Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:49: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020

«Θα κατεβούμε στο Πολυτεχνείο, χτυπήστε μας»

Σφοδρότατη επίθεση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλώντας τους «ηλίθιους», λόγω του συνδυασμού αυταρχικών απαγορεύσεων, οικονομικής καταστροφής και μη ελέγχου του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα δήλωσε πως θα συμμετάσχει στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Μάλιστα ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε πως με τα μέτρα της κυβέρνησης η εστίαση πάει για ολοκληρωτικό λουκέτο, που θα φέρει δεύτερη οικονομική καταστροφή, ωστόσο έκλεισε την ομιλία του με μία φράση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

«Και μιας και με αναγκάζετε να αναφερθώ στον Μαρξ, θα κλείσω με τον Μαρξ. Αλλά όχι με τον Καρλ, με τον Γκραούτσο Μαρξ. Στην ταινία “σούπια πάπιας”, ο οποίος είχε πει για κάποιον: «Τον βλέπετε αυτόν; Μπορεί να μοιάζει με ηλίθιο, μπορεί να μιλά ως ηλίθιος όμως μην σας μπερδεύει: Είναι ηλίθιος» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης και μετά τις αντιδράσεις συνέχισε:

«Θα σας πω για ποιον το λέω. Για τις πολιτικές σας. Μπορεί να μοιάζουν σαδιστικά αυταρχικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας, που κάνει την επιδημία ευκαιρία υπέρ της λεηλασίας των ολίγων, μπορεί να λειτουργούν οι πολιτικές σας ως σαδιστικά αυταρχικά πολιτικές υπέρ της αρπακτικής ολιγαρχίας, αλλά μην μπερδεύεστε: Αυτό ισχύει γιατί είναι».

Όσον αφορά την πορεία για το Πολυτεχνείο ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε πως «Με όλες τις αποστάσεις και με ολιγομελή ομάδα θα καταθέσουμε στεφάνι αλλά απαιτούμε να ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να κάνουμε πορεία. Θα είμαστε εκεί και σας προκαλώ να μας χτυπήσετε.

Θα είμαστε με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας λίγα μέλη από την κοινοβουλευτική ομάδα και την νομαρχιακή ενώ θα καλέσουμε τα μέλη του κόμματος να μείνουν στο σπίτι τους. Σας προκαλώ λοιπόν να πείτε στον Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Εμείς δείχνουμε στο λαό και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν τι σημαίνει υπεύθυνη ανυπακοή» 

Δείτε στο 43:00

pronews.gr

Για εξυπηρέτηση ολοκληρωτικά και μόνο των συμφερόντων της Γερμανίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη ο γνωστός αδέσμευτος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι θα φύγει από την χώρα «με περούκα και ελικόπτερο» αν χαθεί κομμάτι του Ελληνισμού, όπως έκανε κάποτε ο πρώην Αργεντινός πρόεδρος Ντε Λα Ρούα.

«Οι Σαμαρικοί μέσα στη ΝΔ λένε ότι θα φύγει με περούκα και ελικόπτερο. Το σάιτ που εκπροσωπεί τον Αντώνη Σαμαρά, το antinews, γράφει ότι θα φύγει μέσα από τα ερείπια που δημιούργησε μεταμφιεσμένος και κάνοντας χρήση ελικοπτέρων, όπως οι ηγέτες της Αργεντινής και άλλων χωρών και κυβερνήσεων που κατέρρευσαν. 

Σαμαρικοί και Καραμανλικοί λένε και γράφουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα φύγει μεταμφιεσμένος και φορώντας χονδρά μαύρα γυαλιά. Σε περίπτωση μάλιστα που χάσουμε κομμάτι του ελληνισμού, αν παραδώσουμε τμήμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, θα φύγει με ελικόπτερο ή με αεροσκάφος Γερμανού φίλου του παίρνοντας μαζί του τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τους ανθρώπους του ΣΚΑΪ και όλους τους Ροζάκηδες.»

Εν συνεχεία εξαπολύει επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ως «ανήθικο άτομο που έχει στρέψει εναντίον της χώρας μας τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις».

Μάλιστα όπως βλέπει ο έμπειρος δημοσιογράφος στο εσωτερικό της ΝΔ πλέον αποστασιοποιούνται από τον πρωθυπουργό θεωρώντας τον «πολιτικά ανίκανο».

«Είναι βαθύτατα ανήθικος. Είναι πολιτικά ανίκανος και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της Γερμανίας. Είναι τόσο πολιτικά τυφλός που στρέφει εναντίον της χώρας μας, και εξαιτίας της φοβερής οικονομικής καταστροφής που επέφερε με την πολιτική του, τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η τυφλή υπακοή του στο Βερολίνο και τα «βρώμικα» παιχνίδια με το ίδρυμα Σόρος και το Μπιλ Γκέιτς, όπως και η συμπεριφορά των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης απέναντι στη διοίκηση Τραμπ, ανοίγουν τώρα τις κερκόπορτες για να αλώσει ο Τούρκος τμήματα της εθνικής κυριαρχίας. 

