Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 11 Μαϊος 2020

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος με ανάρτηση του κάνει επίθεση προς τον Ηλία Μόσιαλο και τον Γιώργο Παπαδάκη, για τις απόψεις που εξέφρασαν για τη Θεία Κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα στρέφεται και κατά κάποιων δημοσιογράφους που κάνουν πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό, με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». 

«Βουλώστε το στόμα σας, κύριοι! Είσθε αθεολόγητοι! Και άρα άσχετοι και αστοιχείωτοι σε θέματα εκκλησιαστικής ζωής», τιτλοφορείται ανάρτηση του Αμβρόσιου στο προσωπικό του ιστολόγιο με θέμα «Ο αγιασμός είναι όπλο».

«Μας πνίξανε με τις δηλώσεις των κάποια πολιτικά κυρίως πρόσωπα, δηλώσεις, τις οποίες με πολλήν προθυμίαν προωθούν και λανσάρουν κάποιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, καθώς φαίνεται, έλαβαν και αυτοί το μερίδιό τους από το ποσόν των 20.000.000 €, το οποίον, μυστικά και άνισα καθώς λέγεται, διέθεσε η κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προς τα Μ.Μ.Ε. για να προβάλουν και να διαφημίσουν το πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”, κάνοντας πλύση εγκεφάλου στον ελληνικό λαό» αναφέρει αρχικά ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων.

Συνεχίζοντας, ο Αμβρόσιος στρέφει τα βέλη του εναντίον του καθηγητή Πολιτικής Υγείας και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλία Μοσιάλου:

«Βούιξε ο τόπος με τις αχαρακτήριστες δηλώσεις του καθηγητού κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος, μολονότι είναι εντελώς άσχετος με τα Θεολογικά Γράμματα, αποτόλμησε να αποφανθεί για την Θεία Κοινωνία!!! Ερωτηθείς σχετικώς, έδωσε την ακόλουθη απάντηση: “Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να αποφευχθεί με τη σημερινή της μορφή, μέχρι να έχουμε ασφαλές εμβόλιο. Θα πρέπει να εξετασθεί, εάν μπορεί να γίνει με διαφορετικό και ασφαλή τρόπο…”»

Παράλληλα, αφήνει αιχμές και κατά της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι στον κ. Μοσιάλο δεν θα απαντήσει ο ίδιος: «Αναμένουμε να ξυπνήσει από το λήθαργο, στον οποίο δυστυχώς έχει περιπέσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και… βλέπουμε!».

«Θα ασχοληθούμε όμως με το ζήτημα του αγιασμού, διότι ο αγιασμός αποτελεί όπλο κατά του διαβόλου, προφυλακτικό μέσο έναντι του κορονοϊού και γενικώς όπλο χρήσιμο σε κάθε ανάγκη της καθημερινής ζωής» προσθέτει.

Στη συνέχεια, ο Αμβρόσιος επιτίθεται κατά του παρουσιαστή Γιώργου Παπαδάκη επικαλούμενος επιστολή αναγνώστη σε εφημερίδα.

«Ο συντάκτης της επιστολής αναφέρεται και σε μία απαράδεκτη τοποθέτηση του παλαίμαχου δημοσιογράφου κ Γ. Παπαδάκη ως προς το θέμα του αγιασμού. Σε κάποια από τις εκπομπές του της σειράς “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” ο δημοσιογράφος κ. Παπαδάκης, αποφαινόμενος ως «ξερόλας», (= από το σλόγκαν τα ξεύρω όλα), αναφέρθηκε στην αναξιότητά μου και είπε: “Όχι, Σεβασμιώτατε, δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ το φάρμακο για τον κορονοϊό ο αγιασμός. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε, μια και έξω”».

«Επειδή, λοιπόν, ο κ. Παπαδάκης, εισήλθε σε ξένα χωράφια και αποφάνθηκε, ΟΛΩΣ ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ ΒΕΒΑΙΑ, για το θέμα του Αγιασμού, αναγκασθήκαμε να του απαντήσουμε δημοσίως με μια επιστολή μας προς την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ. Εξ όσων γνωρίζουμε ο κάθε δημοσιογράφος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ, αλλ’ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!

