Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 01:33

Ηλεκτρικό πατίνι ο μικρός “πράσινος” σίφουνας!

Τα ηλεκτρικά πατίνια κατακλύζουν εδώ και καιρό όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Αθήνα δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Είτε ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα τα βρίσκουμε πλέον μπροστά μας σε καθημερινή βάση, τα παιδιά μας ζητούν ένα για δώρο και σε όλους δημιουργείται εύλογα η απορία : να το πάρεις το πατίνι ή να μην το πάρεις;

Τα ηλεκτρικά πατίνια κυκλοφορούν πλέον ανάμεσά μας και πολλοί από εμάς μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε μια βόλτα με ένα ενοικιαζόμενο ή ακόμα και να αγοράσουμε το δικό μας. Παράλληλα, η Lime ενημέρωσε πρόσφατα το ελληνικό κοινό ότι ξεκινά και εκ νέου τη δραστηριότητά της με νέα πατίνια στην Αθήνα. 

Γιατί να το επιλέξεις;

Το ηλεκτρικό πατίνι είναι ένα σχετικά οικονομικό μέσο μεταφοράς αφού υπάρχουν μοντέλα που ξεκινούν από 120 ευρώ όπως το UrbanGlide Ride 55 σύμφωνα με το Σκρουτζ, ενώ το νέο Ninebot Kick Scooter το βρίσκουμε μόνο με 369 ευρώ στις προσφορες Κωτσοβολος. Προς το παρόν τουλάχιστον οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ή ασφάλεια ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει ελάχιστο κόστος σέρβις και μπορείς να το φορτίζεις στο σπίτι ή το γραφείο. 

Σε αυτή τη χαμηλή τιμή μπορούμε να προσθέσουμε ότι δεν καταναλώνει βενζίνη κάτι που μειώνει επιπρόσθετα το κόστος μετακίνησης περίπου στα 0,15 ευρώ ανά 100 χλμ σε αντίθεση με ένα οικονομικό αυτοκίνητο που η κατανάλωσή του ανέρχεται περίπου στα 10 ευρώ ανά 100 χλμ. εκπέμποντας παράλληλα και ρύπους. Το ηλεκτρικό πατίνι όπως και όλα τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε λοιπόν χωρίς να ανησυχούμε για το αν επιβαρύνουμε με ρύπους την ατμόσφαιρα. Ο Ιούνιος είναι μήνας περιβάλλοντος και την Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που δίνει συνολικά κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις. 

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να κάνεις πατίνι, αφού αποφεύγεις την κίνηση και τον συνωστισμό. Μπορείς να το διπλώσεις και να το μεταφέρεις πολύ εύκολα λόγω του μικρού του βάρους που κυμαίνεται από 8 έως 10 κιλά. Μάλιστα πολλά βγαίνουν με σκελετό αλουμινίου για να είναι ακόμα πιο ελαφριά. Φυσικά μπορείς να παρκάρεις όπου θες γλυτώνοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμο χρόνο!

Τι πρέπει να προσέξεις;

Η ασφάλειά σου εξαρτάται πραγματικά από εσένα και το πόσο προσεκτικός είσαι. Τα ατυχήματα είναι πολύ συχνά αν και λίγοι είναι οι αναβάτες που τραυματίζονται σοβαρά. Επιβάλλεται να φοράς κράνος όποτε το χρησιμοποιείς αφού εκτός των άλλων οχημάτων και των πεζών, είναι πολύ εύκολο να χτυπήσεις σε κάποιο πεζοδρόμιο ή λακούβα λόγω έλλειψης ισορροπίας. Παρότι είναι αρκετά ελαφρύ αυτό δε σημαίνει πως γλιτώνεις το κουβάλημα σε σκάλες, συγκοινωνίες και γενικά όπου δε μπορείς να το καβαλήσεις θα σε “καβαλάει” αυτό. Αν η καθημερινή σου διαδρομή περιλαμβάνει πολλές ανηφόρες ξανασκέψου το αφού μπορεί να σε αφήσει στα μισά του δρόμου από μπαταρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα πιο ακριβό μοντέλο με περισσότερα κυβικά είναι πιο κατάλληλο. Τέλος, αν θέλεις να μην είσαι ένας από αυτούς που συμβάλλουν στην αρνητική εικόνα που υπάρχει για τα ηλεκτρικά πατίνια, καλό είναι είτε έχεις πατίνι ΙΧ είτε χρησιμοποιείς ενοικιαζόμενο, να προσέχεις που το παρκάρεις και να μην το παρατάς απλά στη μέση του δρόμου, πάνω σε ράμπες ή πεζοδρόμια εμποδίζοντας τη διέλευση των συμπολιτών σου.

Έλλειψη νομικού πλαισίου

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι πολλά από τα θέματα που προκύπτουν από τη χρήση του ηλεκτρικού πατινιού έχουν να κάνουν περισσότερο με το νομικό πλαίσιο ή μάλλον με την έλλειψη αυτού. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη συγκροτήσει ομάδα στην οποία συμμετέχει και η Lime, όπου θα προσπαθήσουν να χαρτογραφηθούν τα σημεία προσοχής ώστε η χρήση του ηλεκτρονικού πατινιού να εναρμονιστεί με τον ΚΟΚ και να μπουν φυσικά και τα αντίστοιχα πρόστιμα σε ενδεχόμενες παραβάσεις, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο δείχνει ότι θα μπει ηλικιακό όριο στα 16 χρόνια για τους αναβάτες ενώ τα ηλεκτρικά πατίνια ανάλογα με την τελική τους ταχύτητα θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη έως 6 Km/h θα μπορεί να κινείται σε πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους, η δεύτερη έως 25 Km/h, και η τρίτη άνω των 25 Km/h θα κινείται υποχρεωτικά με ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης.