Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  2:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020

Προκαλεί για άλλη μία φορά, ο Μεσούτ Χακί Κασίν, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος είναι ο ίδιος που είχε αποκαλέσει «νάνους» τους Έλληνες και την Ελλάδα «χώρα που πεθαίνει από την πείνα». Οι δηλώσεις του κινούνται στο ίδιο πλαίσιο φραστικής κλιμάκωσης που καλλιεργεί ο Ερντογάν και προφανώς εντάσσονται στις «ψυχολογικές επιχειρήσεις» της Άγκυρας που για άλλη μια φορά απειλεί με πόλεμο, ενώ -υποτίθεται- ότι επιδιώκει διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο σύμβουλός του Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε φραστικά σε Ελλάδα και Γαλλία απειλώντας πως η Τουρκία θα της «σκίσει το συκώτι», βυθίζοντας το αεροπλανοφόρο που καταφτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα χωρίς να έχει βρει φυσικό αέριο και ενώ η ίδια δεν διαθέτει αεροπλανοφόρο, στέλνει εδώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο ενάντια στην Τουρκία. Επιτίθεται εναντίον μας με το άλογο ενός άλλου. Αυτό το άλογο θα πυροβοληθεί και θα πεθάνει. Αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον η Τουρκία όπως είπε λίγο πριν ο φίλος μας, δεν είναι ένα κράτος χωρίς φωνή. Ο αγαπητός μας πρόεδρος δήλωσε πως ούτε τρώμε το δικαίωμα κάποιου άλλου ούτε αφήνουμε να φάνε το δικό μας δικαίωμα. Αν υπάρχει κάποιος έξω που θα παραβιάσει τα δικαιώματά μας το τουρκικό έθνος θα τους σκίσει το συκώτι. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος ο στρατός, ο όγδοος στρατός του κόσμου. Ο τρίτος στο ΝΑΤΟ. Ποιος τολμάει να μας κάνει μαγκιές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο;», δήλωσε προκλητικά ο Κασίν, υπενθυμίζοντας στην Ελλάδα τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και πως η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, «σύντομα θα καταρρίψουν πέντε η έξι ελληνικά αεροσκάφη».

«Θα μπούμε σε πόλεμο»
Και συνέχισε λέγοντας: «Μήπως πραγματικά η Ελλάδα θέλει να γευτεί τη γροθιά μας; Οι Έλληνες ακόμη δεν το κατάλαβαν αυτό. Δείτε η 9η Σεπτεμβρίου (επέτειος στην οποία οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σμύρνη από τις ελληνικές το 1922) φτάνει. Εσείς στην διαφυγή σας σκοτώνατε ο ένας τον άλλον, τρέχοντας προς τη θάλασσα τότε. Ε μα φτάνει πια. Φτάνει! Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν πέντε ή έξι από τα ελληνικά αεροσκάφη και θα μπούμε σε ένα πόλεμο. Δεν μπορεί με κανένα τρόπο αυτό το έθνος να υφίσταται τόση πίεση. Η Τουρκία δεν είναι ένα έθνος το οποίο πρέπει να το δοκιμάζεις. Οι ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών είναι στη θέση τους και έτοιμες. Στο παρελθόν ακόμα και χωρίς σφαίρες τελειώσαμε τον εχθρό με τις ξιφολόγχες μας. Άντε λοιπόν, περιμένουμε εδώ».

«Δείτε εγώ είμαι καθηγητής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Και αν υπάρχει κάποιος Έλληνας πιλότος ο οποίος μπορεί να μας χτυπήσει εγώ αυτόν τον πιλότο θα τον πυροβολήσω στο μέσο του κεφαλιού του», είπε ο σύμβουλος του Τούρκου πρόεδρου για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Φίλης: Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πάει σε πόλεμο
Ο διδάκτωρας Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τα επόμενα βήματα της Ελλάδας.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό και το ελληνικό πολιτικό σύστημα ώστε να συρθούμε σε μια άνευ όρων διαπραγμάτευση με την Τουρκία, την οποία θα έκανε ένα κράτος μόνο μετά από στρατιωτική ήττα.

