Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

Συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης – Κυβερνητικές πηγές: «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη» – «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της»  – Τι έγραψε στο Twitter ο Μακρόν μετά το τετ-α-τετ των δύο ανδρών

Δύο ώρες περίπου κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ακόμη ότι συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικες πηγές έλεγαν: «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη, έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν με έμφαση τη θερμή υποστήριξη προς την Ελλάδα που εκφράζει με κάθε τρόπο ο κ. Μακρόν το τελευταίο διάστημα που βρίσκονται σε έξαρση οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προσδοκούσαν, δε, ότι με τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7), το προσχέδιο απόφασης της οποίας ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, θα γίνει για πρώτη φορά ουσιαστική πράξη το σύνθημα του παρελθόντος «Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία».

Aντικείμενο των συνομιλιών ήταν η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, δύο ζητήματα για τα οποία έχουν προηγηθεί πυκνές επικοινωνίες ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε επανειλημμένως με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά πριν τη συνάντηση, στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών επρόκειτο να βρεθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η απόκτηση τουλάχιστον 18 Rafale, η παραλαβή άλλων έξι ελικοπτέρων ΝΗ-90 και ενδεχομένως η απόκτηση, είτε δανεικών είτε με αγορά, δύο γαλλικών φρεγατών.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στην Κορσική, ο κ. Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να πάρει ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ωστόσο πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι αλαζόνας και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης.

protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Μας είχε περικυκλώσει η φωτιά και βλέποντας ξανά τις φλόγες να έρχονται κατά πάνω μας νιώθαμε ότι αποχαιρετάμε τον κόσμο για ακόμα μια φορά»

Με σπασμένη φωνή από την κούραση εξαιτίας της αϋπνίας και της πολύωρης μάχης με τις φλόγες η Κατερίνα Ιωαννίδου, η γυναίκα που απαθανατίστηκε από το φωτογραφικό υλικό να δίνει μάχη με την πύρινη λαίλαπα χθες στην Κερατέα μιλάει στο protothema.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ίδια και οι συνάδελφοί της όταν βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες πυρκαγιές.

«Aπό 8 ετών είμαι στο κομμάτι του εθελοντισμού χάρη στις αρχές που έχω πάρει από τους γονείς μου. Εργάζομαι ως εποχιακή υπάλληλος στην πολιτική προστασία του Δήμου Σαρωνικού.
Η φορά του ανέμου άλλαζε συνέχεια χτες στη φωτιά στην Κερατέα και κινδύνεψαν πραγματικά οι ζωές μας αλλά δεν φοβηθήκαμε. Μας είχε περικυκλώσει η φωτιά και βλέποντας ξανά τις φλόγες να έρχονται κατά πάνω μας νιώθαμε ότι αποχαιρετάμε τον κόσμο για ακόμα μια φορά. Δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό, συνεχίσαμε να παλεύουμε με τις φλόγες και πραγματικά είναι λυπηρό να βλέπουμε να απειλούνται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Είμαι πολύ περήφανη, δεν φοβήθηκα γιατί έχω τους συναδέλφους μου στο πλευρό μου και γνωρίζω ότι πάνω στη δύσκολη μάχη δεν θα με εγκαταλείψουν ποτέ και σίγουρα ούτε εγώ αυτούς», λέει στο protothema.gr η Κατερίνα Ιωαννίδου.

Δέος προκαλούν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη χθεσινή φωτιά στην Ανάβυσσο, καθώς αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αγωνία και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά.

Στις εικόνες που «αιχμαλώτισε» χθες ο φακός του πολυβραβευμένου Άρη Μεσσήνη, η γυναίκα εμφανίζεται να δίνει μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Αναβύσσου, περιτριγυρισμένη από πυκνούς καπνούς και με το πρόσωπό της «καρβουνιασμένο». Η έκφρασή της αποκαλύπτει το πείσμα και την δύναμη που κρύβει μέσα της αυτή η ηρωίδα, που βρέθηκε στο σημείο ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης (ΕΟΜΕΔ).

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 18:18

Δεν αίρεται η ασυλία του Π. Πολάκη

https://www.youtube.com/watch?v=FyNFDRlO1dE).

