Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:39: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020

Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς που ανέλυσαν την Τετάρτη το κυβερνητικό σχέδιο για τη δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω γραπτής ανακοίνωσης.

«Μετά από δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε επιτέλους το περιβόητο σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Το σχέδιό του βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και “ανοσία αγέλης” για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ως προς τις επιχειρήσεις: – Απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές

– Το προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων

– Η μείωση προκαταβολής φόρου που ανακοινώθηκε χωρίς όμως να προσδιοριστεί πόσους και ποιους θα αφορά. Υπενθυμίζουμε ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε στο πρόγραμμά του την μείωση της για φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις στο 50% και για νομικά πρόσωπα στο 80%. Η μείωση αυτή θα ήταν νόμος του Κράτους από 1/1/2020 αν ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε επιλέξει άλλο μίγμα πολιτικής.

– Η μείωση του ΦΠΑ που εξήγγειλε, αν δεν υπάρξει τζίρος, δεν θα έχει κανένα νόημα

– Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο για την επιδότηση της ζήτησης στον τουρισμό».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είπε «ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη».

«Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του, όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και “κατάφερε” να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή. Αλλά και ως προς τις εργασιακές σχέσεις, δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια», συνέχισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών:

– Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.

– Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση.

– Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια.

Όσο για τον τουρισμό και την εστίαση, τα ελάχιστα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ενώ για τον πρωτογενή τομέα δεν ακούστηκε ούτε λέξη.

Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των “λεφτόδεντρων”, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια».

«Ωστόσο, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πανδημία κατέρρευσαν στερεότυπα του παρελθόντος. Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Ιδεοληψίες που από ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία», κατέληξε σε σκωπτικό ύφος ο ΣΥΡΙΖΑ.

cnn.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 19/05/2020    

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :  Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

               Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Το διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, διαχρονικό είναι το πρόβλημα ύδρευσης στο μέρος τους, με κύρια αιτία το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, που έχει κατασκευαστεί, πριν από τριάντα χρόνια. Οι δυσχέρειες που προκαλούνται από την κακή κατασκευή και την κακή συντήρηση του εν λόγω δικτύου, είναι μεγάλες. Επιπρόσθετα, οι μεταλλικοί σωλήνες του περνούν κάτω από πολλά γεφύρια, ενώ το πετρώδες έδαφος, πάνω στο οποίο βρίσκεται το δίκτυο, οδηγεί, πολύ συχνά, σε δεκάδες σπασίματα τις σωληνώσεις. Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι, παρά τα τόσα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που πέρασαν, με τα έργα της ύδρευσης να έχουν υψηλή προτεραιότητα και επιλεξιμότητα, όσον αφορά στην πρόκρισή τους ως πιο σημαντικά προς χρηματοδότηση, ο Αστακός, αν και αρκετά μεγάλη κωμόπολη, συνεχίζει να αντιμετωπίζει το σχετικό πρόβλημα, εδώ και πολλά χρόνια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αρμόδια επιτόπια εκτίμηση των προβλημάτων του δικτύου ύδρευσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας;

2. Προτίθεσθε να προβείτε στην αντικατάσταση ολόκληρου του δικτύου σωληνώσεων, μήκους 20 χιλιομέτρων περίπου, ώστε, επιτέλους, ο Αστακός να αποκτήσει ύδρευση εφάμιλλη με το επίπεδο αξιοπρέπειας, που αρμόζει σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τροφοδότηση από Άγιο Δημήτριο ή και από Αχελώο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 13/05/2020

Των:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης
Προς: Τον κ. Υπουργό Τουρισμού
Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
ΘΕΜΑ: «Ένταξη  τριτέκνων  και  πολύτεκνων  οικογενειών  σε  Προγράμματα  Κοινωνικού Τουρισμού»
 
