Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:34: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 03 Μαϊος 2020

Όπως έχουμε αναλύσει και τεκμηριώσει στην τοποθέτηση του Τομέα Παιδείας, η τηλεκπαίδευση, έτσι όπως εφαρμόζεται, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα έρχεται για να λύσει και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και όχι τους σκοπούς που διακηρύσσει. Αλλά, ακόμη κι αν είχε σχεδιαστεί εγκαίρως, με ηθικό ορθολογισμό και οριοθέτηση υπέρ της ενίσχυσης και προώθησης του δημόσιου αγαθού της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, μπορεί να λειτουργήσει μόνο επικουρικά και συμπληρωματικά της διά ζώσης εκπαίδευσης. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την αντικαταστήσει. Πόσο μάλλον η τηλεκπαίδευση που επιβλήθηκε εν μέσω κορωνοϊού, ως προσωρινή λύση ανάγκης, με τα χαρακτηριστικά που είδαμε παραπάνω και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως λύση επαναλαμβανόμενη ή μεγάλης χρονικής διάρκειαςακόμα και μόνιμη για ακριτικές περιοχές.

Καμία πλατφόρμα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όσο καλά δομημένη κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή, αλλά και των μαθητών μεταξύ τους. Καμιά εικονική πραγματικότητα δεν μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια του εκπαιδευτικού, δεν μπορεί να έχει την παιδαγωγική αξία της πραγματικής επαφής με πραγματικούς ανθρώπους και με χειροπιαστά αντικείμενα. Το σχολείο είναι πρώτα και κύρια χώρος κοινωνικοποίησης των παιδιών και αυτή η κοινωνικοποίηση δεν μπορεί να γίνει με τη μεσολάβηση της οθόνης του Η/Υ.

Όμως, επειδή η γνώση εξουδετερώνει το φόβο, για το σύστημα της νέας παγκόσμιας τάξης καθίσταται επιτακτικά αναγκαία μια Παιδεία ειδεχθώς ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη υπέρ των συμφερόντων της νέας παγκόσμιας απολυταρχίας, που στηρίζεται στον άξονα: «απειλή – φόβος – υποταγή – έλεγχος». Και όλα αυτά, υπό τον μανδύα της «συνήθειας». Η συνήθεια σε μια νέα κανονικότητα, σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι ελευθερίες και τα δικαιώματα θα είναι πλέον ιστορικές έννοιες και λέξεις χωρίς σημασία, κενές νοήματος.

Ποια είναι η θέση μας

Εμείς, ως Τομέας Παιδείας του ΕΠΑΜ, ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς, ως πολίτες που παλεύουμε για να οικοδομήσουμε μια νέα, ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, λέμε ΟΧΙ στο matrix του συστήματος και στην εργαλειοποίηση της επιδημίας για την προώθηση πολιτικών ολοκληρωτικού τύπου. Το ιδανικό μας δεν είναι μια αποστειρωμένη κοινωνία, με «καλωδιωμένα» όλα τα μέλη της, από μικρά παιδιά μέχρι παππούδες. Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια «σωστή» τηλεκπαίδευση για όλους, αλλά ένα ουσιαστικά υγιές σύστημα Παιδείας, που θα διαμορφώνει ισορροπημένες προσωπικότητες, ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες μιας ελεύθερης, δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλουμε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα τα κοινωνικοποιεί με υγιή τρόπο, που θα τους μεταδίδει γνώση, αλλά και παιδαγωγικές αξίες και αρχές που διαπλάθουν ένα πνευματικά ελεύθερο και ανεξάρτητο Άνθρωπο κι όχι δουλικά ανθρωποειδή. Η συμβολή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση μπορεί να είναι ουσιαστική μόνο αν προσαρμόζεται σε αυτό το πλαίσιο και υπηρετεί αυτόν τον στόχο.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων μπορούν να παραμένουν ανοιχτά σε περιόδους επιδημιών, αν και εφόσον:

  • Πραγματοποιούνται ανά τακτά μικρά χρονικά διαστήματα προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι των μελών της σχολικής κοινότητας.
  • Διαμορφωθεί κατάλληλη κτιριακή υποδομή και υπάρχει επαρκές, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται ο μικρός αριθμός μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας (ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο είναι και υγειονομικά αλλά και παιδαγωγικά σωστό).
  • Διατίθεται επαρκές, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που θα φροντίζει για την υγιεινή των χώρων και την τακτική τους απολύμανση κατά τη διάρκεια του καθημερινού ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.
  • Εκπαιδεύονται οι μαθητές στην τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.
  • Χορηγούνται δωρεάν μάσκες και γάντια, αν και όποτε υπάρχει λόγος.
  • Και, φυσικά, αν παράλληλα ενισχυθούν οι δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας όλων των βαθμίδων και κρατικοποιηθούν όλοι οι πάροχοι εκπαιδευτικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος τηλεπικοινωνίας και ίντερνετ.

Επειδή το μέλλον μιας κοινωνίας καθορίζεται από την Παιδεία

Παλεύουμε για μια κοινωνία εύρωστη σωματικά, ψυχολογικά, πνευματικά, ηθικά και οικονομικά. Γιατί μόνο μια τέτοια κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει τον φόβο της όποιας επιδημίας. Μια τέτοια κοινωνία μπορεί να διαμορφώσει ένα πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα, που σέβεται και προωθεί την ελευθερία του Ανθρώπου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν είναι απαραίτητη η αστυνομοκρατία για να ληφθούν οι στοιχειώδεις προφυλάξεις και είναι αυτονόητη η παροχή όλων των δυνατοτήτων από την Πολιτεία για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, σωστής διατροφής, επαρκούς ιατρικής περίθαλψης και κατάλληλα οργανωμένων και στελεχωμένων σχολείων. Μια τέτοια κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει την όποια επιδημία χωρίς να σταματήσει να λειτουργεί. Για μια τέτοια κοινωνία, μια τέτοια Πολιτεία και μια τέτοια Παιδεία οφείλουμε να αγωνιστούμε!

ΝΑΙ στην πραγματική προστασία της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας,

ΝΑΙ στα ανοιχτά σχολεία και την ανοιχτή κοινωνία!

