Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020

Ειδικό “πακέτο” για την στήριξη του Πολιτισμού και των ανθρώπων του, ηθοποιούς και τραγουδιστές, ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη στήριξη καλλιτεχνών κατά την τριτολογία του στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη (30.04.2020), μιλώντας για “συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις”.

Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να απαλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του Πολιτισμού από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι “εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα”.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύεται να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιστημονική Επιτροπή θα εξετάσει με ποιόν τρόπο και όχι “αν” μπορούν να γίνουν το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις στήριξης του κλάδου, ενώ σχετικά ερωτήματα έχουν τεθεί και στην Επιτροπή Επιστημόνων, η οποία αναμένεται να αποφανθεί σχετικά την ερχόμενη Τρίτη (05.05.2020).

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την υπουργό Πολιτισμού, ενώ μετά τις αποφάσεις της Επιτροπής, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη για τον Πολιτισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να καταλήξει στο “πακέτο” στήριξης του κλάδου του Πολιτισμού.

newsit.gr

Μέχρι να αποκτήσουν ανοσία τα 2/3 του πληθυσμού

Σοκ προκαλεί η πρόβλεψη ομάδας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια και ότι δεν θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρις ότου αποκτήσουν ανοσία τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού!

Η καταπολέμηση του SARS-CoV-2, που σαρώνει την υφήλιο, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη σε σχέση με την γρίπη, αιτία των περισσότερων πανδημιών στην πρόσφατη ιστορία, λόγω της ικανότητάς του να εξαπλώνεται από ασυμπτωματικούς φορείς, αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, που επικαλείται το Bloomberg. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι μπορεί να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν ακόμη εκδηλώσουν συμπτώματα της Covid-19, λένε οι Αμερικανοί ειδικοί.

Μετά την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανά την υφήλιο με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού, πολλές κυβερνήσεις χαλαρώνουν σταδιακά και προσεκτικά τα lockdown, αλλά η πανδημία πιθανώς να συνεχιστεί κατά κύματα, που ίσως διαρκέσουν και πέραν του 2022, προειδοποιούν οι συντάκτες της μελέτης, δηλαδή ο Μάρκ Λίπσιτς, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο διευθυντής του CIDRAP Μάικλ Όστερχολμ κι ο ιστορικός Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέινι, Τζον Μπάρι. Κι όπως επισημαίνουν θα πρέπει οι κυβερνήσεις κατά τη χάραξη των μέτρων να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι «η πανδημία αυτή δεν θα τελειώσει σύντομα και ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου την επόμενη διετία».

Ερευνητές και φαρμακευτικοί κολοσσοί ανά την υφήλιο δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που ίσως είναι διαθέσιμα σε μικρές ποσότητες ενδεχομένως ακόμη και και φέτος. Αν και δεν ήταν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες εμβολίων κατά την επιδημία της γρίπης του 2009-2010 παρά μόνον μετά την κορύφωσή της στις ΗΠΑ, τα εμβόλια αυτά απέτρεψαν έως και ενάμιση εκατομμύρια κρούσματα και 500 θανάτους μόνον στην Αμερική, σύμφωνα με μια μελέτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Eρώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 5968 27/04/2020 σχετικά με το θέμα «Οι ραδιενεργές μάζες αέρος των πρόσφατων πυρκαγιών στο Τσέρνομπιλ έπληξαν και την Ελλάδα».

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 25/04/2020

Του:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Προς: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Οι  ραδιενεργές  “μάζες  αέρος”  των  πρόσφατων  πυρκαγιών  στο  Τσέρνομπιλ έπληξαν και την Ελλάδα»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

σύμφωνα     με    δημοσίευμα     ηλεκτρονικού    τύπου    της           18ης-Απριλίου      2020 (βλ. ΕΔΩ)  πυρκαγιές εκδηλώθηκαν  πρόσφατα  στην περιοχή  περιμετρικά  του πρώην πυρηνικού  εργοστασίου του Τσέρνομπιλ,  με  αποτέλεσμα  να προκληθεί άνοδος των τιμών της ραδιενέργειας, τόσο στην συγκεκριμένη περιοχή, όσο και κατ΄ επέκταση, σε όλη την Ουκρανία. Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στο Κίεβο, πρωτεύουσα της  Ουκρανίας,  ήταν  αποπνικτικός  και  οι  κάτοικοι  εκδήλωσαν  δυσφορία  και  δύσπνοια.

