Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 19:59

«Βρέχει» δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία - Άνοιξαν τις κάνουλες για να την βοηθήσουν να ενταχθεί στην ΕΕ

Το ευρωπαϊκό χρήμα ρέει άφθονο στην Τουρκία πάρα τα sofagate, τις "βαρύγδουπες" δηλώσεις των εν Αθήναις κυβερνώντων και άλλων που βλέπουν κάθε ημέρα την Τουρκία να χρεωκοπεί.

Έτσι μετά τους πόρους των Κατάρ, Λιβύη, Αζερμπαιτζάν, του πακέτου για την μετανάστευση και των εκατοντάδων εργοστασίων των χωρών της ΕΕ (εννοείται αντίστοιχα στην Ελλάδα- μέλος δεν πρόκειται να δούμε) έρχεται ακόμα μια πηγή να τροφοδοτήσει την τουρκική οικονομία (προφανώς και την αμυντική βιομηχανία) με το επίχρισμα της προενταξιακής βοήθειας της ΕΕ.

Που σημαίνει απλά ότι με βάσει αυτά τα ποσά η Άγκυρα μπορεί να μεταβιβάσει εθνικούς πόρους (θα καλύπτονται από τα ευρωπαϊκά χρήματα) σε προγράμματα που η τουρκική κυβέρνηση κρίνει ότι είναι προτεραιότητα (ειδικά στον τομέα της άμυνας μπορούμε να αναφέρουμε μερικές...δεκάδες)!

Αυτά και μετά θα ακούσουμε πάλι στην κυβέρνηση να μιλάνε για την "ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας". Μάλλον τα γέλια του Ερντογάν θα ακούσουμε περισσότερα.

Έτσι σε συμφωνία προενταξιακής βοήθειας ύψους 14,2 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει μεταρρυθμίσεις, αναστολή της στήριξης σε περίπτωση δημοκρατικής διολίσθησης και ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση από το Κοινοβούλιο.

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τη διακυβέρνηση του εκσυγχρονισμένου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας («Instrument for Pre-accession Assistance, IPA ΙΙΙ»), του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ και θα στηρίξει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ζητά η ΕΕ σε επτά χώρες-εταίρους: την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη “Βόρεια Μακεδονία” ( Τα Σκόπια όπως τα κατάντησαν με τη συμφωνία των Πρεσπών), τη Σερβία και την Τουρκία, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αυτή η πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία αποτελεί εξαιρετική είδηση για τους δικαιούχους του «ΙPA ΙΙΙ» και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανοίγει τον δρόμο για μια βελτιωμένη διακυβέρνηση, για περισσότερη συνοχή και διαφάνεια στην εξωτερική χρηματοδότηση, σε μια περίοδο κρίσιμης σημασίας ως προς την πολιτική μας για τη διεύρυνση, ενόψει της ανάκαμψης από την πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Μακάλιστερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Η συν-εισηγήτρια Ζελιάνα Ζόνκο (ΕΛΚ, Κροατία) τόνισε ότι «η συμφωνία διασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πολιτικής διεύρυνσης, του πλέον επιτυχημένου εργαλείου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο βασίζεται στη διεθνή συμφιλίωση, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το εκσυγχρονισμένο προενταξιακό μέσο έχει την ικανότητα να διευκολύνει τις εις βάθος μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες και να τις φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του φιλόδοξου οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου και της πράσινης ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Το αναβαθμισμένο προενταξιακό μέσο ενισχύει τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προβλέποντας την αναστολή της βοήθειας σε περίπτωση οπισθοδρόμησης των κυβερνήσεων των υπό ένταξη χωρών στους εν λόγω τομείς.

Το «IPA ΙΙΙ», θα ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμβάλλοντας επίσης στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Προβλέπεται επίσης βελτίωση στο συντονισμό μεταξύ των χρηματοδοτών και ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Το τελικό νομικά δεσμευτικό κείμενο, απόρροια της εν λόγω πολιτικής συμφωνίας, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το αναθεωρημένο προενταξιακό μέσο αναμένεται να εγκριθεί και να γίνει νόμος στις αρχές του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γενιά του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και ο διάδοχός του ήταν το «IPA ΙΙ» το 2014. Οι ίδιες χώρες που καλύπτονται από το μέσο θα είναι επίσης επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας.

Πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μπορούν να κινητοποιηθούν μέσω των εγγυήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια του πλαισίου επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Και όλα αυτά παρά την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την ύπαρξη κατοχικού στρατού στην Κύπρο, και πολλά άλλα.

pronews.gr