Ο δημοσιογράφος, ως επάγγελμα, φωτογραφίζει, καταγράφει, διηγείται και ενημερώνει τον κόσμο για όσα συμβαίνουν, δηλ. παρέχει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή! Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο!» προσθέτει ο Αμβρόσιος ενώ κατηγορεί τον κ. Παπαδάκη ότι «εργάζεται και υπηρετεί αυτό που λέγεται “πλύση εγκεφάλου”».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Περίπου 700.000 παιδιά στην Ιταλία - σχεδόν τριπλάσιος αριθμός των νεκρών της πανδημίας παγκοσμίως- αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια σε τρόφιμα λόγω της υγειονομικής - οικονομικής κρίσης και του κλεισίματος των σχολείων και των σχολικών κυλικείων, σύμφωνα με την Coldiretti, τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση της χώρας.

«Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε έφθασε τις 700.000», ανέφερε η Coldiretti, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας στην Ιταλία.

«Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων, όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», προσθέτει το αγροτικό συνδικάτο.

Μεταξύ των νεόπτωχων είναι «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη ‘μαύρη οικονομία’ που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», διευκρινίζει.

Οι δυσκολίες διασπείρονται σε όλη τη χερσόνησο, αλλά οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στον νότο, με το 20% των φτωχών να βρίσκονται στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία και το 11% στη Σικελία.

Η Coldiretti ανέφερε επίσης πως τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση των τιμών καταναλωτή στα φρούτα (+8,4%), τα λαχανικά (+5%), στο γάλα (+4,1%) ή ακόμη στα αλλαντικά (+3,4%).

Εκτός από την «κούρσα για ψώνια» εξαιτίας του κορωνοϊού, οι αυξήσεις αυτές στα τρόφιμα συνδέονται με το κλείσιμο των μπαρ, των εστιατορίων και των τοπικών αγορών σε πολλές περιοχές, εκτιμά η Coldiretti.

Η πανδημία προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στην Ιταλία, σε όλη την επικράτεια της οποίας έχουν δραστηριοποιηθεί εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Σχεδόν τέσσερις Ιταλοί στους δέκα (39%) δήλωσαν ότι συμμετέχουν σε δράσεις αλληλεγγύης, με δωρεές χρημάτων ή πακέτα τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα του αγροτικού συνδικάτου.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
γράφει ο Νίκος Νικολόπουλος
 

Βγήκαμε λοιπόν από το σπίτι και βρεθήκαμε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.

Στην μετά κορωνοιό (μ.κ.) εποχή, όπου στην Ελλάδα του 2020, περισσότερες από 500 χιλ. οικογένειες ήδη δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι γάλα για να δώσουν στα παιδιά τους ούτε ψωμί για την οικογένεια τους. Ακούγεται, λοιπόν ως εντελώς παράταιρο οι «μεγαροπαίδες» αντί να ασχολούνται με αυτά τα καυτά προβλήματα της επιβίωσης των Ελλήνων  να σχεδιάζουν εκλογές για την δική τους μακροημέρευση.

Είναι προκλητικό και αδιανόητο ένας Πρωθυπουργός, που μόλις πριν 9 μήνες εξελέγη με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να «στήνει παιχνίδια» ώστε να την φέρει στους αντιπάλους του και να φιμώσει τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του.

Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης δημιουργεί νέα προβλήματα πέραν των όσων έχει να αντιμετωπίσει; Εκτός και αν πιστεύει ότι η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών και πως το φθινόπωρο θα έχει γίνει παρελθόν η σημερινή ευρεία αποδοχή που έχει εντός και εκτός Βουλής και ότι θα βρεθεί γρήγορα αντιμέτωπος με τους νεόπτωχους Έλληνες. Η ανησυχία Μητσοτάκη έχει βάση.

