκατομμύρια ΑΕΠ και για μια κοινωνία με πάνω από 230 δισεκατομμύρια ιδιωτικό χρέος είναι μικρό. Ας μην φτάσουμε όμως στο σημείο να θεωρήσουμε τα 70 δις. στραγάλια…

Είναι πολλά τα λεφτά και είναι σίγουρα αρκετά για να χρηματοδοτήσουν μεταρρυθμίσεις και έργα που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά μέσα στην οικονομία και την κοινωνία. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει σχέδιο για το που θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα και αν υπάρχει η βούληση πολύ γρήγορα να αλλάξουν αρκετά γραφειοκρατικά δεδομένα, που καθιστούν την Ελλάδα την ευρωπαϊκή χελώνα στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ως προς το σχέδιο, αναμένεται το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων θα πάει σε μεταρρυθμίσεις (το ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κτλ)… Ίδωμεν.

Όμως στην εξίσωση του προβλήματος μπαίνει και η παράμετρος της ταχύτητας και της γενικότερης ικανότητας, από την στιγμή που και τα χρήματα είναι περισσότερα. Στα προηγούμενα ΕΣΠΑ η Ελλάδα κατάφερνε να απορροφήσει κάθε χρόνο περί τα  δύο δις. μόνο, ενώ τώρα θα πρέπει να απορροφήσουμε περίπου 7 δις. ευρώ το χρόνο…

Το πρόβλημα ότι ακόμη και στις εύκολες θεωρητικά περιπτώσεις, για παράδειγμα, των έργων υποδομής ο… βασιλιάς είναι γυμνός. Προτάσεις υπάρχουν για όλα τα δις. του κόσμου, αλλά «έτοιμα» έργα από άποψη μελετών, αδειοδοτήσεων και εν γένει ωριμότητας υπάρχουν ελάχιστα. Και σε αυτή την περίπτωση είμαστε αντιμέτωποι με το βραχνά της γραφειοκρατίας, του αργοκίνητου συστήματος της δημόσιας διοίκησης, ακόμη κι όταν πρόκειται για έργα κοινής ωφέλειας και των κακών σχεδιασμών.

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη καθώς το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα απαντά στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, αλλά κυρίως και στις ανάγκες της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα ή για να είμαστε πιο ακριβείς ένα – δύο βήματα μπροστά από αυτό να «τρέχει» ένα σχέδιο που θα κάνει το αργοκίνητο «καράβι», όχι φυσικά Ferrari, αλλά θα του δώσει την ταχύτητα και την ικανότητα να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να… στρίβει αναλόγως.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι για αυτό το σχέδιο και σε αυτό το πλαίσιο, ότι δηλαδή η αναδιάταξη της δημόσιας διοίκησης πρέπει να προηγείται, λίγα έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 04/09/2020

Του:                Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:          «Η ολοκλήρωση του φράγματος των “Αχυρών” Αιτωλοακαρνανίας, “σέρνεται” επί τρεις δεκαετίες»

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς, στον πλουσιότερο νομό της χώρας μας σε υδάτινους πόρους, υπάρχουν αμέτρητα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, που δεν αρδεύονται, είτε λόγω μη ύπαρξης αρδευτικού δικτύου, είτε λόγω κακής διαχείρισης αυτού, είτε λόγω απουσίας ορθών πολιτικών, που ακολουθήθηκαν, επί σειρά ετών, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σχετικά έργα στην περιοχή δεν γίνονται, διαχρονικά, ενώ, ακόμη και εκείνα τα «μεγάλα έργα», που θα άλλαζαν οριστικά το τοπίο, έχουν καθηλωθεί. Η κακή αυτή εικόνα, παρά το πέρασμα των δεκαετιών, δεν δείχνει να αλλάζει, όσον αφορά στο φράγμα των «Αχυρών», στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και για το οποίο έχουν διατεθεί εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη εταιρία που ανέλαβε το έργο πτώχευσε, έχοντας προχωρήσει το 10% περίπου του εν λόγω έργου. Η επαναδημοπράτηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2006, με εθνικούς πόρους. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες χρηματοδοτήσεις, εργολαβίες που για διάφορους λόγους σταματούσαν, υπουργικές και όχι μόνο επισκέψεις στο έργο και διαβεβαιώσεις για την επίλυση των προβλημάτων και την ολοκλήρωσή του, εις μάτην όμως.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι μη ολοκλήρωσης του ως άνω έργου στην Αιτωλοακαρνανία, με δεδομένο το ότι, έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες από την έναρξή του;
  • Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το άνω αναφερόμενο φράγμα των «Αχυρών», το οποίο, όταν παραδοθεί εν λειτουργία, θα συμβάλει στην οικονομική αναβάθμιση των αγροτικών καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ με αφορμή του εθελοντή πυροσβέστη Παναγιώτη Πλεξίδα.

“Με αφορμή το θάνατο του εθελοντή πυροσβέστη αναδεικνύετε για μια ακόμη φορά η επικινδυνότητα που διατρέχουν τα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και η αναγκαιότητα στελέχωσης με προσωπικό, μέσα και υποδομές.

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες αποτελούν πολύτιμη στήριξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεν μπορούν όμως να το υποκαταστήσουν, να καλύψουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό, υλοποιώντας μάλιστα τη γνωστή κατεύθυνση των αστικών κομμάτων να περάσει σημαντικό κομμάτι της δασοπυρόσβεσης και της πυρόσβεσης σε εθελοντική βάση.

Είναι αναγκαιότητα τα αυξημένα και εξειδικευμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πυροσβεστών και μεγαλύτερη ένταση των ελέγχων προς αποτροπή της περεταίρω επιβάρυνσης και φθοράς της υγείας τους.

Αντίστοιχα, η πλήρης περιγραφή των κινδύνων της εργασίας (χημικοί, φυσικοί, μηχανικοί, βιολογικοί, εργονομικοί, ψυχοκοινωνικοί κ.λ.π.), καθώς και ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος.

sinidisi.gr