Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Με ανακοίνωσή της η Alter Ego Media αναφέρει ότι επέστρεψε τα κονδύλια της καμπάνιας «Μένουμε στο σπίτι».

Αναλυτικά:

Τα έντυπα, τα ψηφιακά μέσα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί του ομίλου AΛΤΕΡ ΕΓΚΟ από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, από την εμφάνιση δηλαδή της πανδημίας και της παρεπόμενης υγειονομικής κρίσης, πολύ πριν αναληφθούν οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, είχαν τοποθετηθεί και προειδοποιήσει έγκαιρα την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που απορρέουν από την διασπορά του ιού.

Αναλυτικά ρεπορτάζ, επιστημονικές καταγραφές, έρευνες, συνεντεύξεις ειδικών επιδημιολόγων και πλήθος σχετικών άρθρων και εκπομπών φιλοξενήθηκαν στις εφημερίδες μας, στις ιστοσελίδες και στους τηλεοπτικούς μας σταθμούς, με μόνο γνώμονα την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Και χωρίς βεβαίως καμία προσδοκία κρατικών ή άλλων διαφημιστικών εσόδων.

Αυτή ήταν η υποχρέωσή μας, αυτήν εκπληρώσαμε και με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών θα συνεχίσουμε ενημερώνουμε την κοινή γνώμη, καθώς η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και συνεχίζει να απειλεί τη χώρα μας. Επειδή δεν συντασσόμεθα με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας «Μένουμε στο σπίτι» και επιπροσθέτως, επειδή θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας από κρατικούς πόρους και αμφισβητούμενες διαδικασίες και διανομές, επιστρέψαμε από το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου – τα ποσά που προέκυψαν για τον όμιλό μας από τις σχετικές κρατικές διαφημίσεις.
Προτρέπουμε δε την κυβέρνηση να διαθέσει το επιστραφέν ποσό στις οικογένειες των άνεργων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

H ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

e-maistros.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση απηύθυνε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη με θέμα την επανασύσταση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας, Ν.Π.Ι.Δ., με έδρα το Μεσολόγγι.

Κυρία Υπουργέ,

Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας συστάθηκε με τον νόμο 3113/2003. Αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης προσπάθειας από την Αδελφότητα των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων σε συνεργασία με άλλους πέντε συλλόγους (Αρχαιολογική και Ιστορική Εταιρεία Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, Λαογραφικό Σύλλογο Μεσολογγίου, Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου, Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής) με στόχο τη δημιουργία ενός πνευματικού ιδρύματος που στόχο έχει την προβολή και την προώθηση του ιδανικού της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μία ιδέα η οποία προϋπήρχε και συζητούνταν για πολλές δεκαετίες πριν την υλοποίησή της, όχι μόνο από τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας αλλά και γενικότερα από πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μέχρι που το 1998 δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης και τον Νοέμβριο του 2001 κατατέθηκε ως πρόταση νόμου με 210 υπογραφές από όλα τα πολιτικά κόμματα προς ψήφιση στη Βουλή.

Η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθερό πρωταγωνιστή στον παγκόσμιο διάλογο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων, έναν παγκόσμιο φάρο Ελευθερίας και υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για τους λαούς της υφηλίου. Άλλωστε, η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας είναι η ιστορία της στους δημοκρατικούς θεσμούς και την αναζήτηση της Ελευθερίας.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η πόλη που επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το παγκόσμιο αυτό πνευματικό ίδρυμα είναι η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ως ένα από τα πιο γνωστά πανανθρώπινα σύμβολα της ελευθερίας. Ένα σύμβολο-ορόσημο για τον νεότερο Ελληνισμό, από όπου ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός εμπνεύσθηκε το 1823 τον Εθνικό μας Ύμνο, τον «Ύμνο στην Ελευθερία».