Συνοπτικά, ο Π. Πολάκης κατά τη συζήτηση για την άρση ασυλίας του, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του δημοσιογράφου Γ. Κουρτάκη, υποστήριξε ότι: "...η παρουσία του κάθε βουλευτή στη Βουλή θα πρέπει να κρίνεται πολιτικά και όχι νομικά και για το λόγο αυτό ΠΟΤΕ στο παρελθόν δεν έχει γίνει δεκτή μια τέτοιου είδους αίτηση".

Παράλληλα, ανέδειξε το "...συντονισμένο σχέδιο των συστημικών ΜΜΕ προκειμένου να εξοντωθεί πολιτικά και να φιμωθεί" καθώς και τον συνεχή προεκλογικό πόλεμο λάσπης που ο κ. Κουρτάκης είχε κηρύξει εναντίον του και ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τέλος, με στοιχεία, παρουσίασε τα υπέρογκα ποσά που έχουν δοθεί από τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ στα μέσα του κ. Κουρτάκη.

----

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, στην οποία καταμετρήθηκαν 84 ψήφοι κατά της άρσης ασυλίας, 80 "υπέρ" και 2 "παρών", ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:

ΔΕΝ ΑΡΘΗΚΕ Η ΑΣΥΛΙΑ!!! (84 ΚΑΤΑ, 80 ΥΠΕΡ και 2 ΠΑΡΩΝ)

Ειλικρινά ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑ!!

Υ.Γ.: Ευχαριστώ αυτούς από την πλειοψηφία που πείστηκαν από αυτά που άκουσαν από μενα και δεν στήριξαν την άρση ασυλίας μου!!

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Σεπτεμβρίου 2009. Τότε που ακούστηκε η φράση “λεφτά υπάρχουν” από τον Γιώργο Παπανδρέου σε ομιλία του στην Κοζάνη ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009. Μια φράση που δεν ξεχάστηκε έως και σήμερα και ίσως ακολουθεί για πάντα την πολιτική πορεία του πρώην Πρωθυπουργού.

Οι ψηφοφόροι που τον άκουγαν και τον χειροκροτούσαν στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, αντέδρασαν με έντονο ενθουσιασμό όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε “λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις”.

“Ρωτούν συνέχεια μα πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας» είχε πει στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μόλις τρεις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 στην 74η ΔΕΘ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ρωτήθηκε για το πού θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιηθεί το πρόγραμμά του και τότε ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απαντήσει χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αυτή (σ.σ. του Κώστα Καραμανλή) ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, ημέτερους και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος .Όταν λέω «σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος» σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η φράση αυτή αποτέλεσε για τους πολιτικούς αντιπάλους του αργότερα, το 2010 όταν ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την είσοδο της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης “βούτυρο στο ψωμί” τους. Την χρησιμοποίησαν πολλές φορές για να επικρίνουν την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου τότε εκτοξεύοντας “πυρά” τύπου ότι “αφού λεφτά υπάρχουν, γιατί μπαίνουμε στα μνημόνια;”.

Το 2015 προσκεκλημένος στην εκπομπή “στον ενικό” του Νίκου Χατζηνικολάου, ο πρώην Πρωθυπουργός ρωτήθηκε ξανά για την περιβόητη φράση, αφού είδε και τα σχετικά βίντεο με τις ομιλίες του όταν την είχε πει και υπεραμύνθηκε αυτής λέγοντας ότι “επιμένω και σήμερα, “λεφτά υπάρχουν” εάν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στη χώρα μας, που δυστυχώς τις ξεκινήσαμε και τις εγκατέλειψε η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν τις προώθησε και όχι μόνο αυτό αλλά τις υπονόμευσε».

Το 2019, ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπεραμύνθηκε ξανά της πολιτικής του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν, το έδειξα και το απέδειξα, αλλά χάλασα την πιάτσα. Αλλά εμείς θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Άγνωστο παραμένει πάντως έως και σήμερα αν η εν λόγω φράση – ατάκα ήταν δικής του έμπνευσης ή κάποιου συνεργάτη του.

Πηγή – enikos

Η ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό του Λιβάνου, προχωρά σε συνεισφορά προϊόντων που διαθέτουν οι εταιρείες-Mέλη της.