Ήδη με ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «γκριζάρεται» ο εναέριος χώρος μεταξύ ημών και της Τουρκίας. Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν 6 μίλια εναέριου χώρου και όχι 10. Ο πολιτικά ηλίθιος του Μαξίμου αυτό κατάφερε τόσο στις μυστικές διαπραγματεύσεις του Βερολίνου όσο και στις αθέατες συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ.

Κατάφερε, επίσης, ο εθνικός καταστροφέας που θα φύγει νύχτα, να υπάρξει αντίδραση της Κομισιόν στην αναβάθμιση των F16, ενώ οι Τούρκοι αποκτούν υπεροπλία σε όλη την περιοχή και κατασκευάζουν αεροπλανοφόρο και σειρά δικών τους οπλικών συστημάτων. 

Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ τον θεωρούν ανίκανο, πολιτικά ηλίθιο, υπηρέτη των Γερμανών και μειοδότη. Όλοι γνωρίζουν ότι είτε κλείσει τον κόσμο στα σπίτια είτε προβεί σε αυστηρότερα αστυνομικά μέτρα, θα φύγει εν μέσω ερειπίων νύχτα μεταμφιεσμένος και με τη σύζυγο να μαζεύει ασθμαίνουσα βαλίτσες.

Η καταστροφή που ξεκίνησε με τη δεκαετή οικονομική κατοχή, βαθαίνει και αποτεφρώνει την εθνική οικονομία με τον covid19. Η περίφημη βοήθεια των Γερμανών για την πανδημία είναι ουσιαστικά δάνειο και επιχορηγήσεις με επιστροφή.

Ήδη κουβεντιάζεται από τώρα το επόμενο μνημόνιο. Πολλοί υπουργοί της ΝΔ αντιλαμβανόμενοι πλέον ότι ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος και απλά εξυπηρετεί ξένες δυνάμεις και συμφέροντα, αντιλαμβανόμενοι ότι εκτίθενται σε πλήθος κινδύνων, ότι καίνε το πολιτικό μέλλον τους, ότι θα κατηγορηθούν για συμμετοχή σε εσχάτη προδοσία, αποστασιοποιούνται και παίρνουν ήδη αποστάσεις από τον ημιπαράφρονα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως λένε ένα πλήθος καθηγητών της ιατρικής και ακαδημαϊκών, παίρνει βαθύτατα ανήθικες αποφάσεις. Όσα αποδέχεται ως εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων είναι αστυνομικά μέτρα και όχι υγειονομικά. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και όσα κάνει είναι περιοριστικά μέτρα, αστυνομικά μέτρα, εισπρακτικά μέτρα, και όχι μέτρα υπέρ της υγείας.

Ο βαθύτατα ανήθικος, ο απέραντα πολιτικά σάπιος πρωθυπουργός σπρώχνει στο θάνατο χιλιάδες Έλληνες με την αναστολή του 80% των προγραμματισμένων γενικών χειρουργικών επεμβάσεων. 

Χιλιάδες Έλληνες ζούνε και θα ζήσουν με επιβαρυμένη την υγεία τους ή θα πεθάνουν πρόωρα εξαιτίας του πολιτικά ανώμαλου και βαθύτατα ανήθικου Κυριάκου Μητσοτάκη. Χιλιάδες Έλληνες ζούνε και θα ζήσουν με επιβαρυμένη την υγεία τους εξαιτίας του υπηρέτη των Γερμανών και της ομάδας λοιμωξιολόγων που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Τσιόδρας, Μαγιορκίνης, Γώγος, Παγώνη, Εξαδάκτυλος, και όσοι τρομοκρατούν και πανικοβάλλουν τον λαό είναι υπεύθυνοι για τον οικονομικό μαρασμό της χώρας, το νέο μνημόνιο που έρχεται και το άνοιγμα της μεγάλης κερκόπορτας για να εισβάλλουν οι Τούρκοι.

O διακεκριμένος καθηγητής της φαρμακολογίας ο κύριος Κούβελας, μου παραχώρησε συγκλονιστική συνέντευξη όπου χαρακτήρισε όλα αυτά τα μέτρα αστυνομικά και βαθύτατα ανήθικα. Ο κύριος Κούβελας τόνισε με έμφαση ότι «το lockdown είναι βαθύτατα ανήθικο».

Όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ή αισθάνονται ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας φασίστας, ένας υπηρέτης των Γερμανών. Είναι ο άνθρωπος που έκανε στενή παρέα τον αποδράσαντα στη Γερμανία δωσίλογο διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Τον έκαναν παρέα και αυτός και η γυναίκα του, ενώ κατέστρεφε τη χώρα μας «γκριζάροντας» πολιτικούς και αρπάζοντας εκατομμύρια ευρώ υπέρ των Γερμανών από τα ελληνικά ταμεία.