Το 2007 πραγματοποιήθηκε η εκλογή των 10 Ελλήνων και 10 Αλλοδαπών τακτικών μελών της Ολομέλειας της Διεθνούς Ακαδημίας, σύμφωνα με τα άρθρα 3 παρ.1 και 2 και 16 παρ. 3 του 108/06 Προεδρικού Διατάγματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Ωστόσο, η Ακαδημία ουσιαστικά δεν λειτούργησε, λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών και αμέλειας του Υπουργείου Πολιτισμού να εφαρμόσει πλήρως τον Νόμο 3123/2003 και το Προεδρικό Διάταγμα 108/2006. Εντέλει καταργήθηκε με τον ν. 4250/2014, τότε που η κυβέρνηση εν μέσω μνημονίων καταργούσε οργανισμούς στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος λειτουργίας του κράτους. Ωστόσο η κατάργησή της ήταν άσκοπη, αφού η Ακαδημία δεν είχε κοστίσει τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο, για το οποίο άλλωστε δεν είχε προβλεφθεί ότι έχει υποχρέωση να την χρηματοδοτήσει.

Σήμερα, οι συνθήκες είναι διαφορετικές από το 2014. Ενόψει δε του 2021, το έθνος μας ετοιμάζεται να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, η επανασύσταση και άμεση λειτουργία της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας κρίνεται απαραίτητη.

Αφενός, η σύστασή της θα προσθέσει κύρος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου εισφέροντας σημαντικά έσοδα στη χώρα από την ανάπτυξη του σχετικού πολιτιστικού τουρισμού, στηρίζοντας παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνική τους συνοχή.

Αφετέρου δε, συνδέοντας την ελευθερία με τη σύστοιχη έννοιά της που είναι η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η Ακαδημία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε ένα μεγάλο φάσμα μελετώντας, ερευνώντας και προωθώντας το φαινόμενο της Ελευθερίας από θεσμικής, φιλοσοφικής, ιστορικής, επιστημολογικής και κοινωνικής πλευράς.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:
1. Σκοπεύει το Υπουργείο να εξετάσει άμεσα την πρόταση επανασύστασης της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας με έδρα την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου;
2. Στο πλαίσιο της ιστορικής επετείου από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πως σκοπεύει το Υπουργείο να αξιοποιήσει την πολύπλευρη δραστηριότητα φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο, βρίσκονται αυτή την ώρα ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Τα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται στην περιοχή, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Μένουμε Όρθιοι».

Πολάκης και Δανέλλης αναφέρθηκαν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, σχολιάζοντας ταυτόχρονα τα όσα τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας για παρακράτος επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες του κυβερνώντος κόμματος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το κρυφό σχολείο και οι αγαπημένοι τους ήρωες

 Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνική, με πρωταγωνιστή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τη μεγαλύτερη θετική συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων είχε η Ρωσία, ενώ καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η δράση της Φιλικής Εταιρείας. Το Κρυφό Σχολειό δεν είναι μύθος, ενώ μοιρασμένες είναι οι γνώμες για το εάν ήταν μύθος ή αλήθεια το ότι η εξέγερση ξεκίνησε, όντως, στις 25 Μαρτίου του ’21 από τη μονή της Αγίας Λαύρας.

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η MARC για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος με τίτλο «Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση». Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιουλίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, η Γενική Διευθύντρια της MARC Α.Ε. Σοφία Τσιλιγιάννη παρουσίασε τα αποτελέσματα, ενώ επεξηγηματικά σχόλια έκανε ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ και επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ, Μέλος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Αριστείδης Χατζής.

Ο τίτλος της έρευνας ήταν «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο στόχος της προσπάθειας του ΚΕΦίΜ επιτεύχθηκε. Διότι οι απαντήσεις των ερωτώμενων επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι, εκτός από οτιδήποτε μπορεί κανείς να θυμάται από τα σχολικά μαθήματα, η ίδια η Επανάσταση του 1821 για την πλειονότητα των Ελλήνων, παραμένει καλυμμένη από πέπλο σύγχυσης και ημιμάθειας.