Βγήκαμε από το σπίτι και διαπιστώνουμε ότι έχουμε σχεδόν όλοι αλλάξει κοινωνική τάξη. Με βάση δημοσκοπικά στοιχεία το 25% των Ελλήνων πληθυσμού δεν έχει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη…

Αν μελετήσουν καλά και εις βάθος τις δημοσκοπήσεις και τις 100 ή και τις 200 σελίδες και με πολυάριθμους πίνακες θα ανακαλύψουν τα πραγματικά κοινωνικά και πολιτικά ευρήματα. Εκεί είναι καλά κρυμμένη η ΑΛΗΘΕΙΑ, που κραυγάζει ότι το πολιτικό κλίμα δεν είναι αυτό που νομίζουν οι «βαστάζοι νεομητοστακικοί» αριστοφιλελεύθεροι εθνομηδενιστές και αντιεκκλησιαστικοί βολεμένοι «τρόφιμοι» του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πολιτικό κλίμα είναι τόσο ρευστό που μοιάζει με το ζελέ.

Οι πολίτες, καθώς δείχνουν οι τελευταίες σελίδες  των δημοσκοπήσεων κατά 58,3% είναι εμπερίστατοι, σκεπτικοί, ανασφαλείς και με χαμηλές προσδοκίες,  ενώ το 57,9% σε εθνικό επίπεδο βλέπει να διαγράφεται ζοφερό το μέλλον των οικογενειών τους και των επιχειρήσεων τους.

Η σταδιακή ανάδυση στην επιφάνεια των πολλαπλών προβλημάτων που αφήνει πίσω της η πανδημία, αλλά και των νέων που θα προκύψουν για το επόμενο χρονικό διάστημα,δημιουργεί προυποθέσεις για ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα.

Αυτό προκύπτει και από τα αποτελέσματα της έρευνας της metron analysis για την «διαΝΕΟσις». Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμη περισσότερο στην οικονομία (84,3%).

Εάν η ύφεση φτάσει πάνω από 21% για την ελληνική οικονομία όπως προέβλεψε ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, ο οποίος αποκλείει την επιστροφή στα προ κορωνοιού επίπεδα πριν το 2022 και η ανεργία φτάσει στο 20,7%, τότε πράγματι η περιπέτεια των μνημονίων θα φαντάζει εαρινός περίπατος!

Κάποιοι υποστηρίζουν πως για αυτό πρέπει  να αξιοποιηθεί η πολιτική συγκυρία και να πάει ΤΩΡΑ η χώρα σε εκλογές.   

Ο Κυρ. Μητσοτάκης όμως για να προχωρήσει μπροστά, οφείλει να καταστρώσει και να παρουσιάσει ένα Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την Κρίση, το οποίο και πρέπει να υλοποιήσει. Προσωπικά πιστεύω πως είναι εξωφρενικό να οδηγηθεί  η χώρα σε ένα προεκλογικό και παραλυτικό κλίμα εν μέσω μάλιστα της τριπλής κρίσης, των Ελληνοτουρκικών, του κορωνοϊού και της οικονομίας. 

Όλοι λένε και παραδέχονται, ο μαραθώνιος τώρα ξεκινάει. Η κυβέρνηση θα κριθεί πλέον επί … πιο «δύσκολου εδάφους». Δηλαδή πως μπορεί να οργανώσει μια προσπάθεια ανάταξης της εθνικής οικονομίας που όντας εξασθενημένη, μπαίνει πάλι στην… εντατική.

Η κυβέρνηση λοιπόν, πρέπει να διαμορφώσει ένα σχέδιο που να στηρίξει την Ελλάδα και τους Έλληνες, με εθνικό πρόσημο και με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και στη στήριξη των Ελληνικών εισοδημάτων.

Ειλικρινά εύχομαι ο Μητσοτάκης να πετύχει.. Όλους πρέπει να μας νοιάζει η Ελλάδα. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε.

Γι’ αυτό ελπίζω και εύχομαι, ο Μητσοτάκης, να εγκαταλείψει πλήρως τις όποιες άλλες απόψεις του και να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από άμεση και ταχεία ενίσχυση των κρίσιμων κρατικών και εθνικών δομών. Αλλά και κάτι ακόμα: Ότι για να συσπειρωθούν οι Έλληνες και να πετύχουν το νέο «θαύμα», η κυβέρνηση οφείλει να πατήσει πάνω στις διαχρονικές και ακλόνητες αξίες και παραδόσεις μας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να πάψει να παίζει με τη φωτιά, όπως με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και να σταματήσει να πηγαίνει κόντρα στο θρησκευτικό συναίσθημα τη παράδοση και την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας  του πιστού Ελληνικού λαού.

