Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραΐτης ανάρτησε στο facebook το ακόλουθο μήνυμα για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού.  

“Σήμερα, με βαθιά θλίψη, αλλά και απέραντο σεβασμό, αποχαιρετάμε τον Δημήτρη Κρεμαστινό.

Αγωνιστής, αξιοπρεπής, συνεπής στις ιδέες, στα ιδανικά και στην πίστη του στους δημοκρατικούς αγώνες και τον άνθρωπο, διέγραψε μια σπουδαία διαδρομή στην πολιτική και την επιστήμη.

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με ήθος και ποιότητα, που θα λείψει, αλλά δε θα ξεχαστεί.

Αντίο, γιατρέ”.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η 9η Μάη είναι η μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ημέρα τιμής, μνήμης, υπόκλισης στα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στην μάχη για την ήττα του ναζισμού. Μέρα που θυμίζει την άσβεστη προσφορά του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης, με τον πρωτοπόρο και αποφασιστικό ρόλο των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Αυτό το διαχρονικό μήνυμα νίκης, αισιοδοξίας και ελπίδας είναι που επιδιώκουν να σβήσουν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, καθιερώνοντας την 9η Μάη ως “ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό “Άξονα” Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό – φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της 100χρονης Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Σήμερα, οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου φέρνουν επιθετικά στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας, οι εκατόμβες νεκρών λόγω του κορωνοϊού, ακόμα και στην μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, οι δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι μέσα σε λίγες μέρες, η μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων που συνοδεύεται με γενναία ενίσχυση των μονοπωλίων από τα καπιταλιστικά κράτη, η επιδίωξη να πληρώσουν ξανά οι λαοί την καπιταλιστική κρίση, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί διαμορφώνουν τη νέα βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας, οι λαοί όλου του κόσμου.

Γι’ αυτό και οι σημερινές εξελίξεις προσδίδουν ακόμα περισσότερη σημασία στην ιστορία και τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Επιβεβαιώνεται ότι, όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με εύθραυστους συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής “ειρήνης”, λύνονται με τον πόλεμο.

Γι’ αυτό και σήμερα οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, της Ανατ.

Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, όπου οι ιμπεριαλιστές συγκρούονται με “μήλον της έριδος” τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Σήμερα που η χώρα μας, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε μία απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, προωθώντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες.

Η 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, παρά τις αντιδραστικές και αντιεπιστημονικές προσπάθειες της ΕΕ να την μετονομάσει σε “μέρα της Ευρώπης”, θα υπενθυμίζει για πάντα ότι το καθοριστικό χτύπημα στο τέρας του ναζισμού το έδωσε η ΕΣΣΔ, με περισσότερους από 20 εκατομμύρια νεκρούς, τη στιγμή που οι νικήτριες καπιταλιστικές

χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρείχαν σημαντική βοήθεια στη ναζιστική Γερμανία, με σκοπό να την αξιοποιήσουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Πριν λίγους μήνες το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε με τις ψήφους του Λαϊκού Κόμματος, των

Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων κ.ά. απαράδεκτο ψήφισμα, που όχι μόνο ξέπλενε το φασισμό-ναζισμό, αλλά χαρακτήριζε ως βασικό υπεύθυνο για τον Β’

Παγκόσμιο Πόλεμο την ΕΣΣΔ, την χώρα δηλαδή που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος για την ήττα του ναζισμού και την λήξη του πολέμου. Σε αυτήν την προσπάθεια, όμως, δεν συμβάλουν μόνο ακροδεξιές, συντηρητικές και αντιδραστικές δυνάμεις. Μόλις πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, ανήμερα μάλιστα της αντιφασιστικής νίκης, συνυπέγραψε απαράδεκτο ψήφισμα της ΕΕ που αποθέωνε όλο το απαράδεκτο αφήγημα περί “σιδηρού παραπετάσματος” της ψυχροπολεμικής περιόδου σε βάρος της ΕΣΣΔ, όλο αυτό το προκλητικό και ανιστόρητο σκεπτικό με το οποίο διώχτηκαν κομμουνιστές και αγωνιστές σε όλον τον κόσμο και στην χώρα μας.

Η ΕΕ έχει εντάξει στην επίσημη ιδεολογία της την απαράδεκτη “θεωρία των δύο άκρων”, την εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, με τη στήριξη της ΕΕ, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πως, ποιοι και με τι

θυσίες τσάκισαν τον φασισμό.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα στο Βερολίνο και τελικά η συντριβή του ναζισμού, έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα μπόρεσε η Σοβιετική Ένωση να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό.

