Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 10 Μαϊος 2020

Στο Παγκράτι προκειμένου να συνομιλήσει με καταστηματάρχες και πολίτες της περιοχής βρέθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε σε εμπορικούς δρόμους θέλοντας να διαπιστώσει ο ίδιος το πώς προσαρμόζονται οι πολίτες και η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νέες συνθήκες μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.Επισκέφθηκε επιχειρήσεις, που επανήλθαν σε λειτουργία στην αρχή της εβδομάδας και καταστήματα που προετοιμάζονται για την έναρξη της λειτουργίας τους, ακούγοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των καταστηματαρχών.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπαλλήλους σούπερ μάρκετ για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους πολίτες στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σε συνομιλία του με υπαλλήλους στο φαρμακείο της γειτονιάς τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζεται σε αυτόν τον κλάδο και στις σωστές υποδείξεις που δίνουν στους πολίτες για τη σωστή τήρηση των κανόνων.

Η έως τώρα επιτυχής τηρουμένων των αναλογιών αντιμετώπιση της πανδημίας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκτιμάται ως μια συλλογική επιτυχία. Γι’ αυτό και το διαρκές «ευχαριστώ» του Κ. Μητσοτάκη στους πολίτες. Με τη σειρά τους οι πολίτες κατά μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποτιμούν θετικά τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού. Εσχάτως όμως γίνεται έντονος ο προβληματισμός της κοινωνίας γύρω από την επαναλειτουργία των σχολείων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όχι τόσο γιατί δεν έχουν πειστεί από τα μέτρα που θα ληφθούν, όσο γιατί ο φόβος του είναι εντονότερος. Σε κάθε περίπτωση και η πρόκληση της επαναλειτουργίας των σχολείων πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από την κυβέρνηση. Διαφορετικά οι θετικές έως τώρα γνώμες της πλειοψηφίας των πολιτών για την κυβέρνηση, μπορεί εύκολα να ανατραπούν.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Μια κρίσιμη εξέλιξη που απειλεί να αποδομήσει ολόκληρη την κυπριακή πολιτική και συνακόλουθα την εθνική πολιτική στο θέμα της ανακήρυξης ΑΟΖ και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των βυθοτεμαχίων, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέβη τα τελευταία 24ωρα: Η μία μετά την άλλη οι ξένες εταιρείες (ENI, Total, EXXON-Mobil), εγκατέλειψαν τα αδειοδοτημένα βυθοτεμάχια, απέσυραν τα ερευνητικά τους σκάφη και αυτή την στιγμή μόνο τα τουρκικά γεωτρύπανα και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που τα συνοδεύουν έχουν απομείνει στην περιοχή.

Με την Λευκωσία να ανησυχεί ότι η Αγκυρα θα δώσει εντολή ακόμα και για εξορύξεις, καθώς είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν «κτυπήσει» μεγάλα κοιτάσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, αυτό που γνωρίζει η κυβέρνηση από την ενημέρωση που έτυχε από τις ίδιες τις εταιρείες είναι ότι η ιταλογαλλική κοινοπραξία Total/ENI θα επανέλθει σ’ ένα χρόνο, δηλαδή τον Απρίλιο του 2021 και η κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum θα συνεχίσει σ’ ενάμιση χρόνο, τον Σεπτέμβρη του 2021.

Όμως η επιστροφή των αδειοδοτημένων εταιρειών κάθε άλλο ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, καθώς οι λόγοι που επικαλέστηκαν κάθε άλλο παρά πειστικοί είναι: Η ύπαρξη του κορωνοϊού!

Όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης «Οι ίδιες εταιρείες, αντίθετα παρέμειναν στην ΑΟΖ του Λιβάνου, μέχρι να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, γιατί το κόστος να φύγουν και να επανέλθουν θα ήταν πολύ μεγαλύτερο». 

Αλλά στην περίπτωση της Κύπρου αυτό δεν ίσχυσε. 

Η πραγματικότητα είναι ότι του τουρκικές απειλές και η απροθυμία των κυβερνήσεων τους να υποστηρίξουν ενόπλως, αν χρειαζόταν, την δραστηριότητα των ENI, Total, EXXON-Mobil, ήταν αιτία αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ και ο κορωνοϊός, απλώς η αφορμή.