Αθήνα 1 Μαΐου 2020
Ο Τομέας Παιδείας του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προκειμένου να σωθούν οι φετινές σοδειές πολλά πρέπει να αλλάξουν. Σε διαφορετική περίπτωση ο πληθυσμός θα πεινάσει. Ηδη έχουν χαθεί πολύτιμες ημερομηνίες για ράντισμα των δένδρων, μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται σε απόλυτα συγκεκριμένη, με ακρίβεια μιας εβδομάδας ημερομηνία της άνοιξης.

Έτσι, μηχανικοί, πωλητές, σεφ και σερβιτόροι, αποδέχθηκαν το κάλεσμα της βρετανικής κυβέρνησης, και τώρα βρίσκονται στα χωράφια και εργάζονται για το μάζεμα της σοδειάς.

Ενώ oι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ψωνίζουν είτε ηλεκτρονικά με παραγγελίες από το σπίτι είτε με μάσκα στα σούπερ μάρκετ, σπανίως αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με την αλυσίδα εφοδιασμού και από πού προέρχονται τα τρόφιμα που αγοράζουν.

​Καθώς οι περιπτώσεις Covid-19 ξεπερνούν τις 170.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί αγρότες βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς τις στρατιές των εποχικών μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη.

​Με χιλιάδες Βρετανούς που απολύθηκαν ή οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου λέει τώρα ότι η επίσημη πολιτική της είναι να προσπαθήσει να φέρει τους ίδιους τους Βρετανούς  στα χωράφια.

Στην Ελλάδα, έχει σκεφθεί κανείς τι θα γίνει; Εκτός από την ενοικίαση 7.000 Αλβανών εργατών γης που ανακοινώθηκε χθες, δεν υπάρχει καμία άλλη κινητοποίηση. Και τα χωράφιά χρειάζονται πάνω από 100.000 ανθρώπους, επιπλέον των νυν Ελλήνων αγροτών.

Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στην έλλειψη εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα άνοιξε και ένα παράθυρο στην νομιμοποίηση της παραμονής των παράνομων μεταναστών με την Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα».

​Στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, δύναται  να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.

​Στην Βρετανία, όπως δήλωσε ο George Eustice, υπουργός Περιβάλλοντος και αρμόδιος για την γεωργία «ενθαρρύνουμε εκατομμύρια εργαζόμενους που βρέθηκαν προσωρινά εκτός εργασίας να κάνουν μια δεύτερη δουλειά, βοηθώντας στη συγκομιδή τον Ιούνιο. Μια εκστρατεία που οδηγεί την χώρα στις βασικές της αρχές και έχει αρκετά κοινά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η περίπτωση της Βρετανίας δεν είναι η μοναδική. Τα lockdown, οι περιορισμοί μετακινήσεων και ταξιδιών αφήνει τα χωράφια της Ευρώπης χωρίς εργάτες.  

Στη Γαλλία καταγράφεται έλλειψη 200.000 εργατών έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ισπανία λείπουν 70.000 με 80.000. Η Ιταλία χρειάζεται περίπου 250.000 εργάτες τους επόμενους δύο μήνες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 70.000-80.000 κατά τη διάρκεια της σεζόν και η Γερμανία 300.000.

Στη Γερμανία πολλοί εργαζόμενοι στα εστιατόρια που έκλεισαν εργάζονται στα χωράφια μαζεύοντας σπαράγγια – μια δουλειά που συνήθως την κάνουν εποχιακοί αγρεργάτες από τη Ρουμανία. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπαραγγιού στον κόσμο, με περίπου 130.000 τόνους ετησίως. Η «Σπάργκελφεστ» (πάρτι σπαραγγιού) είναι μια μεγάλη γιορτή για πολλές περιοχές, όπου ολόκληρες κοινότητες συγκεντρώνονται για να τιμήσουν και να γευτούν το πολύτιμο λαχανικό, που κάποιοι αποκαλούν «βρώσιμο φίλντισι».

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα  εργασίας, καλώντας όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας να καλύψουν το κενό.

Η Ισπανία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στους παράτυπους μετανάστες να εργαστούν στα χωράφια μαζί με τους άνεργους.

​Στην Ιταλία, η αγροτική ένωση Coldiretti εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών και του ελαιολάδου, κινδυνεύει λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Η χώρα εξαρτάται από 370.000 εποχικούς εργάτες από τη Ρουμανία, το Μαρόκο, την Ινδία, την Αλβανία και τη Σενεγάλη.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, τους σερβιτόρους, τους κομμωτές και άλλους να ενταχθούν «στη μεγάλη στρατιά της γαλλικής γεωργίας» για να αντικαταστήσουν τους περίπου 200.000 εποχιακούς εργάτες.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
 

Κοντεύουν έντεκα μήνες που αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες της Πατρίδος και του λαού μας. Δεν είναι ζήτημα του παρόντος κειμένου να κρίνει το συνολικό έργο της κυβέρνησης, γι΄ το χρονικό διάστημα που είναι στην Εξουσία!

Η κάθε κυβέρνηση αποτελείται από υπουργούς, που έχουν την ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεών τους και αναλόγως πιστώνονται ή χρεώνονται το αποτέλεσμα αυτών. Κοντά ένας χρόνος, πιστεύω πως είναι υπεραρκετός για να μπορεί να κριθεί ένας υπουργός.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αντιδράσεις της κοινωνίας μπορεί να συμπεράνουμε ποιοι εκ των υπουργών της κυβερνήσεως έχουν εισπράξει αρνητική εικόνα, αφού η κριτική που τους ασκείται είναι συχνή και επί πολλών θεμάτων!

Έτσι εξ όσων εισπράττουμε από την κοινή γνώμη, σε αυτούς είναι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και βεβαίως τη μερίδα του λέοντος “κερδίζει” η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως!

Βαρύ “κατηγορητήριο” κατά της κ. Νίκης Κεραμέως…

Η κ. Νίκη Κεραμέως έχει γίνει ο σάκος του μποξ για πολλές κοινωνικές ομάδες του λαού μας, με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου της. Επίσης της καταλογίζεται, μια υπέρμετρη λατρεία στην καθημερινή της έκθεση στα κανάλια. Είτε υπάρχει ιδιαίτερος λόγος είτε όχι.