Ειδικότερα, οι εταιρίες Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Agrino (3 τόνοι ρύζια και όσπρια), Καλαμάτα Παπαδημητρίου (8.640 ατομικές συσκευασίες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου), Ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ (4.7 τόνοι ζυμαρικά), ΚΥΚΝΟΣ (1.8 τόνοι τοματοδειδή), Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια (530 τεμάχια Σογιελαίου 1λτ), Μύλοι Δάκου  (5.7 τόνοι άλευρα), Μύλοι Θράκης (5.7 τόνοι άλευρα), και  VITEX(2.6 τόνοιVitex Teflon)προσφέρουν τις σημαντικέςαυτές ποσότητες των προϊόντων τους προς τον λιβανικό λαό, η μεταφορά των οποίων θα πραγματοποιηθεί μέσω του αρματαγωγού “ΙΚΑΡΙΑ” στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, αποτελώντας το δεύτερο κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότιαπό την πρώτη στιγμή η διάθεση για στήριξη και αλληλεγγύη όλων των Μελών της Πρωτοβουλίας προς τον Λίβανο ήταν έντονη, ωστόσο επιλέχθηκαν συγκεκριμένα προϊόντα βάσει του αιτήματος των Λιβανικών Αρχών για κάλυψη των αναγκών των πληγέντων, αλλά και λόγω του τρόπου μεταφοράς των προϊόντων, που έκανε επιτακτική την ανάγκη επιλογής όσων θεωρούνται μακράς διάρκειας.

Η Κοινότητα θεωρεί υποχρέωσή της την έμπρακτη συνεισφορά προς τις κοινωνίες και τους κατοίκους περιοχών που βιώνουν ανυπολόγιστες καταστροφές εντός κι εκτός συνόρων,για αυτό και όλα τα Μέλη της συμβάλλουνέγκαιρα και αποτελεσματικά όποτε προκύπτει ανάγκη.

Να σημειωθεί ότι στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ συμμετέχουν οι εξής εταιρείες:

Agrino, ΕΨΑ, Λουξ, Νιτσιάκος, Ζαγόρι, Καλαμάτα Παπαδημητρίου, ΜΕΓΑ, Ζυμαρικά ΗΛΙΟΣ, ΝΗΣΟΣ, ΑΓΑΝ, Φλώρινας Δινάκη, Brava, Ευβοϊκή Ζύμη, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, SKAG, KΥΚΝΟΣ, HellasFrost, PetrouNuts, Captain’s, Βιολάντα, Κτήμα Γεροβασιλείου, Endless-Ευρωχαρτική, TheWritingFields, Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Aβγά Βλαχάκη, Galenica, Camper-Gaz, Μανδρέκας, Χρυσά αυγά, Απ. Παπαδόπουλος- MeatCompany, Αφοί Χαΐτογλου, TottisPack, Regina, DraculiCoffee, Αποστακτήρια Καλλικούνη,  Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Sativa, Αμπελώνες Ναβαρίνο, Κτήμα Βιβλία Χώρα, Οινοποιία Γεωργιάδη, Πυρήνας, Biosolids, Κρόκος  Κοζάνης, ΧΙΩΝ, Γεωργική Ανάπτυξη, Δ. Κορωνάκης, Ε. Θυμέλης, ΔΙΡΦΥΣ, Κτήμα Σκούρα, Τυροκομείο Καρακάνας, Τρικαλινός, Μύλοι Δάκου, Μύλοι Θράκης, CARTONTEC, Γεωδή, ΜΕΒΓΑΛ, Polyeco, ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ, Οικογένεια Στεργίου, Domus,VITEX, Κατράδης, Forlabels

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ»:

Σκοπός της «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» είναι η ανάδειξη και προώθηση του σύγχρονου επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, καθώς και η πληροφόρηση της Ελληνικής κοινωνίας για το πλεόνασμα προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν οι Ελληνικής ιδιοκτησίας παραγωγικές – μεταποιητικές επιχειρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας μας. Στην πρωτοβουλία «ΕΛΛΑ-∆ΙΚΑ ΜΑΣ» καλούνται να συμμετέχουν όλες οι Ελληνικές παραγωγικές – μεταποιητικές εταιρείες που διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο: Έδρα, Παραγωγή και Ιδιοκτησία. Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία και η χρήση του σήματος «ΕΛΛΑ-∆ΙΚΑ ΜΑΣ» απαιτούν ειδική πιστοποίηση.

