Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:31: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 26 Μαϊος 2020

Οι απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων στα σύνορα του Έβρου έχουν σημάνει συναγερμό στην ΕΛΑΣ.

Έτσι, αποφασίστηκε η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με εκατοντάδες αστυνομικούς να μετακινούνται εκεί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με διαταγή από το αρχηγείο θα μετακινηθούν στον Έβρο συνολικά 125 αστυνομικοί οι οποίοι θα ενισχύσουν τις περιπολίες και αναμένεται να εκδοθεί και άλλη διαταγή για μετακίνηση εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ.

Στην διαταγή γίνεται ξεκάθαρα λόγος για ενδεχόμενη μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών.

Και εξηγεί ότι η ενίσχυση αποφασίστηκε «στο πλαίσιο της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτροπής νέας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ενισχύουμε για εκτέλεση περιπολιών κατά απόσπαση ή προσωρινή μετακίνηση για όσους αστυνομικούς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορία με τον Έβρο και τη γη που ανάλογα με τη στάθμη των νερών αποκαλύπτεται ή εξαφανίζεται και ανέκαθεν δημιουργούσε μικροεντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη διαχρονική παθογένεια να διαχειριστούμε σε εσωτερικό επίπεδο ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χώρα να μην έχει ενιαία στρατηγική για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ως εκ τούτου να δυσκολεύεται να πάρει τις σωστές αποφάσεις τη στιγμή που πρέπει.

Εντάξει, τα πληρωμένα τρολ του διαδικτύου και οι υπερπατριώτες, που κάνουν πόλεμο στα social media είναι το σύνηθες φαινόμενο σε μια χώρα που διαθέτει 11 εκατομμύρια… γιατρούς, σεισμολόγους, ιστορικούς, λοιμωξιολόγους, και φυσικά… προπονητές. Οι πολέμαρχοι του facebook είναι εξάλλου ένα διασκεδαστικό φαινόμενο.

Το πρόβλημα είναι οι Κοτζιάδες και οι Πολάκηδες του στο ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να πάρουν την «εκδίκησή» τους για την κριτική που ασκήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και το έκαναν υιοθετώντας την δήθεν κατάληψη Ελληνικού εδάφους (16στρεμμάτων για ακρίβεια) από την Τουρκική στρατοχωροφυλακή. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επί παραδείγματι, λέει όσα λέει για το «ραγιαδισμό» της Κυβέρνησης, αλλά δεν μας λέει τι θα έκανε αυτός… Πόλεμο μήπως;

Επειδή πάντα έχει σημασία όχι μόνο τι λέγεται, αλλά και από ποιον λέγεται, μπορούμε να αναρωτηθούμε αντιστρέφοντας το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πόλεμο, όταν επί των ημερών της σκάφη του Λιμενικού εμβολίζονταν στο Αιγαίο από τους Τούρκους; Γιατί δεν έκανε πόλεμο για την απαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους, αλλά περίμενε την μεγαθυμία και τη χάρη –κατά τα οθωμανικά πρότυπα- να τους επιστρέψει ο Σουλτάνος Ερντογάν, οκτώ μήνες μετά ανήμερα το 15Αύγουστο;

«Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης και θάλασσας» καταλήγει στη δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς… Και τα λένε αυτά οι άνθρωποι μιας κυβέρνησης, που εφάρμοσαν την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», οι άνθρωποι που ανέκαθεν έλεγαν ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», οι άνθρωποι που στην πρόσφατη κρίση του Έβρου συντάχθηκαν με τα δικαιώματα των «μεταναστών» υποχείρια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και όχι με τη φύλαξη των συνόρων της πατρίδας τους, οι άνθρωποι που παραχώρησαν γεωγραφικό και γλωσσικό προσδιορισμό στα Σκόπια, για να μπορούν αυτά στο μέλλον να εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις, οι άνθρωποι που υπάκουσαν στην απαίτηση των Τούρκων να μην προσγειωθεί στη Ρόδο για ανεφοδιασμό το αεροπλάνο που μετέφερε τον Τσίπρα στο Ιράν, οι άνθρωποι που φλέρταραν με την ιδέα επιστροφής περιουσιών στους Αλβανοτσάμηδες…

