Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 19:53

Φίλιππος, μια ζωή στην σκιά της Βασίλισσας Ελισάβετ: Τα ρημαγμένα παιδικά χρόνια, οι συζυγικές απιστίες και η λατρεία της «Λίλιμπετ»

Τι κρυβόταν πίσω από το κυνικό, καυστικό χιούμορ του άνδρα που έζησε 74 χρόνια στο πλευρό της Βασίλισσας Ελισάβετ; Ένα παρελθόν γεμάτο πληγές.

Μέχρι να γνωρίσει τη βασίλισσα Ελισάβετ η ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου έμοιαζε σαν να να ήταν βγαλμένη όχι από παραμύθι, αλλά από τις σελίδες μυθιστορήματος του Ντίκενς. Ένα παιδί που έζησε σαν ορφανό, ένα παιδί που δεκαοκτώ ακόμα μηνών φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι για πορτοκάλια, όταν ο πατέρας του καταδικασμένος σε θάνατο ως προδότης αναγκάστηκε να εξοριστεί. Ο Φίλιππος ήταν ο μοναχογιός του πρίγκιπα Αντρέα της Ελλάδος και της Δανίας και ο εγγονός του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α’. Μετά την επανάσταση του Πλαστήρα το 1922, ο πρίγκιπας Αντρέας συνελήφθη με εντολή του Πάγκαλου. Κατόπιν πιέσεων της Βρετανίας αφέθηκε ελεύθερος και εξορίστηκε με το αντιτορπιλικό πλοίο HMS Καλυψώ μαζί με τη σύζυγό του Αλίκη, πριγκίπισσα του Μπάτενμπεργκ, και τα παιδιά τους που εγκατέλειψαν άρον άρον το παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα για να σωθούν.

Ο Φίλιππος μεγάλωσε χωρίς στοργή, στη σκιά μιας ψυχικά ασθενούς μητέρας και ενός ασταθούς αλκοολικού πατέρα. Ζούσε σε σπίτια που είχαν παραχωρήσει στην εξόριστη οικογένειά του φίλοι και συγγενείς, με επιδόματα και δανεικά, φορώντας τα παλιά ρούχα άλλων παιδιών που τα μεταποιούσαν για να είναι στα μέτρα του.  Όταν ήταν έντεκα ετών, επιστρέφοντας με τις αδερφές του σπίτι ανακάλυψε ότι η μητέρα του είχε μεταφερθεί σε σανατόριο, πρώτα στο Βερολίνο και μετά στην Ελβετία, όπου διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Την κουράρισαν δύο προστατευόμενοι του Φρόυντ, ο νευρολόγος Ernst Simmel και ο ψυχίατρος Ludwig Binswanger, όπου κατέληξαν ότι τα θρησκευτικά της οράματα ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης σεξουαλικής της λίμπιντο. Ο Φρόυντ, τον οποίο σύστησε στην πριγκίπισσα Αλίκη η συννυφάδα της Μαρίας Βοναπάρτη -μαθήτρια επίσης του Αυστριακού θρύλου της ψυχανάλυσης-, πρότεινε να νεκρώσουν τη λίμπιντό της με ακτινοβολίες στις ωοθήκες. Η θεραπεία αυτή προκάλεσε πρόωρη εμμηνόπαυση στην πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία μέχρι το τέλος της ζωής της κυκλοφορούσε ντυμένη καλόγρια, πιστεύοντας ότι συνομιλεί με τον Θεό. Θα περνούσαν πέντε ολόκληρα χρόνια για να την ξαναδεί ο Φίλιππος. Οι αδερφές του στο ενδιάμεσο παντρεύτηκαν και έφυγαν να ζήσουν στη Γερμανία, ενώ ο πατέρας του, έχοντας ήδη βυθιστεί στο αλκοόλ, κυκλοφορούσε μεθυσμένος από το πρωί σαν ξεπεσμένος ζεν πρεμιέ στο Μόντε Κάρλο, ξοδεύοντας το χρόνο του με περιστασιακές ερωμένες που ακκίζονταν στο πλάι ενός έκπτωτου μονάρχη. Ο Φίλιππος βρέθηκε ολομόναχος να περιπλανιέται σαν άστεγος σε συγγενικά σπίτια, αλλάζοντας κάθε φορά δέρμα για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Το 1933 πήγε να ζήσει με μία από τις αδερφές του στη ναζιστική Γερμανία, όμως έφυγε και από εκεί για να καταλήξει εσωτερικός σε ένα σχολείο στη Σκωτία όπου ανακάλυψε τις χαρές του αθλητισμού. Το 1937 η αδερφή του και η οικογένειά της σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα. Η σκηνή της κηδείας τους, όπου ο μικρός Φίλιππος ακολουθούσε ολομόναχος την νεκρώσιμη πομπή έχει αποδοθεί συγκλονιστικά από τη σειρά The Crown στον πρώτο κύκλο. Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, αλλά και μετά τον θάνατο του προστάτη του Γεώργιου ΙΙ, Μαρκήσιου του Μίλφορντ-Χέιβεν από τον Οίκο του Μαουντμπάτεν, το 1938, ο Φίλιππος έζησε μια νέα ορφάνια.