Παράλληλα, σημείωσε πως θα είναι αρκετά σημαντικές οι εξελίξεις στα τέλη του μήνα, όταν και θα φανεί αν η Ευρώπη λάβει άξιες λόγου κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. «Επί της ουσίας, ο κ. Ερντογάν θα προσπαθήσει να βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να συνεχίσει την προώθηση των νεοθωμανικών σχεδιασμών του» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

«Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα. Και οι στρατηγοί του το γνωρίζουν καλύτερα» υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωστρατηγικής, σημειώνοντας πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι φύλαρχοι της Λιβύης ή ένα ημιδιαλυμένο κράτος όπως η Συρία.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Ευαγγελάτου, τι θα συμβεί αν το Oruc Reis φτάσει στα 6 ν.μ. από το Καστελόριζο, τόνισε πως «κανένας στο πολιτικό σύστημα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι το πήρε ο αέρας, ότι ήρθε κατά λάθος ή ότι δεν κάνει έρευνες».

«Με την Τουρκία μόλις έχουμε αρχίσει, αλλά ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα» κατέληξε ο Γιώργος Φίλης.

dikaiologitika.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών γίνεται σήμερα στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.

«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε και προσέθεσε:

«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε:

«Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».

Απαντώντας πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση της πανδημίας στην χώρα είπε ότι η Ελλάδα έξι μήνες μετά την έξαρση της νόσου μετράει 286 θανάτους όσους κάποιες χώρες μετρούσαν ανά ώρα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε αιώνιο lockdown και παραδέχθηκε ότι χαλαρώσαμε όλοι το καλοκαίρι και αυτό το πληρώσαμε.

Για τα τοπικά lockdown είπε ότι ειδικά για την Πάρο όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα, είδαμε ότι δεν δίνει πλέον κρούσματα και είμαστε έτοιμοι τις επόμενες ημέρες αν συνεχισθεί η κατάσταση θα χαλαρώσουμε τα μέτρα.

«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η πτώση των κρουσμάτων. Αν χαλαρώσουμε θα βρεθούμε σε ένα νέο κύμα και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αφήνουμε κανένα κρούσμα ορφανό», είπε ακόμα.

Η κανονική ζωή έτσι όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει όχι άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι δυσάρεστο για τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να φορούν 8 ώρες μάσκα αλλά είναι απαραίτητο, τόνισε.

Για τα εμβόλια είπε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 4 εκατομμύρια εμβόλια.

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται περισσότερο στην εσωτερική κινητικότητα και όχι στους τουρίστες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον τουρισμό είπε ακόμα: «Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».

Θύμισε επίσης ότι ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που γίνονται στην χώρα και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε σε 26 και σε 30 ώρες τα αποτελέσματα ενώ σε άλλες χώρες έκαναν ημέρες ολόκληρες.

«Ο κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και αποτελεσματικός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η ύφεση είναι πολύ μεγάλη όπως και σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι θα είναι άδικο να εστιάσει κανείς μόνο στους ελληνικούς αριθμούς. «Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης του 7,9% και η ύφεση της ευρωζώνης είναι πάνω από 9%. Η Ελλάδα έχει μικρότερη ύφεση από το σύνολο της ευρωζώνης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Για όσους λένε ότι πρέπει να πάμε σε ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, είπε ότι συμφωνεί αλλά το θέμα δεν είναι αν είναι επιθυμητά, αλλά αν είναι εφικτά, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται με μια μειοψηφία συνδικαλιστών που ζητεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία», είπε ακόμα.

Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις υποδείξεις των ειδικών. Το 80% των Ελλήνων είναι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και είναι δουλειά μας να πείσουμε το 20%, είπε ο πρωθυπουργός. «Στα ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι επιτακτική», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο κορονοϊός δεν γνωρίζει ηλικίες. «Υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες που ευτυχώς είναι μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά. 

newsit.gr

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 10:36

Η πανδημία της οικονομικής ύφεσης

Του Νίκου Ιγγλέση

 

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 16,9% σε τρέχουσες τιμές (με εποχική διόρθωση) το 2ο τρίμηνο εφέτος, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η μείωση αυτή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ακολουθεί τη μείωση κατά 2,2% που καταγράφηκε το 1ο τρίμηνο (πριν τα μέτρα για τον κοροναϊό). Συνολικά η μείωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε 9,6%, σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2019. Η ύφεση της οικονομίας το 1ο εξάμηνο είναι ανάλογη με την ύφεση (-8,5%) που σημειώθηκε τη χειρότερη χρονιά των μνημονίων, το 2011.

Η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, παρουσιάζει το ποσοστό της ύφεσης στο 15,2% επικαλούμενη τους αλυσωτούς δείκτες όγκου. Μόνο που οι πολίτες ζουν (αμείβονται και δαπανούν) με βάση τις τρέχουσες τιμές και όχι με βάση δείκτες όγκου.

Η δραματική ύφεση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται στο εξωτερικό Ισοζύγιο Αγαθών και Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εξαγωγές αγαθών, το 1ο εξάμηνο της χρονιάς, μειώθηκαν κατά 13,4% και οι εισαγωγές κατά 15,7%. Αν όμως εξαιρεθούν τα καύσιμα, των οποίων οι διεθνείς τιμές έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση, τότε οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές κατά 10,1%. Μοναδικό θετικό στοιχείο αποτελεί ότι, για την ώρα, οι εισαγωγές μειώνονται ταχύτερα από τις εξαγωγές.

Τραγική είναι η εικόνα του συνήθους έντονα θετικού Ισοζυγίου Υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 87,5% και αυτές από τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές κατά 9,5%. Μόνο από τον τουρισμό, το 1ο εξάμηνο εφέτος, χάθηκαν για την ελληνική οικονομία περίπου 4,7 δις. ευρώ και το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί κατά το 2ο εξάμηνο που περιλαμβάνει τους τουριστικούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστό. Η διαχρονική αντίληψη ότι η «μονοκαλλιέργεια του τουρισμού» αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας θα πληρωθεί πολύ ακριβά. Ακόμη και στην περίοδο του lockdown η κυβέρνηση, γεμάτη υπερηφάνεια για τις νέες επενδύσεις, θεμελίωνε τουριστικά συγκροτήματα.

Το δημόσιο χρέος το 1ο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 6,9 δις και έφτασε αισίως στα 362,9 δις ευρώ, ενώ παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης μειώθηκαν (επειδή αναλώθηκαν) κατά 3,6 δις. Σημειώνουμε ότι κατά το 1ο εξάμηνο το Δημόσιο προχώρησε σε νέο δανεισμό, με έκδοση ομολόγων, ύψους 10,8 δις ευρώ. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων (φόροι)  και της μεγάλης αύξησης των δαπανών προκειμένου η ελληνική οικονομία και κοινωνία να διατηρηθούν «διασωληνομένες στην εντατική» τους πρώτους τέσσερεις μήνες της πανδημίας. Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια;

Τι θα γίνει με την επιτακτική ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών, μετά 15 χρόνια αδιαφορίας, για να μην καταστεί η Ελλάδα δορυφόρος της Τουρκίας; Χρειάζονται πολύ σημαντικά ποσά τώρα και όχι ψίχουλα σε βάθος χρόνου.

Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις όποιες ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, από το οποίο υπολογίζεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία δάνεια και επιχορηγήσεις 32 δις τα επόμενα επτά χρόνια. Πρόκειται, δηλαδή, για περίπου 4,5 δις το χρόνο. Σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων προβλημάτων της χώρας. Αλλά και αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τμηματικά από το 2021 και με αυστηρούς όρους. Θα χρηματοδοτούνται μόνο τα προγράμματα που έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως π.χ. το κλείσιμο των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και η αντικατάστασή τους με εισαγόμενες ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ ή η επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να ενισχυθούν οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για την πανδημία του κοροναϊού, που έπληξε όλες τις χώρες, αλλά έχει τεράστια ευθύνη για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις συνέπειές της.

Η Ελλάδα χρειάζεται – από χθες – ένα σοκ παραγωγικών επενδυτικών δαπανών. Χρειάζεται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και στη βιομηχανία – βιοτεχνία, όχι στις υπηρεσίες. Χρειάζεται την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική αλυσίδα. Χρειάζεται να παράγει περισσότερα αγαθά, να δημιουργήσει διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, για να αυξηθούν τα εισοδήματα και να μειωθεί η τεράστια ανεργία και η υποαπασχόληση. Ιδιαίτερα χρειάζεται να ενισχυθούν οι υπάρχουσες αμυντικές βιομηχανίες – όχι να εκποιούνται – και να δημιουργηθούν νέες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξ’ Ανατολών υπαρξιακή απειλή. Με άλλα λόγια χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Δυστυχώς τίποτα απ’ όλα αυτά τα αναγκαία, για την επιβίωση του Ελληνισμού, δε θα γίνουν γιατί δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο πλαίσιο που έχουν εγκλωβίσει τη χώρα μας. Για όλα χρειάζονται χρήματα, αλλά η Ελλάδα έχει παραχωρήσει τη νομισματική ανεξαρτησία της σε εξωχώρια κέντρα στη Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) και τις Βρυξέλλες. Στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι κάποια πρόσθετα δάνεια που αυξάνουν το χρέος της και άρα την εξάρτησή της.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