Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Μαϊος 2020

Ποιες είναι οι μεγάλες αβεβαιότητες που καλείται να διαχειριστεί η χώρα – Ως -9,4% η ύφεση – Οι προβλέψεις για το χρέος για το 2020, με βάση τρία σενάρια επαναφοράς της οικονομίας

Ένα βασικό σενάριο ύφεσης από 4,4% έως 9,4% προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής για την ελληνική οικονομία λόγω επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊου, υπολογίζοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα φθάσουν 10 δισ. ευρώ.

Η άρση των δεσμεύσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα και η συμμετοχή της χώρας στο προσωρινό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συγκαταλέγονται στα θετικά για το γραφείο Προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για τον επικεφαλής, Φρ. Κουτεντάκη.

Σύμφωνα με τη σύνοψη της έκθεσης:

Η δημοσιονομική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί όταν η οικονομία επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Ωστόσο, το αυξημένο δημόσιο χρέος δεν θα εξαλειφθεί αυτόματα με την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό με τη σειρά του θέτει δύο κρίσιμα ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί αυτή η επαναφορά του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στα προ κορωνοϊού επίπεδα

Το δεύτερο – και κρισιμότερο – ζήτημα είναι ότι αυτό το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού για τις Οικονομικές Συνέπειες του COVID-19 (Απρίλιος 2020) αναμένεται μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 και σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος και του δημόσιου χρέους. Οι προβλέψεις οικονομικής μεγέθυνσης υποθέτοντας δημοσιονομική επέκταση 10 δις και τρία σενάρια για την ταχύτητα επαναφοράς αναπαράγονται στον παρακάτω πίνακα.

Πηγές του Γραφείου επισημαίνουν την κρίσιμη διάσταση των παρεμβάσεων και των συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας ότι όπως προκύπτει και από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, σε όλες τις χώρες θα υπάρξει σοβαρή δημοσιονομική επιδείνωση και στο μέτωπο των ελλειμμάτων και στο μέτωπο του χρέους.

Οι μεγάλες αβεβαιότητες όπως τις καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αφορούν:

• Την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων.
• Την ικανότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
• Τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάπτυξη ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων.
• Την διάρκεια και αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων και άλλων στρατηγικών μετριασμού και περιορισμού της εξάπλωσης.
• Τον βραχυπρόθεσμο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και των πολιτικών αντιπαραθέσεων που αναπόφευκτα θα προκληθούν.
• Την ταχύτητα της ανάκαμψης καθώς η πανδημία υποχωρεί.
• Τη διάρκεια ισχύος των δημοσιονομικών και νομισματικών παρεμβάσεων.
• Τον βαθμό στον οποίο θα συνεχιστούν οι μεταβολές που προκαλούνται από την πανδημία στην οικονομική συμπεριφορά.
• Το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της πανδημίας με την ίδια ή και με μεγαλύτερη ένταση τον Οκτώβριο ή και το επόμενο έτος.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση της έκθεσης: 

«Η δημοσιονομική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί όταν η οικονομία επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα. Ωστόσο, το αυξημένο δημόσιο χρέος δεν θα εξαλειφθεί αυτόματα με την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό με τη σειρά του θέτει δύο κρίσιμα ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί αυτή η επαναφορά του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στα προ κορωνοϊού επίπεδα, στο μεσοδιάστημα της οποίας η χώρα θα βρεθεί εκτεθειμένη στις αβεβαιότητες των διεθνών αγορών.

Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να διασφαλιστεί, κυρίως από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δυνατότητα χρηματοδοτικής στήριξης των πιο ευάλωτων χωρών και να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να αποκαταστήσουν τη δημοσιονομική τους ισορροπία με ομαλό τρόπο.

Το δεύτερο – και κρισιμότερο – ζήτημα είναι ότι αυτό το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας. Η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια…»

newmoney.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αντίθετοι στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων παρουσιάζονται οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB. Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τι πιστεύουν για τις εκλογές.