Η ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα ότι: Ο ναζισμός – φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη γερμανικών και άλλων μονοπωλίων. Μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και να ξεριζώσει το

φασισμό, να απομονώσει τέτοιες δυνάμεις που δρουν και στην χώρα μας. Δεν μπορούν να εγγυηθούν την πάλη ενάντια στο φασισμό δυνάμεις που υπηρετούν το σάπιο σύστημα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που ασκούν αντιλαϊκές πολιτικές, που δείχνουν ανοχή στη φασιστική δράση.

Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει να δοκιμάσουν, με την πάλη και την οργάνωσή τους, για να μην πληρώσουν την νέα καπιταλιστική κρίση, για να φέρουν στο προσκήνιο των εξελίξεων την ανάγκη της εποχής μας: Τον αγώνα για τον Σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε με ακλόνητη την πίστη ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, η μόνη απάντηση στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, προκαλεί φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, προς όφελος των κερδών των λίγων.

9 Μάη: 75 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών Η μνήμη δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

sinidisi.gr

Η Ιταλία μετρά τους περισσότερους νεκρούς από κορονοϊό στην Ευρώπη με τον αριθμό τους πλέον να ξεπερνά τους 30.000. Ωστόσο, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού περιορίζεται καθημερινά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 217.185. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.201. Παράλληλα, 99.023 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 215.858 και είχαν χάσει την ζωή τους 29.958 άνθρωποι ενώ 96.276 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 243 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.327 νέα κρούσματα. 2.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.168 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 14.636 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.157 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 74 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 31 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 284 λιγότεροι σε σχέση με χθες,.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τρίτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μικρότερη τάση μείωσης στην Λομβαρδία) και ότι ο δείκτης μετάδοσης παραμένει σταθερά κάτω από την μονάδα.

«Ο ιός αυτός δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και ούτε ταυτότητα. Κατά συνέπεια, η παραβίαση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί, μπορεί να ευνοήσει νέο κύμα μεταδόσεων», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

Απεργία σε εργοστάσιο για την υποχρεωτική χρήση μάσκας!

Η συνεχής χρήση της μάσκας προστασίας γίνεται επίπονη κι αυτό ώθησε τους εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών συσκευών στη βόρεια Ιταλία να απεργήσουν σήμερα.

Το εργοστάσιο της Electrolux στη Σουζεγκάνα κοντά στο Τρεβίζο, στην επαρχία Βένετο, έβαλε ξανά μπροστά τις μηχανές τη Δευτέρα, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επανέναρξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες περίπου καθολικής παράλυσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Η εταιρεία παρέχει στους υπαλλήλους της προστατευτικές μάσκες Ffp2 / 3, οι οποίες παρέχουν ανώτερη προστασία από τα λεγόμενα «χειρουργικά» μοντέλα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα όντως πολύ πιο προστατευτικά μοντέλα, καθιστούν επίσης πιο δύσκολη την αναπνοή: προσκολλώνται περισσότερο στο πρόσωπο και αν η θερμοκρασία αυξηθεί στη γραμμή συναρμολόγησης προκαλούν πολύ μεγαλύτερη εφίδρωση.

Αντιμέτωπα με αυτήν την κατάσταση, ορισμένα σωματεία ζήτησαν να δοθούν στους εργάτες αυτούς λιγότερο προστατευτικές μάσκες, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε άλλα εργοστάσια, ή να κάνουν περισσότερα διαλείμματα, προκειμένου να «πάρουν μια ανάσα», αναφέρει η εφημερίδα Il Corriere della Sera. Η απάντηση όμως ήταν αρνητική, κι ανάγκασε τους εργάτες να ξεκινήσουν «απεργία για να αναπνεύσουν», κι η οποία συνίσταται σε αποχή από την εργασία για μία ώρα κι εκ περιτροπής.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ.Καρβέλη.

Στα πλαίσια της ο κ. Καραγκούνης τόνισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ΚΥ Αστακού με έναν επικουρικό οδηγό ασθενοφόρου και μία νοσηλεύτρια.