Ενδεικτικό είναι ένα άρθρο του κ. Γιώργου Χαρβαλιά και σας παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμά του:

«…Η κ. Κεραμέως είναι κλασικό παράδειγμα υπερτιμημένου πολιτικού με υπαρξιακές ανασφάλειες. Ξέρει ότι είναι φαρδύ το κουστούμι που της φόρεσαν και ξεπερνά το διαμέτρημά της. Γι΄ αυτό και βγαίνει κάθε μέρα στις τηλεοράσεις για να σιγουρευτεί ότι είναι ακόμη υπουργός…»!

Στην καταμέτρηση της λαϊκής αντίδρασης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε αρκετά εξώδικα που της έχουν αποσταλεί για αποφάσεις της! Όπως το τελευταίο που της έστειλε ο δικηγόρος Αθηνών κ. Νικόλαος Αντωνιάδης στις 29 Απριλίου 2020 για το άνοιγμα των σχολείων, που ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας!

Σε αυτήν την εξώδική πρόσκληση, ο κ. Αντωνιάδης ζητάει να του απαντήσει η κ. Υπουργός:

«…Ποια συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν και επιτρέπουν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εν συγκρίσει με αυτά που επέβαλαν την έως την 11η Μαΐου αναστολή λειτουργίας τους, δεδομένου ότι αφενός ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο ως άνω διάγγελμά του, σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής, αφετέρου δε, όπως επισημαίνεται σε πολλά σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, εκφράστηκε προβληματισμός από τους ειδικούς που συμμετέχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με την επανέναρξη των σχολείων, επιστήμονες δε κάνουν λόγο για κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς τα παιδιά δεν αποτελούν μεν πληθυσμό υψηλού ρίσκου, αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο σπίτι, δημιουργώντας εν τέλει μία αλυσίδα μετάδοσης του ιού…»!

Στο ζήτημα δε της παρακολούθησης από την κυβέρνηση και την επιστημονική της ομάδα της εξέλιξης του φαινομένου, διερωτάται:

«…γιατί η δική μας επιστημονική κοινότητα και η κυβέρνησή σας πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές με ανοιχτά και όχι κλειστά σχολεία; Ποιος ο λόγος αυτής της βιασύνης;»!

Επίσης ο κ. Αντωνιάδης επισημαίνει στην εξώδική πρόσκλησή του, τους λόγους που η απόφαση της επιστημονικής ομάδας για το άνοιγμα των σχολείων δεν ήταν ομόφωνη:

«…Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι υπήρξαν ενστάσεις στην ανωτέρω επιτροπή, καθώς και μία λευκή ψήφος. Παρακαλώ να με ενημερώσετε για το ακριβές περιεχόμενο των ενστάσεων αυτών καθώς και την ταυτότητα του μέλους στο οποίο αποδίδεται η λευκή ψήφος…»!

Αλλά ο κ. Αντωνιάδης ζητεί να του δοθούν εξηγήσεις για τη διγλωσσία που ακολουθείται όσον αφορά τη χρήση μασκών:

«…Δεδομένου ότι στις αρχές του μήνα ο κ. Τσιόδρας τόνισε με έμφαση ότι χρήση της μάσκας πρέπει να κάνουν μόνο όσοι νοσούν και ότι σε αντίθετη περίπτωση η χρήση της εγκυμονεί κινδύνους, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τα δεδομένα που επίσης προφανώς άλλαξαν και κατέστησαν όχι απλά ακίνδυνη αλλά και επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας…»!

Ευχές για το Ραμαζάνι, όχι όμως για Ανάσταση και Πάσχα…

Όμως και στο ζήτημα του σφραγίσματος των Εκκλησιών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας Χριστού και της Αναστάσεώς Του, η αντίδραση του λαού ήταν πολύ μεγάλη! Αλλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί πάρα πολλά γι΄ αυτήν την ακραία κυβερνητική συμπεριφορά.

Θα ήθελα ωστόσο να σταθώ σε μια τουλάχιστον παράξενη ευχητήρια ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το ραμαζάνι των Μουσουλμάνων που ξεκίνησε λίγες ημέρες μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών!

Σε κάποιο σημείο της αυτή η ανακοίνωση έλεγε:

«…Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων και επιθυμεί να τους ευχαριστήσει για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας…»

Δηλαδή, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θυμήθηκε να ευχηθεί στην μουσουλμανική ελληνική μειονότητα της Θράκης μας, άντε και σε όλους τους παράνομους μετανάστες που διαβιούν στην πατρίδα μας, για τη μεγάλη γιορτή της πίστεώς τους, ξέχασε όμως να βγάλει ευχητήρια ανακοίνωση για τα Άγια Πάθη του Χριστού μας, την Ανάστασή Του και το Ορθόδοξο Πάσχα! Γιατί άραγε; Υπάρχει εξήγηση;

Κλείνει δε ως εξής η ευχητήρια επιστολή του Υπουργείου:

«Ενδεικτικά και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, φορέων και εργοδοτών, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως αυτές τέθηκαν υπ’ όψιν μας από τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας»!

Ναι στα Τζαμιά, όχι στις Εκκλησιές…

Συνεχίζοντας από το σημείο της ευχητήριας ανακοινώσεως περί της αδειοδοτήσεως των τζαμιών, θα ήθελα να σας θυμίσω άρθρο μου στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 με τίτλο:

ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΚΩ κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ;

Σε αυτό το άρθρο μου ενδεικτικά επεσήμανα:

«Διαβάζουμε στην εφημερίδα της Κω “Το Βήμα της Κω” (10/9/2019) τα εξής:

Συνάντηση με τους νέους αρμόδιους των υπουργείων στην Αθήνα είχε τις προηγούμενες ημέρες η πρόεδρος του Βακούφ Κω, κυρία Ελβάν Κοτζαογλάν αναφορικά με το θέμα των τεμενών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι συναντήσεις έγιναν μέσα σε θετικό κλίμα και η νέα κυβέρνηση έχει τη διάθεση να τρέξει το θέμα της ανακατασκευής των τζαμιών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού του 2017…

…Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει επίσημη ενημέρωση, τόσο από το Βακούφ, όσο και από την κυβέρνηση που θέλει να τρέξει το θέμα και γενικότερα να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στην Κω σε λατρευτικούς χώρους και αρχαία…!