Ορισμένοι υπουργοί σκέφτονται να βρουν τρόπο αποχώρησης πριν την μεγάλη εθνική καταστροφή. Έπεσαν έξω στην αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας γιατί δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν το εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε ακόμη εντός μνημονίου, εντός οικονομικής κατοχής. Και οι Γερμανοί δεν εγκρίνουν δαπάνες ούτε για την υγεία ούτε για την άμυνα. Μας θέλουν αδύναμους για να παραδώσουμε τμήμα της χώρας. Ο πολιτικός βλάκας, ο εθνικός καταστροφέας, είναι το πιο υπάκουο πιόνι που είχαν ποτέ στην Ελλάδα. Όπως και ο πατέρας του, έτσι και αυτός ήταν και είναι τυφλά και πειθήνια όργανα του Βερολίνου. Ο σύλλογος έπαιξε όλα τα παιχνίδια. Έπαιξε μέχρι τώρα όλα τα παιχνίδια των Γερμανών, της Microsoft, του Σόρος, της Αθηναϊκής ελίτ, ρίχνοντας τον ελληνικό λαό σε οικονομική άβυσσο και χαλκεύοντας πρόσθετα δεσμά για τη χώρα.

Οι Τούρκοι παρά τα οικονομικά χάλια τους, τρέφουν το λαό τους με εθνικισμό και αισθήματα ικανοποίησης για την επέκταση της Τουρκίας και την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Διχοτόμησαν οριστικά την Κύπρο, όπως ήθελαν από την αρχή. Προσάρτησαν και την Αμμόχωστο. Εκτιμούν ότι σε δέκα χρόνια η Γερμανική Ευρώπη δεν θα υπάρχει. Αισθάνονται ότι είμαστε σε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο πάλι θα ηττηθεί η Γερμανία, και αυτοί παραμένουν εκ νέου οι επιτήδειοι ουδέτεροι που τζογάρουν κλείνοντας προς τη Μόσχα, για να τους ανέχεται η Δύση και να τους δίνει περισσότερα. Αξιοποιούν πλήρως τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας που θέλει, φυσικά, προβλήματα εντός των Κόλπων της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι Ρώσοι σέβονται τις σφαίρες επιρροής, αλλά η πολιτική Ερντογάν είναι βούτυρο στο ψωμί τους.

Η Τουρκία απέκτησε νέα εδάφη στην Κύπρο και σε λίγο θα προσαρτήσει το Βόρειο τμήμα της. Απέκτησε εδάφη στη Συρία. Απέκτησε βάσεις στη Λιβύη και στην Αλβανία. Κινεί ως δορυφόρο το Αζερμπαϊτζάν. Εμείς εδώ στην Αθήνα έχουμε έναν ασήμαντο πολιτικό, έναν δωσίλογο που καταστρέφει τη χώρα».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η συμφωνία λήξης του πολέμου στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ στα Αρμενικά), που υπέγραψαν Ρωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, και η εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης (αρχικά περίπου 2.000 στρατιωτών) στην γραμμή αντιπαράθεσης, σημαίνει ουσιαστικά και την επαναφορά της Ρωσίας στην περιοχή.

Εκείνο όμως που επιπλέον προσφέρει η ανάπτυξη ρωσικής δύναμης στην ανατολική περιοχή της «αυτόνομης» αυτής περιοχής, είναι ο έλεγχος του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline), ο οποίος πρόκειται να αρχίσει την εμπορική λειτουργία του στα τέλη του τρέχοντος έτους 2020. Ο εν λόγω αγωγός ξεκινά από την περιοχή της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν  Μπακού, διασχίζει την χώρα περνώντας λίγο ανατολικά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και μέσω Γεωργίας καταλήγει στην Τουρκία και από εκεί μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Αδριατικής θάλασσας στην Ιταλία (και εκείθεν προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη). 

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προμηθεύεται  το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, συνεχίζει να εξαρτάται από αυτήν σε μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που έρχεται ο χειμώνας και η Ευρώπη βρίσκεται σε κορωνοϊκή καταστολή.

Παράλληλα, έχουμε την γνωστή Τουρκία, η οποία συμμετείχε ενεργά στην σύγκρουση υποστηρίζοντας ανοικτά το «τουρκικό» Αζερμπαϊτζάν. Αυτό βέβαια δεν θα το αφήσει ανεκμετάλλευτο, γι αυτό θα συμμετάσχει και αυτή με κάποιο τρόπο στην ειρηνευτική διαδικασία, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, πιθανώς και με στρατεύματα.

Όλα αυτά που έγιναν εναντίον της πολύπαθης και βασανισμένης Αρμενίας, αφήνουν τεράστια ερωτηματικά για το ποιος και γιατί άρχισε αυτό τον πόλεμο, ποιοι και γιατί ενεπλάκησαν και φυσικά ποιοι τελικά ωφελούνται από τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης. Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας τελευταία «αλληθώριζε» προς την Δύση. 

Το βέβαιο είναι ότι, η Ρωσία εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική αστάθεια των ΗΠΑ και την μερική αποχώρησή τους από την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, έδρασε για μια ακόμη φορά κατάλληλα για να εκμεταλλευθεί το κενό επιρροής που έχει δημιουργηθεί.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, καθώς η «ηλίθια» Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται με την υποδοχή και «ενσωμάτωση» του Ισλάμ στις χώρες της και φυσικά με την καταπολέμηση μιας περίεργης «πανδημίας», για να κάνει τα χατίρια της γνωστής πολιτικοοικονομικής ελίτ, που θέλει «σώνει και καλά», στα πλαίσια της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, να εγκαθιδρύσει μια παγκόσμια διακυβέρνηση.