Αντίθετοι στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων εμφανίζονται οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Star. Συγκεκριμένα το 66,8% διαφωνεί με την λειτουργία των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου.  Αντίθετα είναι υπέρ του ανοίγματος των Γυμνασίων και λυκείων της χώρας σε ποσοστό 57%.

Στο πολιτικό σκέλος η Νέα Δημοκρατία έχει μια μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει τις 20 μονάδες και συγκεκριμένα φτάνει το 19,7%.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Είναι τριπλή ήττα της Υπουργού Παιδείας και νίκη της κοινότητας των εκπαιδευτικών. Δόθηκε μια μάχη που θα κερδηθεί οριστικά στη Βουλή»

Σε δήλωση για την απόσυρση των διατάξεων που πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η «αφαίρεση των διατάξεων που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, τα δημοτικά», όπως και η μη- συμπερίληψη στο νομοσχέδιο «των αλλαγών σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών» συνιστούν «τριπλή ήττα της Υπουργού Παιδείας και νίκη της κοινότητας των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της μαθητικής κοινότητας».

«Εύχομαι η Κυβέρνηση να σεβαστεί την εκπαιδευτική κοινότητα και να συνεχίσει τη διαβούλευση, μέχρι να δούμε τη τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.

Υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, για στήριξη της δωρεάν Παιδείας, για ενδυνάμωση του ρόλου των δασκάλων και των καθηγητών, για την οποία έχουν δοθεί μάχες και έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα δεκαετιών, δε θα μπουν σε καραντίνα».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοκρατική Παιδεία, τα ίσα δικαιώματα των μαθητών, την πληρότητα σε υλικοτεχνική υποδομή για όλους τους μαθητές -ιδιαίτερα κατά τις σημερινές συνθήκες».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «τα σχολεία δε θα μετατραπούν σε ‘απευθείας μεταδόσεις’», αλλά κι ότι «δόθηκε μια μάχη που θα κερδηθεί οριστικά στη Βουλή».

Αναλυτικά, η δήλωση του βουλευτή:

«Τριπλή ήττα της Υπουργού Παιδείας και νίκη της κοινότητας των εκπαιδευτικών, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της μαθητικής κοινότητας είναι η απόσυρση των επίμαχων διατάξεων από το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην αφαίρεση των διατάξεων που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, αλλά και τα δημοτικά. Στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν οι αλλαγές σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών.

Εύχομαι η Κυβέρνηση να σεβαστεί την εκπαιδευτική κοινότητα και να συνεχίσει τη διαβούλευση, μέχρι να δούμε τη τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή.

Ο αγώνας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, για στήριξη της δωρεάν Παιδείας, για ενδυνάμωση του ρόλου των δασκάλων και των καθηγητών, για την οποία έχουν δοθεί μάχες και έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα δεκαετιών, δε θα μπουν σε καραντίνα.

Τα σχολεία δε θα μετατραπούν σε «απευθείας μεταδόσεις».

Έχουμε ευθύνη να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοκρατική Παιδεία, τα ίσα δικαιώματα των μαθητών, την πληρότητα σε υλικοτεχνική υποδομή για όλους τους μαθητές -ιδιαίτερα κατά τις σημερινές συνθήκες.

Δόθηκε μια μάχη που θα κερδηθεί οριστικά στη Βουλή».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Να χτίσουμε ένα ισχυρό όνομα σαν χώρα με στόχο και την ανάπτυξη περισσότερων πυλώνων της οικονομίας εκμεταλλευόμενοι τη θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό εξαιτίας της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού”, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.

Η χώρα μας θα πρέπει να αντικρίσει το νέο διεθνές περιβάλλον που δημιουργείται και να είναι έτοιμη να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται, επεσήμανε ο κ. Φεύγας, αναφέροντας ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Φεύγας κατέστησε σαφές, ότι από το lock- down υπάρχει οικονομική επιβράδυνση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε με αποφασιστικότητα και στηριξε με τις πολιτικές της,  τις θέσεις εργασίας και την παραγωγική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών επεσήμανε ότι: “Δεν τίθεται θέμα εκλογών, η κυβέρνηση έχει δρόμο να διανύσει και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε και να κριθεί γι’ αυτό στο τέλος της τετραετίας.”