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να θέσουμε ερώτημα στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως!

Την ίδια φροντίδα και την ίδια μέριμνα, θα επιδείξετε, ώστε να αναστηλωθούν από τον καταστροφικό σεισμό οι λατρευτικοί χώροι (Μητρόπολη και Αγία Παρασκευή) των Ορθοδόξων Χριστιανών, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Κω; Περί αυτού του ζητήματος θα ανακοινώσετε κάτι;»!

Σε προχθεσινή ενημέρωση που είχα από την Κω, μου είπαν ότι η άδεια λειτουργίας των τζαμιών δόθηκε παρ΄ ότι έχουν γίνει μόνο μικροεπισκευές. Αντίθετα στις πληγείσες εκκλησιές μας από τον σεισμό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Ουδεμία μέριμνα και παραμένουν κλειστές!

Όργανα του Ερντογάν τα Τζαμιά των νησιών μας…

Αλλά από τη στιγμή που καταπιαστήκαμε με τα τζαμιά της Κω, να επισημάνουμε για άλλη μια φορά, ότι η κατάσταση στο νησί εκπνέει μεγάλη ανησυχία από τη δράση όλων των εκεί παρεπιδημούντων (θα θέλαμε να πιστεύουμε) παράνομων μεταναστών! Τους οποίους “περιθάλπει” και στηρίζει η Μουφτεία της Κω, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μας συνδέεται άμεσα με τη Μουφτεία της Ξάνθης, όπως άλλωστε η Μουφτεία της Ρόδου συνδέεται άμεσα με τη Μουφτεία του Διδυμότειχου.

Το σχέδιο αυτών των συσχετισμών είναι πασιφανέστατο. Είναι η δημιουργία μουσουλμανικής μειονότητας σε Κω και Ρόδο, προς εκτέλεση των εντολών του Τούρκου Σουλτάνου Ρ. Τ. Ερντογάν! Και μια εξειδικευμένη πληροφορία μας, κάνει λόγο πως οι Μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου επισκέπτονται τακτικά την Κω και τη Ρόδο, και αυτό μόνο, ανησυχητικό στοιχείο μπορεί να είναι για τον γηγενή πληθυσμό των νησιών μας.

Μας είπαν επίσης, ότι στη δράση τους στα νησιά μας προς εκπλήρωση του σχεδίου του Ρ. Τ. Ερντογάν, έχουν εντάξει και συγγραφικό έργο Οθωμανών που κατοικούν σε Κω και Ρόδο, με την συνεργασία ντόπιων παραγόντων! Δυστυχώς!

Βέβαια, όπως “από τον Μάρτη δεν λείπει η Σαρακοστή”, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση – σύμφωνα με τις πληροφορίες μας – δεν λείπει ο Τούρκος Πρόξενος της Ρόδου από το τούρκικο παζάρι. Ο οποίος εργάζεται και υπέρ του άλλου σχεδίου του Τούρκου Σουλτάνου, δηλαδή, της εκτούρκευσης Ρόδου και Κω.

Μας είπαν ακόμη, ότι τελευταία έχει επιδειχτεί από Τούρκους επιχειρηματίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κέφαλο της Κω και ιδιαίτερα για την περιοχή Καμήλας της Κεφάλου. Εκεί όπου πάνε και έρχονται Τούρκοι επενδυτές με πολυτελείς θαλαμηγούς. Και το ανησυχητικό είναι ότι πολλοί Κεφαλιανοί είναι έτοιμοι να ενδώσουν στα επενδυτικά προγράμματα των Τούρκων μεγιστάνων (ανθρώπων του Ρ. Τ. Ερντογάν), λόγω και της επερχόμενης οικονομικής κατάρρευσης με την εξαφάνιση του τουρισμού από τον θανατηφόρο ιό!

*Ο Παναγιώτης Αποστόλου είναι πολιτικός αναλυτής

pronews.gr

photo credits: iefimerida.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σκάνδαλο χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «την υπόθεση της υπερκοστολόγησης υλικών προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας».

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρει:

Η υπόθεση της υπερκοστολόγησης υλικών προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας, συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, η προμήθεια μασκών και στολών για τις υγειονομικές μονάδες της συγκεκριμένης περιφέρειας κόστισε το διπλάσιο (!) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΥΠΕ. Επιπλέον, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια των υλικών αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και της κατάθεσης και της αποσφράγισης των προσφορών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο ιδιοκτήτης των εταιρειών από τις οποίες αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα υλικά είναι στέλεχος της ΟΝΝΕΔ!

Είναι πλέον σαφές πως το δόγμα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δυσκολίες ή βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με το φάσμα της ανεργίας, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν πάρτι με δημόσιο χρήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι πλήρως εκτεθειμένος. Οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για αυτή τη δυσώδη υπόθεση.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, αντιλαμβανόμενος το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων εξαιτίας των ληξιπρόθεσμών οφειλών τους προς τη ΔΕΗ είχε δημιουργική συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και  τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη, σχετικά με το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Ο κ. Λιβανός ανέδειξε στους κ. Υπουργούς την αναγκαιότητα να συναφθεί άμεσα συμφωνία των ΟΕΒ με τη ΔΕΗ ώστε να διαφυλαχθεί η φετινή παραγωγή, και να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή του νομού. Ο βουλευτής συντάχθηκε με την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από κοινού με τα  ΟΕΒ ώστε να γίνει πράξη η μετάβαση τους στην «πράσινη ενέργεια» και να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.
 