Το πρόβλημα της Ελλάδας βέβαια είναι αν μπορεί να έχει τη στοιχειώδη εθνικής συνεννόηση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν την έχει και πρέπει να την αποκτήσει. Από το 2016, από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, η Τουρκία έχει αλλάξει και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, είτε στα νερά του Αιγαίου με τα σκάφη, είτε στον αέρα με τις υπερπτήσεις, είτε στον Έβρο με την απόπειρα εισβολής «μεταναστών», είτε με τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, δίνουν τροφή στους υπερπατριώτες με τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης, που θα λύσει το πρόβλημα και «μέσα» και «έξω». Ο… «γείτονας» θα συνεχίσει να είναι αυτός που είναι και κάθε φορά θα πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω… Το ερώτημα είναι εμείς θα ομονοήσουμε επιτέλους σε πέντε βασικά και αυτονόητα πράγματα ή θα συνεχίσουμε την πολιτική του  κατευνασμού για να έχουμε την πολυτέλεια να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο για μειοδότη;

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση  

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ομιλία στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, όπου μίλησε και για την στήριξη στον Πολιτισμό.

Αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή:

“Η πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα και το αναγκαίο lockdown έχει προκαλέσει σοκ στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας και φυσικά στο χώρο του πολιτισμού.

Κλάδος όπου απασχολούνται περίπου 110.000 εργαζόμενοι και 46.000 επιχειρήσεις. 

Έμειναν δύο μήνες σε «αναστολή εργασίας».  Ακόμα όμως κι έτσι, οι άνθρωποι του Πολιτισμού σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες στήριξαν την κοινωνία με τις τέχνες τους διαδικτυακά. 

Σήμερα, όλοι εμείς, η Πολιτεία και πρωτίστως η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί δίπλα τους και να τους στηρίξει στη δική τους επανεκκίνηση. Με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τη δημόσια υγεία. 

Κυρία Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, η κατάσταση έχει αλλάξει από τις αρχές Μαΐου που κατέθεσα την Ερώτηση. Έχουν πλέον ανοίξει οι αρχαιολογικοί χώροι, έχει κοινοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων στον κλάδο.

1η Ιουνίου ανοίγουν οι κινηματογράφοι, 15 Ιουνίου τα μουσεία και μετά τις 15 Ιουλίου αναμένουμε την επανεκκίνηση στα ζωντανά δρώμενα και μόνο σε ανοιχτούς χώρους.  

Ωστόσο, κάποια ερωτήματα  παραμένουν, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς ανασφάλειας για τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

1ον, ανακοινώσατε τη Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών, πρόταση που είχε κάνει το Κίνημα Αλλαγής. 

Χρειάζεται να μας διευκρινίσετε τα κριτήρια εγγραφής γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγχυση στον καλλιτεχνικό χώρο.

2ον, ανακοινώσατε 2,5 εκ. ευρώ για τις ΑΜΚΕ εκτός των κανονικών επιχορηγήσεων. Με ποια κριτήρια θα δοθούν και πότε; 

3ον, σχετικά με το Voucher 18μηνης διάρκειας για τις παραγωγές που ακυρώθηκαν και δεν έχουν επιστραφεί τα εισιτήρια, είπατε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη. Και είναι θετικό. Τι θα γίνει όμως με όσους επέστρεψαν τα χρήματα των εισιτηρίων; 
Δεν θα τύχουν ανάλογης στήριξης;

4ον, το Υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί τελικά στην αγορά εισιτηρίων για τη στήριξη παραστάσεων; Έχουμε προτείνει να γίνει ένα Ταμείο με εισιτήρια για ζωντανά δρώμενα που θα διανεμηθεί στους πολίτες μέσω του ΟΑΕΔ.

5ον, θα δοθούν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις όλων των μορφών πχ. θέατρα που έκλεισαν με κρατική εντολή; 

6ον, τα ενοίκια στον χώρο του Πολιτισμού, πως θα τα διαχειριστείτε; Θέατρα, κινηματογράφοι, πολιτιστικοί χώροι κτλ. Είναι αναγκαίο το πάγωμα 40-60% μέχρι τέλος του χρόνου. Κρίσιμο είναι επίσης να εμποδιστεί η αλλαγή χρήσης στα ακίνητα! Να μην μπορούν δηλαδή, για παράδειγμα, από θέατρα να γίνουν supermarkets. 

7ον, επιστρεπτέα προκαταβολή:
Αίτημα των ΑΜΚΕ που είναι αναγνωρισμένες από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποσυνδεθεί η δέσμευση για τους απασχολούμενους, διότι λειτουργούν κυρίως με εποχικούς υπαλλήλους. Έχω καταθέσει και σχετική ερώτηση. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Τέλος, 8ον, τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα είναι μείζονος σημασίας. Έχετε ανακοινώσει κάποια. Χρειάζονται διευκρινίσεις. Πώς θα λειτουργούν θέατρα και κινηματογράφοι με 40% πληρότητα, ενώ τα αεροπλάνα θα μπορούν να πετάξουν με 100%. Δεν είναι άδικο; 
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.”