Οι καιροί ου μενετοί. Δυστυχώς, η Ελλαδική Εκκλησία δεν έχει την ισχύ της Αρχιερατίας του Μακαριστού Χριστοδούλου.  Η πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι θέλουν η Εκκλησία μας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ψυχές μας. Ας μην ξεχνούν λοιπόν οι ηγέτες της Πολιτείας και της Εκκλησίας ότι είναι «σκληρόν προς κέντραν λακτίζειν», καθώς επίσης και ότι είναι «ΦΟΒΕΡΟΝ ΤΟ ΕΜΠΑΙΖΕΙΝ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΘΕΟΥ ΖΩΝΤΟΣ».

*O Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

pronews.gr

photo credits: police-voice.com

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Με συμβολικές εκδηλώσεις τίμησε η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, την 9η Μάη, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Κατατέθηκαν λίγα λουλούδια, στα Μνημεία που έχουν στηθεί στα σημεία, που δόθηκαν μάχες του ΕΛΑΣ ή εκτελέστηκαν αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, ως αντίποινα, από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για το δίκαιο αγώνα που διεξήγε ο λαός, με τις αντιστασιακές του οργανώσεις.

Καταθέσεις έγιναν στα Μνημεία, των 59 εκτελεσμένων στα Καλύβια Αγρινίου, της Εθνικής Αντίστασης στην Πύλη του Μεσολογγίου, στο αντίστοιχο στο Κεφαλόβρυσο Ναυπάκτου, στο λιμάνι της Αμφιλοχίας για τη μάχη του 1944, στο Αιτωλικό για την ανατίναξη του τρένου των κατακτητών το 1944, όπως επίσης και στο Μνημείο για τη μάχη της Γουρίτσας.

Μαζί με τα λουλούδια αναρτήθηκαν και πανό στα Μνημεία, όπως και στο κέντρο του Αγρινίου τις προηγούμενες μέρες. Στο Αγρίνιο, από το πρωί του Σαββάτου, με ντουντούκες στις γειτονιές, ακούγονταν συνθήματα προς τιμήν της 9ης Μάη.

Στις κατά τόπους συμβολικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν και κατέθεσαν και αντιπροσωπείες από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

“Εντύπωσε προκάλεσε για μία ακόμα φορά, η κατάσταση που βρίσκονται σε σχέση με τη συντήρησή τους, τα περισσότερα Μνημεία, που αποτυπώνουν την αδιαφορία της Διοίκησης των εκάστοτε Δήμων. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει σε μια περίοδο, που έχει μεγάλη σημασία η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, των πραγματικών γεγονότων, ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας” σημειώνει σε ανακοίνωση της η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας, δεν λέμε κάτι που δεν ειπώθηκε τις τελευταίες ώρες και στο Αγρίνιο και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία από πολύ κόσμο, από αιρετούς, συνδικαλιστές, απλούς πολίτες, στα «κοινωνικά δίκτυα» και αλλού. Καλή είναι όμως μια επανάληψη από όποιον έχει ένα δημόσιο βήμα.

Η αγορά άνοιξε και καλούμαστε να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις, να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε στα τοπικά καταστήματα, ανεξάρτητα από συμπάθειες κι αντιπάθειες, παραπονάκια ή μεγάλα παράπονα. Στην ανάγκη ας ψάξουμε λίγο παραπάνω, ας «ανακαλύψουμε» κάτι που χρειαζόμαστε αν έχουμε την δυνατότητα, ας θυσιάσουμε και λίγα ευρώ στο κυνήγι της καλύτερης δυνατής τιμής.

Η αλληλεγγύη μεταξύ μας, το είπαν με τρόπο και οι τοπικοί πολιτικοί τις τελευταίες ώρες προς τιμήν τους, πρέπει να είναι έμπρακτη όχι σε θεωρητικό επίπεδο ή με παχιά λόγια. Είναι πολύ σημαντική η κοινωνική συνοχή και το αίσθημα της ύπαρξης στην πόλη(και την ευρύτερη περιοχή) μιας κοινής μοίρας, μιας κοινότητας.