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
 

σύμφωνα με την επιστολή υπ’ αρ. πρωτ. 308/6-5-2020, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος  («ΑΣΠΕ»),  η  οποία  απεστάλη  στο  Υπουργείο  Τουρισμού,  οι  πολύτεκνες  οικογένειες αντιστέκονται στην υπογεννητικότητα και για αυτό, μέλημα και υποχρέωση της Πολιτείας, βάσει των διατάξεων της παρ.2, του άρθρου 21, του Συντάγματος, είναι η κατοχύρωση κάθε δικαιώματος ειδικής φροντίδας προς αυτές, στο πλαίσιο του κοινωνικού Κράτους Δικαίου.  Η «ΑΣΠΕ», έχοντας ως  μέλη  της 103  Συλλόγους  Πολυτέκνων,  που  δραστηριοποιούνται  σε  όλη  τη  Χώρα  και εκπροσωπώντας, πανελλαδικά, 208.000 περίπου πολύτεκνες οικογένειες, απευθύνει έκκληση προς την  Πολιτεία,  προκειμένου  αυτή  να  λάβει  αποφάσεις,  οι  οποίες  θα  σχετίζονται  με  τις  εξής προτάσεις:  α) διεύρυνση προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, με την ένταξη σε αυτόν και των πολύτεκνων οικογενειών, β) ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών στον εν λόγω, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μόνο με την απόδειξη της πολυτεκνικής ιδιότητας και γ) άρση του περιορισμού για τις πολύτεκνες οικογένειες, της ανά διετία χρήσης των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού, όχι μόνο για φέτος, αλλά εφεξής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να ικανοποιήσετε τα δίκαια αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών, ως άνω, καθώς και των αντίστοιχων τρίτεκνων -τα οποία είναι και συναφή με των πολυτέκνων, εξασφαλίζοντας, εκ της ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων για Κοινωνικό Τουρισμό, μια προοπτική σοβαρής εναλλακτικής ενίσχυσης της  εγχώριας τουριστικής  κίνησης,  κατά  την  τρέχουσα  δυσοίωνη  τουριστική  περίοδο,  δεδομένης  της αναζωπύρωσης  οικονομιών  κλίμακας  που  θα  προκύψουν,  στις  μετακινήσεις,  στην  εστίαση,  στα καταλύματα και στον κύκλο εργασιών της τοπικής λιανικής αγοράς των διαφόρων προορισμών της χώρας μας, που θα υποδεχθούν τις ως άνω πολυμελείς οικογένειες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κυριάκος Βελόπουλος

Απόστολος Αβδελάς

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ειδήσεις» βγάζουν και μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι διαδικτυακές εκδηλώσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα τη μια πίσω από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτη και καλύτερη φυσικά αυτή που πραγματοποιήθηκε πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας isyriza  με τη συμμετοχή κυρίως νέων επαγγελματιών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης που έφερε η πανδημία. 

Εκεί μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας και η είδηση που βγήκε είναι πρώτου μεγέθους σε σχέση με την υπερφορολόγηση. «Στο νέο σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, θα προτείνουμε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2000 ευρώ» για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αξιοσημείωτη ήταν και η παραδοχή του κ. Τσίπρα πως «το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου. Είναι αλήθεια ότι πήραμε  μέτρα που επιβάρυναν υπερβολικά τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες» είπε, προσθέτοντας – όχι πολύ ζωηρά είναι η αλήθεια- πως  «το διορθώσαμε βέβαια μετά αλλά…».

