Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 21:23

Ουκρανία: O φόβος ενός παρατεταμένου πολέμου και τα διλήμματα της Δύσης

Στις δυτικές πρωτεύουσες τα μεγάλα ερωτήματα είναι πώς και πότε μπορεί να λήξει η σύγκρουση και για πόσο διάστημα ΗΠΑ και Ευρώπη μπορούν να υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία

 

τις 8 Ιουλίου, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δημοσίευσε την τελευταία συγκεντρωτική ανακοίνωση για τη στρατιωτική βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία. Το τελευταίο πακέτο βοήθειας, συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τέσσερα πυραυλικά συστήματα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), τα οποία θεωρούνται ότι μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στο πεδίο (είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της προμήθειας άλλων οκτώ HIMARS πριν από λίγες εβδομάδες). Συνολικά όμως η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει παράσχει από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της στρατιωτική βοήθεια ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, εκ των οποίων τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια εντός του τελευταίου μήνα.

Οι δε αριθμοί των οπλικών συστημάτων προκαλούν ίλιγγο, καθώς ο κατάλογος περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.400 πυραύλους Stinger, 6.500 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, 700 μη επανδρωμένα συστήματα Switchblade (τελευταίας τεχνολογίας), δύο συστήματα αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon κ.ά. Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη περάσει από το Κογκρέσο ένα πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του Κιέβου στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

tovima.gr

Διαβάστηκε 626 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 21:26