Η έρευνα της MARC είναι πολύ αναλυτική, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων, με το συνδυασμό πολλών διαφορετικών μεταβλητών. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 14 ζητήματα, όμως οι απαντήσεις σε καθένα από αυτά συναρτάται σε παραμέτρους όπως το φύλο, η ηλικία, η μόρφωση, το εισοδηματικό επίπεδο, η ιδεολογία ή ακόμη και το τι ψήφισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Η πρώτη ερώτηση αφορά στο είδος της Επανάστασης του 1821. Επ’ αυτού, σε ποσοστό 90,4% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι ο ξεσηκωμός του ’21 ήταν εθνικού χαρακτήρα. Για το 54,6% η Επανάσταση ήταν κοινωνική, για το 52,9% φιλελεύθερη -σχεδόν όσο και θρησκευτική (51,3%). Δημοκρατική, πάντως, θα μπορούσε να είναι μόνο για το 40,8% των ερωτηθέντων.

Σε σχέση με τον τύπο της Επανάστασης του ’21, ενδιαφέρον έχει επίσης το να εξετάσει κανείς τα ευρήματα σε συσχετισμό με την κομματική επιλογή των συμμετεχόντων στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Τόσο αυτοί που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, όσο και εκείνοι που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι η Επανάσταση του ’21 ήταν εθνικής φύσεως (91,5% ΝΔ, 88,8% ΣΥΡΙΖΑ).

Όσοι τη θεωρούν κοινωνική όμως, διαφοροποιούνται αρκετά: 49,8% οι ψηφοφόροι της ΝΔ αλλά 61,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, εκείνοι που πιστεύουν ότι η Επανάσταση ήταν κυρίως θρησκευτική, στην πλειονότητά τους (73,7%) σε ό,τι αφορά στη μόρφωσή τους, δεν προχώρησαν ποτέ πέραν της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην ερώτηση «Μπορείτε να θυμηθείτε τα ονόματα των σημαντικότερων πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821;», το top 5 αναδεικνύει τους εξής ήρωες: Κολοκοτρώνης (92,7%), Καραϊσκάκης (63,1%), Μπουμπουλίνα (32,4%), Παπαφλέσσας (32,2%), Αθανάσιος Διάκος (23,7%). Αντιθέτως ο Νικηταράς συγκεντρώνει μόνο 9,7% των προτιμήσεων και ακόμη λιγότερες (6%) ο Μακρυγιάννης. Ο καθηγητής κ. Χατζής επεσήμανε ότι η παρουσία γυναικείων μορφών μεταξύ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Επανάστασης του 1821 όπως η Μπουμπουλίνα και η Μαντώ Μαυρογένους, είναι κάτι μοναδικό στην ιστορία των εθνικών κινημάτων.

 

Ως προς τη συμβολή των ξένων δυνάμεων στην επιτυχία της Επανάστασης, ένα από τα ζητήματα που προϋποθέτουν γνώση και μια κάποια εντρύφηση στην ελληνική ιστορία, η κυρίαρχη απάντηση προβληματίζει: Το 42,5% των απαντήσεων δείχνει τη Ρωσία. Ακολουθεί η Γαλλία με 18,3%, η Μεγάλη Βρετανία με 17,1% και η Αυστρία με 6,2%.

Παρόμοια εικόνα αναδεικνύεται και στις απαντήσεις σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες ή τους θεσμούς οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στο ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Η Φιλική Εταιρεία πρωταγωνιστεί με 94,2% και ακολουθούν οι Φιλέλληνες (87,1%), οι νησιώτες πλοιοκτήτες (85,2%), οι στρατιωτικοί δηλαδή οι πρώην Κλέφτες και Αρματολοί με 81,2%, η εκκλησία (72,1%) και τέλος οι Φαναριώτες λόγιοι με 68,6%.

Η αμηχανία των ερωτώμενων απεικονίζεται στα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τις τρεις εθνοσυνελεύσεις αμέσως μετά από την Επανάσταση και τα αντίστοιχα Συντάγματα της Επιδαύρου, του Άστρους και της Τροιζήνας. Το 44%«κάτι έχει ακούσει» γι’ αυτά, ενώ το 47,5% δεν είναι σε θέση να απαντήσει εάν τα περί ων ο λόγος Συντάγματα ήταν δημοκρατικά, κοινωνικά, παραδοσιακά ή φιλελεύθερα.