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αναγνωρίζει ότι η μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά λόγω της εξοντωτικής φορολογίας επί των ημερών της κυβέρνησής του μεν, για αυτό και η κύρια επιδίωξή του είναι να αποδομήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο εν λόγω (προνομιακό για τον ίδιο) κοινό, αλλά, είναι η πρώτη φορά ενδεχομένως που διατυπώνει τόσο ηχηρή δημόσια «απολογία» απευθυνόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και επιστήμονες. Βεβαίως αυτές οι παραδοχές του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσουν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που δημιούργησε για παράδειγμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για ταξικό πρόσημο στις φορολογικής επιλογές της κυβέρνησης εκείνη την εποχή.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisig.gr

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Και ενώ αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και σιγά-σιγά επανεκκινεί η οικονομία και αρχίζουν να διαφαίνονται οι μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το φως της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση των Ελληνικών Ταχυδρομίων. Εσχάτως λοιπόν υπάρχουν πληροφορίες πως η προσωρινή απελευθέρωση του state aid επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση των ΕΛΤΑ με κρατικά κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση θα δοθεί, ώστε η εταιρία να εξυγιανθεί και το αργότερο εντός 18 μηνών να προχωρήσει στην πώληση του 51% σε στρατηγικό επενδυτή. Φυσικά αν και εφόσον βρεθεί μετά από 18 μήνες στρατηγικός επενδυτής και εφόσον δεν υπάρξουν οι γνωστές αντιδράσεις, που υπάρχουν σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης.

Την κατάσταση των ΕΛΤΑ την είχε περιγράψει πολύ γλαφυρά στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, όταν ο Οργανισμός αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμα και για την καταβολή μισθοδοσίας και ψηφίζονταν τότε διάταξη για τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ ως προκαταβολή της αποζημίωσης συνολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, που θα ελάμβαναν για όλο το 2020, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας. Τα ΕΛΤΑ έχουν συσσωρευμένες ζημιές των 115 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη Βουλή είπε πως «ο Οργανισμός κάθε μήνα έχει έλλειμμα λίγο κάτω από τα 6.000.000 ευρώ». Ενώ όμως τα ΕΛΤΑ «μπαίνουν μέσα» περίπου 6 εκατ.ευρώ το μήνα, απασχολούν 5.800 υπαλλήλους με μέσο κόστος, μισθολογικών και άλλων παροχών, που κινείται κοντά στα 2.850 ευρώ το μήνα! Πρόκειται για ένα ακόμη «θαύμα» του κρατικού επιχειρείν. Κάτι που βεβαίως θα συνέβαινε ούτε κατά διάνοια στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο τομέα όμως υπάρχει η τσέπη του φορολογούμενου για να συντηρεί τέτοια «θαύματα»…

Το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του μας είπε το αυτονόητο… Το κόστος συντήρησης των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων την περίοδο 2012-18 έφτασε το αστρονομικό ποσό των 18 δισ. ευρώ – δηλ. 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο, όσο το σύνολο των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κάθε έτους! Το ΔΝΤ, όπως είναι λογικό, προτείνει να μην επιβαρύνεται ο φορολογούμενος από τις ζημίες των κρατικών επιχειρήσεων. Και από ό,τι φαίνεται το «παιχνίδι» αυτό, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας οικονομικής κρίσης, λόγω του κορονοϊού, θα συνεχιστεί. Να πως το δικαιολόγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή: «Το σχέδιο διάσωσης θέλει χρόνο για να καταρτιστεί. Θεωρήστε, όμως, δεδομένο ότι θα καταρτιστεί. Είναι στα χέρια μας και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Τα ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός με 192 χρόνια ζωής, είναι εξίσου αρχαίος με το ελληνικό κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο θα τα διασώσουμε» υπογράμμισε.

Αν κυβέρνηση θέλει να λέγεται μεταρρυθμιστική οφείλει να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Δεν είναι δυνατόν ο φορολογούμενος να πληρώνει άλλο τα «σπασμένα» του κρατικού επιχειρείν και τους κομματικούς στρατούς που τοποθέτησαν εκεί όλες οι κυβερνήσεις. Μια μεταρρύθμιση στο τομέα αυτό και ο μηδενισμός των κρατικών επιδοτήσεων στις ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου θα δημιουργούσε δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας. Δυστυχώς όμως βρισκόμαστε ακόμη σε μια κατάσταση που όσοι κατά καιρούς βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να δουν το προφανές. Το κρατικό επιχειρείν δεν εξυγιαίνεται, ας το πάρουμε χαμπάρι όσο και καιρός. Διαφορετικά ξανά τα χρήματα του φορολογούμενου θα βρεθούν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

“Επαναδημοπράτηση σημαίνει νέες νομικές περιπέτειες με προσφυγές, με άδηλη έκβαση” αναφέρει σε δήλωση του για το Άκτιο – Αμβρακία ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος,.