Χαρακτηριστικά, το Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας δήλωσε ότι: «Αυτός ο καπνός μπορεί να  προκαλέσει πονοκεφάλους, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ερεθισμό των ματιών, φλεγμονή των  βλεννογόνων  της  μύτης  και  του  λάρυγγα,  καθώς  και  μια  σειρά  από  ασθένειες  και  αλλεργίες».

Ωστόσο,  στην  Ελλάδα  δεν  έγινε  ιδιαίτερη  αναφορά  στα  ΜΜΕ  για  την  σοβαρότητα  της κατάστασης, καθώς και της κίνησης του «ραδιενεργού νέφους», το οποίο διήλθε από την χώρα μας,  από  την 9η  Απριλίου  και  έως  την 15η,  με  αποκορύφωση  την 12η Απριλίου,  όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη κίνησης του «ραδιενεργού νέφους», που διατίθεται εντός του αναφερόμενου στη συνέχεια διαδικτυακού συνδέσμου από το  IRSN ( Γαλλικό Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας  και  Πυρηνικής  Ασφάλειας),  το  οποίο  διεξάγει  έρευνες  σχετικά  με  τους κινδύνους που συνδέονται με τη ραδιενέργεια

(βλ. https://twitter.com/AntiwarRawitna/status/1252904506205057024)

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.  Έγιναν  μετρήσεις  στην  χώρα  μας  και  ιδιαιτέρως,  στην  Βόρεια  Ελλάδα,  προκειμένου  να διαπιστωθεί, αν η ποσότητα του ως άνω «ραδιενεργού νέφους», που επεκτάθηκε στη χώρα μας, περιείχε  επιβλαβή  χημικά  στοιχεία,  τα  οποία  θα  έθεταν  την  Δημόσια  Υγεία  σε  επισφαλή κατάσταση; Εάν ναι, από τις μετρήσεις που διεξήχθησαν ποια ήταν τα αποτελέσματα και ποια συμπεράσματα προέκυψαν;

2.  Υπήρξε  σχέδιο  πολιτικής  προστασίας  του πληθυσμού,  σε περίπτωση  που οι ως μετρήσεις έχουν χαρακτηρισθεί ανησυχητικές;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κυριάκος Βελόπουλος

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 13:38

Η Ryanair κόβει μισθούς και απολύει 3000 !

Πάνω από όλα το κέρδος. Η Ryanair είναι μια εταιρεία που βγάζει τρελά κέρδη με τα φτηνά εισιτήρια που προσφέρει. Αν και οι υπηρεσίες της δεν είναι πάντα οι καλύτερες και τα παράπονα πολλά εκείνη έχει κυριαρχήσει στην αγορά. Για να αντιμετωπίσει την πανδημία και τν οικονομική κρίση δεν τρώει από τα έτοιμα αλλά ετοιμάζει νέο πλάνο. Και αυτό αν εφαρμοστεί είναι εφιαλτικό για αυτούς που την έφεραν στις πρώτες θέσεις της κερδοφορίας. Η Ryanair σχεδιάζει να περικόψει μισθούς και 3.000 θέσεις εργασίας, ως απάντηση στην κρίση κορωνοϊού, η οποία έχει πλήξει τις πτήσεις. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι δεν αναμένει πως έσοδα και επιβάτες θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ-κορωνοϊού πριν το καλοκαίρι του 2022 το νωρίτερο, μεταδίδουν οι New York Times.