Διαδοχικά έχουν ξεκινήσει και αποχωρούν και τα πολεμικά πλοία των χωρών τους που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, δηλαδή οι γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες.

Την τελευταία φορά μάλιστα οι η ελληνοκυπριακή πλευρά έσπευσε να πανηγυρίσει τον περασμένο χειμώνα για την έλευση και ιταλικής φρεγάτας κλάσης FREMM σε μία χρονική στιγμή έντασης με την Τουρκία, ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε απογοήτευση καθώς μετά από δύο ημέρες η ιταλική φρεγάτα συνασκήθηκε με σκάφη του τουρκικού Στόλου!

Πλέον τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα είναι μόνα τους στην κυπριακή ΑΟΖ ή για την ακρίβεια, πλέουν συνοδεία του τουρκικού Στόλου με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν ενσωματωμένες ομάδες ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να εκτελέσουν νηοψίες ή καταλήψεις πλοίων/πλωτών γεωτρύπανων των ξένων εταιρειών, αν απαιτηθεί.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα τουρκικά πλωτά γωτρύπανα δείχνουν να ξέρουν πού και πώς θα κινηθούν, σαν να έχουν πάρει στοιχεία από τις ξένες εταιρείες για τις υποθαλάσσιες περιοχές «υψηλού ενδιαφέροντος» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και με δεδομένη την αδυναμία ή «μη βούληση» του ελλαδικού μητροπολιτικού κέντρου να αντιδράσει, η Τουρκία έχει το πεδίο ελεύθερο να δράσει μέχρι σημείου έναρξης εξορύξεων: Εχει τα τεχνικά μέσα, τους πόρους, την στρατιωτική κυριαρχία και τον χρόνο για να πραγματοποιήσει τις κινήσεις της.

Η τεχνογνωσία για τα τελικά στάδια εξόρυξης είναι κάτι που πιθανόν δεν έχει ακόμα, αλλά και αυτό μπορεί να αποκτηθεί αφού όλα αγοράζονται.

Η ομάδα των κρατών Αιγύπτου,  Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας, που συνιστούσαν μέχρι πρόσφατα το αντιτουρκικό «μπλοκ» της Ανατολικής Μεσογείου δείχνει να έχει εισέλθει σε «χειμερία νάρκη» και αυτό είναι λογικό: Η Γαλλία που είναι ο σημαντικότερος «κρίκος» είναι απασχολημένη με τα του κορωνοϊού και η οικονομική καταστροφή που βιώνει και θα βιώσει τα επόμενα χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β'ΠΠ΄.

Η Ελλάδα έχει υποστεί τουλάχιστον «μερική» γεωστρατηγική «έκλειψη», χωρίς οικονομικούς πόρους και με τα γνωστά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και με μια πολιτική ηγεσία που βλέπει την «συνεννόηση πάση θυσία» με την Τουρκία ως την μοναδική λύση να καθυστερήσει το αναπόφευκτο -κατά την εκτίμησή τους- δηλαδή η ήττα στα στρατιωτικό επίπεδο. 

Από την άλλη πλευρά η Κύπρος, «δεν υπάρχει» για την υποστήριξη τέτοιου είδους εγχειρημάτων.

Η Αίγυπτος είναι η μοναδική που έχει και διάθεση και όπλα και πόρους για να διαθέσει και πάνω απ'όλα έχει τον πρόεδρο αλ Σίσι να ανησυχεί για την στενή σχέση Τουρκίας και Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μιας Αδελφότητας, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο «άγρια» δύναμη στην Αίγυπτο.

Αλλά είναι υποχρεωμένος να παίξει ένα παιχνίδι ισορροπιών και αυτό έχει διαφανεί στην περίπτωση της Λιβύης. 

Σε ότι αφορά το Ισραήλ, μόλις τώρα δείχνει να εξέρχεται από μια βαθιά πολιτική κρίση περίπου δύο ετών, ως αποτέλεσμα των κατηγοριών σε βάρος του πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου για διαφθορά. Αλλά είναι άγνωστο αν και κατά πόσο μπορεί να αποτρέψει τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ...
 

pronews,gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ήρθε η ώρα για το «λογαριασμό»… Και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα… δόντια του. Ήδη με ηχηρό τρόπο αποχώρησε την Τρίτη από τη συζήτηση του «περιβαλλοντοκτόνου» νομοσχεδίου. Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία, μιας και είμαστε ο νομός με μεγαλύτερο ποσοστό από το μέσο όρο σε περιοχές Νatura, ενώ ένας από τους Φορείς Διαχείρισης που καταργείται εδρεύει στο Αιτωλικό, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το θέμα.