Ας ελπίσουμε αυτά που συνέβησαν στη εν λόγω περιοχή να αποτελέσουν ένα καλό μάθημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εμπιστεύτηκε ένα τέτοιο σημαντικό έργο (αγωγό TAP) στο Αζερμπαϊτζάν και στην Τουρκία, μη λαμβάνοντας υπόψη την νοοτροπία των δύο αυτών λαών και των δικτατορικών καθεστώτων τους. Καλό μάθημα ας αποτελέσει και για τους ημέτερους υπευθύνους της εξωτερικής μας πολιτικής, οι οποίοι εξακολουθούν να στηρίζουν την ύπαρξή μας στους «συμμάχους» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όχι στις δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις.

Τέλος, αθάνατη παραμένει η ρήση του Θουκυδίδη: «οι ισχυροί πράττουν ότι τους επιτρέπει η δύναμή τους και οι αδύναμοι υποχωρούν όσο τους επιβάλλει η αδυναμία τους».

Νίκος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α) - Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας

photo credits: partisangr.blogspot.com

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Μια πιτσιρίκα 10 ετών από την Ηγουμενίτσα έχει σε λίγες μέρες γενέθλια. Λόγω του lockdown όμως δεν θα μπορέσει να κάνει το μεγάλο πάρτι που, όπως κάθε παιδί, ονειρευόταν. Πριν ακόμη ανακοινωθεί η δεύτερη καραντίνα, η μικρή είχε φροντίσει να στείλει γράμμα στον άνθρωπο που… αποφασίζει: τον πρωθυπουργό της χώρας.

Το κορίτσι από την Ηγουμενίτσα αποφάσισε να στείλει γράμμα στον πρωθυπουργό για να του πει πως αν αποφασίσει να οδηγήσει ξανά τη χώρα σε lockdown, εκείνη θα έχανε το πάρτι της. Και θα της «χρωστούσε» και γενέθλια και Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο.Το γράμμα της μικρής εστάλη στο τέλος Οκτωβρίου, πριν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει το δεύτερο lockdown. Εκείνο που μάλλον δεν περίμενε το κορίτσι από την Ηγουμενίτσα ήταν πως ο πρωθυπουργός θα της απαντούσε και μάλιστα με χειρόγραφη επιστολή…

Η μικρή ξεκινάει το γράμμα της, λέγοντας στον πρωθυπουργό πως τη λένε, πως είναι μαθήτρια της Ε’ τάξης σχολείου της Ηγουμενίτσας και του εξηγεί γιατί του γράφει. «Σας γράφω αυτό το γράμμα γιατί σε 26 μέρες έχω τα γενέθλιά μου και ανησυχώ ότι άμα μας βάλετε σε lockdown δεν θα μπορέσω να κάνω πάρτι γενεθλίων. Οι φίλοι μου δεν θα μπορούν να έρθουν και έτσι θα είμαι μόνη μου και τα γενέθλιά μου θα είναι χάλια. Οπότε, αν έχετε σκοπό να μας βάλετε σε καραντίνα πάλι να ξέρετε πως θα μου χρωστάτε τα γενέθλιά μου. Ήδη μου χρωστάτε Καρναβάλι, Πάσχα, 15 Αυγούστου, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά και όλα τα πανηγύρια του καλοκαιριού».

Έκλεινε το γράμμα της με τη φράση «περιμένω την απάντησή σας». Ίσως να την περίμενε. Ίσως και όχι. Την έλαβε πάντως…

Την Τετάρτη (11.11.2020) το μεσημέρι λοιπόν, σύμφωνα με το epiruspost.gr, στο σπίτι της μικρής στην Ηγουμενίτσα έφτασε ένα συστημένο. Από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ιδιόχειρη επιστολή του, ο πρωθυπουργός της έγραφε: «Αγαπητή μου…

Λυπάμαι πάρα πολύ που το lockdown θα σου χαλάσει τα σχέδιά σου αλλά καταλαβαίνεις ότι γίνεται για να προστατέψουμε αυτούς που αγαπάμε περισσότερο.

Σου εύχομαι χρόνια πολλά και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα κάνεις το πιο ωραίο και μεγάλο πάρτι γενεθλίων».

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός – Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη και τα μαζικά τεστ

Οικονομική ενίσχυση για τα αδύναμα νοικοκυριά και παράλληλα ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών προανήγγειλε στην τριτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, είπε:

Θα ήθελα να κλείσουμε την διαδικασία με μια πιο αισιόδοξη προοπτική στα πράγματα. Μέσα από την συζήτηση ακούστηκαν, πιστεύω, ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση. Αναφέρω κάποια:

Τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη; Να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά ότι δεν άκουσα όσα μου είπε και δεν έκανα αυτοκριτική υπενθυμίζω ότι για την Θεσσαλονίκη με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για την Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και ΄πολοι οι ειδικοί επιδημιολογοι. Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Απαντώ στον κ. τσίπρα ότι το διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.

Για την επίταξη: θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται.