Ο κ. Καρβέλης διαβεβαίωσε τον κ.Καραγκούνη πως θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να προβεί άμεσα στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για το ΚΥ Αστακού.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής. Αναφέρει:

Το Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ αποχαιρετά σήμερα με βαθιά θλίψη έναν μεγάλο αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης και έναν λαμπρό επιστήμονα, το Δημήτρη Κρεμαστινό. Ήταν μάλιστα αυτός που έμεινε δίπλα στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, αφού υπήρξε επί σειρά ετών προσωπικός του γιατρός. Τίμησε τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας αφού εκλεγόταν για πάρα πολλά χρόνια βουλευτής ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα. Υπηρέτησε το ΕΣΥ ως λειτουργός αλλά και προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτό ως πολιτικός αφήνοντας πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη. Σύντροφε καλό σου ταξίδι.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, το δημόσιο παραιτείται από τα ένδικα μέσα και ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν οι οικογένειες. H ανακοίνωση: 

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

sinidisi.gr

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ & ΑΣΥΛΟΥ: 

"ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ 4636/2019 (Α'169), 4375/2016 (Α'51), 4251/2014 (Α'80) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ"


 

Συζητάμε σήμερα ένα σοβαρό νομοσχέδιο και από τους 158 βουλευτές της ΝΔ βρίσκονται εδώ μόνο 5 βουλευτές. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που αφορά το μέλλον της χώρας μας, αφού κι εσείς λέτε ότι είναι η ναυαρχίδα σας. Είτε λοιπόν οι υπόλοιποι δεν θέλουν να το υπερασπιστούν γιατί δεν συμφωνούν είτε αγρόν ηγόραζαν.

Να πω για τον ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα της MARFIN ότι προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι η δολοφονία 4 ανθρώπων δεν έγινε καταλύτης να ενωθούν τα κόμματα απέναντι στην βία. Θα έπρεπε αύριο να είμαστε όλοι εκεί, γιατί καμμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν μπήκε στον κόπο να αποζημιώσει τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Και η αποζημίωση ως ποσό δεν είναι σημαντική όταν κάποιος έχει χάσει τον άνθρωπό του αλλά είναι μία απόδειξη από την πολιτεία ότι οι άνθρωποι χάθηκαν άδικα.

Να πάμε στις συγκεντρώσεις. Έγιναν κάποιες συναθροίσεις στην Αγ. Παρασκευή από 300 – 400 άτομα και στείλατε τα ΜΑΤ. Αν θέλατε να είστε ακριβοδίκαιοι θα έπρεπε είτε να τους συλλάβετε είτε να τους αφήσετε ελεύθερους. Όλους. Κυνηγήσατε τους παπάδες, απαγορεύσατε τα μικρόφωνα, απαγορεύσατε τις λειτουργίες, κλείσατε τις εκκλησίες και όλοι είπαμε ότι πρόκειται για μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού. Σήμερα όμως στο θέμα των συναθροίσεων κάνετε πίσω, ενώ στα λόγια είστε μεγαλόστομοι. Εγώ πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι υπέρ της σύλληψης ούτε υπέρ του κλεισίματος των Εκκλησιών. Αλλά βλέπω ότι όταν κάνουν πορεία το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ εσείς στη ΝΔ ζορίζεστε.

Για τη ΝΔ ο Τσιόδρας είναι σαν τον Ίκαρο, που του άρεσε ο ήλιος, ανέβηκε ψηλά και κάηκε. Έτσι κι εσείς αυτόν τον άνθρωπο τον κάψατε από την πολλή δημοσιότητα.

Πείτε μου πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση η οποία σε ένα χρόνο φέρνει 4 νόμους και 4 τροπολογίες για το ίδιο θέμα. Και αναφέρομαι στους λαθρομετανάστες, που εσείς τους λέτε πρόσφυγες και μετανάστες. 4 νομοσχέδια και 4 τροπολογίες σημαίνει πως είτε πρώτα νομοθετούσατε επί χάρτου και στο πόδι ή τώρα το νομοσχέδιο του κ. Μηταράκη είναι ένα πραγματικά μεγάλο νομοσχέδιο και λύνει το πρόβλημα.

Νωρίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για την Σύμβαση της Γενεύης σχετικά με την προστασία των λαθρομεταναστών και την απαγόρευση των απελάσεων. Καταθέτω στα πρακτικά το αντίγραφο του άρθρου 32 της Σύμβασης της Γενεύης το οποίο λέει πως οι χώρες δεν θα απελαύνουν πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες ει μη μόνο για λόγους εθνικής ασφαλείας ή δημοσίας τάξεως. Και εδώ έχουμε ένα γεγονός. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται χωρίς χαρτιά γιατί τα πετούν στην θάλασσα. Άρα είναι επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη της χώρας. Υπάρχουν λόγοι απέλασης. Η Σύμβαση της Γενεύης επιτρέπει τις απελάσεις όταν αυτές επιβάλλονται από εθνικούς λόγους. Σήμερα επίσης διακινείται ένα απόρρητο έγγραφο της FRONTEX που λέει ότι προβλέπει νέα συρροή λαθρομεταναστών στα ελληνο - τουρκικά σύνορα τους επόμενους μήνες. Δεν συντρέχουν λοιπόν λόγοι για να κλείσουμε τα σύνορά μας; Συντρέχουν! Δεν συντρέχουν λόγοι για να κάνουμε απελάσεις; Συντρέχουν!