Δεν πρόκειται για συλλογικότητες ή διεκδικήσεις για να έχει ο καθένας την άποψή του. Ακόμη κι εκείνοι που είναι συνειδητοποιημένοι ως προς τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ακόμη και οι φανατικοί εραστές της παγκόσμιας αγοράς και του ηλεκτρονικού εμπορίου, για ένα ικανό διάστημα είναι καλό να αφήσουν στην άκρη πεποιθήσεις και «συμφέρον» και να σκεφτούν πιο ανοιχτά, πιο σφαιρικά.

Το μόνο αληθινό συμφέρον που υπάρχει αυτή την ώρα είναι να κρατηθεί ο τόπος ως μια ενιαία οντότητα με κοινά πολλά μικρά συμφέροντα. Να μην μείνει κόσμος στον δρόμο, να τα φέρουν βόλτα οι μικροί για να μην γίνει η κοινωνία ζούγκλα χωρίς νόμο και αξιοπρέπεια(κακοποιημένη λέξη αλλά εδώ ταιριάζει).

Οι διαφορές, οι ιδέες και οι μικροί εμφύλιοι μπορούν να περιμένουν να επιβιώσουμε πρώτα και μετά ξαναρχίζουμε τις γνωστές μας μικρές καθημερινές, κακιούλες. Μέχρι τότε, στηρίζουμε την τοπική οικονομία, ψωνίζουμε στους δικούς μας, με ό, τι σημαίνει για τον καθέναν αυτό.

Γ. Συμψηρής

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Για το φλέγον ζήτημα της μειωμένης ζήτησης των ελιών λόγω του κορωνοϊού και των πολύ χαμηλών εμπορικών τιμών που έχουν διαμορφωθεί καθιστώντας ασύμφορη την πώληση του εν λόγω προϊόντος, ο Σπήλιος Λιβανός,  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κατέθεσε σήμερα σχετική ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιβανός ρωτάει τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, εάν μελετώνται μέτρα στήριξης του κλάδου των παραγωγών ελιάς και ποια είναι αυτά, καθώς και εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιας έκτακτης ενίσχυσης. Επιπλέον, εδικά για τους παραγωγούς ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας, που παράγουν το μεγαλύτερο  ποσοστό εγχώριας παραγωγής  βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών και έχουν βρεθεί στη δυσμενή θέση να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις αποθήκες, ρωτάει ο βουλευτής τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 11/05/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ
 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι ελιές αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ετησίως παράγονται 35.000-40.000 τόνοι βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών, καλύπτοντας το 44% της εγχώριας παραγωγής. Οι μεγαλύτερες, δε,  ποσότητες παράγονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.  Για πολλούς παραγωγούς του νομού αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος, ενώ είναι και ιδιαίτερα σημαντικός τομέας για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Φέτος οι παραγωγοί ελιάς στην Αιτωλοακαρνανία έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση έχοντας  αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες τους περίπου το 80% περίπου της φετινής παραγωγής, δηλ. της καλλιεργητικής περιόδου 2019-2020, χωρίς να μπορούν να πουλήσουν ούτε ένα μικρό μέρος αυτής της ποσότητας για να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα διαβίωσής τους.

Στην κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αφενός το μειωμένο ενδιαφέρον από τους μεταποιητές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, και αφετέρου η εξευτελιστική εμπορική τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος, που διαμορφώνεται σε τιμές ακόμα και χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, καθιστώντας ασύμφορη την πώληση του προϊόντος. Για παράδειγμα η εμπορική τιμή μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 0,90 ευρώ το κιλό για τα 200 κομμάτια, όταν το κόστος παραγωγής αγγίζει εάν δεν ξεπερνά τα 0,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες τα προηγούμενα χρόνια η τιμή ήταν στα 1,50 ευρώ ανά κιλό. 