Αναστολή πλειστηριασμών: Είναι σωστή η πρόταση του κ.Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Για τα σχολεία: Εχουμε στόχο 90 χιλ. λαπτοπ να πάνε  εως Φεβρουάριο και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση

Τεστ μαζικά: δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια

πηγή:protothema.gr

«Οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.
«Λάθος βασικό, που να έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να κάνει αυτό και έκανε κάτι άλλο, δεν καταγράφεται αυτή την στιγμή. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία επήλθε κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα αρχικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον Real Fm.

Επισήμανε ότι τα μέτρα του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι πιο αποτελεσματικά και, «δυστυχώς, αναγκάστηκαν να τα πάρουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης δυο-τρεις εβδομάδες πριν από εμάς». «Εμείς είχαμε δυο-τρεις εβδομάδες διαφορά όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και μπορέσαμε ακόμη και σήμερα να είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση» είπε και πρόσθεσε: «Απέναντι στη δραματική κατάσταση πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να πάρουμε δύσκολα μέτρα, να προειδοποιήσουμε τον κόσμο ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, ότι θα υπάρξει πολύ αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας, ότι θα πρέπει να ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο. Αυτό αντιμετωπίζουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι αν μπει κανείς σήμερα στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, και δει τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών για 100.000 κατοίκους, θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα και στα κρούσματα και στους θανάτους είναι πέμπτη ή έκτη από το τέλος μεταξύ 36 χωρών.

Για το εάν το άνοιγμα του τουρισμού επιδείνωσε την κατάσταση ο κ. Πέτσας είπε πως «στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ό,τι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας».

«Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επιστημονικά δεδομένα. Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων ακόμη και τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δείχνουν ότι ήταν πολύ λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Τα εισαγόμενα κρούσματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν από τα χερσαία σύνορα, που έδειχναν μετακινήσεις ανθρώπων οι οποίοι είτε ήταν Έλληνες είτε ήταν άνθρωποι με άδεια παραμονής από τις γειτονικές χώρες ή αυτοί που μπαινόβγαιναν στα σύνορα για διασκέδαση ή για αγορά προϊόντων. Άρα, δεν ήταν τα τουριστικά κύματα αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη του κορωνοϊού. Και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση αυτών των κρουσμάτων εμφανίστηκε προς το τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου και μετά. Και αυτό δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για καθολικό lockdown, όταν δεν υπήρχε άλλη εισήγηση στο τραπέζι ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης είπε ότι οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες. «Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αντοχές του Συστήματος Υγείας τόνισε ότι δεν θα γίνει στην Ελλάδα αυτό που έγινε στην Ιταλία. «Αυτό, όμως, που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο-Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες.

Κάλεσε δε όλους τους πολίτες όπως έδειξαν υπευθυνότητα στο πρώτο κύμα της πανδημίας να εξακολουθήσουν να το κάνουν, ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί να φύγουν γρηγορότερα, παρά αργότερα.

Για τις τιμές των τεστ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Πάντα υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τις τιμές των υγειονομικών προϊόντων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αποφασίσαμε τότε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, ώστε να αυξηθεί το προσφερόμενο προϊόν, παρά να βάλουμε ελέγχους στις τιμές, που θα είχαν ως παράπλευρη απώλεια την εξαφάνιση απαραίτητων υλικών, όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες ή τα γάντια από τα ράφια. Αυτό απέδωσε. Και θα αποδώσει και τώρα. Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των rapid tests τις ρίχνει. Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα rapid tests βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ. Επομένως, προσδοκούμε ότι και το επόμενο διάστημα, όσο μπαίνουν περισσότερα rapid tests στην αγορά, θα πέφτουν οι τιμές».

«Σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν γίνονται τόσα rapid tests. Φροντίσαμε έγκαιρα να πάρουμε αρχικά με μια μεγάλη δωρεά του κ. Μαρτίνου και στη συνέχεια με την προμήθεια του υπουργείου Υγείας και να υπάρχει αυτή η διαθεσιμότητα σε rapid tests. Δωρεάν rapid tests, δωρεάν PCR γίνονται από τον ΕΟΔΥ εκεί που είναι αναγνωρισμένες στενές επαφές» προσέθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα λήξει το lockdown. «Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία. Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη» είπε και συμπλήρωσε: «Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Πηγή: ethnos.gr

Άρνηση πραγματικότητας είναι η ψυχογενής συγκρουσιακή κατάσταση, που εκδηλώνεται σε συνθήκες stress και εμποδίζει το υποκείμενο να αναγνωρίσει μια δυσάρεστη κατάσταση. Με τον όρο Gaslighting στην ψυχολογία, περιγράφεται η μέθοδος που αξιοποιούν χειριστικοί επικοινωνιακοί μηχανισμοί επιδιώκοντας τη βαθμιαία παραμόρφωση της αίσθησης της πραγματικότητας.

