Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Η αγροτική παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία – Η επόμενη μέρα. Με αυτό το θέμα συνεχίζει την σειρά των διαδικτυακών συζητήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας με φορείς του νομού. Στην διαδικτυακή εκδήλωση συμμετέχουν οι βουλευτές του νομού Γ. Βαρεμένος και Θ. Μωραΐτης, όπως και ο πρώην Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Χ. Κασίμης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαοσύνης, στον απόηχο της δίκης για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Μια υπόθεση που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.

Η Δικαιοσύνη επιτέλεσε το έργο της. Όπως ξέρει να πράττει, χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις από οποιονδήποτε εκτός αυτής.

Και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας και ιδίως από την Κυβέρνηση.

Αποδόθηκε Δικαιοσύνη και ευχή όλων μας είναι να υπάρξει δικαιοσύνη για κάθε θύμα εγκληματικής πράξης που οι ένοχοι σήμερα διαφεύγουν.

Αγαπητοί συνάδελφοι,έρχομαι στο παρόν Νομοσχέδιο:

Το 1ο μέρος του Νομοσχεδίου, αφορά στην ενσωμάτωση της Οδηγίας 800/2016 για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι σε ποινικές διαδικασίες.

Η εξασφάλιση της σωστής ενημέρωσης των ανηλίκων εν μέσω μιας ποινικής διαδικασίας, είναι καθήκον της Πολιτείας και προϋπόθεση για μια δίκαιη δίκη.

Γι’αυτό και είμαστε θετικοί απέναντι στις διατάξεις αυτές.

Με το 2ο μέρος του Νομοσχεδίου, ενσωματώνεται η Οδηγία 1371/2017 για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για ένα αναγκαίο πλαίσιο.

Ωστόσο, ήδη έγιναν επισημάνσεις για αοριστίες στις διατυπώσεις, τις οποίες και θα πρέπει να δείτε.

Απλή ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς σαφήνεια στις διατάξεις δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης το Νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές διατάξεις:

  • Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • Για την επέκταση των διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις της ενωσιακής νομοθεσίας.

(όπως για κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών).

  • Και τέλος για την Eurojust, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας.

Είμαστε θετικοί απέναντι σε αυτές τις διατάξεις.

Ομοίως θετικές είναι οι ρυθμίσεις για τη συνεργασία Ελλάδας και  Κύπρου στον τομέα δικαιοσύνης και δικαίου μέσα από την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο Υπουργείων Δικαιοσύνης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα σταθώ στο 4ο μέρος του Νομοσχεδίου, για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και στη διαδικασία που θεσπίζετε για την επιλογή των συνηγόρων.

Γνωρίζετε τις συνθήκες εργασίας των νέων δικηγόρων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία μάλιστα γιγαντώθηκαν μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, με κλειστά δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία, υπηρεσίες επί δύο μήνες.

Σήμερα, αντί να φέρετε μια ρύθμιση πραγματικής στήριξής τους, βάζετε το κριτήριο των 10 παραστάσεων για να μπορούν να αναλάβουν υποθέσεις νομικής βοήθειας.

Έτσι όμως, αφαιρείτε ύλη εργασίας από τους νέους δικηγόρους!

Σας ερωτώ, ένας δικηγόρος που δεν έχει 10 παραστάσεις σε ποινικά δικαστήρια,είναι ικανός να αναλάβει οποιαδήποτε υπόθεση, αλλά όχι υπόθεση νομικής βοήθειας;

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ο περιορισμός που βάζετε είναι αδικαιολόγητος!

Ακούσαμε στην ακρόαση των φορέων την πρόταση, η εμπειρία των συνηγόρων να αποδεικνύεται από σεμινάρια, από δίκες που έχουν παρακολουθήσει, από μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Είναι ρεαλιστικές προτάσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι δικηγόροι.

Επίσης κ. Υπουργέ,
Αφού κάνετε τροποποιήσεις στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας, γιατί δεν φέρνετε λύση στο πραγματικό πρόβλημα του θεσμού;

Κι αυτό είναι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικηγορικών αμοιβών από το Δημόσιο.

Αμοιβές που καταβάλλονται μετά από 2 χρόνια!