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, Πόντιοι Έυζωνες πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς των Τσολιάδων στην Προεδρική Φρουρά.

Συγκίνηση προκάλεσε η σημερινή αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, Πόντιοι Εύζωνες πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς των Τσολιάδων στην Προεδρική Φρουρά σήμερα, ημέρα μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στράφηκαν τα βλέμματα τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το πόθεν έσχες του, από το οποίο μάθαμε πως το 2018, σε καιρούς μνημονίου, αγόρασε οκτώ διαμερίσματα. Το ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ένας από τους πλούσιους πολιτικούς της χώρας ήταν γνωστό από προηγούμενες δηλώσεις πόθεν έσχες, απλώς τώρα μάθαμε και σε δύσκολες περιόδους για την κοινωνία, ο ίδιος όπως και πολλοί άλλοι πολιτικοί έμειναν ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση και συνέχισαν να αβγαταίνουν την περιουσία τους.

Από μόνη της βέβαια η δήλωση πόθεν έσχες –ακόμη κι αν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  δεν είχε αγοράσει το 2018 οκτώ διαμερίσματα- είναι ένα πρόβλημα. Γιατί αυτός ο πλούτος δεν συνάδει με τις ιδεολογικές – πολιτικές επιλογές του Δημήτρη Παπαδημούλη και αυτό είναι ένα στερεότυπο σκέψης που η ίδια η Αριστερά εμφύσησε στην κοινή γνώμη. Και σύμφωνα με τα ιδεολογήματα της Αριστεράς είναι λογικό ο πολιτικός της Δεξιάς να έχει 125 ακίνητα, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι ο αριστερός να έχει τόση μεγάλη περιουσία και να την μεγεθύνει σε περιόδους κρίσης.

Είπε λοιπόν ο Δ. Παπαδημούλης πως όλος αυτός ο ντόρος είναι ένας οργανωμένος πόλεμος που του γίνεται από τη ΝΔ και το πρόβλημα δεν είναι τα ακίνητα και τα διαμερίσματά του, αλλά οι ιδέες του και οι απόψεις τους. Έκανε όμως νωρίτερα το λάθος ο Δ. Παπαδημούλης  να αποκαλύψει ότι τρία από τα εν λόγω διαμερίσματα τα μίσθωσε έναντι 5,5 ευρώ το τετραγωνικό σε ΜΚΟ για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ». Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι «το προσφυγικό δράμα» για τον ίδιο γίνεται μια επικερδής επιχείρηση, ούτε στο γεγονός ότι με ανερυθρίαστο τρόπο αναρωτήθηκε «δεν μας έλεγαν “αν θέλετε πρόσφυγες, να τους πάρετε στα σπίτια σας”;» (5,5 ευρώ το τετραγωνικό φυσικά δεν είναι φιλοξενία…), θα έρθουμε στις απόψεις του και στις πράξεις του ως πολιτικός.

Ο ίδιος λοιπόν και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν, στην οποία καταγγέλλουν τα μυστικά κονδύλια στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, που θεσπίστηκαν στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης.  Προφανώς οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ότι το μεταναστευτικό έχει γίνει πια πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα… Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί πως δεν μιλούμε πλέον για πρόσφυγες ή μετανάστες, αλλά για πιόνια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Προφανώς δεν ανησυχούν για το αν μέσα στις βάρκες των «κατατρεγμένων» μπορεί να υπάρχουν τζιχαντιστέςή πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, ούτε ανησυχούν για το τι θα κάνουν όσοι βρίσκονται στις Μόριες σε περίπτωση που υπάρξει μια πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (πράγμα απευκταίο, αλλά δυστυχώς πιθανό)…

Ρωτά λοιπόν ο Δ. Παπαδημούλης «πως θα εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αυτά τα μυστικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν με σεβασμό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, προτεραιοποιώντας τις ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο». Το μόνο που τους νοιάζει δηλαδή τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προτεραιοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Και φυσικά ουδεμία ανησυχία για τα ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, που ανακύπτουν όταν χιλιάδες εισβάλλουν στη χώρα, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι…