Η πρώτη περίπτωση είναι μια νεύρωση που έχει ρίζες στην βρεφική ηλικία και παρατηρείται συχνότατα στον ελληνικό πληθυσμό που για δεκαετίες γαλουχήθηκε μέσα σε μια «φαντασιακή πραγματικότητα» οικογενειακού και θεσμικού προστατευτισμού. Όταν είναι περιορισμένης διάρκειας, μεμονωμένη και αυθόρμητη, λειτουργεί ρυθμιστικά, δίνοντας στο υποκείμενο τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής στη νέα απειλητική πραγματικότητα. Όταν όμως αυτή εκδηλώνεται συνδυαστικά με την επίδραση εξωτερικών χειρισμών που αλλοιώνουν την εικόνα του προβλήματος, τότε το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για το σύνολο της κοινότητας.

Ένας τέτοιος εκρηκτικός συνδυασμός ψυχογενών και εξωτερικών επιδράσεων εκδηλώνεται και σήμερα, μπροστά στην ανάγκη περιορισμού των ατομικών ελευθεριών για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Οι Έλληνες ξεπερνώντας την πρώτη άρνηση του κινδύνου, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ ατομικού συμφέροντος και κοινωνικής ανάγκης. Η αντιπολίτευση του τόπου από την άλλη, επιχειρεί να επιβάλλει μια παράλληλη πραγματικότητα των μαθηματικών της στατιστικής και της ερμηνείας του δικαίου, διαστρεβλώνοντας συστηματικά την αλήθεια.

Αναφέροντας ένα δείγμα αυτών των ιδιαίτερων «στατιστικών», η Πορτογαλία εμφανίζεται να τα πηγαίνει καλύτερα από την Ελλάδα, όταν από τον Ιούνιο που τέθηκε ως το σημείο αναφοράς, αυτή έχει 1.164 θανάτους ενώ εμείς μόνο 516(!) Στην ερμηνεία του δικαίου, τα πράγματα ξεφεύγουν ακόμη περισσότερο. Η επιβολή του lockdown παρουσιάζεται ως μια κατάσταση μη αναγκαία μπροστά στην ανάγκη προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων που πλήττει. Προτείνεται δηλαδή να μπει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία μέσω του χειρισμού της επαγγελματικής ανασφάλειας των πολιτών, αγνοώντας προκλητικά τους γενικούς και ειδικούς περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα σε μια έκτακτη κατάσταση, σύμφωνα με τους οποίους προκρίνεται το δικαίωμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής έναντι αυτού της προστασίας της εργασίας.

Του Άκη Ροδίτη

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 18:00

Τα «ανιψάκια» του θείου Τζο

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Οι αμερικανικές εκλογές τελείωσαν με κάπως περιπετειώδη τρόπο και ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι λοιπόν πολλοί στην Ελλάδα ανακουφίστηκαν με την εκλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών, αφού εδώ και καιρό επικράτησε όχι μόνο σε ορισμένους αναλυτές, αλλά και στην πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πως ο Τζο Μπάιντεν θα βάλει χαλινάρι στον Ερντογάν και έτσι λίγο – πολύ τα προβλήματά μας με την Τουρκία θα τελειώσουν.
Το να αναζητούμε «προστάτη» σε αυτή τη χώρα δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Είναι γενικότερη η αποτυχία μας στο να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Έτσι κάναμε με την οικονομία και τη δημοσιονομική πολιτική την «αναθέσαμε» στα μνημόνια, τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και με τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που συνήθως τα «αναθέτουμε» στις ΗΠΑ.

Και παρόλο που σε πολλά παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος φάγαμε τα μούτρα μας, δυστυχώς δεν βάζουμε μυαλό. Και πέραν τούτου συνεχίζουμε με την συνήθη επαρχιώτικη αγαρμποσύνη να δείχνουμε τις προτιμήσεις μας για το ποιον πρέπει να εκλέξουν άλλοι λαοί. «Ελπίζω να μην μας βρει αυτό το κακό» είχε πει ο Τσίπρας προεκλογικά για τον Τραμπ, όμως όταν τον συνάντησε στο Λευκό Οίκο διαπίστωσε ότι η προσέγγισή του είναι διαβολική, αλλά γίνεται για καλό. Προϊόντος του χρόνου αντιληφθήκαμε ότι ο Τραμπ «παίζει» με τον Ερντογάν, δεν τον θαυμάζει απλώς, όπως του περισσότερους δικτάτορες, αλλά είναι «δεμένος» μαζί του με επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Έτσι ο Μπάιντεν έγινε a priori ο καλύτερος για τα ελληνικά συμφέροντα πρόεδρος των ΗΠΑ. Έγινε Μπαιντενόπουλος… Μετά, βεβαίως, θα… γυρίσουμε πλευρό.

Το μόνο που είναι πιο πιθανό να συμβεί είναι ο Ερντογάν να μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο με την ίδια ευκολία που με μιλούσε με τον Τραμπ, από τη στιγμή που ο γαμπρός του δεν κάνει δουλειές με τον γαμπρό του Μπάιντεν… Πέραν τούτου όλα τα άλλα είναι ζητούμενα.