Η Ryanair σκοπεύει επίσης να ζητήσει από την Boeing την καθυστέρηση της παράδοσης αεροπλάνων, καθώς δεν αναμένει ότι η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία θα ανακάμψει πλήρως τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία την Παρασκευή. Πριν από δύο εβδομάδες, η αεροπορική εταιρεία είπε ότι θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη το 2021 και δεν είχε σχέδια να αναβάλει τις παραγγελίες. Ωστόσο, στην αιφνίδια ενημέρωση, η Ryanair απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στον κανονικό προγραμματισμό τον Ιούλιο και είπε ότι προβλέπεται πως μόνο το 50% των πτήσεων θα εκτελεστούν τους τρεις μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ως μέρος ενός προγράμματος σαρωτικών περικοπών, η Ryanair είπε ότι θα μπορούσε να κλείσει ορισμένες βάσεις σε όλη την Ευρώπη έως ότου ανακάμψουν τα αεροπορικά ταξίδια. Οι μισθοί αναμένεται να περικοπούν έως και 20%. Η εταιρεία, η οποία αναμένει καθαρή ζημιά άνω των 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο και μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση και οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι μέρος σχεδίου που τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούλιο. Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα επηρεάσουν κυρίως τους πιλότους και το πλήρωμα θαλάμου, αν και τα μέτρα θα πλήξουν επίσης τις ομάδες των κεντρικών γραφείων.

pireasnow.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα μέλη του ΠΑΜΕ φρόντισαν από νωρίς βάλουν στο έδαφος σημάδια για να ξέρουν οι διαδηλωτές που θα σταθούν, ώστε να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους!

Κι εκείνοι το έκαναν. Παρατάχθηκαν με βάση τα σημάδια, με τις σημαίες στα χέρια, με τα μαντήλια ή τις μάσκες στα πρόσωπά τους, με τα γάντια στα χέρια τους.

Οι εικόνες από drone που δείχνουν πως έχουν παραταχθεί με απόσταση μεταξύ τους τα μέλη του ΠΑΜΕ είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακές!

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα που θυμόμαστε και τιμούμε τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886, τούς αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μία πρωτόγνωρη πανδημία, η οποία αναδεικνύει το διαχρονικό μήνυμα του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, και εργασιακά δικαιώματα ως πιο επίκαιρο από ποτέ.

Μια πανδημία που αποκάλυψε με τον πιο έντονο τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερους δόγματος, της  εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Συγχρόνως ανέδειξε την απλή αλήθεια, ότι ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είναι αυτοί που διαμορφώνουν τις συνθήκες για οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Στις δύσκολες ώρες ήταν οι εργαζόμενοι στην υγεία, στα καταστήματα τροφίμων, στις υπηρεσίες ντελίβερι, στην καθαριότητα, οι «αόρατοι» εργαζόμενοι, που στήριξαν με αυταπάρνηση το κοινωνικό σύνολο.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές μας το επόμενο διάστημα.

Αν δηλαδή θα υπερισχύσουν η στήριξη των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και του δημόσιου συστήματος υγείας ώστε να σταθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία ή οι νεοφιλελεύθερες συνταγές για την πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων, με μειώσεις μισθών, ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας και γενίκευση των απολύσεων.

Δυστυχώς, ακόμη και σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και την πλήρη ταύτιση με τις επιταγές του ΣΕΒ, με μέτρα όπως η κατάργηση της δήλωσης των ωραρίων, η επιδότηση της αναστολής εργασίας (με 533 ευρώ το μήνα) και όχι των μισθών, οι διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό και την υποχρεωτική κινητικότητα των εργαζομένων και ακόμα περισσότερο με το «νέο εργατικό δίκαιο» πλήρους απορρύθμισης της εργασίας που σχεδιάζει για την επόμενη μέρα. Για αυτό και επιτρέπει την προσεχή Δευτέρα το άνοιγμα 70.000 επιχειρήσεων, δίχως κανένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι και η μεγάλη κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση και στα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στους δρόμους της διαπλοκής. Δεν θα τους επιτρέψουμε να επωφεληθούν από την πανδημία για να περάσουν αντεργατικές και αντιδραστικές πολιτικές όπως το οπισθοδρομικό νομοσχέδιο για την Παιδεία. Με οδηγό τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων, θα παλέψουμε για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, για ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, για βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους και όλες.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ το συνδικαλιστικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι υγιείς  δυνάμεις του εργατικού κινήματος να πρωτοστατήσουν σε ενωτικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες αφήνοντας στην άκρη τους εκφραστές της παθογένειας, του συμβιβασμού αλλά και του αδιέξοδου απομονωτισμού. Με σχέδιο, γνώση των νέων δεδομένων και συνεχείς αγώνες μαζί με τα συνδικάτα στην Ευρώπη και τον κόσμο, να σταθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων  για εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη και  περισσότερη δημοκρατία στη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε

Ο κόσμος της εργασίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, θα τιμήσει την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς με πολύμορφες συμβολικές δράσεις.