Μάλιστα, όπως με πληροφορεί ο σμπίρος μου, ήρθαν και σε επαφή με ανθρώπους του Φορέα στο Αιτωλικό, προκειμένου να γίνει μια επαφή μαζί τους, γιατί οι εργαζόμενοι ως γνωστόν διεκδικούν εδώ και χρόνια τη μονιμοποίησή τους, αφού εκπληρώνουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του κράτους και η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αγνόησε τα αιτήματά τους.

Οι εργαζόμενοι λοιπόν είναι στην παρούσα φάση το κατάλληλο φόντο για πωλήσει κανείς τη… φιλολαϊκή «πραμάτεια» του. Έλα όμως που κάποιοι δεν δέχθηκαν να γίνουν φονταδόροι, υπενθυμίζοντας στους αγαπητούς συντρόφους, όπως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια ανταποκρίθηκε στα αιτήματά τους, παρά το γεγονός ότι στο αρμόδιο υπουργείο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει τους συνεργαζόμενους «Οικολόγους».

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελάχιστοι ψαράδες στην περιοχή της Βόνιτσας και γενικότερα της Αιτωλοακαρνανίας πήραν το βοήθημα των 800 Ευρώ.

Οι υπόλοιποι έμειναν με άδεια χέρια και με την αίσθηση ότι τους κορόïδεψαν. Ακόμη και λογιστές έχουν χάσει τον μπούσουλα μπρός στον κυκεώνα των προϋποθέσεων που είχε ορίσει το υπουργείο Οικονομικών  για την χορήγηση του βοηθήματος, το οποίο ματαίως ανέμεναν όσοι είχαν τη βεβαιότητα ότι θα το πάρουν.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υποστηρίζει ότι θα προβεί απ’ την πλευρά του στην χορήγηση βοήθειας προς τους ψαράδες, με το κριτήριο μιάς κλίμακας, που θα αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του αλιευτικού σκάφους του καθένα.

Αν επικρατήσει αυτός ο κανόνας και, μάλιστα, σ’ ένα πλαίσιο ασάφειας και επιλεκτικότητας όπως με το οκτακοσάρι, τότε μάλλον θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”. Μάλιστα, μέσα σε μια θάλασσα αβεβαιότητας και άγχους για όσους παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στη νέα κρίση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Αγρινίου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων αύριο Δευτέρα.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν  τα προβλήματα στην καθαριότητα των σχολείων, τις απολυμάνσεις και την επάρκεια σε αναλώσιμα και στην υγιεινή των σχολείων. Οι σχέσεις εργασίας πολλών καθαριστριών είναι ελαστικές με συμβάσεις έργου και αμοιβές πείνας. Τα σωματεία των καθαριστριών, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς απαιτούν εδώ και χρόνια, τη μονιμοποίηση και την πλήρους ωραρίου εργασία των καθαριστριών στα σχολεία. Έστω και τώρα , η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μόνιμο το προσωπικό της καθαριότητας στα σχολεία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να προχωρήσει και σε νέες προσλήψεις, καθώς τα σχολεία είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μετά από κάθε διάλειμμα και όχι δύο φορές την ημέρα, όπως εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας. Η προσωρινή λύση της μεταφοράς καθαριστριών από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια είναι «μπαλώματα» που δεν καλύπτουν το πρόβλημα.

Στη συνάντηση εκφράστηκαν πολλές ανησυχίες τόσο για την επάρκεια των υλικών, την επάρκεια σε χώρους για τις διευρυμένες ανάγκες, καθώς και την επάρκεια σε μέσα προστασίας, όσο και για την μεταφορά των μαθητών και τους όρους με τους οποίους θα γίνει.

Τέλος εκφράστηκε προβληματισμός για το αν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία δεδομένου ότι πολλοί γονείς γνωρίζουν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν και δεν θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεραστούν στο διάστημα που έχουμε μπροστά μας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