Παρ’ όλα αυτά, περίπου 7 στους 10 από όσους συμμετείχαν στην έρευνα της MARC πιστεύει ότι το Κρυφό Σχολειό ήταν κάτι που υπήρξε στ’ αλήθεια. Το αίσθημα της βεβαιότητας υποχωρεί ως προς το εάν το έναυσμα της Επανάστασης δόθηκε στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στις 25 Μαρτίου του 1821: Για το 42,7% αυτό είναι αληθές και για το 42,1% ψευδές.

Η έρευνα περιλαμβάνει μια δέσμη ερωτήσεων σχετικά με την αυτογνωσία του σημερινού Έλληνα, πάντα σε σχέση με την Επανάσταση του 1821. Από αυτή την ενότητα, εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι οι Έλληνες δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις γνώσεις μας για το γεγονός που καθόρισε την εθνική μας ιστορία. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης γνωρίζει μέτρια την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.

Το 89,3% έμαθε ό,τι έμαθε για το ’21 στο σχολείο -αν και το 70,6% δήλωσε ότι μορφώθηκε σχετικά μέσω της ανάγνωσης βιβλίων. Το 65,1% γνώρισε την Επανάσταση μέσα από τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, το 45,3% από άρθρα στον τύπο, το 40,0% από το διαδίκτυο και μόλις το 17,2% έμαθε κάτι σχετικά στο πανεπιστήμιο.

Αν μη τι άλλο, όμως, σε ποσοστό 53,2% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία της Επανάστασης στα σχολεία. Και, άρα, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη διδασκαλία του συγκεκριμένου αντικειμένου (87,6%).

Το ΚΕΦίΜ και η έρευνα για το 1821

Το ΚΕΦίΜ είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κομματικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την ενίσχυση της ατομικής και οικονομικής ελευθερίας των Ελλήνων μέσα από την προώθηση των φιλελεύθερων ιδεών και προτάσεων πολιτικής. Οι πυλώνες της στρατηγικής του είναι κατά βάσιν οι εξής τέσσερις: α) Διατύπωση προτάσεων πολιτικής, β) Προάσπιση των ατομικών ελευθεριών, γ) Προώθηση οικονομικού αλφαβητισμού και δ) Ενίσχυση του φιλελεύθερου κινήματος.

Η έρευνα με τίτλο «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821;» πραγματοποιήθηκε από την MARC A.E. Ο εξεταζόμενος πληθυσμός ήταν άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω. Το μέγεθος δείγματος ήταν 1.200 νοικοκυριά, σε όλη την Ελλάδα και κατά το διάστημα 6 έως 19 Δεκεμβρίου 2019. Η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν η πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ακριβή αποτύπωση της αναλογίας βάσει φύλου, ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής.

