Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Απριλίου 2022 19:49

Λαϊκή εξέγερση: «Φτάνει πια – Πεινάμε – Φύγε να γλυτώσουμε» (φώτο)

Χιλιάδες πολίτες στην απεργία στο κέντρο της Αθήνας

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα ολόκληρη η χώρα, καθώς χιλιάδες Έλληνες πολίτες διαδηλώνουν κατά της φτώχειας και της ανέχειας στην οποία βρίσκονται λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αύξηση των μισθών, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Στην συγκέντρωση ακούγονται συνθήματα κατά της κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. 

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ήδη από πολύ νωρίτερα, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι.

Στην απεργία καλούν επίσης η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), αλλά και οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή και η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ). Επίσης, κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος θα κάνει την ίδια ώρα και η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών  και Εμπόρων Ελλάδας), ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν επίσης φοιτητικές παρατάξεις, εργατικά σωματεία, σωματεία βάσης και συνδικάτα, καλώντας στα Προπύλαια στις 11.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται» τονίζει στο κάλεσμά της η ΓΣΕΕ. «Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δε νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δε διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» σημειώνει.

«Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ. Καταγγέλλει δε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της».







Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, τραμ και τρόλεϊ – Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα Τετάρτη τα μέσα σταθερή τροχιάς – μετρό, ηλεκτρικός και τραμ – καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου τα τρόλεϊ, καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 – 10:00 π.μ. (έξοδος λεωφορείων από αμαξοστάσια από τις 8:30 π.μ.) ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Σημειώνεται ότι για σήμερα δεν ισχύει το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε ότι θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια ασφαλείας (ανά 8 ώρες) στον Προαστιακό της Αθήνας και σε άλλες γραμμές.

Στην απεργία θα συμμετέχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας. Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια σήμερα Τετάρτη καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00:01 της Τετάρτης 6/4 και λήξη στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μετά την απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας.

Η απόφαση συμμετοχής στην απεργία είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

pronews.gr

Διαβάστηκε 733 φορές