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίοι μηχανισμοί ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποπληρωθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, μια δημόσια επιχείρηση, αλλά και ότι οι ΟΕΒ δεν θα βρεθούν ξανά στο μέλλον σε τέτοια δεινή οικονομική κατάσταση. Ειδικότερα, ο κ. Λιβανός πρότεινε ενδεικτικά να εξεταστεί μια λύση ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για την καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τους αγρότες υπέρ ΕΛ.Γ.Α., δηλαδή η εισφορά των αγροτών υπέρ ΟΕΒ να υπολογίζεται απευθείας μέσα από την εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την παραλαβή και επεξεργασία της Αίτησης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ). Καθοριστικό, δε, για την αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος θα ήταν, κατά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, η διεξαγωγή ελέγχου από ορκωτούς ελεγκτές στα οικονομικά των ΤΟΕΒ ώστε να απομακρυνθεί κάθε υπόνοια κακοδιαχείρισης.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

γράφει ο Βασίλης Μπαλάσκας (γνωστός ως "ο Καφεντζής του Αγρινίου")

Ας δούμε λίγο γιατί στην πραγματικότητα δεν λήγει η καραντίνα όλο το καλοκαίρι και από Οκτώβριο πάλι μέσα !!!
Ήδη λένε ότι θα έχει δεύτερο κύμα κοροϊδοϊου από Οκτώβριο !!!
Λεω ότι αυτά τα μέτρα δε θα αρθούν ποτέ ουσιαστικά, θα μας δώσουν πίσω το 40% από ότι είχαμε πριν και θα πανηγυρίζουμε κιόλας !!!
4 μαϊου ανοίγουν τα κομμωτήρια και 11 μαϊου τα μικρομάγαζα !!!
Μας λένε άααντε ... κουρευτείτε ... ρεεεε ???
Καταργούνται τα sms ... εεε ... ΚΑΙ ???
Και τώρα βγαίναμε όποτε θέλαμε !!!
Αυτό είναι το δόλωμα ... η μαλαγανιά ... η κοροϊδία !!!
Να βγουμε 4 Μαΐου, και να παααμε πουουου ???
Καφέ, μπαρ, κλαμπ, εκκλησίες ... κλειστά !!!
Εκδηλώσεις, πανηγύρια, γιορτές αθλοπεδιές ... ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ !!!
Μόοοονο βόλτα όπως και με τα sms !!!
Μετά ανοίγουν σταδιακά τα άλλα μαγαζιά αλλά με λίγα άτομα και μόοοονο με μάσκα, που μέχρι πριν λίγες ημέρες , οι κυβερνώντες διαλαλούσαν πώς όταν τις φοράμε είναι πιο επιβλαβής !!!
Μουσουλμανοποίηση ??? Μαααλλον ΝΑΙ !!!
Σε λίγο και ... μπούρκα !!!
Μα όσο αναπνέεις, μπαίνει οξυγόνο στους πνεύμονες και βγαίνει διοξείδιο του άνθρακα και με την μάσκα, μένει το διοξείδιο του άνθρακα και καταστραφεις τα πνευμόνια σου !!!
Οπότε σε λίγο καιρό θα αρρωστήσουμε !!!
Αλλά και οικονομικά να το πάρουμε , αν εγώ θέλω π.χ 3 μάσκες την ημέρα θέλω 3 ευρώ, άρα 90 το μήνα !!!
Μια οικογένεια θέλει 270 το μήνα για μάσκες μόνο ( το λιγότερο ) !!!
Με τί λεφτά ???
Χωρίς δουλειά ... και με ... πρόστιμα ???
Πάαααμε στα άαααλλα τώωωωρα ... !!!!
Ανοίγουν τα καφέ, μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια με μόνο έξω τραπέζια ανά δύο μέτρα απόσταση !!!
Πάτε καλά ???
Αν καποιοι δεν έχουν εξωτερικό χώρο και έχουν ένα ή δύο ή και τρία τραπέζια, τι θα κάνουν ???
Δεν θα ανοίξουν ποτέ ???
Γιατί αν ανοίξουν θα πληρώνουν τέλη, εφορία κλπ. !!!
Στα της διασκέδασης, θα ξανανοίξει μόνο το 25% και αν !!!
Άρα, ανεργία και απολύσεις άμεσα !!!
Πάαααμε στα νησιά τωωωωρα !!!
Απαγορεύεται η μετακίνηση ως τον Ιούλιο, τα ξενοδοχεία κλειστά, όπως και τα μαγαζιά της εστίασης, άρα ... τουρισμός τέλος !!!
Ανοίγουν μόνο τα 12μηνιατικα ξενοδοχεία !!!
Μα σε όλα τα νησιά έχει εποχιακά ξενοδοχεία και καταλύματα !!!
Άρα δεν ανοίγουν !!!
Ανεργία, κλείσιμο, απολύσεις και θα τα αγοράσουν οι ξένοι για αργότερα, σε ξεφτίλα τιμή !!!
Οπότε, διακοπές μοοοονο τον Αύγουστο, με μάσκα και σε απόσταση !!!
Διασκέδαση, μόνο έξω τραπέζια και με λίγα άτομα σε κάθε μπαρ καφέ !!!
ΑΡΑ δεν συμφέρει και δεν θα ανοίξει κανένας !!!
Άντε και έρχονται λίγοι τουρίστες και υπάρχει κρούσμα ... π.χ. είσαι Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Πάρο η οποιαδήποτε !!!
Σε κρούσμα είπαν, θα υπάρχει καραντίνα, αρα 14 μέρες θα κλείνει το νησί, άρα δεν θα μπορείς να φύγεις !!!
Ούτε λεφτά θα έχεις ούτε που να μείνεις ούτε να φύγεις !!!
Τιιιι δεν θα υπάρξει κρούσμα.??? χαχαχα ...
Πολλά θα έχει και σε όλα τα νησιά θα γίνεται χαμός, ( βάση όπως μας τα λένε οι ... όλως τυχαίως ίδιοι άνθρωποι και ... χαχαχα ... ειδικοί ) !!!
Άρα... Διασκέδαση τουρισμός μετακινήσεις εποχιακά επαγγελματα τέλος !!!
Περίπου 600.000 νέοι άνεργοι ... !!!
Πείνα, ανεργία , φτώχεια και ... εεερχεται νέο μνημόνιο !!!
Αλλιώς καταρρέει το κράτος !!!
Άρα ???
Νέα μέτρα, φτωχοποίηση, ανεργία, μνημόνια και κλείσιμο των πάντων !!!
Από Οκτώβριο, θα πουν παγκόσμιο νέο κύμα κοροϊδοϊου, πιο ισχυρό και πάαααλι μέσα !!!
Από Οκτώβριο ως Απρίλιο του 2021, αυτή την φορά !!!
Σε αυτό το διάστημα του εγκλεισμού έγιναν 48 νέα ΧΟΤ σποτ !!!
Γέμισε ο τόπος μετανάστες !!!
Κυβερνούν με νομοθετικά διατάγματα μόνο !!!
Βουλή και νομοθετική εξουσία ... τέλος !!!
Μας δίνουν μια μικρή ελεγχόμενη ανάσα, για τα χειρότερα που έρχονται !!!
Δεν υπάρχουν πια ελευθερίες, όλα σχεδιασμένα !!!
Και όλα αυτά σε μια χώρα 11 εκατομμύριων που είχε 2.500 κρουσματα με Ρομά μετανάστες και ... ψεύτικα νούμερα και 130 νεκρούς, με Ρομά, με μετανάστες και κανείς δεν είπε κανένα όνομα νεκρού καμία νεκροψία καμία κηδεία τίποτα !!!
Τραγικό ... !!!
ΟΟΟΛΑλΑ κοροϊδία !!!
Μάλλον την Ελλάδα δε τη χτύπησε καθόλου αυτό που ονόμασαν κοροϊδοϊο.... συγνώμη, ΚΟΡΟΝΟ'Ι'Ο !!!
Πουλήθηκαν λιμάνια και φέραν μετανάστες κρυφά...!!!
Και ήδη σχεδιάζεται ο δεύτερος χειρότερος γύρος !!!
Όλα με πρόσχημα τον κοροϊδοϊο ... !!!
Γιατί είδαν ότι ο κόσμος φοβήθηκε, πίστεψε, τρομοκρατήθηκε και ... έχαψε τα πάντα !!!
Πολλοί καταλάβαμε τι συμβαίνει αλλά μας κλείνουν στα σπίτια για να μην μιλάμε !!!.
Δόθηκαν 11 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ., για προπαγάνδα !!!
Έχει ξαναγίνει ποτέ ???
Δόθηκαν εκατομμύρια και σε γιατρούς και σε κόμματα και σε ΙΕΚ και σε αυτούς που έχουν τα διόδια !!!
Στα μικρομάγαζα, ούτε το 800ευρω !!!
Γιατί ???
Για να λένε ... ότι τους πουν !!!
Τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές και δεν θα μπορούν μόνοι τους, να ξαναβάλουν μέσα το κόσμο !!!
Εκλογές με απλή αναλογική !!!
Τι σημαίνει αυτό;;; Μα συγκυβέρνηση !!!
Έτσι δε θα μιλάει κανείς !!
Αποφασίζω και διατάζω !!!
Οι μόνοι που θα πανυγηρίζουν είναι οι μετανάστες !!!
Θα είναι έξω, ελεύθεροι και θα έρχονται συνεχώς !!!
Φυσικά μετά τις 12,00 το βράδυ απαγόρευσαν την κυκλοφορία, στους ... Έλληνες !!!
Τότε φαίνεται βγαίνει ο κοροϊδοιος ... ο ΚΟΡΟΝΟ'Ι'ΟΣ και θα κολλάει μέχρι τις 6,00 το πρωί !!!
ΖΗΤΩ το νέο είδος δικτατορίας !!!
Αστυνομία στους δρόμους !!!
Απαγόρευση κυκλοφορίας !!!
Απαγόρευση συνάθροισης ανθρώπων !!!
Κλείσιμο των πάντων του απλού πολίτη !!!
ΟΧΙ τράπεζες και πολυεθνικές !!!
Κλείσιμο εκκλησιών !!!
Με ... στάμπα, βίζα δηλαδή, που βρίσκεται ο καθένας μας την κάθε στιγμή !!!
Μας τα πήραν όλα, μας δίνουν πίσω για 3 μήνες το 30% από ότι είχαμε και πανηγυρίζουμε !!!
Αλλά το χειρότερο είναι ότι συνηθίσαμε την κοροϊδία !!!
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΤΥΧΗ, στην νέα μας ... ΖΩΗ !!!
Σσσσσουτ μην ... ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ !!!
Σσσσσουτ μην μας ακούσουν οι πρόγονοί μας !!!

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

#CovidNews | Από την Πανδημία του #Covid19 στην πανδημία των #FakeNews…

Μέσα σε μια περίοδο που κύριο θέμα στα ΜΜΕ είναι η πανδημία του νέου κορωνοϊού #COVID19,  η δημοσιογραφική παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει μια ιδιαιτερότητα που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Ο νέος κορωνοϊός και όποια πληροφορία τον περικλείει, ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενη κρίση υγείας που εκλήθη ο κόσμος μας να αντιμετωπίσει. Τα κοινωνικά δίκτυα, οι πλατφόρμες δωρεάν ενημέρωσης και η ηλεκτρονική δημοσιογραφία, ενίοτε, διαδραματίζουν έναν ρόλο καθοριστικό για την διασπορά ψευδών ή μη διασταυρωμένων ειδήσεων με απόλυτο και σοβαρό αντίκτυπο στους παγκόσμιους πληθυσμούς.

images

Οι ισχυρές ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τη δύναμη να διαδίδουν και να αναπαράγουν πολύτιμες πληροφορίες και ενημερώσεις ειδήσεων, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε όλο τον κόσμο. Με την ίδια ικανότητα και ευκολία, αυτές οι ίδιες εργαλειοθήκες, έχουν επίσης ισχύ να διαδίδουν ψεύτικο ή παραπλανητικό περιεχόμενο, τα ονομαζόμενα #FakeNews, που μπορούν να διαταράξουν την ηρεμία αλλά και την ευημερία των πληθυσμών. Είναι σημαντικό πάντα – ή όποτε μπορούμε – να επαληθεύουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε στον «ηλεκτρονικό κόσμο» το συντομότερο δυνατό. Έτσι θωρακίζουμε καλύτερα την αξιοπιστία της είδησης και λειτουργούμε τόσο ως κοινωνοί της είδησης ως δημοσιογράφοι ή και ως αναγνώστες, προληπτικά προς το κοινό καλό, διακόπτοντας την «επιμόλυνση» της πληροφορίας και προστατεύοντας κοινό και την ίδια την πληροφόρηση, από ψευδείς ειδήσεις.