Αυτό είναι το πρόβλημα για το Δ. Παπαδημούλη και όχι τόσο το πόθεν έσχες του. Αν και πολλοί εύλογα θα συσχετίσουν τις απόψεις του Δ. Παπαδημούλη με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη φιλοξενία προσφύγων…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κακός χαμός έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το σχόλιο του προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρη Σκιαδαρέση αναφορικά με τους γείτονες της Λευκάδας. Ο Σ. Σκιαδαρέσης σχολίασε την προοπτική της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας λέγοντας πως η Λευκάδα θα γίνει «γύφτικος προορισμός με πελάτες όλους τους γείτονες». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας ζήτησε συγνώμη για το ομολογουμένως άτυχες σχόλιό του, ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζονται… Και σε επίπεδο θεσμικών φορέων της Λευκάδας και φυσικά των όμορων περιοχών. «Ήθελα να εστιάσω στις κακές συνήθειες ανθρώπων πανελλαδικά ακόμα και από το εξωτερικό ή και τη Λευκάδα σε ότι αφορά τα σκουπίδια, την ρύπανση του περιβάλλοντος και το κυκλοφοριακό που δημιουργούμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι σε διάφορα σημεία σε ώρες αιχμής» ανέφερε στη… μετανιωμένη δήλωσή του.

Αυτό που περιγράφει ο Σ. Σκιαδαρέσης –φυσικά δεν προέρχεται μόνο από τους «γείτονες»- είναι γενικότερα μια κακιά συνήθεια του νεοέλληνα, που την παρατηρούμε κάθε καλοκαίρι σχεδόν σε όλα τα τουριστικά μέρη, σχεδόν σε όλες τις παραλίες. Πόσα πλαστικά έχουμε δει στις παραλίες μας; Πόσα αποτσίγαρα χωμένα στην άμμο; Πόσους να παρκάρουν στην κυριολεξία όπου βρουν; Αυτό το τελευταίο μάλιστα το συναντάμε και στα μη τουριστικά μέρη. Αν λοιπόν στα σχόλιά του ο προέδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας είχε περιοριστεί στο να κατακρίνει την συμπεριφορά αυτή και να μην επεκταθεί στο από ποιους προέρχεται, σίγουρα θα είχε κερδίσει πολλά like και όχι την κατακραυγή.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα ήθελα λόγω της σημερινής επετείου να αναφερθώ στην γενοκτονία των Ποντίων. Εμείς οι  Πόντιοι θεωρούμε ότι έχουν γίνει ελάχιστα για την αναγνώριση της γενοκοτονίας των προγόνων μας. Μιλάμε για 350 χιλιάδες ανθρώπους που σφάχτηκαν. Η γιαγιά μου μου έλεγε ότι οι δύο αδελφές της βιάστηκαν και άλλες γυναίκες του χωριού κατέληξαν να γίνουν κομπολόϊ κάποιοι Τούρκου. Χίλια σχολεία καήκαν και οι δάσκαλοι απαγχονίστηκαν. Και εμείς ως έθνος θεωρούμε ότι η γενοκτονία που έγινε τότε ήταν αποτέλεσμα της κακής πολιτικής των ηγεσιών μας και του γεγονότων ότι χάναμε τον πόλεμο. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η γενοκτονία των Ποντίων είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από το 1916. Δεν έχουμε κάνει τίποτα τόσα χρόνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας και είναι ντροπή γιατί μιλάμε για χιλιάδες Έλληνες νεκρούς. Ακούω επίσης πολλούς που συγκρίνουν τους δικούς μας πρόσφυγες με κάποιους που έρχονται σήμερα από την Σομαλία. Όμως αυτό είναι λάθος σύγκριση. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να περνούν κακουχίες αλλά δεν είναι αδέλφια μας. Ούτε είμαστε εμείς υπαίτιοι του ξεριζωμού τους.