Δεδομένου, δε, ότι οι βρώσιμες ελιές δεν τυγχάνουν καμίας οικονομικής στήριξης από τις ευρωπαϊκές ή τις εγχώριες ενισχύσεις, το πρόβλημα για τους εν λόγω παραγωγούς εντείνεται. 
Καθίσταται συνεπώς απαραίτητη η στήριξη των παραγωγών ελιάς εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.         Προτίθεστε να στηρίξετε τον κλάδο των παραγωγών ελιάς και με ποιόν τρόπο; Εξετάζετε το ενδεχόμενο κάποιας έκτακτης ενίσχυσης;
2.         Ειδικά ως προς τους παραγωγούς ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας, που παράγουν το μεγαλύτερο  ποσοστό εγχώριας παραγωγής  βρώσιμων ελιών ποικιλίας Καλαμών και έχουν βρεθεί στη δυσμενή θέση να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις αποθήκες, τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να λάβετε;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σπυρίδων-Παναγιώτης (Σπήλιος) Λιβανός
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Μία Διαδικτυακή Συζήτηση
σήμερα στις 19:00


και δύο νέα άρθρα στο dianeosis.org


? διαΝΕΟσις LIVE 3: Δαμάζοντας την Ύφεση

Με αφορμή τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη οικονομική κρίση που αναμένεται να πλήξει τις οικονομίες των κρατών-μελών, η διαΝΕΟσις διοργανώνει, σήμερα 11/05 στις 19:00, μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση (Zoom Link) με τίτλο "Δαμάζοντας Την Ύφεση: Αδιέξοδα, Προκλήσεις Kαι H Ευρωπαϊκή Απάντηση".

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία; Ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου; Ποιοι τομείς θα πρέπει να στηριχθούν, με ποιους πόρους, και ποια εργαλεία έχει ενεργοποιήσει ήδη η Ε.Ε. στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης; Απαντήσεις σε αυτές αλλά και σε άλλες (και δικές σας) ερωτήσεις θα προσπαθήσουν να δώσουν οι: 

  • Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες
  • Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Εάν δεν έχετε ήδη δηλώσει συμμετοχή, μπορείτε να δηλώσετε εδώ:

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Ακόμα, σε νέο άρθρο του στο dianeosis.org, o Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις Γιάννης Τούντας αναδεικνύει μέσα από μία ιστορική αναδρομή στις πανδημίες του παρελθόντος και μια ανάλυση της αλλαγής της σχέσης του είδους μας με τα ζώα, τους λόγους για τους οποίους τα λοιμώδη νοσήματα επανακάμπτουν και απειλούν την ανθρωπότητα.   

Επίσης, πριν τέσσερις μήνες, μέσα από μία δημοσιογραφική έρευνα είχαμε αναδείξει την πειραματική πολιτική της Φινλανδίας. Μία από τις πειραματικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν αυτή του Βασικού Εισοδήματος. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε το επίσημο τελικό πόρισμα του πειράματος. Σε αυτό το άρθρο, ο Senior Editor της διαΝΕΟσις Ηλίας Νικολαΐδης αναλύει τα αποτελέσματα του πειράματος
 

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, συνολικά 1.072 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018) των πολιτικών προσώπων και θα παραμείνουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία των υπόχρεων, πλέον τριών ετών από τη λήξη αυτής.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο έλεγχος τους είναι σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Δημοσιεύονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018) από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
Η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του N. 3213/2003 δημοσιεύει τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2019 (χρήση 2018) των ελεγχόμενων από αυτήν προσώπων των περιπτώσεων α΄ έως και ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 3213/2003, στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων.

Η δημοσίευση των δηλώσεων θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου 2019 και ώρα 12:00.

Το πλήθος των προς δημοσίευση δηλώσεων είναι συνολικά χίλιες εβδομήντα δύο (1.072) και ο έλεγχός τους είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003, οι δηλώσεις αυτές θα παραμείνουν αναρτημένες στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θητεία των υπόχρεων, πλέον τριών ετών από τη λήξη αυτής. Η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι επιτρεπτή η επιλεκτική δημοσιοποίηση ονομαστικών στοιχείων.

Ευχαριστούμε όλους τους υπόχρεους που ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στην υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, καθώς επίσης το προσωπικό των υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, για την πολύτιμη συμβολή τους προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή δημοσίευση».

Δείτε εδώ όλα τα πόθεν έσχες των βουλευτών

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δήλωση
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δήλωση
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δήλωση
ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δήλωση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δήλωση
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ Δήλωση
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δήλωση
ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δήλωση
ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΝΑΓ Δήλωση
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Δήλωση

TA ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΓΚΙΖΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Δήλωση
ΛΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤ Δήλωση
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δήλωση
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Δήλωση
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δήλωση
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Δήλωση