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας ζητήσω να μην ξαναπείτε ότι είμαστε το μοναδικό κόμμα που διαφωνούμε με την μεταφορά των λαθρομεταναστών από τα νησιά. Εμεις διαφωνούμε με την μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και προτείνουμε να γίνουν δομές, κανονικές και με ανθρώπινες συνθήκες, στα ακατοίκητα νησιά. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό πείτε το. Θα το καταλάβουμε. Όχι όμως να λέτε ότι όλοι εδώ μέσα συμφωνείτε εκτός από εμάς στην Ελληνική Λύση.

Προχωρήστε να κάνετε ένα άρθρο για τις ΜΚΟ. Τι το καλό έχουν αυτές οι ΜΚΟ που δεν τις αγγίζει καμμία κυβέρνηση;

Πάμε στο άρθρο 6, στο οποίο λέτε ότι η καταγραφή των λαθρομεταναστών θα γίνεται βάσει των στοιχείων που δηλώνουν οι ίδιοι. Δηλαδή ο καθένας θα δηλώνει ό,τι θέλει.

Το άρθρο 16 προβλέπει ότι κάθε μετανάστης θα μπορεί να ανατρέψει την έννοια της ασφαλούς χώρας. Δηλαδή όποιος μετανάστη θέλει να ανατρέπει το αίσθημα ότι η τουρκία είναι ασφαλής χώρα.

Ακολουθείστε το παράδειγμα της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Δανίας που πηγαίνουν τους λαθρομετανάστες στα ακατοίκητα νησιά. Γίνονται έλεγχοι, υπάρχουν δομές, οι άνθρωποι ζουν σε ένα καλό περιβάλλον. Αλλά δεν βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Με το άρθρο 56 θέτετε όλο το δημόσιο στην  υπηρεσία των λαθρομεταναστών. Και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Εμεις όμως θα πληρώσουμε. Οι Έλληνες. Όχι η ΕΕ όπως ψευδώς λέγατε ότι παίρνατε χρήματα από την ΕΕ. Επίσης γιατί κάνετε απ’ ευθείας αναθέσεις για τους λάθρομετανάστες; Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ίδιο φωνάζατε και είχατε δίκιο. Τώρα γιατί κάνετε το  ίδιο; Γιατί είστε ακριβώς ίδιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ και απόλυτα προβλέψιμοι.

Θέλω στο σημείο αυτό να καταγγείλω τους δημάρχους, που τους μπουκώσατε με μερικά εκατομμύρια ευρώ και ξαφνικά αγάπησαν τους λαθρομετανάστες. Λίγο καιρό νωρίτερα μάζευαν τον κόσμο στους δρόμους και φώναζαν για τα hot spots που φτιάχνατε και μέσα σε ένα βράδυ άλλαξαν γνώμη γιατί τους δώσατε χρήματα! Αυτοί όμως λέγονται αργυρώνητοι δήμαρχοι! Μπείτε στον κόπο να ακούσετε τους κατοίκους. Στην Μόρια οι άνθρωποι φωνάζουν ότι οι λαθρομετανάστες λεηλατούν τα χωράφια τους. Στην Σιντική καταγγέλλουν απίστευτα όργια μεταξύ των λαθρομεταναστών στα πάρκα. Και θα δείτε ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε ρατσιστικές εκφράσεις και αντιδράσεις μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα τα ξαναλέμε. Τα ίδια. Γιατί στην ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνουν εκρηκτικά μείγματα. Δεν αφομοιώνονται εύκολα αυτοί οι άνθρωποι, που έρχονται στην χώρα παράνομα, χωρίς χαρτιά, που πιστεύουν στην σαρία, που θεωρούν τη γυναίκα αντικείμενο. Οι άνθρωποι αυτοί είναι φυλετιστές. Την φυλή τους και την θρησκεία τους την έχουν πάνω απ’ όλα, σε αντίθεση με εμάς που είμαστε ανεκτικοί σε ό,τι πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος.

