Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021 10:05

Άνθρωπος και Δημοκρατία

Άνθρωπος και Δημοκρατία του Δημοσιογράφου - Συγγραφέα Χρυσόστομου Πατούλα

Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας (Ισοκράτης). Σοφά λόγια του μεγάλου ρήτορα που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το παρόν και το μέλλον, γενικά, της κοινωνίας των πολιτών.

Η Δημοκρατία σήμερα βάλλεται, σε ολόκληρο τον κόσμο, από πολλά σταθμητά και αστάθμητα συμφέροντα, σκοτεινές δυνάμεις, ταπεινά ελατήρια και αστόχαστες ενέργειες. Αυτό έχει γίνει συνείδηση στον κάθε πολίτη, που άθελά του θέτει στον εαυτό του, αλλά και στον κάθε άνθρωπο ένα ρώτημα:
Υπάρχει σήμερα πραγματικό Δημοκρατικό πολίτευμα; Μάλλον όχι. Και αυτό, γιατί κάθε πολίτευμα είναι συνισταμένη πολλών δυνάμεων και ροπών. Δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών και ροπών, που χαρακτηρίζουν την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου και τις αρχές της κοινωνίας, του Έθνους.

Η κάθε συνισταμένη υπόκειται σε μεταβολές. Μεταβολές χαρακτηριστικές που στιγματίζουν το αποτέλεσμα και μεταβολές επιπόλαιες που και πάλι στιγματίζουν το αποτέλεσμα. Επομένως, το πολίτευμα μιας χώρας – και μιλάμε για Δημοκρατικό πολίτευμα – καμουφλάρεται άλλοτε λίγο άλλοτε πολύ με το σκέπασμα της δημοκρατικότητας της κάθε κυβερνήσεως που ανεβαίνει στην αρχή. Αυτό συμβαίνει, γιατί δεν υπάρχουν κόμματα αρχών. Και λέγοντας κόμματα αρχών εννοούμε τη θέληση, την ισχυρή θέληση κάθε λαού, λαού όμως, που έχει έντονο το συναίσθημα σε ένα κόμμα, που έχει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αρχές.

Και αυτές οι αρχές είναι μετρημένες γιατί έχουν σφραγίδα την αλήθεια. Την αλήθεια, που έχει ένα όνομα, ΑΛΗΘΕΙΑ. Έτσι και η Δημοκρατία πρέπει να έχει ένα όνομα. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι το καλύτερο πολίτευμα, και θα είναι πράγματι, το καλύτερο, όταν οι ενέργειες των πολιτών δεν ξεφεύγουν από τα σχεδόν αφύλαχτα σύνορά της. Γιατί, δυστυχώς, πολλοί πολίτες με το πρόσχημα της Δημοκρατίας ξεφεύγουν κατά απαράδεκτο τρόπο από τα πλαίσια της νομιμότητας. Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία, αλλά τέλεια λειτουργία του αντιπροσωπευτικού συστήματος που είναι ο λαός κύριος και αφέντης και που ξέρει να ανεβάζει στην αρχή κόμμα σοβαρής πολιτικής και κοινωνικής τάσεως και αρχής.

Αυτός κυβερνά, αυτός παύει και αυτός εκλέγει Κυβερνήσεις. Αυτός επαινεί και αυτός κατακρίνει τα κόμματα με την ψήφο του. Αυτός με τη διαγωγή του δένει με δεσμά αρμονίας την συνταγματική και την πολιτική τάξη, που κρύβει μέσα της πραγματικές κοινωνικές δομές και όμορφα και αληθινά αιτήματα. Αυτός με το ψηλό κοινωνικό αίσθημα ευθύνης, σηκώνει σημαία τη σύγχρονη αξίωση, για ένα κράτος Δικαίου.

Σε κράτος Δικαίου, που θα διασφαλίζει τις ατομικές και πολιτικές του Ελευθερίες. Τότε το πολίτευμα θα είναι, πράγματι, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γιατί όλες οι εξουσίες θα συνεργάζονται μεταξύ τους αρμονικά και δεν θα υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές και στεγανά.

agrinionews.gr

φωτο: in.gr

Διαβάστηκε 691 φορές