Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 14:20

Η απάντηση των αρμοδίων υπουργών σε ερώτηση Βουλευτών της "Ελληνικής Λύσης" σχετικά με: «Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, δημοτικά κτήρια και αποθήκες στην Γουριά Μεσολογγίου»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

Προς: Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές σε σπίτια, καταστήματα, δημοτικά κτήρια και αποθήκες στην Γουριά Μεσολογγίου»

Κύριε, Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα του Διαδικτύου, σχεδόν καθημερινές είναι οι κλοπές στην Γουριά του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, πάνω από 70 κλοπές και διαρρήξεις έχουν σημειωθεί στην Γουριά, το τελευταίο διάστημα, σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές αποθήκες και αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και φοβισμένοι, διότι δεν ξέρουν, πλέον, πώς να προφυλαχθούν. Όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχει αστυνόμευση στην περιοχή, διότι το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, όπου ανήκει από πλευράς δικαιοδοσίας η Γουριά, δεν διαθέτει το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του. Κυρίως, τον καιρό της καραντίνας, που οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι κλέφτες αλωνίζουν ακόμα και μέρα μεσημέρι. Αξίζει να επισημανθεί ότι, είναι η τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες, που ειδικά ο παιδικός σταθμός της Γουριάς έχει γίνει στόχος κλεφτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αποτρέψετε την εγκληματικότητα που μαστίζει την Γουριά του Μεσολογγίου, καθώς, η απουσία επαρκών προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων είναι εμφανής και έχει δημιουργηθεί αλλά και παγιωθεί έντονο κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες της άνω περιοχής;
  2. Προτίθεσθε, το συντομότερο, να ενισχύσετε το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό για να καλύψει επαρκώς όλη την περιοχή ευθύνης του, στην οποία περιλαμβάνεται και η Γουριά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 15-10-2020 με αριθμό 574 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α. ΑΒΔΕΛΑ και Κ. ΜΠΟΥΜΠΑ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανομένων στο υπ' αριθ. 7017/4/23653-γ' από 18-03-2020 έγγραφό μας (παράγραφοι β' και δ'), επί της με αριθμό 4517/ 26-02-2020 ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση της εφαρμοζόμενης Αντεγκληματικής Πολιτικής, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια με σκοπό την πλέον αποτελεσματική αστυνόμευση σε όλες τις περιοχές εδαφικής τους αρμοδιότητας και ιδίως στα σημεία εκείνα όπου παρουσιάζεται εντονότερη παραβατικότητα. Όπου δε απαιτείται, αναβαθμίζεται το επίπεδο των λαμβανόμενων μέτρων, σε συνάρτηση με τις χρονικές και τοπικές απαιτήσεις και ανάγκες, οι οποίες διαρκώς αξιολογούνται και επανεκτιμώνται.

Στο πλαίσιο αυτό, στη περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούνται, πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ.) -σε καθημερινή βάση και καθ' όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), με σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην εν θέματι ερώτηση μορφών, αφετέρου δε τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες.

Ενδεικτική της πληρότητας του ακολουθούμενου στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και της έντονης δραστηριοποίησης της ως άνω Διεύθυνσης, αποτελεί η μείωση του αριθμού των κλοπών - διαρρήξεων, των κλοπών τροχοφόρων και των ληστειών, στην εδαφική της αρμοδιότητα, για το 9μηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, κατά 30,81%, 21,74% και 50%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, έως και την 18-10 τ.ε., ουδεμία αναφορά ή καταγγελία σχετιζόμενη με τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι ερώτηση ζητήματα, είχε περιέλθει στις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της υπόψη Διεύθυνσης, ενώ ως προς τη μνημονευόμενη περίπτωση ανθρωποκτονίας -η οποία, σημειωτέον, δύναται να θεωρηθεί ως μεμονωμένο περιστατικό- σχετικό τυγχάνει το από 11-10 τ.ε. Δελτίο Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 01-04-2021 με αριθμό 5601 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α. ΑΒΔΕΛΑ και Κ. ΧΗΤΑ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και πλέον των διαλαμβανόμενων στο υπ' αριθ. 7017/4/24507-γ' από 06-11-2020 (α' παράγραφος) Έγγραφό μας, επί της με αριθμό 574/ 15-10-2020 Ερώτησης ενός εκ των ερωτώντων Βουλευτών, σας γνωρίζουμε, σε ό,τι αφορά στη Διεύθυνση Αστυνομίας (Δ.Α.) Αιτωλίας, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυσή της κατά τις τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδος, καθώς και στον Διευθυντή της ανωτέρω Διεύθυνσης να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α', ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες.

Περαιτέρω, στη περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες διενεργούνται, πλέον της παράλληλης δραστηριοποίησης των υπολοίπων ειδικών επιχειρησιακών Ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α.) -σε καθημερινή βάση και καθ' όλο το 24ωρο- στοχευμένοι και συστηματικοί έλεγχοι, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις (εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, συγκρότηση συνεργείων - ομάδων ελέγχου), με σκοπό αφενός μεν την αποτελεσματική διαχείριση κάθε είδους παραβατικότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων στην εν θέματι Ερώτηση μορφών, αφετέρου δε τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται γνωστό ότι, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου τ.ε., στην ευρύτερη περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γουριάς του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, πραγματοποιήθηκαν τετρακόσιοι πενήντα έξι (456) έλεγχοι ατόμων, σαράντα εννέα (49) προσαγωγές και τριάντα έξι (36) συλλήψεις, για διάφορα αδικήματα, ενώ δηλώθηκαν στην αρμόδια Υπηρεσία (Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού) έξι (6) περιπτώσεις κλοπών.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