Θα δώσετε καθεστώς ασύλου σε 18.000 αλλοδαπούς, δηλαδή 2/3 περισσότερους από όσους δέχονται και δίνουν άσυλοι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Λύσεις υπάρχουν. Και τις σας τις έχουμε πει και θα τις ξαναπώ: Ακατοίκητα νησιά, διακοπή των επιδομάτων, κλείσιμο των ΜΚΟ, push back στην θάλασσα, ανέγερση φράχτη στον Έβρο.

Πάμε και στον κορωναϊό. Έχουμε γίνει δούλοι ενός αόρατου εχθρού. Ένας αόρατος εχθρός βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα. Εξαπλώνεται συνεχώς ο φόβος και αυτό γίνεται με την βοήθεια των τηλεοπτικών καναλιών που τα πληρώσατε με δικά σας χρήματα. Και μεταφέρεται ο φόβος από άνθρωπο σε άνθρωπο γρηγορότερα από ό,τι μεταφέρεται ο κορωναϊός.

Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ έχουν 360.000 πνιγμούς σε πισίνες. Τι πρέπει να κάνουν; Να κλείσουν όλη τη χώρα, επειδή ο αριθμός αυτός είναι ίδιος με τους θανάτους από τον ιό της γρίπης;

Έχω εδώ μια επιστολή 37 καθηγητών πανεπιστημίων που διαφωνούν με το κλείσιμο των Εκκλησιών και την απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας. Και λένε ότι είναι απαράδεκτο να βγαίνουν επιστήμονες και να λένε ότι ο κορωναϊός μεταδίδεται από την Θεία Κοινωνία. Καθηγητής Πανεπιστημίου, στο ΑΠΘ, ο κ. Κούβελας είπε το εξής απίστευτο: ότι ο αριθμός των θανάτων είναι επινόηση του Τσιόδρα για να δικαιολογηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης. Άρα ή ακούσατε τον Τσιόδρα και κάνατε έγκλημα κατά της Ελλάδας ή ο Τσιόδρας δεν λέει σωστά πράγματα. Κάτι δεν πάει καλά.

Εχουμε εδώ αποκαλύψεις, δημοσιεύματα που λένε ότι ο Σύψας, ο Τσιόδρας, καθηγητές, επιστήμονες παίρνουν χρήματα από τις φαρμακοβιομηχανίες. Και αυτοί οι καθηγητές που πιέζουν τον Έλληνα να κλειστεί στο σπίτι του οι ίδιοι παίρνουν λεφτά από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Θα σας πω ότι μόνο αυτός που θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του θα είναι πραγματικά ελεύθερος. Και δεν το λέω εγώ. Το λέει ο Αριστοτέλης. Κλείσατε τον κόσμο στα σπίτια του. Φοβούνται να ακουμπήσουν ο  ένας τον άλλον. Φοβούνται να μιλήσουν. Τι είναι αυτά που κάνετε; Περάστε την χώρα στην κανονικότητα γιατί τα απόνερα της οικονομίας θα είναι τρομακτικά. Κυριολεκτικά πεθαίνουν οι άνθρωποι, οι επιχειρηματίες που έχουν τα μικρά μαγαζιά. Μην συνεχίζετε το ίδιο λάθος. Ανακοινώσατε ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης μόνο με το 1/4 της δυναμικότητάς τους. Μα πώς θα πληρώσουν οι επιχειρηματίες τις υποχρεώσεις οι οποίες δεν μειώνονται αντίστοιχα αλλά παραμένουν στο 100%; Και αυτό δεν πρόκειται να ξεπεραστεί σε ένα μήνα. Αλλά εάν υπήρχε σοβαρός υπουργός οικονομικών θα είχε παραιτηθεί. Γιατί βγήκε πριν μερικές ημέρες και μας είπε ότι φέτος η ύφεση θα είναι στο 4% και τελικά αποδεικνύεται από την Κομισιόν ότι θα είναι 9,6%! Και η ανεργία θα φθάσει στο 19%!

