Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 18:21

Νέο 4412 θέλουν οι δήμαρχοι, εκλογικό νόμο θα πάρουν πρώτα όμως

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από τη συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με το Υπουργό Υποδομών βγαίνουν κάποια αβίαστα συμπεράσματα.

Όσον αφορά το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και την αλλαγή του νόμου 4412/2016 που έχει το ανάθεμα των αυτοδιοικητικών όλης της χώρας, ο νέος νόμος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.«Επιτυγχάνουμε και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο. Έχουμε κάνει ήδη βελτιώσεις στο προσχέδιο νόμου, ώστε να “απελευθερωθεί” η Αυτοδιοίκηση για την εκτέλεση έργων και τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά πάντα εντός του αυστηρού πλαισίου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αναθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής χωρίς όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Το ν.4412 πάντως τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ ως αντιπολίτευση, όμως είναι πανθομολογούμενο ότι απέτυχε και επέφερε τεράστιες καθυστερήσεις. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από 300 (!) τροποποιήσεις.
Πάντως δεν είναι λίγοι ακόμη και οι γαλάζιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχης, που ακόμη κι αν δεν το λένε δημοσίως, στα μεταξύ τους πηγαδάκια χρεώνουν στην κυβέρνηση τη μεγάλη καθυστέρηση στην αλλαγή του νόμου. Ο 4412, όπως λένε οι περισσότεροι, είναι ένας νόμος αντιπαραγωγικός που γεννά προσφυγές και δικαστήρια, όχι έργα… και μια κυβέρνηση που αυτοπροσδιορίζεται ως μεταρρυθμιστική θα έπρεπε να είχε σπεύσει να τον αλλάξει.

Εκλογικός νόμος πρώτα και μετά νέος 4412

Αντί όμως για τον 4412, που ζητούν οι δήμαρχοι, πρώτα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε αβίαστα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης». Οι υπόλοιπες αλλαγές, κυρίως αυτές του θεσμικού χαρακτήρα φάνηκε να μπαίνουν σε δεύτερο φόντο στο κάδρο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

agrinioculture.gr