Τομέας Εργατικής Πολιτικής Ν.Ε.Α. ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας  

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι συναλλαγές μας θα διενεργούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Το κούρεμα, η βαφή – ακόμη και το… ξύρισμα – θα γίνεται με χρήση μάσκας, ενώ το πιστολάκι απαγορεύεται καθώς ενέχει κίνδυνο διασποράς του ιού.

Στα καταστήματα θα δοκιμάζουμε τα παντελόνια, αλλά όχι τις μπλούζες και αν μια τριμελής οικογένεια χρειαστεί μετακίνηση θα πρέπει να καλέσει τρία ταξί… Η νέα πραγματικότητα, που ξεκινά τη Δευτέρα, απαιτεί φαντασία και ένα χαρτί με «οδηγίες χρήσης» στο  χέρι κάθε πολίτη. «ΤΑ ΝΕΑ» αποκωδικοποιούν τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν για τη νέα φάση των μέτρων κατά του COVID-19.

Κομμωτήρια

Με απαγορευτικό στο… πιστολάκι ξεκινούν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια έπειτα από ενάμιση μήνα διακοπής των εργασιών τους. Η δεύτερη φάση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης του χρώματος και του μήκους στην κόμη γυναικών και ανδρών, άπαντες όμως θα εξέρχονται από κουρεία και κομμωτήρια με βρεγμένα μαλλιά. Η χρήση του σεσουάρ απαγορεύεται κατηγορηματικά από τους ειδικούς, καθώς μέσα σε αυτά γίνεται περιστροφή του αέρα με αποτέλεσμα να ευνοείται η διασπορά του ιού, ενώ αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι προκαλεί και το πιστολάκι. Σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει οπωσδήποτε στέγνωμα, θα πρέπει όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του κομμωτηρίου να παραμένουν ανοιχτά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.


Οι κομμωτές θα φορούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία θα αλλάζουν ανά πελάτισσα – με εξαιρετική δυσκολία, καθώς στις βαφές των μαλλιών οι κομμωτές εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλές γυναίκες – ενώ βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν θα επιτρέπεται ο κλιματισμός. Παρά τα… τεχνικά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του κουρέματος ή… του ξυρίσματος, δεν υπάρχουν περιθώρια μη συμμόρφωσης: Το πρόστιμο για τις παραβάσεις ξεκινά από τα 150 ευρώ. Οι καρέκλες θα απέχουν δύο μέτρα μεταξύ τους ενώ προβληματισμός έχει προκύψει για το πώς θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις μεταξύ κομμωτή και πελάτη, με τους πλέον ευφάνταστους να σχολιάζουν ήδη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο κομμωτής θα πρέπει να διαθέτει ικανότητες ψαλιδοχέρη.

Καταστήματα ένδυσης

Αρχικά ακούστηκε ότι κάθε φορά που ένας υποψήφιος πελάτης θα δοκιμάζει το ρούχο της επιλογής του, μια πωλήτρια έξω από το δοκιμαστήριο, επιφορτισμένη ειδικά με αυτόν τον σκοπό, θα παραλαμβάνει το ρούχο και θα το σιδερώνει επί τόπου πριν το δοκιμάσει ο επόμενος. Η ιδέα  μάλλον εγκαταλείφθηκε, λόγω της προφανούς δυσκολίας στην εφαρμογή της και πλέον οι ειδικοί συστήνουν «μερική δοκιμή» των υπό αγορά ρούχων. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, από τη Δευτέρα θα μπορούμε να δοκιμάζουμε παντελόνια και φούστες – με μέτρο -, όχι όμως μπλούζες, πουκάμισα ή οτιδήποτε άλλο περνά από το κεφάλι μας για να φορεθεί. Κατά την επιστροφή στο σπίτι καθίσταται υποχρεωτικό το πλύσιμο των ρούχων, αλλά και το μπάνιο όσων επισκέφθηκαν το κατάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στα καταστήματα ένδυσης, όπως και σε κάθε άλλο κατάστημα, οι πελάτες θα εισέρχονται αναμένοντας σε ουρά καθώς θα επιτρέπονται συνολικά τέσσερα άτομα στις μικρές επιχειρήσεις και ένα ανά δέκα τ.μ. σε μεγαλύτερες.