Αναλυτικά η δήλωση του:

Σε νέες νομικές περιπέτειες, σχετικά με το οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία, ετοιμάζεται να εμπλακεί ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλής, παίζοντας στη ρουλέτα το έργο και στρουθοκαμηλίζοντας μπροστά στο αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε προσφεύγοντας  στο ΣτΕ και χάνοντας.

Η κυβέρνηση, έχοντας εμμονή στην επαναδημοπράτηση, προτάσσει αμέτι-μουχαμέτι το ποιος θα πάρει το έργο και όχι το πότε θα τελειώσει, τη στιγμή που η μία εργολαβία έχει παραδοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και η άλλη είναι “σκούπα”: Δεν υπάρχει δηλ. ούτε η “κατάτμηση”, η οποία στο Πάτρα-Πύργος αποτέλεσε το πρόσχημα για να βάλει μπουρλότο στο έργο. Επαναδημοπράτηση σημαίνει νέες νομικές περιπέτειες με προσφυγές, με άδηλη έκβαση,

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι (ή σανό επικοινωνιακό).

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Είναι τριπλή ήττα της Υπουργού Παιδείας και νίκη της κοινότητας των εκπαιδευτικών. Δόθηκε μια μάχη που θα κερδηθεί οριστικά στη Βουλή», σημείωσε ο Βουλευτής σε δήλωση του.

Σε δήλωση για την απόσυρση των διατάξεων που πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η «αφαίρεση των διατάξεων που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, τα δημοτικά», όπως και η μη- συμπερίληψη στο νομοσχέδιο «των αλλαγών σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών» συνιστούν «τριπλή ήττα της Υπουργού Παιδείας και νίκη της κοινότητας των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της μαθητικής κοινότητας».

«Εύχομαι η Κυβέρνηση να σεβαστεί την εκπαιδευτική κοινότητα και να συνεχίσει τη διαβούλευση, μέχρι να δούμε τη τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.

Υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, για στήριξη της δωρεάν Παιδείας, για ενδυνάμωση του ρόλου των δασκάλων και των καθηγητών, για την οποία έχουν δοθεί μάχες και έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα δεκαετιών, δε θα μπουν σε καραντίνα».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοκρατική Παιδεία, τα ίσα δικαιώματα των μαθητών, την πληρότητα σε υλικοτεχνική υποδομή για όλους τους μαθητές -ιδιαίτερα κατά τις σημερινές συνθήκες».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «τα σχολεία δε θα μετατραπούν σε ‘απευθείας μεταδόσεις’», αλλά κι ότι «δόθηκε μια μάχη που θα κερδηθεί οριστικά στη Βουλή».

Αναλυτικά, η δήλωση του βουλευτή:

«Τριπλή ήττα της Υπουργού Παιδείας και νίκη της κοινότητας των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της μαθητικής κοινότητας είναι η απόσυρση των επίμαχων διατάξεων από το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην αφαίρεση των διατάξεων που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, αλλά και τα δημοτικά. Στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών.

Εύχομαι η Κυβέρνηση να σεβαστεί την εκπαιδευτική κοινότητα και να συνεχίσει τη διαβούλευση, μέχρι να δούμε τη τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή.

Ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, για στήριξη της δωρεάν Παιδείας, για ενδυνάμωση του ρόλου των δασκάλων και των καθηγητών, για την οποία έχουν δοθεί μάχες και έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα δεκαετιών, δε θα μπουν σε καραντίνα.

Τα σχολεία δε θα μετατραπούν σε «απευθείας μεταδόσεις».

Έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοκρατική Παιδεία, τα ίσα δικαιώματα των μαθητών, την πληρότητα σε υλικοτεχνική υποδομή για όλους τους μαθητές -ιδιαίτερα κατά τις σημερινές συνθήκες.

Δόθηκε μια μάχη που θα κερδηθεί οριστικά στη Βουλή».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστηρό μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία

Για αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας από την Τουρκία κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με την Γενοκτονία των Ποντίων.

«Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους.

Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

Η προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην οποία, μεταξύ άλλων, περιέχεται ο χαρακτηρισμός «ευτυχισμένη ημέρα» για την 19η Μαΐου με τον εκπρόσωπό του υπουργείου Χαμί Ακσόϊ να καταδικάζει τις δηλώσεις των ελληνικών πολιτικών αρχών ως «αβάσιμες και παραληματικές» προσθέτοντας ότι «δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα και της αξίες του 21ου αιώνα.»

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει προτρέποντας την ελληνική πλευρά να «δεχτεί τη χείρα φιλίας» που τείνει η Τουρκία.

«Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

agrinionews.gr

 
 
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες εξέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του στον ελληνικό λαό.

«Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία. Αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε κατά την εναρκτήρια δήλωσή του και επεσήμανε ότι παρουσιάζει το «κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Θα σας μιλήσω για το πώς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Ποιες μειώσεις φόρων θα δρομολογηθούν. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Και θα σας πω, ακόμη, τι θα κάνουμε για να τονώσουμε τον κλάδο του τουρισμού, που είναι τόσο ζωτικός για τον τόπο μας».

Σημείωσε πως η χώρα πέτυχε στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θωράκισε τη δημόσια υγεία και περιόρισε τις απώλειες. Παράλληλα, όπως είπε: «Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί».

«Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο», επεσήμανε και συνέχισε: «Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές».

«Ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία. Μοιάζουν όμως, ήδη, τόσο μακρινοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, ν’ αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία», συνέχισε και τόνισε πως «πολύτιμα όπλα» θα είναι η «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία. Αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο. Θα περάσουμε, έτσι, από το στάδιο της πρόταξης της υγείας με στήριξη της οικονομίας, σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία».

Πρόγραμμα 24 δισ.

«Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.

Έχει, δηλαδή, τα εξής χαρακτηριστικά: Ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά.

Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου».

Όπως επεσήμανε: «Κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές».

«Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο», διευκρίνισε και τόνισε πως «, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης».

Τι θα ισχύσει για εργαζόμενους

«Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

Με λίγα λόγια, αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές».

Όπως υπερτόνισε: «Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «παρέμβαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα» και σημείωσε πως ακολουθείται ο δρόμος που ακολουθούν κι άλλες χώρες, «όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με στόχο να ανακόψουν την επίθεση της ανεργίας».

«Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Η κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία πραγματική Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Φορολογία

«Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό», συνέχισε και εξήγησε:

«Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση.

Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά».

«Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται. Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης», διευκρίνισε και προσέθεσε:

«Γι’ αυτούς παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Και κάτι, νομίζω, ιδιαίτερα κρίσιμο: Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα.

Η προκαταβολή φόρου, λοιπόν, θα μειωθεί γενναία. Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη».

Πηγή: cnn.gr

Όλο το διάγγελμα του πρωθυπουργού
Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας στο τέλος του πρώτου κύκλου της αναμέτρησης με την πανδημία. Αλλά και στην αφετηρία μίας νέας περιόδου, με επίκεντρο την οικονομία και την κοινωνία.

Γιατί σήμερα θα σας παρουσιάσω το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες. Θα σας μιλήσω για το πώς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Ποιες μειώσεις φόρων θα δρομολογηθούν. Πώς θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ώστε να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Και θα σας πω, ακόμη, τι θα κάνουμε για να τονώσουμε τον κλάδο του τουρισμού, που είναι τόσο ζωτικός για τον τόπο μας.