Να σας θυμίσω, ότι υπάρχουν νέοι δικηγόροι που ουσιαστικά ζουν από τις υποθέσεις της νομικής βοήθειας.

Αναγκάζονται λοιπόν να παρέχουν την εργασία τους και να χορηγούν πίστωση στο Δημόσιο για χρόνια!

Άμεση λοιπόν διεκπεραίωση των πληρωμών!

Άμεση καταβολή των οφειλόμενων!

Αυτή θα ήταν μια πραγματική τομή στο θεσμό της νομικής βοήθειας!

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το 8ο και τελευταίο μέρος του Νομοσχεδίου, περιέχει διάφορες και άσχετες μεταξύ τους ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης πολλές από τις οποίες δεν τέθηκαν ποτέ σε διαβούλευση.

Με τα άρθρα 63 και 64 προβλέπεται η υφ’ όρον παραγραφή και παύση της ποινικής δίωξης για  συγκεκριμένα πλημμελήματα που τελέστηκαν μέχρι 1/4/2020.

Καθώς και η υπό όρους παραγραφή και μη εκτέλεση συγκεκριμένων ποινών.

Έχουμε δει τη διαδικασία αυτή και στο παρελθόν και από τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων κομμάτων.

Το είδαμε το 2005, το 2012, το 2013, το 2016.

Στόχος η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ωστόσο σήμερα, θα πρέπει να μας απασχολήσουν δύο ερωτήματα:

Πρώτον, επετεύχθη πράγματι μέχρι σήμερα αποσυμφόρηση των δικαστηρίων;
και Δεύτερον, πώς εναρμονίζεται η διάταξη αυτή με τον Νέο Ποινικό Κώδικα;

Γιατί με τους νέους Κώδικες, ήδη έχουμε μειωμένες ποινές και πράξεις που καταργήθηκαν.

Έχετε λάβει υπ’οψιν τις αλλαγές αυτές;

κ. Υπουργέ,
Η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων απαιτεί σχέδιο και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση κι όχι νόμους για παραγραφή ανά 2 και 3 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας αγαπητοί συνάδελφοι, το Νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές Οδηγίες που θα έπρεπε μάλιστα να έχουν έρθει στη Βουλή πολύ νωρίτερα.
Ωστόσο, οι λοιπές ετερόκλητες διατάξεις προκαλούν προβληματισμούς.

Έχουμε θέσει τις προτάσεις μας και αναμένουμε να τις κάνετε αποδεκτές.

Έχουμε αποδείξει άλλωστε, ότι το Κίνημα Αλλαγής ασκεί υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αφορμή την ημέρα μνήμης για την "Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου)" ο Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε τα εξής:

19η ΜΑΪΟΥ - ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Οι κακουχίες, οι εκτελέσεις, οι εν ψυχρώ δολοφονίες, τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου απο τους νεότουρκους Κεμαλικούς εθνικιστές, στην βιαιότερη, μαζικότερη και φονικότερη στιγμή της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα, τότε, Οθωμανική Αυτοκρατορία, μπορεί μεν να πέτυχαν την Γενοκτονία δεν κατάφεραν ποτέ να επιτύχουν την Εθνοκτονία τού Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι Έλληνες του Πόντου, όπου και αν βρέθηκαν, κατόρθωσαν να διατηρήσουν, ως άσβεστη λαμπάδα, το φρόνημα της Ελληνικής τους συνείδησης και ταυτότητας και να μεταλαμπαδεύσουν αυτά, τα Ιερά και όσια της φιλής μας, στις νεότερες γενιές.

Επίκαιρα, όσο ποτέ, τα λόγια του τότε Αμερικανού Προξένου στην Σμύρνη, Τζωρτ Χόρτον: "Ένα από τα δυνατώτερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου από την Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο Γένος"

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμέτρητα είναι τα αφιερώματα στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ στο άνοιγμα της Ακρόπολης αλλά και στην επιτυχία της Ελλάδας στην μάχη κατά του κορονοϊού. Δείτε τι έγραψαν.

Σε θέμα της ημέρας αναδεικνύεται πλέον παγκόσμια το άνοιγμα της Ακρόπολης και όλων των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα που είχαν κλείσει λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την θεωρούν εμβληματική της άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Το αμερικανικό CNN γράφει: «Η Ακρόπολη, ένας από τους περιφημότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας άνοιξε και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, αφού έμεινε κλειστός προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».