Ακούστε με και προχωρήστε να φτιάξετε τώρα μια λίστα με τις εταιρείες τροφίμων που θα περιλαμβάνει, παραγωγή, επιχειρήσεις, απασχολούμενους, κύκλο εργασιών και που είναι όλες ελληνικές και να ασκήσουμε πιέσεις για την καλλιέργεια και παραγωγή ελληνικών προϊόντων. (δείχνει και καταθέτει στα πρακτικά φωτο) Δείτε εδώ: στην αγορά κυκλοφορεί και πωλείται μέλι Κίνας, γιαούρτι Τσεχίας, γάλα Γερμανίας, ζάχαρη Γερμανίας! Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η οικονομία. Γιατί με τις εισαγωγές σπαταλάτε 20 δισ. ετησίως για να φέρετε προϊόντα από το εξωτερικό, ενώ μπορούμε να ενισχύσουμε την δική μας παραγωγή και τους Έλληνες παραγωγούς. Θέλετε, λέτε, να φέρετε 230.000 εποχικούς εργαζομένους από την Αλβανία. Για ποιο λόγο; Δώστε κάτι παραπάνω και πάρτε Έλληνες. Γιατί ο Αλβανός που θα δουλέψει εδώ τα χρήματα που θα πάρει θα τα πάει στην Αλβανία. Ενώ αν δώσετε δουλειά στον Έλληνα θα έχουμε μεγαλύτερο κέρδος. Θα μείνουν τα χρήματα στην Ελληνική οικονομία. Είναι απλά πράγματα και δεν τα καταλαβαίνετε.

Και επιτέλους προχωρήστε σε άρση του εμπάργκο στην Ρωσία! Οι Έλληνες αγρότες στην Βόρειο Ελλάδα έστελναν τα ροδάκινά τους στην Ρωσία. Τώρα με τον εμπάργκο δεν μπορούν. Κάντε άρση του εμπάργκο! Το έκανε δια της πλαγίας οδού η Γερμανία. Το κάνουν άλλες χώρες. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς δεν μπορούμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαινέσω τον πρωθυπουργό γιατί σε συνέντευξη που έδωσε επαίνεσε τον καλύτερο κυβερνήτη της χώρας μας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Θα ήθελα όμως ταυτόχρονα να στηλιτεύσω την επιλογή της κ. Αγγελοπούλου και του περίεργου συρφετού που αμαυρώνουν και ευτελίζουν το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια. Η επιλογή της κ. Αγγελοπούλου ήταν ατυχής. Στα πλαίσια της δημοκρατίας μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει αλλά το να λοιδωρεί τον μεγαλύτερο κυβερνήτη που έφτιαξε ταχυδρομεία, νόμισμα, πανεπιστήμια, δικαστήρια, τελωνεία έχει μεγάλη διαφορά. Ας αφήσουν κάποιοι τις ιδεολογικές τους αγκυλώσεις και ας φροντίσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Και το λέω αυτό γιατί σε αυτή τη χώρα είμαστε φιλοξενούμενοι. Γιατί όταν θα φύγουμε θα πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 30/04/2020    

Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :  Τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ:  «Μεταφορά επιπλέον “λαθρομεταναστών” στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μας αναφέρουν σύλλογοι της τοπικής κοινωνίας του Μεσολογγίου, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν επιπλέον λαθρομετανάστες στην περιοχή, χωρίς να έχει υπάρξει, προηγουμένως, καμία ενημέρωση των τοπικών Αρχών προς τους κατοίκους της περιοχής. Όπως, δε, μας μεταφέρουν οι Μεσολογγίτες, από τον Νοέμβριο του 2018, φιλοξενούνται ήδη σε γνωστό παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης, γύρω στους 200 λαθρομετανάστες.  

Η εγκατάσταση των ως άνω επιπλέον λαθρομεταναστών πληροφορούμαστε ότι, προορίζεται να λάβει χώρα στο μοναδικό, πλέον, ξενοδοχείο που απομένει μέσα στον ιστό της πόλης και βρίσκεται μερικά μέτρα απέναντι από τον «Κήπο των Ηρώων», όπου είναι θαμμένα τα οστά των ηρωικών Αγωνιστών της Εξόδου. Επισημαίνεται δε ότι, στην περιοχή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετήσουν τον ήδη πληθυσμό της πόλης (μόνιμους κατοίκους, Ρομά και λαθρομετανάστες), όσον αφορά σε θέματα Υγείας, περίθαλψης και ασφάλειας. Η μεταφορά, μάλιστα, και άλλων λαθρομεταναστών, όπως μας λένε με απόγνωση οι Μεσολογγίτες, θα συμβάλει περαιτέρω στην ήδη μεγάλη οικονομική υποβάθμιση της πόλης, καθώς, δεν θα υπάρχει πλέον άλλο ξενοδοχείο για να φιλοξενήσει τουρίστες και διερχόμενους ταξιδιώτες, που θα θελήσουν να την επισκεφθούν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σχεδιάζετε, πραγματικά, τη μεταφορά επιπλέον λαθρομεταναστών μουσουλμάνων στην ως άνω Ιερά Πόλη;