Μέχρι σήμερα, πετύχαμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία και περιορίσαμε τις απώλειες. Στηρίξαμε το εισόδημα των πολιτών και κρατήσαμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας. Κάναμε τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και το καταφέραμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ που μένετε υπεύθυνοι και τώρα, που σταδιακά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα.

Με την ίδια ωριμότητα και πειθαρχία καλούμαστε να μετατρέψουμε τους μήνες που έρχονται σε μία γέφυρα, η οποία από την άμυνα για την υγεία θα μας περάσει στην επίθεση προς την πρόοδο. Για να κερδίσουμε, έτσι, τον χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στην υγειονομική καταιγίδα.

Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για την ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο. Σε όλον τον κόσμο, άλλωστε, το κόστος είναι, ήδη, τεράστιο: Οι άνεργοι στην Αμερική ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια. Και στην Ευρώπη καταρρέουν μαζί παραγωγή και ζήτηση. Μιλάμε για μία παγκόσμια οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος. Όχι μόνο γιατί η κρίση πλήττει κομβικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Αλλά και γιατί η πανδημία ανέκοψε την πορεία της χώρας σε μία εποχή που έμπαινε ορμητικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Ιανουάριος κι ο Φεβρουάριος ήταν εξαιρετικοί μήνες για την οικονομία. Μοιάζουν όμως, ήδη, τόσο μακρινοί. Οφείλουμε, λοιπόν, να ξαναπιάσουμε το νήμα της προόδου, ώστε από χώρα-παράδειγμα στην άμυνα κατά του ιού, ν’ αναδειχθούμε και σε κράτος-πρότυπο για την επιστροφή στην ευημερία.

Πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία. Αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο. Θα περάσουμε, έτσι, από το στάδιο της πρόταξης της υγείας με στήριξη της οικονομίας, σε αυτό της τόνωσης της οικονομίας με διαρκή επιφυλακή στην υγεία.

Για να ακολουθήσει το φθινοπωρινό σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης. Έτσι ώστε το 2021, ένα έτος εμβληματικό για την πατρίδα μας, η χώρα να βαδίσει σταθερά προς το αισιόδοξο μέλλον της.

Το πρόγραμμα της μετάβασης από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο θα ανεβάσει το ύψος των παρεμβάσεών μας στα 24 δισ. Και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας.

Έχει, δηλαδή, τα εξής χαρακτηριστικά: Ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά.

Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι, όμως, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου.

Κλειδί του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι η σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Θυμίζω ότι έως τώρα στην Ελλάδα οι απολύσεις ήταν λιγότερες από όσες καταγράφονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της χώρας ενισχύθηκαν με τον μισθό ειδικού σκοπού. Ενώ το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Το ευνοϊκό αυτό καθεστώς επεκτείνεται όχι μόνο στον Μάιο, αλλά και για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στο εξής, όμως, η επιδότηση της εργασίας σε αναστολή θα συνδυάζεται με τη χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Συνάντησα ξενοδόχους που με ρωτούσαν πώς θα απασχολήσουν όλο το προσωπικό τους, όταν φέτος οι πελάτες θα είναι πολύ λιγότεροι από όσους συνήθως φιλοξενούν. Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και επαγγελματίες της εστίασης, που ξανανοίγουν τη Δευτέρα που μας έρχεται τα μαγαζιά τους ύστερα από τρεις μήνες.

Έχουν δίκιο. Τους άκουσα και τους απαντώ: Οι επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να εξανεμίζεται και τώρα αντιμετωπίζουν χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούν, έως τα τέλη Οκτωβρίου, να προσαρμόζουν ανάλογα και τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αν χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο, θα εξακολουθήσουν να αμείβονται σχεδόν με τον ίδιο μισθό. Και με πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Με ποιον τρόπο; Γιατί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.