Το CNN αναφέρει, επικαλούμενο τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, πως στην Ελλάδα ανοίγουν σήμερα περισσότεροι από 200 αρχαιολογικοί χώροι και «θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους ανθρώπους και πρόβλεψη για μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο».

«Θα υπάρχουν επίσης ειδικοί κανόνες για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, ενώ η μάσκα και η χρήση αντισηπτικού για τα χέρια συνιστώνται», προσθέτει το CNN.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πως «η Ελλάδα ανοίγει και πάλι την Ακρόπολη στην Αθήνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους» με μέτρα ασφαλείας, καθώς «αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο χρησιμοποιούνται για να τηρούν οι επισκέπτες τις μεταξύ τους αποστάσεις έξω από την Ακρόπολη».

Το AP υπογραμμίζει επίσης πως η συμμόρφωση του κοινού με τα αυστηρά μέτρα του lockdown βοήθησαν ώστε να κρατηθούν χαμηλά στην Ελλάδα τόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων.

«Το μνημείο – φάρος της Αρχαιότητας, η Ακρόπολη των Αθηνών, άνοιξε και πάλι σήμερα το πρωί όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δύο μήνες μετά το κλείσιμό της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού», αναφέρει στη μακροσκελή σχετική ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Το AFP μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις της ελληνίδας προέδρου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «μπορούμε και πάλι να επισκεφθούμε τον χώρο με τον παραδοσιακό τρόπο», αφού επί δύο μήνες τον επισκεπτόμασταν «μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας». «Με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, θα μπορέσουμε και πάλι να τιμήσουμε τους προγόνους μας», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Ακρόπολη λάμπει κάτω από την ήλιο καθώς ανοίγουν και πάλι τουριστικά σημεία της Ελλάδας, επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα άνοιξε και πάλι σήμερα την Ακρόπολη, μουσεία και άλλους σημαντικούς τουριστικούς χώρους, με τον ήλιο να λάμπει στην Αθήνα, καθώς χαλαρώνει το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με το Reuters. Οι περιορισμοί καραντίνας αίρονται σταδιακά –το Σάββατο επετράπη η πρόσβαση στις παραλίες εν μέσω καύσωνα ενώ την Κυριακή άνοιξαν οι εκκλησίες για τους πιστούς, σημειώνουν οι συντάκτες.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και τις δηλώσεις της ύστερα από την επίσκεψή της στην Ακρόπολη, ένα από τα τουριστικά σημεία με τους περισσότερους επισκέπτες σε όλο τον κόσμο, όπως σημειώνει το Reuters. «Επισκέφθηκα πριν από λίγο…. την Ακρόπολη,, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι εργαζόμενοι φορώντας μάσκες και πλαστικά προστατευτικά προσώπου βρίσκονταν στο σημείο για να ενημερώσουν τους λίγους ξένους τουρίστες για τους κανονισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, που απαιτούν οι επισκέπτες να διατηρούν μεταξύ τους απόσταση 1,5 μέτρου, σημειώνουν οι συντάκτες.

Η Ελλάδα, που συγκράτησε την εξάπλωση της COVID-19, ξεκίνησε τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει επίσης πως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι που είναι ασφαλείς για τους επισκέπτες. «Η Ελλάδα έχει κατακτήσει αξιοπιστία από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού. Είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου», αναφέρει η υπουργός σε ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Reuters.

Στην Ιταλία, το το κρατικό κανάλι Rai Τre ενέταξε την επιστροφή των τουριστών στην Ακρόπολη στους τίτλους των σημαντικότερων ειδήσεων της ημέρας. Το Rai Tre τόνισε ότι «από σήμερα οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να ανηφορίσουν στην Ακρόπολη, οι πύλες της οποίας ξανανοίγουν έπειτα από δύο μήνες. Κάτι που ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας».

Στην επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αναφέρονται ευρέως και τα γερμανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας την σημασία του μνημείου, αλλά και το συμβολισμό του ανοίγματος του Ιερού Βράχου στην προσπάθεια επιστροφής στη νέα «κανονικότητα».

