Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 19:51

Η επιστροφή Τόμσεν και οι απειλές για νέα μνημόνια και κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Μπορεί πλέον ο Π. Τόμσεν να είναι συνταξιούχος και να μην εκφράζει κανέναν παρά μόνο το εαυτό του, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει με ευκολία τις απόψεις του.

Το δημόσιο χρέος των χωρών του δυτικού κόσμου, θα βρεθεί στο προσκήνιο μέσα στα επόμενα χρόνια και αυτό διότι, η πανδημία γιγάντωσε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Θα ήταν μάλλον υπερβολικό να θεωρήσει κανείς ότι γενεσιουργός αιτία ήταν η πανδημία. Ενας από τους πλέον έμπειρους οικονομολόγους, «απόστρατος» πλέον, ο γνωστός σε όλους μας Πόουλ Τόμσεν μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist έθιξε το θέμα και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα κομψό τρόπο, κάτι που άλλωστε ποτέ δεν τον χαρακτήριζε.

Και μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι προβλέψεις του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ίσως είναι υπερβολικές ωστόσο είναι σίγουρο ότι το θέμα «χρέος» θα απασχολήσει την διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκρηκτικό κοκτέιλ από υψηλό χρέος και ελλείμματα

Η διόγκωση του δημοσίου χρέους κάποιων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα υψηλά ελλείμματα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Σύμφωνα μάλιστα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος διογκώθηκε και έφθασε το 97,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο τέλος του 2020, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταπολεμικά.

Οπως τόνισε χθες ο Π. Τόμσεν θα προκληθεί νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ολική επαναφορά των προγραμμάτων διάσωσης. Σε πρώτο πλάνο έβαλε την Ιταλία, προσθέτοντας από κοντά και τη Γαλλία, καθώς το δημόσιο χρέος τους, όπως είπε, έχει διογκωθεί υπέρμετρα στη σκιά της πανδημίας. Αναφορικά με την Ελλάδα, ήταν μάλλον απογοητευτική η παρατήρησή του σημειώνοντας ότι «ας μην το συζητήσουμε για την Ελλάδα»… Για την Ιταλία, δε, εκτίμησε πως θα υπάρξει ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους.

Το θέμα χρέος για την Ελλάδα έθιξε ένα 24ωρο πριν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το τέλος του 2020, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 204% του ΑΕΠ.

Κάτω από το 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΤτΕ «το δημόσιο χρέος το 2021 προβλέπεται να αποκλιμακωθεί σε 199,6% του ΑΕΠ, κυρίως χάρη στη μειωτική συμβολή της διαφοράς μεταξύ του έμμεσου επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ (snowball effect), που εκτιμάται σε 8,3 ποσ. μονάδες, αντανακλώντας την εκτιμώμενη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,6%.

Σε ονομαστικούς όρους προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,2 δισ. ευρώ, καθώς η σχεδιαζόμενη μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων τίτλων της κεντρικής διοίκησης και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του επίσημου τομέα προβλέπεται να υπερκαλυφθούν από νέες εκδόσεις ομολόγων (8 – 12 δισ. ευρώ) και δανεισμό από ευρωπαϊκούς πόρους».

Πάλι ζητάει μείωση συντάξεων

Βέβαια ο Π. Τόμσεν δεν ξέχασε τον «καλό» του παλιό εαυτό και επανέφερε το φάντασμα των μνημονίων. Υπέδειξε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις, αναφέροντας ότι το ύψος τους έχει αέρα από Βόρειο Ευρώπη, τις οποίες όμως – συντάξεις – τις αποδίδει ένα σύστημα της Νότιας Ευρώπης.

Ο Τόμσεν δήλωσε «μάλλον απαισιόδοξος για την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει στην Ευρωζώνη», χαρακτήρισε λάθος και ασυνάρτητη την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καυτηρίασε την αδυναμία της Ευρωζώνης να πετύχει πολιτική ένωση και προέβλεψε περισσότερη λιτότητα στο μέλλον για τις χώρες του Νότου.

Το παραπάνω απόψεις, δεν έδειξε πάντως να συμμερίζεται ο πρώην επικεφαλής του EwG Τόμας Βίζερ, ο οποίος σημείωσε με νόημα πως «δεν βλέπω προγράμματα διάσωσης να πέφτουν στο τραπέζι…».

agriniopress.gr