Λίγα λόγια για την EUROCERT Α.Ε.

Η EUROCERT είναι ένας ανεξάρτητος φορέας Επιθεωρήσεων, Ελέγχων και Πιστοποιήσεων με ισχυρή παρουσία τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως. Αποτελεί τη μεγαλύτερη, αμιγώς, ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο. Διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που επιτρέπει στην εταιρεία να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης σε κλάδους όπως τα τρόφιμα και ο τουρισμός.

Καραγκιουλέ Άννη, Σύμβουλος Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

τηλ.: 6944562025 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., http://ella-dikamas.gr/

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε σαρωτικές αλλαγές στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη.

Αλλαγές υπήρξαν και για τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, με το Γιώργο Βαρεμένο από τομεάρχης Υποδομών να αναλαμβάνει τομεάρχης Υγείας, ως αναπληρωτής όμως πίσω από τον Ανδρέα Ξανθό, τον υπουργό Υγείας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τι κι αν, ο έρμος, ο Βαρεμένος σχολίαζε καθημερινώς και αδιαλείπτως τα πεπραγμένα του Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και οι ανακοινώσεις του γεμίζουν τόμους, φτάνοντας στο σημείο στην τελευταία του ανακοίνωση να μιλήσει για “ιό” Μητσοτάκη – Καραμανλή στα δημόσια έργα, ο Τσίπρας έκανε τομεάρχη Υποδομών το φίλο του, Νίκο Παππά, που εξάλλου υπερασπίστηκε, όπως μάθαμε από τον Σ. Μιωνή, το “μαγαζί” από αυτούς που κάμπτουν την ατζέντα του με τη δική τους ατζέντα…

Βέβαια από την άλλη έστω και ως αναπληρωτής ενδεχομένως ο Γ. Βαρεμένος να αναβαθμίζεται στον τομέα Υγείας, όταν η τοποθέτησή του εκεί γίνεται εν μέσω πανδημίας.

Ο Θάνος Μωραΐτης, ορίστηκε ως δεύτερος αναπληρωτής (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) της Σίας Αναγνωστοπούλου στο τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού πίσω από τον Πάνο Σκουρολιάκο.

agrinioculture.gr

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ υπογράμμισε ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας απειλεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την ειρήνη σε όλη την περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ελληνίδα ομόλογό του και της εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της χώρας του και την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού για τις δραματικές εξελίξεις στη Μόρια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αρμόδιοι Γερμανοί υπουργοί βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τους Έλληνες ομολόγους τους, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα στην ανακούφιση των πληγέντων.

Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον Γερμανό Πρόεδρο για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, τονίζοντας ότι η πανδημία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη διαχείριση της κατάστασης. Τόνισε, ακόμη, ότι το πρώτιστο μέλημα των ελληνικών Αρχών είναι η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων του νησιού και των φιλοξενουμένων στις δομές της Μόριας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι πρόσφατα είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Λέσβο και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και έχει ιδία εικόνα για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ενώ δήλωσε ότι εκτιμά την ετοιμότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας να παράσχει άμεσα συνδρομή, καθώς είναι σαφές ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Για την κατάσταση στην Ν.Α. Μεσόγειο και την τουρκική επιθετικότητα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απειλεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την ειρήνη σε όλη την περιοχή. Τόνισε δε ότι ανησυχία δεν προκαλείται μόνο από την έντονη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο αλλά και από την επιθετική και προκλητική ρητορική που χρησιμοποιείται από Τούρκους αξιωματούχους στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ο Γερμανός Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανεπιθύμητου στρατιωτικού ατυχήματος. Τόνισε δε, χαρακτηριστικά, ότι η τουρκική συμπεριφορά απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση για την Μόρια. Στις 5 το απόγευμα το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Κορσική ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος ηγέτης, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη και δυνατή ευρωπαϊκή θέση όλων των κρατών – μελών της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για να φτάσουμε να έχουμε ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

 «Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη και να έχει μια πιο ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, σχολίασε ο Μακρόν», τονίζοντας ότι «η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και όσα έγιναν στην Μόρια και αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε συνεννόηση με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

 «Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάληψη συντονισμένης δράσης προκειμένου να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ στη Μόρια», είπε.