«Στην Ελλάδα άνοιξαν και πάλι για τους επισκέπτες η διάσημη Ακρόπολη καθώς και άλλοι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι», αναφέρει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk Kultur) και επισημαίνει ότι στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η Ακρόπολη ανήκει στα σύμβολα και στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας. Πέρυσι την επισκέφθηκαν 2,9 εκατομμύρια άτομα», προσθέτει το ρεπορτάζ του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου.

Ανάλογα ρεπορτάζ φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας (DWR), του περιοδικού Stern, του τηλεοπτικού δικτύου arte, τα οποία αναμεταδίδουν πρακτορειακές ανταποκρίσεις από την Αθήνα. «Στην Ελλάδα επιβλήθηκαν από τις 23 Μαρτίου αυστηροί κανόνες περιορισμού σε όλη τη χώρα. Η χώρα – μέλος της Ε.Ε. πέρασε μέχρι τώρα ελαφρά την πανδημία του κορονοϊού (…) Η Ελλάδα επιστρέφει τώρα σταδιακά στην κανονικότητα. Από τις 25 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τα εστιατόρια», αναφέρει ενδεικτικά το Stern.

Στο άνοιγμα της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας αναφέρεται σε ρεπορτάζ της και η δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας (SRF): «Ελληνικά αρχαιολογικά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, μπορούν από σήμερα και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες», επισημαίνει το ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται και στην επαναλειτουργία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό. «Υπάλληλοι, οι οποίοι φορούσαν μάσκες και ειδικά πλαστικά προστατευτικά, υποδέχθηκαν τους πρώτους ξένους τουρίστες στην Ακρόπολη. Ενημέρωναν σχετικά με τα μέτρα που αφορούν την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών», περιγράφει το SRF και τονίζει ότι «το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων περιλαμβάνεται στο ευρύτερο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στην Ελλάδα, ενώ προβλέπονται και άλλα βήματα για την αναζωογόνηση του τουρισμού».

Το άνοιγμα των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων, και ειδικότερα της Ακρόπολης, στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, προβάλλουν και αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης στη σημερινή ειδησεογραφία τους.

“Οι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα ανοίγουν ξανά”, τιτλοφορεί η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι “μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο μηνών, οι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν ξανά σήμερα και αυτό αρχικά ισχύει μόνο για εξωτερικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη της Αθήνας, και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν η πρώτη που πήγε σήμερα στο έμβλημα της ελληνικής πρωτεύουσας”.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, ότι, όπως μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όλους τους επισκέπτες να “τηρούν τους κανονισμούς υγιεινής”.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, “από σήμερα επιτρέπονται και πάλι ταξίδια σε όλα τα μέρη της χώρας, όπως και στο νησί της Κρήτης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πράσινο φως για εκδρομές στα μικρότερα νησιά θα δοθεί σταδιακά τον Ιούνιο. Τα μουσεία στην Ελλάδα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Σε σχετικό τηλεγράφημα του, με τίτλο “Ταξίδια σε όλα τα νησιά”, το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρει ότι από σήμερα ανοίγουν στην Ελλάδα η Ακρόπολη και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, και πως η Ελλάδα καταργεί σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο εσωτερικό. Από τις 25 Μαΐου, επιτρέπονται τα ταξίδια σε όλα τα νησιά. Οι πτήσεις από τις χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν και πάλι από τα τέλη Μαΐου και τον Ιούνιο.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, η Αθήνα διεξάγει επί του παρόντος διμερείς συνομιλίες με την Κύπρο, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και επίσης με το Ισραήλ, με σκοπό την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών – ειδικά την απαίτηση καραντίνας 14 ημερών, ωστόσο, στις αρχές Απριλίου, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εμφανιστεί ακόμη “πολύ επιφυλακτικός” σε αυτό το θέμα.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten αναφερόμενη στις χαλαρώσεις που θα υπάρχουν σε διάφορες χώρες, υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχίζουν και πάλι τα μαθήματα και στην Αθήνα η Ακρόπολη είναι και πάλι ανοιχτή στους επισκέπτες.

newsit.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, στό πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του στην Αιτωλοακαρνανία μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων,  επισκέφτηκε την Παρασκευή το Δημαρχείο Αστακού.