Πάμε στην υπόθεση Novartis. Στις 8 Οκτωβρίου του 2019 είχα πει από το βήμα της βουλής ότι εμείς αφήνουμε την ΝΔ στην μοναξιά της συγκάλυψης και προχωρούμε. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στα παιχνίδια τη ΝΔ, που σύρει τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά σε περιπέτειες, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έκανε το ίδιο. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτό το επαναλαμβανόμενο παιχνίδι. Γιατί η ιστορία της Novartis είναι παιχνίδι. Και εμείς λέμε «ναι» στην προσπάθεια εξυγείανσης αλλά λέμε «όχι» στην προσπάθεια συγκάλυψης του ηθικού αυτουργού. Φυσικός αυτουργός είναι ο Παπαγγελόπουλος και ηθικός είναι ο Τσίπρας. Και εσείς είστε φοβικοί. Γιατί φοβάστε να κάνετε το αυτονόητο. Εκτός αν έχετε συμφωνήσει κάτι μεταξύ σας. Δεν μπορώ να γνωρίζω και αδυνατώ να παρακολουθήσω τη λογική σας. Αν νομίζετε ότι η Ελληνική Λύση θα μπει σε αυτό το παιχνίδι κάνετε λάθος. Εμείς είμαστε εδώ για να ρίξουμε φως στην υπόθεση της Novartis.

Έχετε καταθέσεις για χρήματα που βρέθηκαν σε Υπουργούς; Για το πώς βρέθηκαν χρήματα σε Υπουργούς; Γιατί αν υπάρχουν να το ψάξουμε, διαφορετικά πείτε ότι κάνατε λάθος και να τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ. Πείτε μας τι βρήκατε μέχρι σήμερα από την ιστορία. Βρήκατε λεφτά; Γιατί δεν ψάχνετε; Ποιο είναι το ύψος της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου από την υπόθεση της Novartis; Ποια είναι η σκευωρία; Ότι ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να βάλει τον Σαμαρά στη φυλακή; Ή τον Άδωνι; Είστε σοβαροί; Το πιστεύετε αυτό; Αν είναι έτσι αποδείξτε το! Δεν το κάνετε όμως. Απλώς ξεχειλώνετε την υπόθεση για να κερδίσετε χρόνο.

Οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται για τη Novartis. Ο Έλληνας είναι σήμερα άστεγος, άνεργος, πεινασμένος, το παιδί του έχει φύγει στο εξωτερικό και βέβαια μέσα σε όλα αυτά δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη Novartis. Δεν τον νοιάζει η Novartis! Αν όμως υπάρχει κάτι σοβαρό που προκύπτει από αυτή την υπόθεση πείτε το και σε εμάς να καταλάβουμε. Προς τι αυτή η φαυλότητα; Εσάς δεν σας ενοχλεί αυτή η φαυλότητα;

Αν αγωνιούσατε πραγματικά για την υπόθεση της Novartis θα είχατε προχωρήσει σε συλλήψεις γιατρών. Γνωστών γιατρών με βίλες και κότερα. Που έγραφαν αβέρτα συνταγές και δεν τους πείραξε κανείς. Τους ψάξατε αυτούς; Όχι! Εγώ σας είπα να κάνετε ένα ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση. Αλλά δεν το θέλατε βέβαια, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε στο ΣτΕ βάζετε πρόεδρο όποιον θέλετε εσείς και βγάζει κι αυτό όποιο αποτέλεσμα θέλετε εσείς. Πείτε μας εδώ, πίσω από την ιστορία του Παπαγγελόπουλου κρύβεται κάποιο παραδικαστικό κύκλωμα; Πείτε μας ονόματα!

Αν θέλετε πραγματικά να γίνει απονομή δικαιοσύνης ή να διερευνηθεί η υπόθεση εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Όσο όμως ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών εγώ δεν συναινώ. Το μόνο που κάνετε είναι να αποπροσανατολίζετε τους Έλληνες από τα πραγματικά προβλήματα με τη συνδρομή των τηλεοπτικών καναλιών που τα μπουχτίσατε με χρήματα και σας λιβανίζουν όλη την ημέρα.

