Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 18:07

Σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών

Σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών

ΚατεριναΣολομούΤης Κατερίνας Σολωμού

Καθηγήτριας Ιατρικής, στελέχους ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας

Ασύλληπτα είναι τα μεγέθη των καταστροφών, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, άναψαν και «πολιτικές φωτιές» με καβγάδες πάνω από τις στάχτες, με επίκεντρο την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση τους.

Επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος είναι προφανής και εμφανής η έλλειψη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη των πυρκαγιών, παρά τις τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα μας, εδώ και δυο δεκαετίες.

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαντλεί τον σχεδιασμό της, στην επιτυχή χρήση του «112», για τις εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ασφαλώς και παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα, οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί. Αφορά και  τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί, στην αντιμετώπιση των (μέχρι τώρα) περιστατικών μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς.

Ολοι πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα, εθνικό σχέδιο. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.

Με θριαμβολογίες και ευχολόγια  δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό αποτέλεσμα και κάθε θερινή περίοδο, θα γίνεται η ίδια συζήτηση.

Εάν δεν επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, το μέλλον θα είναι σκοτεινό, όπως και ο ουρανός στις περιοχές που κάηκαν.

Και ασφαλώς πρέπει όλοι να συνεκτιμήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλεί καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, απαιτεί πρόσθετα μέτρα. Μα πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ’ όλα, ενισχύσεις σε μέσα, προσωπικό και δυνάμεις πυρόσβεσης.

Κονδύλια υπήρχαν και υπάρχουν. Αρκεί να μην χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο να συμβάλλει με  συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, που θα συγκροτούν ένα σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών, είτε αφορά πυρκαγιές, είτε πλημμύρες, σεισμούς.

πηγή φωτό: skai.gr

Διαβάστηκε 485 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 18:10