Ο κ. Λιβανός είχε συνάντηση εργασίας με τον  Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλάκη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διεξοδικά οι εξελιξεις σε όλα τα αναπτυξιακά μέτωπα του Δήμου, με έμφαση στο οδικό δίκτυο,  το θέμα της ύδρευσης, την αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της απόφασης της 6ης ΥΠΕ για άμεση ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αστακού με νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, απαραίτητο για την κάλυψη μιας τόσο μεγάλης και δύσβατης γεωγραφικής περιοχής, ένα φλέγον ζήτημα για όλη την περιοχή του Ξηρομέρου.

Η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αστακού έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας και κοινής προσπάθειας για τις δυο πλευρές τους τελευταίους μήνες.

Μετά τη συνάντηση στο Δημαρχείο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ από κοινού  με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, επισκέφτηκαν  το κέντρο Υγείας, όπου είχαν την ευκαιρία – πάντα με την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας – να συζητήσουν διεξοδικά  με τους  γιατρούς, τους  νοσηλευτές και το  διοικητικό προσωπικό για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 17:54

Ο μεγάλος εγκλεισμός

Ενέργειες – Παρενέργειες – Συνέργειες 

Του Ανδρέα Κλαυδιανού 

Είναι δυνατόν ο νεοφιλελευθερισμός να βρίσκεται σε αρμονία με τον ανθρωπισμό; Κατηγορηματικά όχι!  Αυτή η απάντηση είναι το ιστορικά, από τη δεκαετία του 1970,  τεκμηριωμένο συμπέρασμα απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη όπου εφαρμόστηκε η οικονομική πολιτική της «Σχολής του Σικάγου», του Μίλτον Φρίντμαν, μέχρι τη σημερινή Ελλάδα της «αφανούς κατοχής» από την γερμανική ΕΕ.

Η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η κάλυψη του κενού από τον ιδιωτικό τομέα είναι θεμελιώδες γνώρισμα του νεοφιλελευθερισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατεδάφιση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίηση της υγείας. Βασικοί διαχρονικοί πρωταγωνιστές της διάλυσης του ΕΣΥ υπήρξαν προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, που πανηγύριζαν με τις μνημονιακές πολιτικές. Οι ίδιοι διεκδίκησαν και πήραν «επάξια» τα πρωτεία από την Τρόϊκα και μαζί με τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ ευαγγελίζονταν την ολοκλήρωση του καταστροφικού  έργου τους μέχρι και ελάχιστους μήνες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωναϊού.

Κεντρικός πυρήνας του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά του «αόρατου εχθρού»  ήταν να μη καταρρεύσει το καταρρακωμένο ΕΣΥ, γεγονός που θα συμπαρέσυρε στην κατάρρευση τούς καταστροφείς του. Επιπλέον η παντελής έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα πολλαπλασίαζε την επιβάρυνση των απογυμνωμένων νοσοκομείων. Φρόντισε επίσης η κυβέρνηση, να μετατοπίσει τις ευθύνες προς τους πολίτες δια του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» όπως σε άλλα άρθρα μας στην ιστοσελίδα www.ellinikiantistasi.gr έχουμε αναλύσει. Ο ύψιστος πολιτικός στόχος της στρατηγικής αντιμετώπισης του κορωναϊού, ήταν η διάσωση τής ίδιας της κυβέρνησης με τις καταστροφικές παρενέργειες στην υγεία, στη ψυχολογία και τα οικονομικά αδιέξοδα των ανθρώπων να γίνονται εμφανή την επομένη του «μεγάλου εγκλεισμού».  

Ως μέσο για την εφαρμογή της κυβερνητικής στρατηγικής χρησιμοποιήθηκε η επιστήμη. Όπως συμβαίνει με όλα τα πρωτόγνωρα φαινόμενα, έτσι και με την υπόθεση του κορωναϊού, ο δρόμος για την επιστημονική γνώση απαιτεί χρόνο και δεν είναι ανθόσπαρτος, αλλά περνάει μέσα από έντονες συγκρούσεις και αντιμαχίες μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας. Αν όμως θέλεις να χρησιμοποιήσεις την επιστήμη ως μέσον για να πετύχεις έναν πολιτικό στόχο, δε σε ενδιαφέρει η επιστημονική αλήθεια στην ολότητά της αλλά τμήματα αυτής, τα οποία φαινομενικά αιτιολογούν τον προαποφασισμένο πολιτικό σκοπό. Έτσι, προβάλεις μόνο εκείνες τις επιστημονικές απόψεις που υπηρετούν το στόχο σου.

