Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 18:13

Ν. Μωραϊτης: Τραγική η κατάσταση στο Κ.Υ. Κατούνας -Τι ζητά από τον περιφερειάρχη

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και η 6η ΥΠΕ ώστε να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Κατούνας σε 24ωρη βάση ρωτά ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μωραΐτης μετά και το θλιβερό περιστατικό της απώλειας της 30χρονης εγκύου.

Ο Ν.  Μωραϊτης αναφέρει τα εξής:

“Ένα ακόμη τραγικό γεγονός ήρθε να φέρει στην επιφάνεια τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το Κ.Υ. Κατούνας.

Μια νέα γυναίκα έγκυος στον 6ο μήνα έχασε την ζωή της αβοήθητη. Δεν ήταν δυνατόν να της προσφερθεί η όποια βοήθεια αφού το Κ.Υ. Κατούνας ήταν κλειστό. Έδωσαν την μάχη οι διασώστες του ΕΚΑΒ αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Κ.Υ. Κατούνας τις ημέρες των εορτών, ήταν κλειστό για 5 ημέρες, ενώ καθημερινά λειτουργεί για 8 ώρες και από Παρασκευή απόγευμα κλείνει μέχρι την Δευτέρα το πρωί και οι κάτοικοι της περιοχής ζουν αυτό τον εφιάλτη κάθε φορά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος χάνει την ζωή του αβοήθητος βρίσκοντας την πόρτα του Κ.Υ. Κατούνας κλειστή. Πριν 2 χρόνια ένας 63χρονος είχε την ίδια τύχη καθώς ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιου του που τον μετάφερε στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας.

Η οργή ξεχειλίζει στους χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, της Κοινότητας της Κατούνας και των διπλανών τοπικών κοινοτήτων.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής με αφορμή τον άδικο και αναπάντεχο χαμό της νεαρής γυναίκας να μην ανεχθούν άλλο το έγκλημα διαρκείας σε βάρος της υγείας της δικής τους και των παιδιών τους. Να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτηση τους σε οργανωμένο αγώνα και να απαιτήσουν άμεσα την πλήρη λειτουργία σε 24ωρη βάση, με στελέχωση με όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οδηγούς και ασθενοφόρο σε 24ωρη κάλυψη.

Να λειτουργήσει το Κ.Υ. Κατούνας και ως εμβολιαστικό κέντρο και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους, ηλικιωμένους και από απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα.

Να μην δεχτούν άλλο τον εμπαιγμό και τα επιχειρήματα κυβέρνησης, περιφέρειας και 6ης ΥΠΕ ότι αυτή η τραγική κατάσταση οφείλεται στις έκτακτες συνθήκες και λόγω πανδημίας. Αυτή η κατάσταση υπάρχει πολλά χρόνια και είναι συνειδητή επιλογή υποβάθμισης από όλες τις κυβερνήσεις μέσα από την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την εμπορευματοποίηση της υγείας και πάντα βάζοντας στη ζυγαριά το κόστος. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της ΕΕ που βλέπει το δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας ως κόστος.

Για όλα αυτά ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας και αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και μέσω αυτού η 6η ΥΠΕ:

Τί μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει χωρίς καθυστερήσεις ούτως ώστε :
Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες (ιατρικό, νοσηλευτικό, οδηγών ασθενοφόρου, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό) για να λειτουργεί το ΚΥ Κατούνας σε 24ωρη βάση προσφέροντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Πηγή φωτογραφίας: xiromeropress.gr