Πηγή:protothema

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Ένας χρόνος κυβέρνησης ΝΔ, όλα ανάποδα» είναι ο τίτλος του βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ανάποδα» εννοεί, την ύφεση στην οποία εισήλθε η οικονομία. Όμως η αλήθεια είναι πως από το β’ εξάμηνο του 2019 διεφάνη και καταγράφηκε συνολικά η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης στη Γερμανία, πριν ανατείλει το 2020, η ανάπτυξη είχε μηδενιστεί και η «ατμομηχανή» πάντοτε συμπαρασύρει τα «βαγόνια»… Ακόμη κι αν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα για την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως εκλέχθηκε με ζητούμενο να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, να γίνει η χώρα πιο φιλική στο επιχειρείν και στις επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η αύξηση του ΑΕΠ σταδιακά να αποδώσει και στην κοινωνία, με αύξηση των εισοδημάτων. Όμως ήρθαν πολλά πράγματα «ανάποδα» στον Μητσοτάκη. Κυρίως όμως στην ίδια τη χώρα. Η οικονομία και η ανάπτυξη ήταν πρόκληση και έγινε ακόμη μεγαλύτερη με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η κοινωνία πάνω που πήγαινε να σηκώσει κεφάλι από την δεκαετή κρίση, τώρα έρχεται αντιμέτωπη με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, επιπτώσεις που έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα. Η αποφυγή ενός πέμπτου μνημονίου, αν θεωρήσουμε τέταρτο και διαρκές μνημόνιο τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ανοιχτή πρόκληση και για την Κυβέρνηση και για τη χώρα συνολικά.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η χώρα αντιμετωπίζει προκλήσεις που «έσκασαν» στη… βάρδια του Μητσοτάκη. Προκλήσεις που είναι ιστορικού χαρακτήρα. Μια πανδημία, που συμβαίνει κάθε 100 ή 200 χρόνια είναι μια τέτοια ανοιχτή πρόκληση. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιτυχία χάρις τα έγκαιρα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και τη συμμόρφωση της συντριπτικότατης πλειοψηφίας των πολιτών στα προληπτικά μέτρα. Και χάρις τη τύχη το ξέσπασμά της να έρθει σε εποχή, το χειμώνα, που η χώρα έχει μικρή έκθεση στη παγκοσμιοποίηση, λόγω του ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι κυρίως καλοκαιρινός. Τώρα που άνοιξε ξανά ο τουρισμός και υποδεχόμαστε εισαγόμενα κρούσματα, ενώ οι ειδικοί προεξοφλούν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα, ίσως τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας.

Η έτερη ανοιχτή πρόκληση για τη χώρα –και το Μητσοτάκη- είναι η Τουρκική επιθετικότητα και το μεγάλο «υποθεματάκι» της, που λέγεται μεταναστευτικό – εισβολικό. Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ενόψει και των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών μια κρίση με την Τουρκία. Μια κρίση που δεν μοιάζει με αυτή των Ιμίων, αλλά θα παραπέμπει σε ένα ιστορικών διαστάσεων επεισόδιο ανάλογο του Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Υπό αυτή την έννοια η πρόκληση είναι ιστορικών διαστάσεων, ακόμη κι αν δεν συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς η Ελλάδα μετά από μια δεκαετή κρίση, βρίσκεται με αποδυναμωμένες ενόπλες δυνάμεις και με τις συμμαχίες της στον πάγο. Το μεταναστευτικό – εισβολικό εκ των πραγμάτων είναι μια ιστορικών διαστάσεων πρόκληση ακόμη κι αν η Τουρκία αποκτήσει τον πιο φιλοευρωπαίο ηγέτη που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η Κυβέρνηση, στην ωμή προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος από την Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο, αντέδρασε με επιτυχία. Μολαταύτα ως χώρα πρέπει να αποκτήσουμε μια τουλάχιστον πιο σταθερή αντιμετώπιση του όλους θέματος. Γιατί, τους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, πριν τα επεισόδια του Έβρου, τα σύνορα της χώρας σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης πέρασαν παράνομα 70.000 άνθρωποι, χωρίς να γίνει θέμα.

Οικονομία, κορονοϊός, Ερντογάν και μεταναστευτικό είναι αναμφισβήτητα οι μεγαλύτερες προκλήσεις της χώρας και μάλιστα όπως έχουν έρθει τα πράγματα είναι ιστορικών διαστάσεων. Υπό αυτό το πρίσμα των ιστορικών διαστάσεων θα κριθεί και ο Μητσοτάκης, αλλά και η στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ανέδειξε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη, το πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρου ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Νέου Χαλκιόπουλου.

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, μετά την παρέμβαση του κ. Λιβανού, δεσμεύτηκε ότι θα διατεθεί προσωρινά ασθενοφόρο στο ΚΥ Νέου Χαλκιόπουλου, μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Μ. Σαλμά ανακοινώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 08-07-2020 και ώρα 11:00 πμ πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ του βουλευτή και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας –Τσεχίας κ. Μάριου Σαλμά και του Πρεσβευτή της Τσεχικής Δημοκρατίας Jakub Karfik καθώς ο τελευταίος ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του στη χώρα μας.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο γραφείο του κ. Σαλμά στην Αθήνα σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η επιτυχημένη και έγκαιρη αντιμετώπιση του Κορωναϊού από την Ελλάδα – κάτι που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για την Τσεχική Δημοκρατία.