Ακόμα χειρότερα, δε χρησιμοποιείς όλα τα μέσα που σου παρέχει η επιστήμη, εν προκειμένω δεν κάνεις τεστ, καλείς το πληθυσμό να συμπεριφερθεί ως μολυσμένος για να αιτιολογηθεί η τακτική του «μεγάλου εγκλεισμού». Γιατί αν με τα τεστ διαπιστωνόταν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πέρασε ασυμπτωματικά τη νόσο, θα κατέρρεε αυτοστιγμεί η τακτική του φόβου. Με λίγα λόγια είχαμε ένα επιστημονικοφανές επικάλυμμα της στρατηγικής, που προφανώς δεν έπειθε ούτε το επιστημονικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να πέφτει από τη μια αντίφαση στην άλλη και να εκδηλώνει κωμικοτραγικές συμπεριφορές. Επιπλέον, χωρίς τα τεστ, δηλαδή χωρίς να γνωρίζεις τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, βαδίζεις απροετοίμαστος σ’ ένα ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας.

Αν καραντίνα σημαίνει, απομόνωση εκείνων των ανθρώπων που θεωρείται ότι αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού, τότε αυτό που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση μόνο καραντίνα δεν ήταν, γιατί :

  1. Οι μολυσμένοι «έγκλειστοι» προκάλεσαν ενδοοικογενειακές μολύνσεις.
  2. Στους κλάδους της υγείας, της τροφικής αλυσίδας και τους σχετιζόμενους με αυτούς, στο δημόσιο κλπ, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ερχόταν σε καθημερινή επαφή στους χώρους δουλειάς και στη συνέχεια με τους οικείους τους. Επιπλέον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καραντίνα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις έναν μολυσματικό παράγοντα που μεταδίδεται με το αναπνευστικό, επιβιώνει στις διάφορες επιφάνειες (τρόφιμα, χρήματα, συσκευασίες κλπ) μέχρι και τρία 24ωρα και όπου οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι εκατονταπλάσιοι από τους συμπτωματικούς.

Αντί των τεστ για τον ιό, είχαμε τεστ ανοχών και αντοχών της κοινωνίας. Ασκήσεις προσομοίωσης για το μέχρι που μπορεί να συμπιεστεί το κοινωνικό ελατήριο, μέχρι να εκτιναχθεί. Τα διάφορα εργαστήρια σκέψης θα έχουν να βγάλουν πολλά συμπεράσματα για τις κοινωνικές συμπεριφορές σε καταστάσεις πραγματικών ή τεχνητών εκτάκτων αναγκών, αφού ακόμα και η κατάργηση του Πάσχα για πρώτη φορά μετά από 2.000 χρόνια μπορεί να γίνει ανεκτή.

Ο κορωναϊός αποτέλεσε το μάνα εξ’ ουρανού για τη κυβέρνηση ώστε να κάνει ένα μεγάλο βήμα στην επιχείρηση εποικισμού της χώρας στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Σε μια περίοδο όπου οι κινητοποιήσεις των νησιωτών και οι υβριδικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στον Έβρο συνετέλεσαν στο να αρχίσει να καταλαβαίνει ο κόσμος την εθνική διάσταση του «μεταναστευτικού», ο κορωναϊός αποτέλεσε το προπέτασμα που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Η πολυδιάσπαση των αντισυστημικών δυνάμεων και ο συστημικός εγκλωβισμός δυνητικά αντισυστημικών υποκειμένων, είναι χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε. Απορρέει από την απουσία γηγενούς πολιτικής σκέψης, εντείνεται δε και επιδεινώνεται από την ομοβροντία τοπικών και διεθνών γεγονότων όπως το «Μακεδονικό», το «μεταναστευτικό», τα ελληνοτουρκικά, τους «λαϊκιστές» ηγέτες (Τράμπ, Τζόνσον, Σαλβίνι κλπ)  και πλείστων όσων παραγόντων ακόμη, που λειτουργούν ως δυναμίτες και κάνουν σκορποχώρι τις αυτοπροσδιοριζόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις. Η σύγχυση στο λεγόμενο αντισυστημικό χώρο, γίνεται ακόμα πιο εμφανής όταν η κουβέντα φτάνει στο χρέος και στο νόμισμα, δηλαδή, στα «οπλικά συστήματα» του εχθρού. Στο δια ταύτα, όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Η «ομίχλη του πολέμου» κατά του κορωναϊού συσκότισε το πολιτικό σκηνικό προκαλώντας απώλεια προσανατολισμού πολλών, πρώτης γραμμής, «αντισυστημικών μαχητών» των εθνικών συμφερόντων, σε βαθμό τέτοιο που έγιναν φανατικοί συνοδοιπόροι των γκλομπαλιστών – εθνομηδενιστών και της λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ξεπλένοντας  τον απάνθρωπο χαρακτήρα του νεοφιλελευθερισμού που φόρεσε τη μάσκα του ανθρωπισμού, προφασιζόμενος προστασία από τον θάνατο, το φόβο του οποίου έσπειρε.