Χωρίς πατρίδα, χωρίς μητρική γλώσσα, χωρίς την ασφάλεια ενός σπιτιού, έγινε ένας κυνικός έφηβος που έβρισκε καταφύγιο σε ένα ιδιαίτερο, καυστικό χιούμορ. Το χιούμορ τον έσωσε, αυτή η μυθιστορηματική ειρωνεία και η αμφισημία που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό πνεύμα, έγινε η ασπίδα ενός βαθιά πληγωμένου παιδιού που ήταν πάνω απ’ όλα Ευρωπαίος: λίγο Έλληνας, λίγο Σκανδιναβός, λίγο Γερμανός, λίγο Άγγλος. Σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό στο οποίο κατετάγη έγινε το νέο του σπίτι.


Η ταραγμένη περιπλάνησή του τελείωσε το 1947 όταν παντρεύτηκε την Ελισάβετ, πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Γεωργίου Στ’ και μετέπειτα βασίλισσα της Αγγλίας. Για να γίνει ο γάμος χρειάστηκε να ασπαστεί τον Αγγλικανισμό, να πάρει το επίθετο Μαουντμπάτεν και βρετανική υπηκοότητα. Κανένας από την οικογένειά του δεν προσκλήθηκε στο γάμο: ο πατέρας του είχε πεθάνει μόνος και πάμφτωχος στο ξενοδοχείο Μετροπόλ του Μόντε Κάρλο το 1944, η μητέρα του Αλίκη βρισκόταν στην Ελλάδα όπου είχε προσφέρει μεγάλο έργο διασώζοντας Εβραίους Έλληνες στην κατοχή, ενώ τις αδερφές του τις απέφυγε το παλάτι γιατί είχαν συμπορευθεί με το ναζισμό.


Το χιούμορ όμως που είχε σώσει τον Φίλιππο μέχρι τότε, ξαφνικά άρχισε να του δημιουργεί προβλήματα, όταν πλέον στεκόταν ως πρίγκιπας της Αγγλίας πλάι στην Ελισάβετ. Πολύ συχνά οι αστοχίες του σε δημόσιες εμφανίσεις του βασιλικού ζεύγους δημιουργούσαν πονοκέφαλο στο επιτελείο του παλατιού, ενώ τα καυστικά σχόλιά του ταξίδευαν από τη βασιλική αυλή σε όλο τον κόσμο και έδιναν λαβές για να γίνει σούσουρο στα βρετανικά ταμπλόιντ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στις αίθουσες σύνταξης των αγγλικών εφημερίδων κυκλοφορούσε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, η ατάκα ότι μπορεί ο Κάρολος να μην ήταν ο ιδανικός διάδοχος της Ελισάβετ, αλλά ότι η Νταϊάνα ήταν η τέλεια διάδοχος του πρίγκιπα Φίλιππου: στα ταμπλόιντ. Η ατίθαση συμπεριφορά του Φίλιππου έφερνε σε δύσκολη θέση το παλάτι, ενώ οι απιστίες του πολλές φορές έκαναν τα θεμέλια του Μπάκιγχαμ να τρίζουν και την Ελισάβετ να σφίγγει τα δόντια της με υπομονή. Φήμες λένε ότι ο Φίλιππος συμμετείχε στα πάρτυ μιας κλειστής λέσχης, με αισθησιακές χορεύτριες. Η πιο γνωστή ερωτική του περιπέτειά του Φίλιππου ήταν με την χορεύτρια Πατ Κίρκγουντ την οποία συνάντησε το 1948, ενώ η Ελισάβετ ήταν έγκυος στον Κάρολο. Επιπλέον, όπως παρουσιάστηκε τόσο από τη σειρά The Crown όσο και από ντοκιμαντέρ του Channel 5, άλλη μία διάσημη μπαλαρίνα, η Γκαλίνα Ουλάνοβα, είχε μπει στο ερωτικό στόχαστρο του δούκα του Εδιμβούργου. Ωστόσο το περιοδικό Vanity Fair θεωρεί το γεγονός αυτό απίθανο. Ο ιστορικός του Cambridge Dr Piers Brendon, συγγραφέας του βιβλίου «The Windsors: A Dynasty Revealed» αναφέρει σχετικά ότι ο Φίλιππος ήταν το κλασικό μάτσο αρσενικό που ζοριζόταν επειδή έπρεπε να βρίσκεται πάντα δυο βήματα πίσω από τη βασίλισσα. Οι φημολογούμενες απιστίες του, καθώς και η ατίθαση συμπεριφορά του ήταν ένας τρόπος να εκδηλώνει τη δυσαρέσκειά του. Όμως τα ταραγμένα παιδικά του χρόνια τον έκαναν να επιστρέφει στη βασίλισσα που του είχε προσφέρει το σπίτι που δεν είχε ως παιδί, τη φροντίδα και την αγάπη μιας σταθερής οικογένειας.

Διαβάζοντας τις ιστορίες από τα ταραγμένα παιδικά του χρόνια δεν αργεί κανείς να αντιληφθεί την ψυχοσύνθεσή του: ο Φίλιππος ήταν ένα παιδί που έκρυβε τις βαθιές πληγές του πίσω από την εικόνα ενός ατίθασου ωραίου άντρα που στενευόταν στο αυστηρό κοστούμι της βρετανικής μοναρχίας. Κι όμως φόρεσε αυτό το κοστούμι για εβδομήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια και στεκόταν πάντα πίσω από τη βασίλισσα. Πέρυσι αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του σε ηλικία 98 ετών για λόγους υγείας. Εχθές έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας για πρώτη φορά τη Λίλιμπετ μόνη.


Πηγή: iefimerida.gr