Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 15:12

Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Υποψήφια προϊόντα Δυτικής Ελλάδας ως προτεινόμενα για αναγνώριση τύπου “ΠΓΕ” ή τύπου “ΠΟΠ” από την Ε.Ε.»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 05/12/2020

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:    «Υποψήφια προϊόντα Δυτικής Ελλάδας ως προτεινόμενα για αναγνώριση τύπου “ΠΓΕ” ή τύπου “ΠΟΠ” από την Ε.Ε.»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Π.Ε. Ηλείας και σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, της 22ης Δεκεμβρίου 2020 (https://www.agro24.gr/agrotika/proionta/poia-einai-ta-proionta-gia-ta-opoia-i-perifereia-dytikis-elladas-etoimazei-fakelo), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ετοιμάζει φάκελο αναγνώρισης προϊόντων ως «ΠΟΠ/ΠΓΕ». Σε δύο κατηγορίες χωρίστηκαν τα υποψήφια προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης και σύνταξης φακέλου αναγνώρισης ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» («ΠΓΕ») ή «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» («ΠΟΠ») από την Ευρωπαϊκή Ένωση: α) προϊόντα που θα διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα ποιότητας και για όσα αξιολογηθούν θετικά θα υποβληθούν σχετικοί φάκελοι και τα οποία είναι: Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, Παστή λίγδα Μεσολογγίου, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, Μαλαγουζιά Αιτωλ/νίας, Κατσικάκι Ερυμάνθου, Αρνάκι Ξηρομέρου, Παστό χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, Τυρί Τσαλαφούτι Αιτωλ/νίας, β) προϊόντα για υποβολή φακέλου προς πιστοποίηση, τα οποία είναι: Πατάτα Αχαΐας και Ηλείας, Φράουλα Ηλείας, Καρπούζι Ηλείας, Χονδροελιά Αγρινίου, Ελαιόλαδο Αχαΐας, Ελαιόλαδο Ηλείας, Ελαιόλαδο Αιτωλ/νίας. Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει εδαφοκλιματολογικές συνθήκες τέτοιες, που καθιστούν τα προαναφερόμενα προϊόντα μοναδικά, χρήζει ανάγκη καταχώρησης με περισσότερα προϊόντα ο αγροδιατροφικός πλούτος της Δυτικής Ελλάδας, ως τύπου «ΠΟΠ/ΠγΕ» ή στη βάση δεδομένων «DOOR», της Ε.Ε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη νέων προϊόντων στη βάση δεδομένων «DOOR», της Ε.Ε. να δρομολογηθεί και να υποστηριχτεί με τον πλέον εμπεριστατωμένο και πειστικό τρόπο, έτσι ώστε η εξέλιξη αυτή να συνεισφέρει στην αγροτική επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ:    «Υποψήφια προϊόντα Δυτικής Ελλάδας ως προτεινόμενα για αναγνώριση τύπου “ΠΓΕ” ή τύπου “ΠΟΠ” από την Ε.Ε.»

ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 3119/7-1-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012, για να καταχωριστεί ένα γεωργικό προϊόν ή τρόφιμο ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στο σχετικό Ενωσιακό Μητρώο, θα πρέπει να υποβληθεί στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικό αίτημα, αποκλειστικά από ‘ομάδα’ παραγωγών ή μεταποιητών, οποιασδήποτε νομικής μορφής, που ασχολείται με το προϊόν που φέρει την ονομασία προς καταχώριση. Μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται ως ‘ομάδα’ εφόσον: α) το υπό αναφορά πρόσωπο είναι ο μοναδικός παραγωγός ο οποίος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση, β) όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, η οριζόμενη γεωγραφική περιοχή θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά που διαφέρουν αισθητά από εκείνα των γειτονικών περιοχών ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος διαφέρουν από εκείνα των προϊόντων που παράγονται στις γειτονικές περιοχές.

Το αίτημα συνοδεύεται από φάκελο που περιέχει ολοκληρωμένη μελέτη και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η ιδιοτυπία του προϊόντος, η οποία οφείλεται στην ιδιαίτερη οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής του και ως εκ τούτου το προϊόν να πληροί τις προϋποθέσεις αναγνώρισης ως ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ.

Το αίτημα αξιολογείται τόσο σε Εθνικό όσο και Ενωσιακό επίπεδο και εφόσον αυτό λάβει θετική αξιολόγηση σε κάθε ένα από τα παραπάνω επίπεδα και δεν

-2-

υπάρχουν βάσιμες ενστάσεις από τρίτους, τότε η ονομασία καταχωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ενωσιακό μητρώο των ΠΟΠ και ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει υποβληθεί από καμία ομάδα αίτημα στην προαναφερόμενη Υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., το οποίο να αφορά προϊόντα που αναφέρονται στην συγκεκριμένη Ερώτηση.

Τέλος, σημειώνεται ότι στον ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης φακέλου που συνοδεύει κάθε αίτημα καταχώρισης.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Ημερομηνία: 2021.03.23 19:34:04 EET