Μετουσιώνοντας το αίσθημα του προσωπικού φόβου τους σε πολιτική θέση και συμπεριφορά αποδεκτή από το σύστημα εξουσίας, τάχθηκαν ψυχή τε και σώματι υπέρ των μέτρων του «μεγάλου εγκλεισμού». Αυτόπροσδιοριζόμενοι ως αντισυστημικοί» στην προ του ιού εποχή, φτάνουν στο σημείο να δοξάζουν τους πλέον συστημικούς υπαλλήλους των Γερμανών για τη μεσαιωνική, αντιφατική, αντιεπιστημονική στρατηγική που ακολούθησαν κατά του «αόρατου εχθρού», ενώ παράλληλα κατηγορούν για συνωμοσιολόγους όσους προσπαθούν να  ανιχνεύσουν την αλήθεια αφουγκραζόμενοι όλες τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις. Αλλά και από την αντίθετη πλευρά έχουμε ένα κυνήγι μαγισσών στηριγμένο, αβασάνιστα, σε υποτιθέμενα σενάρια περί τον ιό.

Όλα αυτά ενώ η πανδημία του κορωναϊού παρέχει απλόχερα στη χώρα ένα οπλοστάσιο εθνικών, δημοκρατικών, οικονομικών, νομικών και ηθικών αιτιάσεων και επιχειρημάτων αποχώρησης από το παγκοσμιοποιητικό οικοδόμημα της γερμανοκρατούμενης ΕΕ. Ο ακολουθούμενος δρόμος, ο γνωστός, αυτός της υποταγής στα άνομα γερμανικά πολιτικά και οικονομικά επιτελεία, συνεπάγεται με απόλυτη βεβαιότητα την ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή των πολιτών, των επιχειρήσεων και του ίδιου του εναπομείναντος κράτους. Μόνο ιδιωτικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα μπορούν να αιτιολογήσουν την επιμονή για παραμονή στο «ευρωπαϊκό μόρφωμα». Η κοινωνία ως συλλογική οντότητα θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Δεν είναι το πρόβλημα της κύησης για να γεννηθεί το καινούργιο… το έμβρυο λείπει!

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ολική αλλαγή δεδομένων σε ότι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό προκήρυξης πρόωρων διπλών εκλογών εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και πιο συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έκανε στροφή 180° και από εκεί που είχε αποδεχθεί την σκοπιμότητα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, τελικά... Βερολίνου βοηθούντος, που όπως είχε γράψει το pronews.gr από την αρχή είχε εκφράσει την αντίρρησή του στην εξέλιξη αυτή, αναβάλει την προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς «δεν του βγαίνουν» τα νούμερα.

Συγκεκριμένα, ενώ είναι σαφές ότι προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το αποτέλεσμα στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα έχει την διαφορά που θέλει, έτσι ώστε να κερδίσει «αέρα» και τις αμέσως επόμενες, οι οποίες θα αποτελούσαν και την βασική πολιτική του στόχευση και οι οποίες θα διεξάγονταν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Δηλαδή δεν έχει ούτε τον «αέρα» των 20 μονάδων που λένε οι δημοσκοπήσεις (πρακτικά είναι στα επίπεδα των εκλογών του 2019 η διαφορά) και θα υπάρξει μεγάλη εσωτερική αναταραχή,

Δίνοντας την δυνατότητα να ξεκινήσουν διεργασίες στον χώρο της αριστεράς-κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) για πιθανή σύμπλευση, πριν ή μετά τις εκλογές.