Τα σοβαρά κράτη, πόσο μάλλον οι ΗΠΑ, έχουν σταθερές και δεν αλλάζουν εύκολα πολιτική από τον ένα πρόεδρο στον άλλο. Ακόμη και ο αλλοπρόσαλλος Τραμπ περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ για τα θέματα που αφορούν την Τουρκία. Επί Τραμπ, ας μην ξεχνάμε οι ΗΠΑ πέταξαν έξω από το πρόγραμμα των F35 την Τουρκία και ατύπως επέβαλλαν κάποιες κυρώσεις, με αποτέλεσμα για παράδειγμα η Τουρκία να δανείζεται ανταλλακτικά για τα F16 από το Πακιστάν.

Αντί να νομίζουμε λοιπόν πως γίναμε τα αγαπημένα ανιψάκια του θείου Τζο, καλόν είναι να σοβαρευτούμε. Γιατί το πιο πιθανό είναι ο θείος Τζο να επιδιώξει τη δημοκρατική ανατροπή του Ερντογάν και όχι να χάσει η Δύση την Τουρκία. Ας εγκαταλείψουμε λοιπόν αυτή την επαρχιώτικα μικρόνοα λογική και ας προσπαθήσουμε να περάσουμε στις ηγεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης τα θέλω μας και τις επιδιώξεις μας. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να αναπτύξουμε μια στρατηγική. Σχέδιο όμως δεν έχουμε παρά το γεγονός ότι επί σχεδόν τρεισήμισι μήνες ζούμε μια παρατεταμένη κρίση με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα κόμματα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια ευκαιρία να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και να δείξει ότι κατανοεί την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια. Να δείξει στον λαό ότι κατανοεί ότι έχει την ευθύνη. Να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό απέναντι στα κόμματα και να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας  ξεκινώντας την ομιλία του στη βουλή.

«Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες. Μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ατομική και πολιτική ευθύνη. Θα περίμενα να μην ακούσω μια διχαστική και προκλητική ομιλία. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν και ασυνάρτητος», συνέχισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια ομιλία του πρωθυπουργού που ήταν μείγμα «απολογίας και διχασμού».

«Θα περίμενα ο κ. Μητσοτάκης να παραδεχτεί το ανθρώπινο και αυτονόητο, αυτό που σε μια έκρηξη ειλικρίνειας έκανε ο κ. Γεωργιάδης. Είπε το απλούστατο: Πέσαμε έξω. Πόσο δύσκολο είναι να πείτε δύο λέξεις; Πέσαμε έξω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αυθαίρετες συγκρίσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρώτο και δεύτερο κύμα και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για «εφησυχασμό».

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «προσπαθήσατε να κερδίσετε πολιτικά πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Λέτε ότι δεν κάνατε κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι. Εκεί εντοπίζεται μονάχα το πρόβλημα; Δεν υπάρχει πρόβλημα ότι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε επίγνωση του πως ζει η πλειονότητα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων δεν έχει στο νου της να κάνει πάρτυ. η πλειονότητα των νέων ανθρώπων ζει στην ανεργία και την ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορές στα περί αποταμίευσης και εξαρτημένων από το μισθό τους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτός συνέκρινε στοιχεία και πίνακες νεκρών και διασηλωμένων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «εγκληματικό εφυσηχασμό» της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αυτό που πράξατε όλο αυτό το διάστημα ήταν να μην στηρίξετε το δημόσιο σύστημα υγείας κ. Μητσοτάκη συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για εφαρμογή ενός αντιλαϊκού προγράμματος από πλευράς κυβέρνησης που ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας δεν ανέστειλε την εφαρμογή του.

Μέσα σε αυτό το φόντο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όλο αυτό το διάστημα.

Πηγή: tovima.gr

 
 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολούθως, θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, θα δευτερολογήσουν οι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Βάσει της διαδικασίας του άρθρου 142Α, οι τοποθετήσεις των αρχηγών πρέπει να είναι σύντομες, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της εξελισσόμενης εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων, αναμένεται να δοθεί άπλετος χρόνος.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