Με ένα απλό κλικ, ειδήσεις που αφορούν σε ένα γεγονός που δεν έχει επαληθευθεί, θέματα – κυρίως ιατρικά – αλλά και όσα μπορεί να αφορούν κάθε έκφανση της ζωής μας στην #Covid19 εποχή – θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία ενός υπογεγραμμένου και με πηγές κειμένου με εκείνο που απλώς διαδίδεται ως «είδηση» ή ως defacto γεγονός. Μη επαληθευμένες πληροφορίες συχνά, τροφοδοτούνται από ιστότοπους χωρίς συντάκτες και υπογράφοντες, εξαπατώντας τους ανυποψίαστους αναγνώστες που εν θερμώ και χωρίς επαλήθευση, διαδίδουν εύκολα και κυρίως ανέξοδα, υλικό παραπληροφόρησης, από μια απλή αντίληψη ή ανυπόγραφη άποψη, μέχρι και τις πιο επικίνδυνες θέσεις και προτάσεις για την ψυχική και την ατομική υγεία των παγκόσμιων πληθυσμών.  Δεν είναι αθώο εξάλλου το ψευδεπίγραφο κείμενο στο οποίο ακόμη κι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών βασίστηκε και διέσπειρε ως είδηση ιατρική στην Συνέντευξη Τύπου του για την κατανάλωση Χλωρίνης ή ακόμη και για τον εμβολιασμό με Αντισηπτικό…

Από την πιο αθώα προσέγγιση μέχρι και την πιο υστερόβουλη, η διάδοση μιας είδησης ή πληροφορίας που δεν ευσταθεί ή ακόμη δεν έχει καν ελεγχθεί για να εντοπιστεί και να διασταυρωθεί η πηγή της, αποτελεί κίνδυνο για εκείνους που αποφασίζουν να ενεργήσουν ενάντια στον κορωνοϊό με βάση ψευδή ή παραπλανητικά μηνύματα.

Ο δημοσιογράφος, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά πως στην ουσία του λειτουργήματός του – ακόμη κι αν αποτελεί αυτό το λειτούργημα, επάγγελμά του – οφείλει να προστατεύει και να φροντίζει κατά βάση τον δέκτη του (αναγνώστη, θεατή, ακροατή).

Η σημασία της φροντίδας του δέκτη, σημαίνει κάτι περισσότερο από απλώς την εμπέδωση της συμμόρφωσης όλων μας με τους προτεινόμενους υγειονομικούς κανονισμούς που καθορίζονται από τις διάφορες αρχές σε κάθε χώρα. Πέρα και πάνω από την ιατρικοποίηση της είδησης, οφείλουμε ως πομποί (οι δημοσιογράφοι) να επουλώνουμε πληγές των δεκτών μας, μέσα από την ίδια την προσοχή που οφείλουμε να επιδεικνύουμε καθ’ όλη τη διαδικασία της συγκέντρωσης του υλικού, της σύνταξης της είδησης και της διάδοσής της στο κοινό. 

Για όλους εμάς, στα Διεθνή Δίκτυα Δημοσιογραφίας, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στην UNESCO, η αστική  και προσωπική – ατομική ευθύνη και η εγγύηση της πρόσβασης σε πληροφορίες σωστές, επαρκείς και διασταυρωμένες, σημαίνει φροντίδα τόσο για την ίδια την είδηση όσο και για την ψυχική υγεία του αναγνώστη, θεατή, ακροατή, μέσα από ποιοτική και εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη ακλόνητη πληροφορία.

fake news

Οι δημοσιογράφοι και ρεπόρτερς, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, οφείλουμε να παραμένουμε ανεπηρέαστοι από τις όποιες επιρροές και επιδράσεις εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων που ελέγχουν ή κατευθύνουν την είδηση για ίδιον όφελος. Το όχημα αυτό καθ’ εαυτό της ΕΙΔΗΣΗΣ, ως μέσου καταπολέμησης της διάδοσης ψευδών ειδήσεων που αποσκοπούν σε διαστρέβλωση της αλήθειας μέχρι και πιο σκοτεινές επιθυμίες ομάδων, θεσμών και ανώτερων κέντρων συνωμοσιολογίας, πρέπει να είναι πάντα έτοιμο να πέσει στη μάχη της πληροφορίας πάνοπλο από αλήθεια, διασταύρωση και επαλήθευση, ακρίβεια και επάρκεια.

Ο δημοσιογράφος δεν πρέπει ποτέ να υποδυθεί κάτι άλλο από αυτό που ορίζει η δεοντολογία του επαγγέλματός του. Τον ίδιο τον αγγελιοφόρο της είδησης. Οφείλει να παραμείνει ουδέτερος και κεντρικός παρατηρητής χωρίς να εκφράσει προσωπική άποψη ή θέση σε επίπεδο ακόμη και διαστρέβλωσης της είδησης ή και να μπει στην διαδικασία να αντικαταστήσει τους επιστήμονες που θα μπορούσαν με τεκμηριωμένες θέσεις να υποστηρίξουν το έργο του. Δεν είναι ο «φωτεινός παντογνώστης» και αν τον υποδυθεί πολύ απλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την δημοσιογραφική του ιδιότητα και ακεραιότητα και εκθέτοντας το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, του οποίου είναι μέρος.

Η υπεύθυνη ειδησεο-ροή, είναι μια στάση ευθύνης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής. Στον ψηφιακό κόσμο που ο αναγνώστης είναι εκτεθειμένος σε έναν αβαθή ωκεανό, η υπηρεσία του δημοσιογράφου ως συλλέκτη των στοιχείων που απαρτίζουν μια είδηση, η διαδικασία της διασταύρωσης των στοιχείων αυτών και η επαλήθευση της πηγής της είδησης, πρέπει να καταστούν βήματα με σαφήνεια και σχεδόν να τηρούνται ευλαβικά.