Ξέρετε τι θεωρώ πως είναι όλη αυτή η ιστορία; Είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Δεν μιλώ για cosa nostra και νονούς, αλλά ο  ένας πάει να ξεκαθαρίσει τον άλλον. Και στο τέλος τι θα γίνει; Μα τι άλλο; Συμψηφισμός! Και αποτέλεσμα μηδέν! Πείτε μου πότε τιμωρήθηκε ένας πολιτικός ή ένας υπουργός που τα πήρε; Φυλακίσατε τον Τσοχατζόπουλο γιατί τον πιάσατε στα χαρτιά. Βγήκαν στην επιφάνεια οι λογαριασμοί του. Όχι ότι τον πιάσατε «με τη γίδα στην πλάτη». Γιατί οι περισσότεροι τις «γίδες» τις έχουν κλεισμένες στο σπίτι τους. Και τώρα μας καλείτε να αποφασίσουμε εμείς για ποινικές διαδικασίες ενώ δεν είμαστε δικαστές; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην πάει στο φυσικό δικαστήριο ο υπεύθυνος παρά συνεχίζουμε εδώ μέσα το θέατρο του παραλόγου;

Η ΝΔ έλεγε προεκλογικά ότι θα διωχθούν όλοι! Μετά τις εκλογές βγήκε ο πρωθυπουργός και από το βήμα της βουλής είπε ότι τον Τσίπρα δεν τον διώκει. Γιατί; Αφού τον είχατε βάλει στο κάδρο γιατί τον βγάλατε; Όλο αυτό είναι μια φαρσοκωμωδία και απορώ πώς το ανέχεστε. Εμείς από την αρχή λέγαμε να βγουν οι κουκούλες. Η ΝΔ μια έλεγε έτσι μια έλεγε αλλιώς. Τώρα έρχεστε και ζητάτε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Και τα δισ. ευρώ που φαγώθηκαν; Θα τα φέρετε πίσω; Εμένα δεν με νοιάζει ποιος και αν θα πάει φυλακή. Αυτό που θέλω εγώ είναι να φέρετε τα κλεμμένα πίσω. Γιατί είναι χρήματα που πλήρωσαν οι Έλληνες από την φορολογία. Βρήκατε τους υπεύθυνους ή μήπως βρήκατε έναν αποδιοπομπαίο τράγο; Γιατί ο Παπαγγελόπουλος δεν μπορούσε να δράσει από μόνος του και να οργανώσει όλη αυτή τη σκευωρία. Πιστεύετε εσείς ότι υπήρχε περίπτωση να καταφέρει ο Παπαγγελόπουλος να τα κάνει όλα αυτά χωρίς να το γνωρίζει ο Τσίπρας; Τότε ή ο Τσίπρας είναι ανόητος ή εσείς είστε ανόητοι που το πιστεύετε.

Κάνετε μια εξεταστική επιτροπή για τη Novartis και δεν κάνετε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ο λόγος είναι προφανής. Γιατί εδώ έχετε περιθώρια για κομματική εκμετάλλευση. Εδώ οχυρώνεστε ο ένας πίσω από τον άλλον και στο τέλος κλείνετε τις υποθέσεις.