2. Προτίθεσθε, επιτέλους, να απαντήσετε σε ερωτώντα αντιπρόσωπο του Ελληνικού λαού, γιατί εμμένετε στη μεταφορά λαθρομεταναστών στην ενδοχώρα, αντί να δημιουργήσετε προαναχωρησιακά κέντρα για τους εν λόγω σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου; Αν όχι, τι σας εμποδίζει;

3. Ποια μέτρα λαμβάνετε για την προστασία της εθνολογικής σύστασης του πληθυσμού της Ελλάδας και την αποφυγή της αλλοίωσής του, ώστε να περιφρουρηθούν, τόσο το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των ελλήνων, όσο και ο Ελληνικός Πολιτισμός;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, που δεσμεύουν την Ελλάδα μετά τα Μνημόνιαθα πρέπει να επανεξεταστούν μετά την κρίση του κορωνοϊού δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι μετά την κορωνο-κρίση το χρέος της Ελλάδας θα τεθεί σε σαφή καθοδική πορεία, ενώ η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης.

«Η Ελλάδα έχει ενταχθεί τώρα στον κανονικό μακροοικονομικό κύκλο εποπτείας βάσει του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά υπάρχουν από την άλλη μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις που αφορούν και τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Σαφώς η Ελλάδα θα απομακρυνθεί σημαντικά από αυτούς τους στόχους, όπως όλες οι χώρες θα απομακρυνθούν αισθητά από τους δικούς τους στόχους, οπότε είναι κάτι που χρειάζεται να επανεξεταστεί στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την κρίση,  τόνισε ο Ντομπρόβσκις.

Όπως επεξήγησε οι ευρωπαϊκές χώρες θα καταλήξουν με υψηλότερο έλλειμμα και χρέος και «θα πρέπει να δεχτούμε τα επίπεδα αυτά ως σημείο αναφοράς» στη δημοσιονομική πολιτική και τις προσαρμογές των μεσοπρόθεσμων στόχων των προϋπολογισμών, «και στην περίπτωση της Ελλάδας στους μεταπρογραμματικούς στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς θα υπάρξει επιρροή σε αυτό και θα πρέπει να το συζητήσουμε μετά την κρίση» συμπλήρωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση των «Νέων» για το αν μετά την κρίση η Ελλάδα θα καταλήξει με χαμηλότερους πλεονασματικούς στόχους.

Μετά την κορωνο-κρίση ο Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι θα ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για την επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε συναίνεση για το πού θέλουμε να πάμε με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες». Θεωρεί ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «θα βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση», επισημαίνοντας, όμως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ο συνήθης εγκλωβισμός, με χώρες που ζητούν μεγαλύτερη πειθαρχία και άλλες που βλέπουν μεγάλη λιτότητα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι «όσο δεν υπάρχει απόφαση για νέους, οι τωρινοί συνεχίζουν να ισχύουν, διαθέτοντας επαρκή ευελιξία».

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι «στις εαρινές προβλέψεις βλέπουμε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία πολύ δύσκολη, ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση με μείωση 9,9% του ΑΕΠ φέτος, αλλά το θετικό είναι η ισχυρή ανάκαμψη 7,9% την επόμενη χρονιά». Αναφερόμενος στην ανεργία είπε ότι θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο της ΕΕ, αυξανόμενη στο 19,9%, αλλά «δεν θα ανέβει όσο στην προηγούμενη κρίση». Υπογράμμισε ότι φέτος η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα, 6,4%, αλλά «είναι χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 8,3% και αναμένεται να μειωθεί κατακόρυφα την επόμενη χρονιά σε 2,1% του ΑΕΠ». Για το χρέος υπογράμμισε ότι παρά την αύξηση σε 196,4% φέτος «περιμένουμε σημαντική μείωση κατά περίπου 14% του χρόνου».

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που σχετίζεται με την παροχή της πιστοληπτικής γραμμής για την πανδημία του ESM ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «το χρέος όλων των κρατών – μελών είναι βιώσιμο, κάτι που αφορά επίσης την Ελλάδα». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «δεν αναμένουμε να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον προγράμματα». Αντίθετα, ο Ντομπρόβσκις προβλέπει ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τοποθετηθεί το ελληνικό χρέος σε σαφή καθοδική πορεία μετά την κρίση».

Όσον αφορά στην αναμενόμενη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ενδεχόμενη ανάγκη μιας bad bank, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «στην Ελλάδα είμαστε σε επαφή με τις Αρχές αναφορικά με το επονομαζόμενο σχέδιο Ηρακλής, το οποίο θα βοηθούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με πιο συστηματικό τρόπο» σπεύδοντας να τονίσει ότι «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση διότι έχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που έχει να κάνει με τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε, αλλά και με την τρέχουσα κατάσταση των πλαισίων αφερεγγυότητας και επιβολής του νόμου».