Η Δευτερολογία του Βουλευτή:

“Κυρία Υπουργέ,

Η εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου δράσης στον χώρο του Πολιτισμού είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Πολλές οι υποπεριπτώσεις. Άλλες οι ανάγκες στο θέατρο, άλλες στον κινηματογράφο, άλλες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, άλλες στα εικαστικά, στη μουσική, στον χορό κλπ. Άλλες στις μεγάλες παραγωγές άλλες στις μικρές. 

Τα πάντα όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Τη σχέση με το κοινό. 

Και αυτή τη σχέση οφείλει το Υπουργείο να την προστατεύσει με εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Διότι, μόνο όταν αισθανθούν ασφάλεια οι πολίτες θα μπορέσουν ξανά να στραφούν στις αγαπημένες τους συνήθειες. 

Πρότασή μας: 
Να σχεδιάσει το Υπουργείο Πολιτισμού μια διαφημιστική καμπάνια για όλους τους χώρους τεχνών με σκοπό να ανατρέψει την ψυχολογία του φόβου.

Άλλες προτάσεις μας: 
1.    Προαγορά παραστάσεων και συναυλιών που θα μεταδοθούν είτε τηλεοπτικά, είτε με live streaming.
2.    Επιδότηση εισιτηρίου για παραστάσεις που θα γίνουν ζωντανά το καλοκαίρι, αντικειμενικά με περιορισμένο αριθμό θεατών.
3.    Κρατικές Ενισχύσεις σε όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να προχωρήσουν νέες παραγωγές. 
4.    Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Πολιτιστικής Αρωγής για τη στήριξη καλλιτεχνών και όμορων κλάδων.

Σας καλούμε να τις κάνετε πράξη! Ο Πολιτισμός χρειάζεται γενναία στήριξη!

Το ευκταίο θα ήταν ο τουρισμός με τον πολιτισμό και την εστίαση να αντιμετωπισθούν ως ένα ενιαίο προϊόν στη χώρα μας σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Έτσι θα είχαμε ένα πολυεπίπεδο και πολυμερές σχέδιο στήριξης για κάθε υποκλάδο πιο ολοκληρωμένο και πιο δίκαιο. 

Σας ξαναλέω, δεν είναι δυνατόν στα αεροπλάνα να μην θέτετε περιορισμούς στη χωρητικότητα και να θέτετε στις κλειστές αίθουσες για ζωντανά δρώμενα. 

Κάποια ζητήματα, επίσης, που δεν ανέφερα στην πρωτολογία μου:

•    Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν μετά τις 15/7 σε αναστολή εργασίας; 
Θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση;
•    Τι θα γίνει με το ποσό που είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών για τις παραστάσεις που είχαν εγκριθεί να γίνουν στην Πειραιώς,
Θυμίζω, εκεί είχε προγραμματισθεί να εργαστεί ένας Χ αριθμός επαγγελματιών. 
Θα υπάρξει εναλλακτικό σενάριο;
Θα μετατεθεί για Σεπτέμβριο; 
•    Τέλος, οι Δήμοι θα μετάσχουν στη στήριξη; 
Θα χρηματοδοτηθούν ώστε με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν παραγωγές;

Κυρία Υπουργέ, 

Κάθε λέξη σας είναι πολύτιμη. Και τούτο διότι όλα όσα θα σχεδιάσετε και θα εφαρμόσετε για το καλοκαίρι θα είναι μια «πρόβα τζενεράλε» για τους ανθρώπους του Πολιτισμού για τον χειμώνα.

Οι καλλιτέχνες γνωρίζουν να πορεύονται με τα δεδομένα της φύσης του επαγγέλματός τους. Δεν γνωρίζουν, ωστόσο, να πορεύονται ανελεύθεροι. Και εδώ και δύο μήνες ζουν σαν «δεσμώτες».Ελευθερώστε τους.Οδηγήστε τους στην Αριστοτελική «κάθαρση». Για να μην πέσει ο Πολιτισμός σε μαρασμό και ανυπαρξία.Είναι θέμα μέγιστης κοινωνικής σημασίας. Είναι θέμα εθνικής ταυτότητας.”

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό μειώνονται μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορονοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.

«Οι πανδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα»

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι πανδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.

«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν αρχίσει την άρση των μέτρων

Πρόσθεσε ότι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα δημόσιας υγείας, κοινωνικά μέτρα, μέτρα επιτήρησης, διεξαγωγής τεστ και μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε σε μια καθοδική τροχιά και δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