Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 17:45

Ερώτηση Βουλευτών της "Ελληνικής Λύσης" με θέμα: «Άρθρο της “DeutscheWelle” προβάλλει την ακραία φτώχεια των ηλικιωμένων της χώρας μας και την απουσία του Κράτους Πρόνοιας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη,25/11/2021

Των:    ΚυριάκουΒελόπουλου, ΠροέδρουΚόμματος, Βουλευτή Λάρισας και Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τονκ.Υπουργό Οικονομικών, Τον κ.Υπουργό Εργασίας και ΚοινωνικώνΥποθέσεων, Τον κ.Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ:    «Άρθρο της “DeutscheWelle” προβάλλει την ακραία φτώχεια των ηλικιωμένων της χώρας μας και την απουσία του Κράτους Πρόνοιας»

Κύριοι,κύριοιΥπουργοί,

Σύμφωναμε άρθρο της “DeutscheWelle”, το οποίο αναδημοσίευσε η ιστοσελίδα

«Typos Thes», την 15η Νοεμβρίου: «…η κατάσταση που επικρατεί σε συσσίτια στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου στην ουρά στήνονται μέχρι και 220 άτομα, ενώ παλιά ήταν μόλις 50. Στην παράπλευρη είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης περιμένουν πολλοί άνθρωποι στην ουρά, κρατώντας σακούλες, τάπερ, καρότσια. Στην πόρτα γυναίκες μοιράζουν ψωμί και ένα μικρό γλυκό. Τα τάπερ έχουν φακές.Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται εδώ για ένα πιάτο φαγητό είναι άνω των 60. Η φτώχεια στην τρίτη ηλικία είναι μείζον πρόβλημα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, αναφέρει ο Ελευθέριος Κουτσαυτάκης, εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Παλιά έρχονταν εδώ 50 με 60άνθρωποι. Σήμερα 200 με 220. Τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι καταφεύγουν στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη για στήριξη, ιδίως γηραιότεροι. Στην κρίση, με τη σύνταξη που έπαιρναν, βοηθούσαν και τα παιδιά τους που ήταν άνεργα. Για αυτό τα εισοδήματά τους έπεσαν ακόμη περισσότερο και έχουν ανάγκη από βοήθεια.Πλέον πολλοί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα, τη θέρμανση ή να εξασφαλίσουν ένα ζεστό γεύμα.Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερα στις πόλεις. Παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι νοιώθουν αποκομμένοι από την κοινωνία…».

Το περιγραφόμενο ανωτέρω φαινόμενο, το οποίο καταγράφει το παραπάνω γερμανικό μέσο ενημέρωσης, κυριαρχεί στις πόλεις και την αρωγή των συνταξιούχων, οι οποίοιζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή υποφέρουν από φτώχεια την αναλαμβάνει, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Εκκλησία με τις ενορίες της ή οι Δήμοι, με την Γενική Κυβέρνηση απούσα, διότι προφανώς,έχει ως προτεραιότητα να ασχοληθεί με τη δωρεάν σίτιση, δωρεάν διανομή και σε διαμερίσματα και δωρεάν παροχή όλων τωνκοινωφελών υπηρεσιών και διαθέσεως επιδομάτων στους παρανόμους εισερχόμενους. Ουσιαστικά, κατέβαλε φορολογία κατά τη διάρκεια του βίου του ο πενόμενος και οικονομικά χειμαζόμενος Έλληνας για να σιτίζονται δωρεάν οι λαθραία εισερχόμενοι εντός των συνόρων μας αλλοδαποί. Στον προϋπολογισμό προβλέφθηκε κονδύλιο ενός δις ευρώ για την σίτισή των τελευταίων και αφέθηκε ο Έλληνας συνταξιούχος να πένεται και να σιτίζεται από τα συσσίτια των εκκλησιών. Το γεγονός αυτό, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα πολιτικά χρονικά.