Ο αναγνώστης οφείλει να επιδεικνύει την απαραίτητη σοβαρότητα και να δίνει την πρέπουσα προσοχή στο περιεχόμενο που λαμβάνει και αντιγράφει ή αναπαράγει μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα, ή με τη μορφή ήχων, ή και αλυσίδων κειμένου ή ακόμη και επιφανών δημοσιογραφικών ειδήσεων που φαίνεται εκ πρώτης όψεως πως διαδίδονται από επίσημες πηγές. Κι αυτό γιατί η ταχύτητα της διάδοσης της είδησης σε έναν κόσμο που κινείται πέρα και πάνω από κάθε μορφή ανταγωνισμού όπως είναι ο ψηφιακός, κάποιος δημοσιογράφος ή ακόμη και κάποιος μεγάλος ειδησεογραφικός όμιλος, μπορεί να διαδώσει άθελά του μια ψευδή είδηση.

Μείνετε ήρεμοι απέναντι στον βομβαρδισμό πληροφοριών και να είστε ή να γίνετε από εδώ και πέρα προσεκτικοί - κοινοποιώντας μόνο περιεχόμενο που επαληθεύεται από αξιόπιστες πηγές. Και πάνω απ 'όλα, ευαισθητοποιήστε το κοινό σας, τους ακόλουθους και τους διαδικτυακούς φίλους. Αναζητήστε με λέξεις κλειδιά για μια είδηση, την πιστότητά της και την ειλικρίνειά της. Διερευνήστε τις πιθανές βάσεις του πρώτου επιπέδου πηγής της είδησης, σε έναν ξένο ή εγχώριο ιστότοπο ώστε να μην εκτεθείτε τόσο εσείς όσο και το κοινό σας (πολλαπλάσια) σε μια «επιμόλυνση» είδησης που θα σας βλάψει τόσο από άποψη ψυχικής ισορροπίας όσο ακόμη και προσωπικά, ατομικά, ή συλλογικά ως μέρος της εργασίας, της κοινότητας ή και του έθνους σας. Τέλος, αναφέρετε πάντα τις προτεινόμενες πηγές και τα πρόσωπα που δημιούργησαν την είδηση που διαδίδετε ώστε να ελαχιστοποιήσετε την δυνατότητα έκθεσής και βλάβης σας σε περίπτωση που τελικά θεωρηθεί πως η είδηση αυτή δεν ευσταθεί ή δεν έχει επαρκή τεκμήρια για να ισχύσει. Τουλάχιστον τότε, θα μπορείτε να αποδείξετε πως δεν διαδώσατε την είδηση με δόλο.

Η UNESCO, ως οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης και ενδυναμώνει το δικαίωμα της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στην ποιοτική και τεκμηριωμένη πληροφορία, σε συνεργασία με το UNDP (Οργανισμός Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών), θα συνεχίσουν να λανσάρουν μια σειρά ψηφιακού περιεχομένου με συστάσεις και τεκμηριωμένες πηγές, για να υποστηρίξουν την βέλτιστη πρακτική που οφείλει να γίνει τρόπος ζωής μας. Μια βελτιστοποίηση της λήψης και αναπαραγωγής της είδησης, μετά από επαλήθευση και διασταύρωση του περιεχομένου που λαμβάνουμε ως κοινό κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και της νέας πραγματικότητας που έπεται και στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε.

Ως μέλη της UNESCO καλούμε όλα τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσιογράφους, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις οργανωμένες κοινωνίες των πολιτών και τους ψηφιακούς παράγοντες επιρροής και διάδοσης της πληροφορίας, να μοιραστούν με το κοινό τους,  πρακτικές που προωθούν την επαληθευμένη πρόσληψη και διαχείριση του περιεχομένου. Ενός περιεχομένου που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα και το οποίο καλούμαστε να προστατέψουμε όλοι οι φορείς μαζί από τον διαρκή και εντεινόμενο επαπειλούμενο κίνδυνο της διάδοσης και αναπαραγωγής των #FakeNews.

Μέσα από τα παρακάτω βήματα που προτείνουμε και στο βίντεο που δημιούργησε η Ομάδα Επικοινωνίας της UNESCO, μπορεί ο καθένας από μας από τη θέση του αναγνώστη να επαληθεύσει την είδηση που λαμβάνει στα κοινωνικά δίκτυα για τον κορωνοϊό. Μείνετε ήσυχοι, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και προστατέψτε εσάς και τους γύρω σας από τον ιό της παραπληροφόρησης.

  • Βεβαιωθείτε πως οι Πηγές σας είναι Αξιόπιστες.
  • Ελέγξτε ποιος παρήγαγε την Είδηση, μέσα από Μηχανές Αναζήτησης Πληροφορίας όπως πχ η GOOGLE.
  • Διαβάστε όλο το κείμενο κι όχι μόνο τον τίτλο όσο δελεαστικός κι αν είναι.
  • Επαληθεύστε και δώστε προσοχή στην αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης ή σύνταξης του άρθρου.
  • Συγκρίνετε και διασταυρώστε την πληροφορία με άλλες πηγές της φερόμενης ως είδησης.
  • Αποφύγετε να διαδίδετε ανώνυμα άρθρα, απόψεις ή θέσεις και μη αξιόπιστο υλικό ειδησεογραφίας ή πληροφορίας στα Κοινωνικά δίκτυα, σε γραπτή, οπτική, ηχητική ή βίντεο-μορφή.
  • Μοιραστείτε με το κοινό σας στα Κοινωνικά Δίκτυα ΜΟΝΟ υλικό που έχετε διασταυρώσει και επαληθεύσει για την πιστότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία του.

Παραμείνετε καλά ενημερωμένοι, υποστηρίξτε τους γύρω σας και προστατέψτε το κοινό αγαθό της αληθινής είδησης.

Αλέξανδρος Γ. Τανασκίδης
Δημοσιογράφος
Πρεσβευτής Ανθρωπισμού
Τμήμα Εθελοντών ΟΗΕ
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