Δίνοντας επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η σύνοδος των 7 γίνεται στην Κορσική, είπε ότι δεν είναι τυχαίο το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών εκεί καθώς η Κορσική είναι το προπύργιο της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση με Μητσοτάκη – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στην Κορσική μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η άφιξη του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για 14:00 (τοπική ώρα) ενώ η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου θα ξεκινήσει στις 17:30.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 16:00, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ’ αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη είναι δρακόντεια.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, στις 15:00 (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese της Κορσικής. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από απογόνους ομάδας μεταναστών από την Μάνη οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί έναν αιώνα νωρίτερα.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

“Οι ώρες είναι κρίσιμες. Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα ανθρωπισμού, προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά κυρίως εθνικής ασφάλειας. “

O Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας & βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στη συζήτηση για την κύρωση των Συμμφωνιών με τη Ρωσία, τη Βουγαρία και το Ισραήλ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οι ώρες είναι κρίσιμες. Τα γεγονότα στη Μόρια εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα ανθρωπισμού, προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά κυρίως εθνικής ασφάλειας.” και συνέχισε υπεασπιζόμενος την πολιτική της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας:

“Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Λέσβου και λαμβάνει άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποδεσμευθούν άμεσα εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι που θα κινηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Κινητοποίησε ανώτατους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποδεικνύει η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά σήμερα στο νησί, αλλά και οι δηλώσεις του Σάρλ Μισέλ, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την άμεση παροχή στήριξης προς το νησί της Λέσβου. ​
Το συμβάν, όμως, στην Μόρια δεν αλλάζει αλλά αντιθέτως ενισχύει τη σταθερή και αποτελεσματική πολιτική που έχει η χώρα μας στο μεταναστευτικό. Μια πολιτική που αποδίδει καρπούς, αφού οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί αισθητά.
Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος του μεταναστευτικού. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, για το οποίο η Ελλάδα έχει επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί.
Δεύτερον, προχωρούμε στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου και την απέλαση όσων δεν δικαιούνται.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Από την αρχή του 2020 έχουν φύγει από τη Μόρια 13.500 μετανάστες, ενώ από το καλοκαίρι του 2019 ο αριθμός ανέρχεται σε 20.000.
Παράλληλα, η διαδικασία απονομής ασύλου έχει επιταχυνθεί κατά 150% ενώ για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία υπάρχει θετικό ισοζύγιο μεταξύ των αφίξεων και των αποχωρήσεων. Το 50% του συνολικού αριθμού όσων έχουν έρθει έχουν αποχωρήσει. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημασία της δημιουργίας κλειστών, ελεγχόμενων δομών, οι οποίες θα προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους μετανάστες αλλά και αίσθημα ασφάλειας στο ντόπιο πληθυσμό.
Είναι, όμως, σαφές ότι τέτοιας έκτασης ταραχές όπως αυτές που συνέβησαν την Τρίτη στη Μόρια δεν θα γίνουν ανεκτές. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και στην έννομη τάξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία απονομής ασύλου.
Η κατάσταση απαιτεί εθνική ενότητα και συναίνεση. Δεν είναι η ώρα για αντιπολιτευτικές κορώνες και διχασμούς. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε να τιμήσουμε την παρακαταθήκη της ιστορίας μας. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε, εκπροσωπώντας ένδοξα και εκφράζοντας το συναίσθημα και τη λογική του συνόλου των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Στη συνέχεια απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης, λέγοντας:
Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ : “Για ακόμα μια φορά επιχειρείτε να κερδοσκοπήσετε εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που εξελίσσεται στην Μόρια. Αντί να συλλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες, που με την πολιτική ανοικτών συνόρων δημιουργήσατε και γιγαντώσατε τη Μόρια, τολμάτε να κατηγορείτε σήμερα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αποδεικνύει καθημερινά ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Σοβαρευτείτε και αναλάβετε τις ευθύνες σας. Απαιτείται σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία.”
Για την κριτική του κ. Βελόπουλου : “Ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Κανένα ψέμα. Καμία παρερμηνεία. Καμία ένταση και καμία μομφή, προς όσους ανησυχούν ειλικρινά για την εθνική μας πολιτική, για την επιθετικότητα της Τουρκίας.”