Και για όσους υποστηρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα προσέγγιζε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ (αντίθετα με τον Γ.Α.Παπανδρέου και την τάση που ελέγχει μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που επιζητεί την σύμπλευση με τον Α.Τσίπρα), πληροφορίες λένε ότι «κέντρο» με ισχυρή παρέμβαση στην ελληνική πολιτική ζωή και επιρροή στην ίδια την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, την συμβούλευσε να μην αποκλείσει την πιθανότητα αυτή.

Το συγκεκριμένο «κέντρο», παρά το γεγονός ότι ελέγχει media που εμφανίζονται άκρως φιλικά προς την κυβέρνηση, σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι καθόλου... "happy" με τον Κ.Μητσοτάκη.

Εν πάση περιπτώσει, η πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρη κάλπη για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται ότι «μπήκε το ντουλάπι» και ξορκίστηκε, τουλάχιστον προσωρινά, το «φάντασμα» του 1993 που κατατρύχει τον Κ.Μητσοτάκη: Η ανατροπή του πατέρα του λόγω της αποστασίας της ομάδας Σαμαρά και της ομάδας που δημιούργησε την Πολιτική Ανοιξη, ήταν προϊόν της ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο εδρών, η οποία δεν «θεραπεύτηκε» το 1990 λόγω της απροθυμία του πατέρα του να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές.

Τον Απρίλιο του 1990 η ΝΔ, στην τρίτη εκλογική μάχη μέσα σε 10 μήνες, κατάφερε και κέρδισε οριακή αυτοδυναμία στις εκλογές με 151 έδρες αφού ο νόμος Κουτσόγιωργα ήθελε πολύ μεγάλη διαφορά για να σχηματίσει μία κυβέρνηση αυτοδυναμίας και το ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου, παρά το σκάνδαλο Κοσκωτά κατάφερε και στάθηκε όρθιο με ποσοστά της τάξης του 38-39% τον Ιούνιο του 1989 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Ο Κώστας Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι κέρδισε μία ακόμα έδρα το εκλογοδικείο, εν συνεχεία, και έφτασε στις 152, όλοι πλέον συμφωνούν ότι έπρεπε να είχε πάει σε τέταρτη εκλογική μάχη το φθινόπωρο του 1990, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν τραυματισμένο καίρια και η ηγεσία του καθόταν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού, δεν το έπραξε και εν συνεχεία μέσα στην θύελλα της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Α.Παπανδρέου 1981-1989 (η χώρα πτώχευσε και ουδέποτε κατάφερε να «βγάλει» οριστικά την πτώχευση εκείνη) των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προκάλεσε η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, η οποία έφερε το θέμα του Σκοπιανού στην επιφάνεια και η επιθυμία των ΗΠΑ να «τελειώνουν» με τα σχέδια διαμοιρασμού των Σκοπίων επάνω στα οποία εργαζόντουσαν Σ.Μιλόσεβιτς και Κ.Μητσοτάκης, ανατράπηκε με τον τρόπο που ανατράπηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα «ψαλιδίσει» τη νυν πολιτική του κυριαρχία, καθώς η οικονομική καταστροφή από την πανδημία του κορωνοϊού, θα ανατρέψει πολλά δεδομένα.

Για τον λόγο αυτό «έκλεινε το μάτι» σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη και μάλιστα όσο είναι σε ισχύ η λίστα για την κάλπη. Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020, η λίστα δεν θα υπάρχει και θα του αφαιρέσει την δυνατότητα του απόλυτου «μαντρώματος» των διαφωνούντων της ΚΟ, που έχει σήμερα. Και είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν για τα πεπραγμένα του εντός της Ν.Δ.. Εστω και αν σήμερα δεν φαίνονται...

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μόνο που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ο ανασχηματισμός. Μια αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος η οποία θα καθορίσει και το μέλλον του...

pronews.gr