Επιπλέον αναφέρθηκε η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η επιθυμία των πολιτών της Τσεχικής Δημοκρατίας να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους καθώς είναι μία χώρα που αγαπούν πολύ.  Ο  Πρέσβης εμφανίστηκε αισιόδοξος στο θέμα αυτό.

Τέλος, συζητήθηκε η επιθυμία αμφότερων πλευρών να συναντηθούν εκ νέου στην Τσεχία αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και αρθούν τα μέτρα περιορισμού λόγω πανδημίας .

 agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν έρχονται η όχι εκλογές δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για προανακριτική για Παππά. “Ο Τσίπρας ταυτίστηκε μαζί του”.

Τέλος στα σενάρια και τις… υποψίες κάποιων για πρόωρες εκλογές έβαλε με ηχηρό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μηνύματα εντός κι εκτός ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολιτικά ανέντιμη» την προσφυγή στις κάλπες, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά και να δοκιμάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού για «πολιτικά ανέντιμη» πράξη κλείνει αναμφισβήτητα την όποια συζήτηση για εκλογές, η οποία δεν εκπορεύεται μόνο από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρμαχοι της προσφυγής στις κάλπες τάσσονται και υπουργοί ή βουλευτές της ΝΔ, εκτιμώντας πως το momentum, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, είναι ιδανικό για τη ΝΔ προκειμένου να «κάψει» οριστικά την απλή αναλογική και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, ήταν εξ αρχής αντίθετος σ’ αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό ζητάει με τον τρόπο του να μπει τέλος στη σχετική συζήτηση. Στην επιλογή του συνηγορούν, άλλωστε, πολλοί λόγοι και πραγματικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της επικράτησης της ΝΔ σε συνθήκες απλής αναλογικής με τον «αέρα» που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις, αλλά με μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 ή 152 βουλευτών σ’ αυτή την περίπτωση. Γεγονός που θα δημιουργούσε μάλλον μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση παρά θα της έδινε «αέρα».

Τα ενδεχόμενα για την περίπτωση Παππά

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, άλλωστε, μπορεί να σημάνει ακόμη και παραγραφή για τυχόν αδικήματα του Νίκου Παππά, με τις αποκαλύψεις για το ρόλο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να είναι καταιγιστικές και να… απασχολούν κυβέρνηση και ΝΔ. Δεν έχουν πάντως καταλήξει ακόμη για το ποια πρέπει να είναι η μεταχείρισή του κι αν πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Όπως έγραψε το newsit.gr κι επιβεβαίωσε στη συνέντευξη του στον Σκάι ο πρωθυπουργός, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για όσο διάστημα διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, η δικογραφία μοιραία θα διαβιβαστεί στη Βουλή από τη στιγμή που κατονομάζεται ο πρώην υπουργός, άρα σύντομα η πλειοψηφία θα πρέπει ν’ αποφασίσει πώς θα χειριστεί την υπόθεση.

“Ο Τσίπρας ταυτίστηκε με τον Παππά”

Προσώρας, στην κυβέρνηση αισθάνονται δικαιωμένοι από την απόφασή τους να βάλουν στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και να του ζητήσουν να τοποθετηθεί. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, επέλεξε στη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς να καλύψει τον κ. Παππά, αλλά να ταυτιστεί πλήρως μαζί του και να ζητήσει από τα στελέχη του να κάνουν το ίδιο, ταυτίζοντας εν τέλει και τον ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό και τη δράση του.

«Με έναν παραληρηματικό λόγο πλούσιο σε προσβολές για τη ΝΔ, προσπάθησε να σκεπάσει όσα είδαν κι άκουσαν οι Έλληνες, που θυμίζουν μαφία κι όχι πολιτικούς μιας δημοκρατικής χώρας. Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε ξανά να δείξει ότι ο κ. Παππάς είναι το άλλο του πρόσωπο», έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

newsit.gr