Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 09:38

Εισβολή στην Ουκρανία: Γενικευμένη επίθεση από τη Ρωσία – Εκρήξεις σε Κίεβο, Μαριούπολη, Οδησσό

Η 24η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία. Από τις 05:00 τα ξημερώματα η Ρωσία ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση. Με απλά λόγια, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εισβολή στην Ουκρανία δεν αφορά επιχειρήσεις μόνο στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, τις αυτόνομες περιοχές την ανεξαρτησία των οποίων ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από μερικές μέρες. Η Ρωσία επιτίθεται σε όλη την Ουκρανία! Υπάρχουν αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύουσα, Κίεβο, στη Μαριούπολη, το μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, στην Οδησσό (διαψεύστηκαν οι αναφορές για απόβαση των Ρώσων) και σε πολλές άλλες πόλεις.

Στο διάγγελμά του, τα ξημερώματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία για το… καλό του λαού στα ανατολικά της χώρας (όπου βρίσκονται Ντόνετσκ και Ντονμπάς) και γιατί δεν μπορεί να δεχτεί άλλο τις απειλές της Ουκρανίας!

Από την πρώτη στιγμή του διαγγέλματος του Πούτιν, οι σειρήνες στο Κίεβο άρχισαν να ηχούν. Ο κόσμος έψαχνε ή να φύγει από το Κίεβο προς τα δυτικά ή καταφύγια για να προφυλαχτεί. Η επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας φαίνεται ότι άρχισε λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

Εκτός από τις εκρήξεις στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό, υπάρχουν και αναφορές για μάχες στο κέντρο του Λουγκάνσκ, ενώ το αεροδρόμιο του Χάρκιβ δέχτηκε επίθεση με πυραύλους σύμφωνα αναφορές στο twitter.

Άμεσα μετά το διάγγελμα με το οποίο άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της χώρας έκλεισε τον εναέριο χώρο της, ενώ κηρύχθηκε και στρατιωτικός νόμος.

Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία και την Κριμαία, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο. «Στις 05:00 τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία δέχτηκαν επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες και από δυνάμεις της Λευκορωσίας», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι επιθέσεις έγιναν από περιοχές στα ανατολικά και βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Επίθέσεις έγιναν και από την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει η Ρωσία από το 2014.

Εκρήξεις παντού

Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει το διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η γενικευμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκίνησε.

Άμεσα καταγράφηκαν ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Στο Κίεβο ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με 500.000 κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. 600 χιλιόμετρα μακριά, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επίσης, πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό!

Σύμφωνα με το CNN, επίσης, δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία!

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Και ενώ όλος ο κόσμος καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα, μέσω του υπουργείου Άμυνας, ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη και διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Πηγή: newsit.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 09:41