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης – Μακρόν τα λένε σήμερα στην Κορσική με “επίκεντρο” φυσικά την τουρκική προκλητικότητα. Νέα ανάρτηση του Γάλλου προέδρου στα ελληνικά. Τι αποκάλυψε ο πρωθυπουργός για τις επαφές με την Τουρκία στο Βερολίνο που ήταν στο “τσακ” να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ένα εκτεταμένο μπαράζ διεθνών παρεμβάσεων και επαφών – με κορωνίδα ασφαλώς το σημερινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Αιάκειο της Κορσικής – βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο δεν κρίνεται σημαντική μόνο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους εξοπλισμούς και την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και διότι οι δύο ηγέτες θα στείλουν διπλό μήνυμα προς την Τουρκία: τόσο με την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και με το ραντεβού των μεσογειακών χωρών στη Σύνοδο του Νότου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Το ίδιο έπραξε ο πρωθυπουργός και με άρθρο του που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ σε τρεις από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Εκεί, αφού διαμήνυσε εκ νέου στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή μεν στο διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών, κατέδειξε πως το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό.

Πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου

Παράλληλα, προχώρησε σε μια αποκάλυψη: ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα τίναξε στον αέρα τελευταία στιγμή τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκαλύπτει πάντως το περιεχόμενό της, ωστόσο προειδοποιεί και την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τη μεν Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, φωτογραφίζοντας το περιεχόμενο των πιθανών κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ. Για τη δε Ευρώπη σημειώνει πως «αν θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας», θέτοντας έτσι τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, επισημαίνει πως από την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Έρντογαν θέλησε να τον πείσει ότι η Ελλάδα μπορεί ν’ αποτελέσει «γέφυρα» για να «πατήσει» η Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά έκτοτε, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, λειτουργεί περισσότερο ως προβοκάτορας παρά ως εταίρος.

Νέο μήνυμα Μακρόν

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μακρόν για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έγραψε σε άπταιστα ελληνικά. Θέμα του ήταν η καταστροφή στη Μόρια, για την οποία η κυβέρνηση εξακολουθεί να ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, μολονότι επισήμως έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να διαψευστεί το σενάριο προβοκάτσιας από την Τουρκία. Η κατάσταση, μολαταύτα, είναι εξαιρετικά δύσκολη και επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το μεταναστευτικό, αν και τούτο δικαιώνει – έστω και με αρνητικό τρόπο – τη θέση της Αθήνας ότι το πρόβλημα με την Τουρκία και όλες οι εκφάνσεις του, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Τι ζήτησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, η ελληνική πλευρά ζήτησε γι’ ακόμη μία φορά την αποχώρηση του και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικές ως προς τις ελληνικές θέσεις υπήρξαν αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αντιθέτως, η Γερμανία επέλεξε ξανά την τακτική των ίσων αποστάσεων. Σήμερα, εξάλλου, η ελληνική πλευρά θ’ απαντήσει διά των στρατιωτικών ακολούθων της στη Συμμαχία στο έγγραφο Στόλτενμπεργκ με τις προτάσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση.

Τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ

Ο κ. Μητσοτάκης είχε, τέλος, τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Επισήμως, το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης, αλλά και της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η άτεγκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας φαίνεται να έχει ενοχλήσει αρκετούς από τους εταίρους κι έτσι ο δρόμος για την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής είναι πλέον ορθάνοιχτός.

Τούτο διεφάνη και από την τηλεδιάσκεψη με την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης. Εκεί, εκφράστηκε ακριβώς η εκτίμηση ότι θα πρέπει ν’ αναθεωρηθεί ακόμη και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εάν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο προκλητικό και παραβατικό τρόπο στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και ότι πρέπει να δρομολογηθεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ούτως ώστε να σταματήσει να εκβιάζει την Ευρώπη.

newsit.gr

Σελίδα 1 από 2