Στην υπόθεση της Novartis το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από τις ΗΠΑ. Όπου εκεί η εταιρεία άρχισε να πληρώνει πρόστιμα για βλάβη του Δημοσίου. Εσείς έχετε κάνει τίποτα για να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο από τη Novartis; Να τους στείλετε μια επιστολή, ένα mail και να τους ρωτάτε γιατί έφαγαν τα λεφτά του ελληνικού λαού; Είτε λοιπόν είστε ανίκανοι να διεκδικήσετε αυτά που μας οφείλουν επειδή πίσω από την εταιρεία κρύβεται μια άλλη γερμανική εταιρεία είτε κάποιος έχει πάρει χρήματα. Πάντως είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση μιλάμε για εθνικό έγκλημα. Εδώ έχει προκύψει άμεση ή έμμεση δωροδοκία γιατρών, φαρμακοποιών, πολιτικών προσώπων και τελικά καλείται να την πληρώσει ο Παπαγγελόπουλος. Η Novartis έχει πληρώσει έως σήμερα πάνω από 1 δισ. δολλάρια για υποθέσεις δωροδοκίας στις ΗΠΑ. Στην Ιταλία πλήρωσε πρόστιμο 92 εκατ. ευρώ η Novartis. Τον Απρίλιο του 2014 στη Γαλλία διενεργήθηκε έρευνα και τελικά η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδώσει στη χώρα 1 δισ. για μίζες που ζημίωσαν το γαλλικό Δημόσιο. Εδώ έχει περάσει ένας χρόνος και ψάχνω να βρω τι ζήτησε η Ελλάδα από τη Novartis και δεν βρίσκω τίποτα.

Αν βγούμε τώρα έξω και ρωτήσουμε 100 ανθρώπους τι προτιμούν να γίνει; Να μπει ο Παπαγγελόπουλος στη φυλακή ή να επιστραφούν τα δισ. που χάθηκαν ξέρετε τι θα πουν; Ξέρετε. Κι εγώ προτιμώ να γίνει το δεύτερο. Γιατί ο Παπαγγελόπουλος δεν θα μπει στη φυλακή. Και μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε τα διάφορα και τα περίεργα και τις συμφωνίες που γίνονται στο Μαξίμου. Εμείς σε αυτό το τρυπάκι δεν θα μπούμε. Και αυτό συμβαίνει  γιατί από το 1974 έως σήμερα υπάρχει ένα βρώμικο πολιτικό σύστημα που συμψηφίζει υποθέσεις. Ειλικρινά, εάν περιμένετε να συρθούμε πίσω από αυτή την ιστορία κάνετε ένα τεράστιο λάθος! Αν θέλετε μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό σας για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αλλά όσο δεν κάνετε έστω ένα έγγραφο που να ζητά αποζημίωση του Δημοσίου από τη Novartis για την ζημία που έχει γίνει εμείς θα λέμε «Όχι».

Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια θέματα ακόμα. Η Υπουργός Παιδείας, λέει, έστειλε έγγραφο με το οποίο ζητεί να μάθει πόσοι παντρεύτηκαν ή βάφτισαν παιδιά στην διάρκεια της καραντίνας για τον κορωναϊό. Είστε με τα καλά σας; Δεν φτάνει που καθιστάτε υποχρεωτικά τα εμβόλια θα ζητάτε τώρα το λόγο από τους Έλληνες γιατί παντρεύονται;

Επίσης, να αναφερθώ στον αφορισμό. Αφορισμό σημαίνει απομάκρυνση των αφορισμένων από την Θεία Μετάληψη την οποία πολέμησαν. Και δεν είναι ποινή ες αεί. Είναι παροδική ποινή, έως ότου μετανοήσει ο πιστός. Μην βγαίνετε λοιπόν στις τηλεοράσεις και σκίζετε τα ιμάτιά σας. Άκουσα την Υπουργό να μιλά για κουταλάκι. Δεν είναι κουταλάκι. Λέγεται «λαβίδα» ή «κοχλιάριο». Κουταλάκι είναι αυτό που τρώμε το γλυκό του κουταλιού. Και επειδή εμείς θέλουμε να μεταλαμβάνουμε -όσοι θέλουν- αφήστε μας να το κάνουμε. Αφήστε μας να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Δημοκρατία έχουμε.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, πάντως, εμείς δεν συμφωνούμε ούτε να τον κάνουμε εξιλαστήριο θύμα, ούτε να τον κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο. Κανέναν δεν κάνουμε εξιλαστήριο θύμα ή αποδιοπομπαίο τράγο. Και επειδή δεν κάνετε τίποτα για να έρθουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα αποχωρούμε από την διαδικασία.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικτυακή εκδήλωση για το Μεσολόγγι στη μετά “κορονοϊό” εποχή

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο το απόγευμα θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

aftodioikisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