Αντί να ληφθεί η κατάλληλη πρόνοια να μην πεινάει ο Έλληνας, εξαντλούνται όλα τα περιθώρια, ώστε με κρατικά κονδύλια, τα οποία προέρχονται από την φορολογία των πενόμενων Ελλήνων να μην πεινάει ο εκάστοτε, επί το πλείστον, νεαρός λαθροεισβολέας, κάτοχος, μάλιστα, και συσκευής «I-phone». Αντίθετα, τους χειμαζόμενους οικονομικά ηλικιωμένους κατέληξε να τους σιτίζει η Εκκλησία, βασιζόμενη στις εισφορές των φιλάνθρωπων Ελλήνων ενοριτών, χωρίς να καταβάλλεται για την φροντίδα τους από την Δημόσια Διοίκηση, ούτε ένα ευρώ. Σας επισημαίνουμε ότι, οι ανωτέρω ηλικίες, από 60 ετών και άνω, είναι αυτοί οι οποίοι γεννήθηκαν πριν ή κατά τη διάρκεια του περασμένου πολέμου ή μετά από αυτόν και με την εργασία και τον αγώνα τους συνεισέφεραν στην ανασυγκρότηση και στην οικονομική άνοδο της χώρας μας, στρατευόμενοι,  κάνοντας παιδιά και φορολογούμενοι. Στην περίοδο, δε, της κρίσεως χρέους και των περικοπών λόγω λιτότητας, το πρόβληματων κοινωνικών ανισοτήτων εντάθηκε. Σύμφωνα με στοιχεία της «ΕΛΣΤΑΤ», τα οποία δημοσιεύθηκαν το 2019, ένα χρόνο πριν την πανδημία, το 28,9% των Ελλήνων, ηλικίας 18 έως 64 ετών, απειλούνταν από την φτώχεια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οικ.κ.Υπουργοί:

  1. Επειδή για την σίτιση μόνο των λαθρομεταναστών προβλέφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, προτίθεσθε να διαθέσετε αντίστοιχο κονδύλιο και για την σίτιση των πενομένων Ελλήνων, ηλικιωμένων και μη, οι οποίοι λαμβάνουν φαγητό από τα συσσίτια των εκκλησιών; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της άρνησής σας και της δυσμενούς διάκρισης που επιδεικνύεται από την Δημόσια Διοίκηση εις βάρος των μη εύπορων Ελλήνων έναντι των αλλοδαπών;
  2. Προτίθεσθε, σε συνεργασία με την Εκκλησία και με τους Δήμους, να λάβετε τηναναγκαία πρόνοια, ώστε να διανεμηθεί στους έχοντες ανάγκη, μη εύπορους Έλληνες,ανάλογο συσσίτιο, αντίστοιχο αυτού που παρέχεται στους λαθρομετανάστες ανά την Επικράτεια; Αν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους, ουσιαστικά, παρατηρούμε το ελληνικό Δημόσιο να προβαίνει σεδυσμενή μεταχείριση των μη εύπορων Ελλήνων έναντι των αλλοδαπών;
  3. Προτίθεσθε να εφαρμόσετε το παγκοσμίως αυτονόητο, δηλαδή, να εξαντληθούν τα περιθώρια του κρατικού μηχανισμού, πρώτα προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της«πείνας» των μη εύπορων Ελλήνων, και ακολούθως, αφού εξασφαλιστεί το τελευταίο, να ληφθεί η πρόνοια για την σίτιση των προερχομένων από παντού, παρανόμως εισερχόμενων στην χώρα μας αλλοδαπών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θ'ΕΜΑ :    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤΙΚΆ:    Η υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1616/30-11-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Κ. Βελόπουλος και Κ. Χήτας, με θέμα: «Άρθρο της 'Deutsche Welle' προβάλλει την ακραία φτώχεια των ηλικιωμένων της χώρας μας και την απουσία του Κράτους Πρόνοιας» σας γνωρίζω ότι τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με διεθνείς και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες και συμφωνίες πλαίσιο έβαλε τέλος στις έκτακτες, απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων ετών, προτάσσοντας ένα ορθολογικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών και προβλέποντας ταυτόχρονα την μεταβλητότητα που αναμφίβολα έχουν οι μεταναστευτικές ροές και κατά συνέπεια οι ανάγκες κάλυψής τους. Για την επίτευξη αυτού αξιοποίησε στο έπακρο τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Έτσι, στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ, στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εντάχθηκε δράση, συνολικού προϋπολογισμού 24.000.000,00€, για την παροχή σίτισης σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και Δομές φιλοξενίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