Και, βέβαια, όριο ασφαλείας θα παραμένει ο βασικός μισθός. Ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

Με λίγα λόγια, αυτός ο μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν να ανασάνουν, μειώνοντας το κόστος εργασίας και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου που μπαίνει σε αυτό το πλαίσιο, και προστατεύει τις αποδοχές.

Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες.

Τονίζω και πάλι ότι είναι μια παρέμβαση που έχει προσωρινό χαρακτήρα. Αυτόν το δρόμο ακολουθούν, άλλωστε, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, με στόχο να ανακόψουν την επίθεση της ανεργίας.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Σε πρώτη φάση θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και βέβαια ακόμα δεν έχουμε συνυπολογίσει στο σχέδιό μας τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα λάβουμε από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

Η κοινή πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας, που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, είναι ένα σημαντικό βήμα προς μία πραγματική Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά τη φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων. Ιδίως στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και στον πολιτισμό.

Έτσι, για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς. Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση.

Σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθούν προγράμματα στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ταυτόχρονα, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού περιλαμβάνονται και αυτοί στο νέο πρόγραμμα. Και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες στις εβδομάδες που έρχονται.

Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση. Τονώνουν την αγοραστική δύναμη. Αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης.

Γι’ αυτούς παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%.

Και κάτι, νομίζω, ιδιαίτερα κρίσιμο: Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται. Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα.

Η προκαταβολή φόρου, λοιπόν, θα μειωθεί γενναία. Και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη.

Θα σημειώσω, πάντως, ότι οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Αποτελούν, όπως εξήγησα, μέτρα-γέφυρα για να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Πυλώνας τρίτος: Η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.

Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί 1 ακόμη δισεκατομμύριο. Ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισεκατομμύρια μέσα στο 2020. Οι επιχειρήσεις θα έχουν, έτσι, τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων.

Και, τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Τις λεπτομέρειες θα αναλύσουν σε λίγο οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Και ειδική αναφορά θα υπάρξει στον τουρισμό. Η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία.

Και από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.

Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας.

Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος.

Και θα το ξαναπώ: Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων.

Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας.

Θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα.

Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε.

Πόσα στερεότυπα δεν κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες; Ο Έλληνας, που κάποιοι έλεγαν ότι σκέφτεται ατομικά, έγινε συνειδητό μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Και το κράτος, που συχνά προκαλούσε εύλογα παράπονα, όταν χρειάστηκε έγινε ασπίδα προστασίας μας. Δεν λειτούργησε απλά, αλλά εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο αποτελεσματικό.

Τη θέση της παλιάς καχυποψίας πήρε η εμπιστοσύνη. Πιστέψαμε ο ένας τον άλλον. Και όλοι μαζί πιστέψαμε στην Πολιτεία.

Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι παρακαταθήκες δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει το καλοκαιρινό κύμα. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας.

Ξέρω ότι σε πολλούς από εσάς συνυπάρχει η ελπίδα και ο φόβος. Ας κρατήσουμε τα θετικά συναισθήματα ως πολεμοφόδια για τη μάχη που έρχεται.

Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας.

Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Γι’ αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη!

Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο.

Και να είστε σίγουροι, μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι!

agrinionews.gr

 

Ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με βασικό θέμα συζήτησης τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης η παράταξη μας, προσέρχεται υπεύθυνα και τεκμηριωμένα στην υποβολή προτάσεων χρήσιμων για την κοινωνία, την εργασία και την προοπτική της χώρας και τη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Προς τούτο, δίδει από σήμερα στη δημοσιότητα την επεξεργασία που έγινε από τους αρμόδιους τομείς για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και οριοθετεί τις αρχές με τις οποίες τοποθετείται από την αρχή της κρίσης.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποτύπωση της πραγματικότητας είναι ιδιαίτερα αρνητική, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία και παρουσιάζεται ιδιαίτερα αρνητική τάση σε κρίσιμους τομείς των υπηρεσιών, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση. Γίνεται σαφές ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο το οποίο θα προσελκύει τουρίστες με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα μιας και οι τουρίστες που κατά κύριο λόγο προτιμούν τη χώρα μας και συνεισφέρουν αποδοτικά στο ΑΕΠ ανήκουν είτε σε ευπαθείς ηλικίες είτε είναι πολίτες χωρών που δοκιμάζονται ισχυρά από την πανδημία. Παράλληλα, χρειάζεται γενναία πολιτική στήριξης του εσωτερικού και κοινωνικού τουρισμού για να μην καταρρεύσει η εσωτερική ζήτηση και συμπαρασυρθεί η εργασία και το ασφαλιστικό σύστημα. Παρόμοια κατάσταση με ασταθή, αρνητικά ή πολύ αρνητικά δεδομένα αποτυπώνεται και στον τομέα των Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων. Σε κρίσιμους τομείς του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης αυτού αλλά και στην κατηγορία των αγροτικών και κτηνοτροφικών εφοδίων διαφαίνεται σοβαρή ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς λόγω του «στενέματος» της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εξαγωγών και γίνεται προφανές ότι είναι απολύτως απαραίτητος ένας συνολικός σχεδιασμός και όχι απλά μια επιδοματική πολιτική. Δεδομένου ότι, η ενσωμάτωση των στοιχείων του Απριλίου θα κάνουν ακόμα δυσμενέστερο το οικονομικό αποτύπωμα της πανδημίας, γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια πρέπει να έχει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής.

Με αυτό το συνοπτικό πλαίσιο αλλά και με τις αναλυτικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν για την επιχειρηματικότητα με την εξειδίκευση του τρίπτυχου «ρευστότητα-μείωση λειτουργικού κόστους-επιδότηση εργασίας», τον προωθητικό ρόλο που πρέπει να έχει το Τραπεζικό σύστημα, τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, την ανάγκη για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση έργων υποδομής και ιδιωτικών έργων λόγω της άμεσης απορρόφησης της ανεργίας και της υψηλής ανταποδοτικότητας που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος σε φόρους και εισφορές, την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσερχόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναλαμβάνοντας, στο ακέραιο, την ευθύνη που της αναλογεί.

Ευθύνη για εμάς σημαίνει η διαμόρφωση ενός πολιτικού πλαισίου το οποίο θα επιδοτεί την εργασία, θα προφυλάσσει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και θα προφυλάσσει κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο σπιράλ στην οικονομία. Για αυτό έχουμε ήδη τοποθετηθεί και θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε θέσεις και προτάσεις, πάντα σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς.

Ευθύνη για εμάς είναι η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων ομάδων (ηλικίας, φύλου, μακροχρόνια ανέργων) οι οποίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα επιβίωσης, όσο δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά τα διαρθρωτικά αλλά και τωρινά αδιέξοδα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Από την ανάλυση των στοιχείων της ανεργίας σε συνδυασμό με τους κλάδους που εμφανίζουν σημαντική οικονομική κάμψη γίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να προστατευτούν έναντι της ανεργίας οι νέοι εργαζόμενοι και οι γυναίκες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν αντέχει επιπλέον συσσώρευση δομικής ανεργίας και αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελεί βασική παράμετρο λήψης αποφάσεων.

Ευθύνη για εμάς είναι να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη.

Ευθύνη για εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία θα παραμείνει ζωντανή στον τόπο που τη γέννησε.

Με αυτήν την ευθύνη τοποθετούμαστε, τεκμηριωμένα, από την αρχή της κρίσης και με αυτήν θα συνεχίσουμε.

Με ευθύνη και πολιτικό πρόσημο.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος…
 

 

Mπορείτε να δείτε το σύνολο της επεξεργασίας των οικονομικών μεγεθών στον παρακάτω σύνδεσμο 

https://drive.google.com/open?id=1mTQHDZofJbpPa4Fm6N4GuC4h6Pq7H7a5

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