Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 19:23

Κωνσταντόπουλος: Δώστε μας τον Οδικό Χάρτη για τον Πολιτισμό ενόψει του δύσκολου χειμώνα!

Συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη που πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του Πολιτισμού.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου του, ζήτησε από το Υπουργείο να κάνει πράξη τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και συγκεκριμένα να μεριμνήσει για να δημιουργηθεί Ειδικό Ταμείο Αρωγής για τον Πολιτισμό χρηματοδοτούμενο από τα αδιάθετα των πόρων που είχαν δοθεί στην Αυτοδιοίκηση για πολιτιστικές δράσεις- συνολικά 87 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησε επίσης Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης της Πολιτιστικής Δραστηριότητας.

Υπογράμμισε ότι φάνηκε ότι δεν υπήρξε σχέδιο από την κυβέρνηση για τον Πολιτισμό, για το πως θα λειτουργήσουν οι χώροι τέχνης. “Απόδειξη η παλινωδία με το «άνοιξε-κλείσε» των θεάτρων και των κινηματογράφων” συμπλήρωσε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, πως οι χώροι τέχνης (θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι) δεν είναι χώροι διασκεδάσεως αλλά χώροι ψυχαγωγίας, όπου τηρήθηκαν ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένη χωρητικότητα).

Επεσήμανε ακόμη, την ανάγκη που υπάρχει να μειωθεί ο ΦΠΑ στον κινηματογράφο στο 6% όπως σε άλλους κλάδους Πολιτισμού, αλλά και να προβλεφθεί η αναλογική κατανομή εσόδων σε αιθουσάρχες και διανομείς από τα εισιτήρια που θα αγοραστούν από το κράτος. Στην ίδια κατεύθυνση ζήτησε προαγορά θεατρικών παραστάσεων από το κράτος με τη διασφάλιση πνευματικών και συγγενών δικαιωμάτων και προβολή με livestreaming ώστε να συνεχίσει η παραγωγή. Αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις με τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς και ζήτησε πάγωμα στην έκδοση διαταγών πληρωμής σε βάρος των επιχειρήσεων που όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν έσοδα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι τον Μάρτιο τα επιδόματα απέκλεισαν μεγάλο μέρος καλλιτεχνών, δεδομένου ότι δεν υπήρχε Μητρώο και ζήτησε από την Υπουργό να μεριμνήσει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο για την κατοχύρωση της ανασφάλιστης πρόβας – προετοιμασίας μιας καλλιτεχνικής παράστασης.

agrinionews.gr