Ταξί

Παραμένουν οι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα: Ενας πελάτης ανά ταξί, με μόνες εξαιρέσεις έναν γονέα με δύο ανήλικα τέκνα ή τη μετάβαση σε νοσοκομείο. Οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι αν μια οικογένεια με τρία ενήλικα μέλη θελήσει να πάει κάπου, θα χρειαστεί τρία ταξί.

Δημόσιο

με προκαθορισμένο ραντεβού θα μεταβαίνουν οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες για υποθέσεις τους και μόνο εφόσον αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου. Προβληματισμό για την εφαρμοσιμότητα του μέτρου προκαλούν οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας την περασμένη Τρίτη, πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Εκκλησίες

Συνιστούν ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα αυτής της περιόδου. Οι εκκλησίες ανοίγουν τις πόρτες τους για ατομική προσευχή, δηλαδή για ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους. Γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς το πώς θα ελεγχθούν ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που εισέρχονται σε κάθε ναό, η τήρηση των μέτρων υγιεινής στο εσωτερικό του – όπως απολύμανση – αλλά και η απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας, ώστε να μη σημειωθεί απότομη έξαρση της πανδημίας, ειδικά σε ηλικιωμένους. Οι φόβοι ενισχύονται από το γεγονός ότι περιστατικά ανυπακοής ιερέων είχαν καταγραφεί από όταν ακόμη ίσχυαν αυστηρές απαγορεύσεις.


Ανοίγουν τον δρόμο προς χωριά και εξοχικά

Τον δρόμο προς τα χωριά και τα εξοχικά θα ανοίξει η κυβέρνηση για τους πολίτες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία από τον Ιούνιο, εγκαταλείποντας έτσι τα μεγάλα αστικά κέντρα που αποτελούν άλλωστε και τις πιο… δραστήριες εστίες του κορωνοϊού. Προϋπόθεση όμως για να κάνει (και) ο ευάλωτος πληθυσμός ένα βήμα προς την κανονικότητα είναι να παραμείνει σε συνθήκες καραντίνας τον Μάιο.

Το «στίγμα» της επόμενης ημέρας για τους πολίτες άνω των 65 ετών έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος, χτίζοντας μια «γέφυρα ασφαλείας» για την ευαίσθητη αυτή πληθυσμιακή ομάδα.

«Να συνεχίσουν χωρίς διαφοροποιήσεις τους κανόνες τού «Μένουμε Σπίτι», ειδικά κατά τον μήνα Μάιο. Με στόχο, όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι κι όσες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά να το πράξουν».

Σε κάθε περίπτωση όμως και όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ευλαβική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής – με πρώτο το συχνό πλύσιμο των χεριών -, η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης 1,5-2 μέτρων από τους συνομιλητές τους πρέπει να αποτελούν καθημερινή (και χωρίς εξαιρέσεις) ρουτίνα και στην επόμενη φάση.

Η φαρμακευτική αγωγή

«Και καθώς οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους χρόνια νοσήματα, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους – μετρώντας για παράδειγμα την πίεσή τους – και κυρίως να παραμένουν συμμορφωμένοι στη φαρμακευτική αγωγή τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος.

Μάλιστα, ο ειδικός σχολιάζει ως θετική εξέλιξη την υπό προϋποθέσεις λήξη της καραντίνας των ηλικιωμένων, καθώς η φυσική δραστηριότητά τους έχει μειωθεί σημαντικά στα αστικά κέντρα με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

«Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων. Το προσωπικό των Κέντρων Υγείας της Βορειοδυτικής Ελλάδας έχουν εκπαιδευτεί ώστε να λαμβάνουν δείγμα, το οποίο στέλνουν στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 4 ώρες» αναφέρει ενδεικτικά ο καθηγητής.

Κατερίνα Ροββά

Μάρθα Καϊτανίδη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