-Ζήτησα τη συζήτηση για να κάνουμε έναν ειλικρινή και νηφάλιο διάλογο για την κατάσταση με τον κορωνοϊό.
-Να σεβαστούμε ως προς τον τόνο της συζήτησης την κατάσταση
-Γιατροί νοσηλευτές πολίτες δεν θέλουν να ακούσουν έναν ακόμα ανούσιο πολιτικό καβγά
-Να προτείνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση τρόπους αντιμετώπισης
-Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
-Η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μια κοινή προσπάθεια. Η κυβέρνηση ουδέποτε διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία.
-Έχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς [για το τι κάναμε για Υγεία, νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ]. Είναι μια συζήτηση που δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες.
-Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ.
-Η χώρα τους τελευταίους 8 μήνες αύξησε κατακόρυφα τα τεστ που διεξάγει. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test.
-Ολοι προσπαθήσαμε να μην πάμε σε lockdown και να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα.
-Δεν συγκρατήθηκαν οι δύσκολες εστίες του ιού.
-Από το τέλος του 1ου απαγορευτικού, στόχος ήταν η αποφυγή ενός μεγάλου, δρακόντιου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία τη δημόσιας υγείας και την στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις.
-Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε την επιθετική τάση του ιού.
-Τα στοιχεία που μας έδωσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονται καμία κριτική.
-Ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα, γι αυτό επιλέξαμε τη λύση του οριζόντιου lockdown.
-Εχει δύο βασικές διαφορές από αυτό του Μαρτίου-Απριλίου. Η μία είναι η χρήση μάσκας και τα ανοιχτά δημοτικά σχολεία.
-Την απόφαση την πήραμε πολύ νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
-Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για 2 μήνες βλέπαμε μια λελογισμένη, ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Η οποία δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Αν συνδεόταν θα έπρεπε να την είχαμε δει Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
-Η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα.
-Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων.
-Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε.
-Θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ.
-Ο αριθμός ΜΕΘ δεν είναι σε καμία περίπτωση άλλοθι για να μην πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.
-Όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχωρτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε.
-Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν μία εύκολη απόφαση.
πρέπει να περιορίσουμε την κινητικότητα, για να περιορίσουμε τον ιό.
-Τα αμυντικά σχέδια που δοκιμάσαμε απέτυχαν γιατί προδόθηκαν από κάποιους. Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες μεταφοράς του ιού. Βασική εστία διασποράς του ιού σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων.
-Πρώτος σταθμός θα είναι οι οι Γιορτές. Αν πετύχουμε, μπορούμε να τις κάνουμε σε καλύτερες συνθήκες.
-Δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία σωματικής άσκησης και να συναντάμε ανθρώπους.
-Καλώ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να στηρίξουν αυτά τα μέτρα.
-Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες. Γι’ αυτό βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα στηρίξουμε ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Δεν υπάρχει ένα βράδυ το οποίο δεν θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές.
-Μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβετε τα στοιχεία για τους θανάτους που δείξατε την άλλη φορά. Μην παίξετε αυτό το παιχνίδι πάνω σε θανάτους οικογενειών. Είναι προσβολή στη μνήμη τους & για όσους προσπαθούν σήμερα
-Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά;
-Να επιβάλλουμε χρήση μάσκας παντού νωρίτερα.
-Να είχα κλείσει τη διασκέδαση νωρίτερα
-Να είχε επιβάλλει νωρίτερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη
-Κανείς από την αντιπολίτευση δεν είπε ποτέ «πάρτε αυστηρά μέτρα τώρα». «Κλείστε την οικονομία τώρα».
-Στη χώρα συμβαίνει ένα παράδοξο. Η αντιπολίτευση λέει δεν φταίει ο κορωνοϊός, αλλά η κυβέρνηση
-Αυτό σημαίνει όταν λέτε ότι το απαγορευτικό το προκάλεσε η πολιτική μας.
-Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το ότι υπήρξαν φωνές από την παράταξή σας που προσπάθησαν να μειώσουν τη φωνή των επιστημόνων.
-Σας σκανδάλισε που απευθύνθηκα στον κ.Τσιόδρα στον ενικό. Εχει αναπτυχθεί ένας βαθμός οικειότητας μεταξύ μας.
-Η απάντηση στις τρεις προτάσεις Τσίπρα
-Πρέπει ως κυβέρνηση να παγώσουμε το πρόγραμμα μας για 6 μήνες μέχρι να περάσει η πανδημίας
-Μας είπατε να αλλάξει ο υπουργός Υγείας με υπουργό κοινής αποδοχής
-Μας είπατε να πάμε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
-Επειδή δεν έχετε σχέδιο προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα.
-Μας είπατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να συγκυβερνήσετε
-Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση κύριε Τσίπρα, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει .
-Ζητήσατε παραίτηση Κεραμέως, επειδή έπεσε ο σέρβερ της Cisco.
-Προς τιμήν σας εσείς κ.Λοβέρδο, παραδεχτήκατε ότι ήταν υπερβολική η κριτική σας.
-Σε λίγο κ. Τσίπρα θα μας ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να αναλάβει κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.
-Εχει έρθει η ώρα να κρατηθούμε όλοι όρθιοι ώστε όταν με το καλό έρθει το εμβόλιο να βρει όρθια την κοινωνία.
-Κάθε προσωπική αστοχία αυτή τη στιγμή είναι και συλλογική.
-Οι πολίτες έχουν ανάγκη από σύμπνοια, όχι από ανοησίες όπως αυτά που ακούσαμε για την τηλεκπαίδευση
-Και όχι σε όσους (προς ΓΓ ΚΚΕ) εν μέσω πανδημίας φωνάζουν για την πορεία του Πολυτεχνείου, να γίνει από πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις εντατικές
-Να συμφωνήσουμε σε μία μικρή τελετή κατάθεσης στεφάνου
-Να συμφωνήσετε ότι δεν θα συμμετάσχετε σε πορεία
-Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά
-Οπως πήραμε απόφαση για να μην γίνουν οι εορτασμοί της 25ης Μαρτίου, δεν θα γίνουν και οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου
-Η κυβέρνηση διαθέτει ήδη σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και θωράκισης του πληθυσμού.
-Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε απόψεις κομμάτων για το πώς αυτό το σχέδιο μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό.
-Δωρεάν για όλους τους Ελληνες πολίτες το εμβόλιο
-Πρέπει όμως να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του Covid
-Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεσή μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο.
-Κλείνω με ένα ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής.
-Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σελίδα 1 από 2