Ειδικότερα όσον αφορά την ανάγκη μιας bad bank, επανέλαβε ότι σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα υπάρχει το σχήμα Ηρακλής, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας bad bank, εξαιτίας της έλλειψης της απαραίτητης εναρμόνισης των πλαισίων αφερεγγυότητας και επιβολής του νόμου μεταξύ των χωρών – μελών. «Άλλωστε δεν υπάρχει αρκετή βούληση από τα κράτη – μέλη για περισσότερη εναρμόνιση, οπότε το πλαίσιο αυτό είναι εθνικό θέμα. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε περισσότερες προτάσεις ή ιδέες, που θα πρότειναν ο ESM ή άλλες Αρχές» συμπλήρωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε ακόμη στον διάλογο, που θα ξεκινήσει η Κομισιόν στις 18 Μαΐου, ώστε να διαπιστωθεί αν η χρηματοδότηση, που παρέχεται σε μακρο-οικονομικό επίπεδο μέσω των αποφάσεων για την πανδημία, φτάνει σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες τράπεζες αρνούνται χρηματοδότηση ή προβάλλουν δυσανάλογες απαιτήσεις, αυξάνοντας επιτόκια και χρεώσεις, ζητώντας υπερβολικές εγγυήσεις. Πρέπει να δούμε τι γίνεται». Μάλιστα, όπως είπε, τα προβλήματα «τίθενται εντονότερα σε μικρότερες περιφερειακές οικονομίες και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε επειγόντως».

Όσον αφορά στη στρατηγική για την ανάκαμψη δήλωσε ότι «θα χρειαστούμε ένα ισχυρό ΠΔΠ από το 2021 με εμπροσθοβαρή επενδυτικό κομμάτι, με σημαντική αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητας, με ενίσχυση της πολιτικής συνοχής». Παράλληλα, η Κομισιόν εξετάζει λύσεις – γέφυρα για το ενδιάμεσο στάδιο, είπε, σημειώνοντας πάντως ότι ορισμένα από τα εργαλεία δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως το SURE, το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, η γραμμή ECCL του ESM.

Για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη θέση της Κομισιόν για την υπεροχή του ευρωπαϊκού δίκαιου και τον σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ στην εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πάντως ότι η σχετική απόφαση δεν αφορά το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ για την κρίση της πανδημίας. «Είναι σημαντική η συνέχιση του προγράμματος, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των χωρών στις αγορές με ικανοποιητικούς όρους» είπε.

Για το νέο «ολοκληρωμένο και μακρόπνοο σχέδιο δράσης» καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ο Ντομπρόβσκις είπε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν ενδεχομένως να υπάρχουν και να εξαλειφθούν τυχόν αδύναμοι κρίκοι στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

cnn.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 78 ετών ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 26 Μαρτίου ενώ είχε γίνει γνωστό πως η κατάσταση της υγείας του ήταν σοβαρή και είχε κριθεί απαραίτητη η διασωλήνωσή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του πρώην βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Καθηγητής Ιατρικής και τ. Υπουργός Υγείας, υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στο ΚΙΝΑΛ» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός

Ο  Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογές των ετών 200020092012, και των δύο αναμετρήσεων του 2015.

Ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την περίοδο 2009 – 2014 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2015.

Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1996. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1996. Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ το 2010. Επί 30 χρόνια ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών το 1985.

Ήταν Διευθυντής του Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το 1993, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν» το 2003, ενώ υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αλλά και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής. Υπήρξε διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και διακεκριμένο μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Ήταν προσκεκλημένος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Λονδίνου και Emory της Ατλάντα – Η.Π.Α. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Είχε συγγράψει δύο πανεπιστημιακά συγγράμματα «Επίτομη Καρδιολογία» και «Εξελίξεις στην Καρδιολογία» καθώς και 2 εκλαϊκευμένα «Τα μυστικά της καρδιάς» και «Πώς θα νικήσουμε τις καρδιακές παθήσεις».

Δημοσίευσε 2550 ελληνικές και ξενόγλωσσες επιστημονικές εργασίες υψηλού κύρους σε ιατρικά περιοδικά, που θεωρούνται πρωτοποριακές και αναφέρονται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Το επιστημονικό έργο του αναφέρεται στο επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Επίσης είχε τιμηθεί για την έρευνά του με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 2